annonse
annonse
annonse

Test: B&O BeoPlay A1

Maj 2016B&O BeoPlay A1
Maj 2016B&O BeoPlay A1

Næsten naturstridig

BeoPlay A1 har tricks oppe i ærmet, som ingen andre små Bluetooth-højttalere kan gøre den efter.

Plus
Den spiller dybere og renere, end det burde være muligt for en så lille højttaler!
Minus
Men stadig ikke helt så højt som mange andre Bluetooth-højttalere. Solid, men ikke vejrtætnet.

Med B&O Play-mærket har Bang & Olufsen haft succes med at tiltrække et yngre og mere urbant publikum. Faktisk er Bluetooth-højttaleren BeoPlay A2 med 200.000 solgte enheder på verdensplan det mest solgte produkt fra Bang & Olufsen-koncernen nogensinde.

BeoPlay A1 er, som navnet signalerer, en lillebror til A2. Højttaleren er i kraft af sin størrelse let at tage med sig rundt i huset eller proppe i tasken til turen. Den er omtrent halvt så stor som A2, og hvor storebror var beregnet til at stråle lyd ud fra begge sider, kommer al lyden fra A1 fra toppen.

Hele højttaleren er cirkelrund og flad. Toppen af kabinettet er af anodiseret aluminium, og hullerne, der dækker hele toppen, ser ud til at være laserskårne. Bunden af A1 er af et polymer-plastmateriale med en blød, gummiagtig overflade, der sørger for, at højttaleren ligger stabilt på bordet uden at rasle, når der spilles højt. En læderstrop gør det muligt at hænge den på dørhåndtag, knager og andre steder eller bare bære den i hånden.

BeoPlay A1 er designet af den danske møbeldesigner Cecilie Manz, som vandt Kronprinsparrets Kulturpris i 2014.

Under det perforerede låg finder man to elementer: Dels en 3 tommers dome-formet bas bag et beskyttelsesgitter af plast – gitteret er højt hævet over membranen, da den er lavet til at bevæge sig langt – og dels en lille ¾ tommes dome, der tager sig af diskantområdet. Der deles ved 2300 Hz, hvilket er meget lavt for et så lille diskant-element, men med 10. ordens aktiv deling (60 dB/oktav!) går det.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De indbyggede forstærkere er på 30 watt stykket, hvilket i sig selv er voldsomt, men kan i spidserne afgive helt op til 140 watt hver. Det gør det muligt at lave temmelig ekstreme korrektioner på frekvensgangen i A1.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Der er indbygget mikrofon, så man ikke behøver at skifte lydkilde, hvis mobilen ringer, mens man hører musik. Mikrofonen sidder lidt overraskende på undersiden af højttaleren, men takket være en få millimeter høj forhøjning, der går hele vejen rundt, opfanger mikrofonen i praksis lyden lige godt fra alle retninger.

Kabinettet er forholdsvis solidt, og A1 kan tåle at blive smidt i rygsækken eller puttet i frakkelommen. Vejrtætnet er den dog ikke, så lad være med at tage den med i poolen. Her er decideret robuste højttalere som UE Boom og Philips ShoqBox mere på hjemmebane.

Som Bluetooth-højttaler kan A1 uden videre bruges sammen med en smartphone, tablet eller bærbar computer, men henter man B&O’s Play-app (fås til iOS nu og kommer til Android i løbet af foråret), kan man f.eks. fintune lyden efter sin egen smag og vælge at gøre den mere rumlig samt trække lydbilledet i retning af Warm, Excited, Relaxed eller Bright.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Lydkvalitet

Det er noget nær umuligt ikke at undervurdere A1 på udseendet. Med al respekt for byggekvaliteten ligner den mest af alt en designermadkasse til en burgerbolle. Og hvor meget lyd kan der vel komme ud af sådan en?

Ikke så lidt! Det første, der imponerer, er bassen. Den virker ganske enkelt naturstridig! Et 3 tommers bas-element burde ikke på nogen måde kunne gengive så dyb bas i et så lillebitte kabinet. Men takket være voldsomme mængder af overtalelse fra elektronikkens side lykkes det alligevel.

Signalprocessoren i A1 giver en lineær frekvensgang ned til 60 Hz (det er dybere end mange standerhøjttalere) og korrigerer samtidig for fasedrej og tidsforsinkelse. Resultatet er en fyldig og varm gengivelse, der giver mindelser om langt større højttalere.

Diskanten modsvarer bassen i kvalitet. Overtoner, ambience og små detaljer på bækkener og hi-hat kommer med i en grad, der ikke er almindelig på kompakte, bærbare højttalere. Og det gode indtryk holder ved, selv når det går hedt til.

Det vigtige mellemtoneområde klares næsten lige så godt som bunden og toppen. Det overordnet varme lydbillede, der også kendetegner andre B&O Play-produkter, gør A1 behagelig at lytte til. Stemmer lyder godt, men når højttaleren kommer på arbejde i bassen, giver det uundgåeligt en vis uklarhed i mellemtonen. Men så skal der også spilles højt. Eller forholdsvis højt, for lydtrykket er en begrænsende faktor. Du kan godt få bas ud af et mikrokabinet, hvis du smider 2 x 140 watt i projektet, men lydtrykket vælter ikke huset.

Alt i alt er A1 en imponerende højttaler, der klarer opgaver, som ville give fysisk større højttalere sved på panden. Anbragt på skrivebordet er det let at abstrahere fra størrelsen og begrænsningerne. Selv om jeg stadig foretrækker det fuldvoksne stereoanlæg på kontoret. Det er bare ikke så let at putte i lommen og tage med sig.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

En bærbar Bluetooth-højttaler til to tusind kroner og med ambitioner om at spille bas ligner en våd og umulig markedsføringsdrøm. Men BeoPlay A1 slipper forbløffende godt fra det. Den lille fyr spiller med en power og en kvalitet, der står i skærende kontrast til størrelsen og udseendet.

Hvis du vil have lækker og fyldig lyd, der er let at tage med, så er den et særdeles stærkt bud. Du kan ikke spille hele terrassen op til dans, men placeret på et bord eller hængt på væggen ved siden af dig giver den musikalsk fornøjelse for alle pengene.

 

Lars_Goller1

Helt til kanten

I forbindelse med præsentationen af BeoPlay A1 talte vi med akustikingeniør Lars Goller, der har designet lyden i den. A1 er den mindste højttaler, Lars Goller nogensinde har konstrueret. “Men den lyder faktisk helt godt,” siger han med et skælmsk smil, der afslører, at han er mere end tilfreds med resultatet. Arbejdet med A1 har taget lidt over et år og har inkluderet omkring 30 personer, heraf en håndfuld på fuld tid.

“Den er lille, men vi har teknologien og DSP-kraften til at gøre den god. Og jeg vil gerne sige, at vi er gået helt til kanten i forhold til, hvad der kan lade gøre på den smule plads,” siger Lars Goller, der ikke mener, at det er teknisk muligt at overgå A1 på lydtryk, frekvensgang eller lyd i det hele taget, pladsen taget i betragtning. Bas-elementet er således udviklet specielt til A1 og er konstrueret til at være mest mulig effektivt, mens DSP’en sørger for en lineær frekvensgang.

Ifølge Lars Goller er A1 kun 8 dB nede ved 40 Hz. Ved lave lydtryk, vel at mærke. DSP’en sørger hele tiden for, at elementerne ikke kommer ud i situationer, som de ikke kan vende levende tilbage fra.

De indbyggede forstærkere kan levere op til 140 watt til hvert af elementerne. Det gør det muligt at spille meget højt og dybt i det lille kabinet. Men de får kun lov til at levere den høje effekt kortvarigt: “Der er effekt nok i forstærkeren til at smelte højttaleren totalt. Men det får den ikke lov til. Vi skruer ned efter et kort øjeblik, så tingene kan køle af igen.”

 

Stereoeffekt i monohøjttaler

Med ét bas-element og én diskant er A1 en monohøjttaler, men giver alligevel en vis rumlig stereoeffekt. Det sker ved at bruge de to elementer kreativt. Bassen spiller således et monosignal – den del, der er fælles for de to kanaler – mens diskanten i noget af sit område spiller henholdsvis venstre- og højresignalet, altså den del, der er forskellig fra det fælles monosignal.

“Der er jo ikke tale om et stereobillede i den forstand, men det giver en vis rumlighed i lyden,” siger Lars Goller.

A1 er den mindste højttaler fra B&O Play til dato, og navnet sætter i sig selv en begrænsning (en mindre model skulle logisk set hedde A0). Der er da heller ikke nogen aktuelle planer om at krybe endnu længere ned i størrelse.

“Men det kunne måske lade sig gøre at lave en, der var mindre. Altså hvis den ikke behøvede at kunne spille helt så højt …” funderer Lars Goller.

Med B&O Play-mærket har Bang & Olufsen haft succes med at tiltrække et yngre og mere urbant publikum. Faktisk er Bluetooth-højttaleren BeoPlay A2 med 200.000 solgte enheder på verdensplan det mest solgte produkt fra Bang & Olufsen-koncernen nogensinde. BeoPlay A1 er, som navnet signalerer, en lillebror til A2. Højttaleren er i kraft af sin størrelse let at tage med sig rundt i huset eller proppe i tasken til turen. Den er omtrent halvt så stor som A2, og hvor storebror var beregnet til at stråle lyd ud fra begge sider, kommer al lyden fra A1 fra toppen. Hele højttaleren er cirkelrund og flad. Toppen af kabinettet er af anodiseret aluminium, og hullerne, der dækker hele toppen, ser ud til at være laserskårne. Bunden af A1 er af et polymer-plastmateriale med en blød, gummiagtig overflade, der sørger for, at højttaleren ligger stabilt på bordet uden at rasle, når der spilles højt. En læderstrop gør det muligt at hænge den på dørhåndtag, knager og andre steder eller bare bære den i hånden. BeoPlay A1 er designet af den danske møbeldesigner Cecilie Manz, som vandt Kronprinsparrets Kulturpris i 2014. Under det perforerede låg finder man to elementer: Dels en 3 tommers dome-formet bas bag et beskyttelsesgitter af plast – gitteret er højt hævet over membranen, da den er lavet til at bevæge sig langt – og dels en lille ¾ tommes dome, der tager sig af diskantområdet. Der deles ved 2300 Hz, hvilket er meget lavt for et så lille diskant-element, men med 10. ordens aktiv deling (60 dB/oktav!) går det. [caption id="attachment_63535" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption] De indbyggede forstærkere er på 30 watt stykket, hvilket i sig selv er voldsomt, men kan i spidserne afgive helt op til 140 watt hver. Det gør det muligt at lave temmelig ekstreme korrektioner på frekvensgangen i A1. Der er indbygget mikrofon, så man ikke behøver at skifte lydkilde, hvis mobilen ringer, mens man hører musik. Mikrofonen sidder lidt overraskende på undersiden af højttaleren, men takket være en få millimeter høj forhøjning, der går hele vejen rundt, opfanger mikrofonen i praksis lyden lige godt fra alle retninger. Kabinettet er forholdsvis solidt, og A1 kan tåle at blive smidt i rygsækken eller puttet i frakkelommen. Vejrtætnet er den dog ikke, så lad være med at tage den med i poolen. Her er decideret robuste højttalere som UE Boom og Philips ShoqBox mere på hjemmebane. Som Bluetooth-højttaler kan A1 uden videre bruges sammen med en smartphone, tablet eller bærbar computer, men henter man B&O’s Play-app (fås til iOS nu og kommer til Android i løbet af foråret), kan man f.eks. fintune lyden efter sin egen smag og vælge at gøre den mere rumlig samt trække lydbilledet i retning af Warm, Excited, Relaxed eller Bright. [caption id="attachment_63533" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption]  

Lydkvalitet

Det er noget nær umuligt ikke at undervurdere A1 på udseendet. Med al respekt for byggekvaliteten ligner den mest af alt en designermadkasse til en burgerbolle. Og hvor meget lyd kan der vel komme ud af sådan en? Ikke så lidt! Det første, der imponerer, er bassen. Den virker ganske enkelt naturstridig! Et 3 tommers bas-element burde ikke på nogen måde kunne gengive så dyb bas i et så lillebitte kabinet. Men takket være voldsomme mængder af overtalelse fra elektronikkens side lykkes det alligevel. Signalprocessoren i A1 giver en lineær frekvensgang ned til 60 Hz (det er dybere end mange standerhøjttalere) og korrigerer samtidig for fasedrej og tidsforsinkelse. Resultatet er en fyldig og varm gengivelse, der giver mindelser om langt større højttalere. Diskanten modsvarer bassen i kvalitet. Overtoner, ambience og små detaljer på bækkener og hi-hat kommer med i en grad, der ikke er almindelig på kompakte, bærbare højttalere. Og det gode indtryk holder ved, selv når det går hedt til. Det vigtige mellemtoneområde klares næsten lige så godt som bunden og toppen. Det overordnet varme lydbillede, der også kendetegner andre B&O Play-produkter, gør A1 behagelig at lytte til. Stemmer lyder godt, men når højttaleren kommer på arbejde i bassen, giver det uundgåeligt en vis uklarhed i mellemtonen. Men så skal der også spilles højt. Eller forholdsvis højt, for lydtrykket er en begrænsende faktor. Du kan godt få bas ud af et mikrokabinet, hvis du smider 2 x 140 watt i projektet, men lydtrykket vælter ikke huset. Alt i alt er A1 en imponerende højttaler, der klarer opgaver, som ville give fysisk større højttalere sved på panden. Anbragt på skrivebordet er det let at abstrahere fra størrelsen og begrænsningerne. Selv om jeg stadig foretrækker det fuldvoksne stereoanlæg på kontoret. Det er bare ikke så let at putte i lommen og tage med sig. [caption id="attachment_63534" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption]  

Konklusion

En bærbar Bluetooth-højttaler til to tusind kroner og med ambitioner om at spille bas ligner en våd og umulig markedsføringsdrøm. Men BeoPlay A1 slipper forbløffende godt fra det. Den lille fyr spiller med en power og en kvalitet, der står i skærende kontrast til størrelsen og udseendet. Hvis du vil have lækker og fyldig lyd, der er let at tage med, så er den et særdeles stærkt bud. Du kan ikke spille hele terrassen op til dans, men placeret på et bord eller hængt på væggen ved siden af dig giver den musikalsk fornøjelse for alle pengene.  
Lars_Goller1

Helt til kanten

I forbindelse med præsentationen af BeoPlay A1 talte vi med akustikingeniør Lars Goller, der har designet lyden i den. A1 er den mindste højttaler, Lars Goller nogensinde har konstrueret. “Men den lyder faktisk helt godt,” siger han med et skælmsk smil, der afslører, at han er mere end tilfreds med resultatet. Arbejdet med A1 har taget lidt over et år og har inkluderet omkring 30 personer, heraf en håndfuld på fuld tid. “Den er lille, men vi har teknologien og DSP-kraften til at gøre den god. Og jeg vil gerne sige, at vi er gået helt til kanten i forhold til, hvad der kan lade gøre på den smule plads,” siger Lars Goller, der ikke mener, at det er teknisk muligt at overgå A1 på lydtryk, frekvensgang eller lyd i det hele taget, pladsen taget i betragtning. Bas-elementet er således udviklet specielt til A1 og er konstrueret til at være mest mulig effektivt, mens DSP’en sørger for en lineær frekvensgang. Ifølge Lars Goller er A1 kun 8 dB nede ved 40 Hz. Ved lave lydtryk, vel at mærke. DSP’en sørger hele tiden for, at elementerne ikke kommer ud i situationer, som de ikke kan vende levende tilbage fra. De indbyggede forstærkere kan levere op til 140 watt til hvert af elementerne. Det gør det muligt at spille meget højt og dybt i det lille kabinet. Men de får kun lov til at levere den høje effekt kortvarigt: “Der er effekt nok i forstærkeren til at smelte højttaleren totalt. Men det får den ikke lov til. Vi skruer ned efter et kort øjeblik, så tingene kan køle af igen.”  

Stereoeffekt i monohøjttaler

Med ét bas-element og én diskant er A1 en monohøjttaler, men giver alligevel en vis rumlig stereoeffekt. Det sker ved at bruge de to elementer kreativt. Bassen spiller således et monosignal – den del, der er fælles for de to kanaler – mens diskanten i noget af sit område spiller henholdsvis venstre- og højresignalet, altså den del, der er forskellig fra det fælles monosignal. “Der er jo ikke tale om et stereobillede i den forstand, men det giver en vis rumlighed i lyden,” siger Lars Goller. A1 er den mindste højttaler fra B&O Play til dato, og navnet sætter i sig selv en begrænsning (en mindre model skulle logisk set hedde A0). Der er da heller ikke nogen aktuelle planer om at krybe endnu længere ned i størrelse. “Men det kunne måske lade sig gøre at lave en, der var mindre. Altså hvis den ikke behøvede at kunne spille helt så højt …” funderer Lars Goller.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på B&O BeoPlay A1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Bestykning: 3″ bas, ¾” diskant
  • Forstærkereffekt: 30 W (bas) / 30 W (diskant), maks. effekt 2 x 140 W
  • Frekvensområde: 60 Hz – 24 kHz
  • Maks. lydtryk: 86 dB
  • Tilslutning: Bluetooth 4.2, ADK 2.0, AUX (3,5 mm stereo mini-jack), USB-C (opladning)
  • Mikrofon: Indbygget mikrofon til mobilopkald
  • Batteritid: Op til 24 timer, ladetid 2:30 timer
  • App: iOS og Android
  • Mål: Ø 13,3 x 4,8 cm
  • Vægt: 0,6 kg
Pris: 1999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.