annonse
annonse

B&O BeoPlay A1

Næsten naturstridig

Maj 2016B&O BeoPlay A1

BeoPlay A1 har tricks oppe i ærmet, som ingen andre små Bluetooth-højttalere kan gøre den efter.

Lyd & Billede mener

Den spiller dybere og renere, end det burde være muligt for en så lille højttaler!
Men stadig ikke helt så højt som mange andre Bluetooth-højttalere. Solid, men ikke vejrtætnet.

Med B&O Play-mærket har Bang & Olufsen haft succes med at tiltrække et yngre og mere urbant publikum. Faktisk er Bluetooth-højttaleren BeoPlay A2 med 200.000 solgte enheder på verdensplan det mest solgte produkt fra Bang & Olufsen-koncernen nogensinde.

BeoPlay A1 er, som navnet signalerer, en lillebror til A2. Højttaleren er i kraft af sin størrelse let at tage med sig rundt i huset eller proppe i tasken til turen. Den er omtrent halvt så stor som A2, og hvor storebror var beregnet til at stråle lyd ud fra begge sider, kommer al lyden fra A1 fra toppen.

Hele højttaleren er cirkelrund og flad. Toppen af kabinettet er af anodiseret aluminium, og hullerne, der dækker hele toppen, ser ud til at være laserskårne. Bunden af A1 er af et polymer-plastmateriale med en blød, gummiagtig overflade, der sørger for, at højttaleren ligger stabilt på bordet uden at rasle, når der spilles højt. En læderstrop gør det muligt at hænge den på dørhåndtag, knager og andre steder eller bare bære den i hånden.

BeoPlay A1 er designet af den danske møbeldesigner Cecilie Manz, som vandt Kronprinsparrets Kulturpris i 2014.

Under det perforerede låg finder man to elementer: Dels en 3 tommers dome-formet bas bag et beskyttelsesgitter af plast – gitteret er højt hævet over membranen, da den er lavet til at bevæge sig langt – og dels en lille ¾ tommes dome, der tager sig af diskantområdet. Der deles ved 2300 Hz, hvilket er meget lavt for et så lille diskant-element, men med 10. ordens aktiv deling (60 dB/oktav!) går det.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De indbyggede forstærkere er på 30 watt stykket, hvilket i sig selv er voldsomt, men kan i spidserne afgive helt op til 140 watt hver. Det gør det muligt at lave temmelig ekstreme korrektioner på frekvensgangen i A1.

Der er indbygget mikrofon, så man ikke behøver at skifte lydkilde, hvis mobilen ringer, mens man hører musik. Mikrofonen sidder lidt overraskende på undersiden af højttaleren, men takket være en få millimeter høj forhøjning, der går hele vejen rundt, opfanger mikrofonen i praksis lyden lige godt fra alle retninger.

Kabinettet er forholdsvis solidt, og A1 kan tåle at blive smidt i rygsækken eller puttet i frakkelommen. Vejrtætnet er den dog ikke, så lad være med at tage den med i poolen. Her er decideret robuste højttalere som UE Boom og Philips ShoqBox mere på hjemmebane.

Som Bluetooth-højttaler kan A1 uden videre bruges sammen med en smartphone, tablet eller bærbar computer, men henter man B&O’s Play-app (fås til iOS nu og kommer til Android i løbet af foråret), kan man f.eks. fintune lyden efter sin egen smag og vælge at gøre den mere rumlig samt trække lydbilledet i retning af Warm, Excited, Relaxed eller Bright.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Lydkvalitet

Det er noget nær umuligt ikke at undervurdere A1 på udseendet. Med al respekt for byggekvaliteten ligner den mest af alt en designermadkasse til en burgerbolle. Og hvor meget lyd kan der vel komme ud af sådan en?

Ikke så lidt! Det første, der imponerer, er bassen. Den virker ganske enkelt naturstridig! Et 3 tommers bas-element burde ikke på nogen måde kunne gengive så dyb bas i et så lillebitte kabinet. Men takket være voldsomme mængder af overtalelse fra elektronikkens side lykkes det alligevel.

Signalprocessoren i A1 giver en lineær frekvensgang ned til 60 Hz (det er dybere end mange standerhøjttalere) og korrigerer samtidig for fasedrej og tidsforsinkelse. Resultatet er en fyldig og varm gengivelse, der giver mindelser om langt større højttalere.

Diskanten modsvarer bassen i kvalitet. Overtoner, ambience og små detaljer på bækkener og hi-hat kommer med i en grad, der ikke er almindelig på kompakte, bærbare højttalere. Og det gode indtryk holder ved, selv når det går hedt til.

  • Bestykning: 3" bas, ¾" diskant
  • Forstærkereffekt: 30 W (bas) / 30 W (diskant), maks. effekt 2 x 140 W
  • Frekvensområde: 60 Hz – 24 kHz
  • Maks. lydtryk: 86 dB
  • Tilslutning: Bluetooth 4.2, ADK 2.0, AUX (3,5 mm stereo mini-jack), USB-C (opladning)
  • Mikrofon: Indbygget mikrofon til mobilopkald
  • Batteritid: Op til 24 timer, ladetid 2:30 timer
  • App: iOS og Android
  • Mål: Ø 13,3 x 4,8 cm
  • Vægt: 0,6 kg
Pris: 1999,-