Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: B&O Play Beolit 12

En sikker sællert!

De sidste par år har været hårde ved Bang & Olufsen, der gentagne gange har måttet konfrontere sine investorer med røde tal på bundlinjen. En af vejene ud af krisen er at tænke anderledes, hvilket hos B&O nu har udmundet sig i et billigere subbrand.

Skrevet af / 24/06/2011 - 16:35
B&O Play Beolit 12
Peter Gotschalk

Det nye brand har fået navnet B&O Play, og skal blandt andet bestå af lydprodukter, der markedsføres og sælges i samarbejde med Apple. Hvad B&O Play senere kommer til at indeholde af produkter, er endnu uvist, og da ingen hos B&O ønsker at udtale sig om det endnu, må det stå hen i det uvisse, om der eventuelt kunne komme et billigere TV på menuen.

Det første produkt under B&O Play-paraplyen hedder Beolit 12. Navnet stammer tilbage fra B&Os transistorradioer fra 30’erne. Det er dog også det eneste Beolit 12 har tilfælles med de gamle radioer, da der hverken er FM eller DAB-radio indbygget. Det her er ene og alene en højtaler. Heldigvis kommer den udstyret med nyeste skrig inden for trådløs lydoverførsel – Apple Airplay.

Ungdommeligt design
Det er dog ikke kun i kraft af sin nye ”teknologi” at Beolit 12 skiller sig ud. Også på designfronten har højtaleren fået en overhaling, og skiller sig derfor noget ud fra det øvrige sortiment. Dette er helt bevidst, da Beolit 12, som sagt hører til subbrandet og ikke ”Bang & Olufsen”-brandet. Det betyder dog ikke, at der er slækket på kvaliteten, og det er stadig lækre materialer og godt håndværk der præger Beolit 12.

Beolit 12 er primært lavet af aluminium. Toppen er lavet af gummi, og den nederste del er udført i et solidt plastmateriale. Man kan selv vælge hvilken af fire farver stoffet bag højtalergrillen skal være, ligesom selve højtaleren fås i grå eller sort. I toppen sidder en læderrem, så du kan bære rundt på højtaleren. Denne findes i sort eller lysebrun. Der er med andre ord mange forskellige farvekombinationer at vælge imellem.

Fordi her ”kun” er tale om en højtaler, er der kun ganske få knapper. Disse sidder i toppen, og er berøringsfølsomme. På siden af enheden er en USB-indgang samt minijack, og på bagsiden bag en låge finder man en ethernet-port og stik til strømkablet.

Sådan fungerer det.
Desværre er den første opsætning af Beolit 12 knap så enkel som enheden selv og kræver en computer og et ethernet-kabel. Højtaler og computer forbindes med kablet, og efter at have ”tænkt sig om et par minutter”, kan du via en browser tilgå højtaleren med en IP-adresse og søge efter et trådløst netværk på computeren. Det er lidt bøvlet, og kunne være gjort nemmere med en dedikeret app på telefonen. Når det først fungerer, er det dog ikke noget man behøver at tænke over igen.

Den spiller højt!
Når først både højtaler og telefon er på samme trådløse netværk, kan du afspille din musik ganske trådløst. Højtaleren har sammenlagt 120 Watt gemt i sig, og leverer en overraskende stor lyd, sin størrelse taget i betragtning. Det er dog ikke nok at kunne spille højt, og heldigvis er lyden i Beolit 12 også langt hen ad vejen velklingende og veldefineret. En ting jeg dog meget hurtigt bemærkede, var hvor begrænset lyttefeltet er på den lille fyr. Lyden kommer ud lige for, og befinder man sig ved siden af, over eller under højtaleren, forringes lydkvaliteten betragteligt. Det er ærlig talt en skam, og sætter sine begrænsninger når det kommer til placeringsmulighederne.

Et andet punkt der ærgrer mig en smule er hele det trådløse aspekt. Når du er hjemme og har en fungerende Wi-fi-forbindelse, fungerer Beolit 12 strålende, om end den er en smule langsom til at få forbindelse til netværket og til at afspille musik via Airplay. Lige så snart du forlader hjemmet, er du overladt til at bruge kabler. Dette kunne være afværget, hvis man eksempelvis også havde inkluderet Bluetooth, hvilket samtidig havde betydet trådløs overførsel for Android-folket. Dette har man fravalgt af kvalitetsmæssige hensyn. Du kan komme uden om dette problem, hvis du via din iPhone deler din trådløse forbindelse, og kobler Beolit 12 på denne. Det er dog en lidt mere nørdet løsning, som Bang & Olufsen ikke selv nævner noget om i deres materiale om højtaleren.

God start, plads til forbedring
Selvom Beolit 12 ikke er et perfekt produkt, synes jeg klart Bang & Olufsen har fat i noget rigtigt. Prisen er ganske vist stadig høj, men hvis du er på udkig efter et B&O-produkt der ikke koster en bondegård, er det alligevel noget af det mest spiselige du kommer i nærheden af. Det bliver dog spændende at se, hvor B&O Play bevæger sig hen ad, og hvilke andre produkter der kommer til at præge serien. Beolit 12 skal nok komme til at sælge som varmt brød.

Lyd & Billede mener

God lyd Apple AirPlay Begrænset lyttefelt Ingen Bluetooth Prisen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Scroll to Top