annonse
annonse
annonse

test: Bowers & Wilkins 705 S2

Januar 2018Bowers & Wilkins 705 S2
Januar 2018Bowers & Wilkins 705 S2

En duft af diamanter

Hvis du begærer B&W’s eksklusive 805 D3, men mangler købekraften, kan 705 S2 være det tætteste bud.

Neutral og ufarvet gengivelse, der finder detaljerne frem i dine optagelser. Men stadig behageligt selskab.
Der er stadig et stykke op til den diamantbestykkede storebror. Du skal helst have en muskuløs forstærker.
annonse

Bowers & Wilkins har igennem årtier forfinet deres højttalerserier gradvist. Vi testede i fjor den nyeste inkarnation af high-end-serien, repræsenteret af standerhøjttaleren 805 D3, og var behørigt imponerede. Men ikke kun topmodellerne har fået ansigtsløftninger. Nummerserien 700 er efter nogle års fravær tilbage på scenen i ny udførelse, nu med efternavnet S2.

B&W 705 S2 er den mest ambitiøse standerhøjttaler i serien. En “lille stor højttaler”, der henvender sig til dem, der har begrænset plads, men vil have samme kvalitet som i en fuldvoksen gulvhøjttaler.

I stedet for de bløde former på den dyre 805 D3 er kabinettet på 705 S2 en traditionel firkantet kasse. Man må også leve uden B&W’s matrix-afstivning inden i kabinettet, som dog stadig er voldsomt resonansdødt.

Mens de fleste modeller i 700-serien er traditionelle højttalere med ét kabinet, er Nautilus-diskantkabinettet bibeholdt på 705 S2, så diskanten bor i et projektilformet aluminiumhus oven på kabinettet.

Arvegods fra den rige onkel

Også selve højttaler-enhederne er bygget på teknologi, som er nedarvet fra high-end-serien. Men hvor de supertynde membraner i diskant-enhederne i 800-serien er fremstillet af syntetisk diamant, er materialet her “kun” kulstof. Men stadig med en så højt placeret opbrydningsfrekvens (47 kHz), at den ligger langt uden for det hørbare område.

Bas-enheden ligner også til forveksling de dyre modellers. Membranmaterialet har B&W døbt continuum, og det skulle give en endnu mere kontrolleret membranopbrydning end den flettede gule kevlar, som B&W har været kendt for siden 1970’erne. Membranen er lavet som en trelags sandwich af papir og polystyrenskum.

På bagsiden finder man en velvoksen basrefleksport samt terminaler. Hvis bassen bliver for dominerende på grund af rumresonanser, kan porten dæmpes i to trin med en medfølgende skumprop. Basrefleksporten har i øvrigt samme “golfboldmønster” på overfladen som porten på B&W 805 D3. Det skal mindske luftmodstanden og dermed vindstøjen.

Terminalerne giver mulighed for bi-wiring, hvilket er et plus. De virker solide og har plads til kraftige kabler, men desværre ikke til bananstik.

Kræver ben at stå på

Som kompakthøjttaler har B&W 705 S2 brug for noget at stå på for at komme op i ørehøjde. Selv om klassen stadig kaldes reolhøjttalere nogle steder, er en reol sjældent en god placering for en højttaler. Og med den topmonterede diskant (og bagudrettede basport) er placering inde på en hylde en umulighed. Oven på en lav reol kan lige akkurat gå, da 705 S2 ikke behøver stor afstand til bagvæggen. Men skal det være godt, skal du have rigtige standere.

Bowers & Wilkins fremstiller et sæt, kaldet FS-700 S2, som har skruebøsninger til 705 S2 og mulighed for sanddæmpning. De får højttaleren til at stå urokkeligt stabilt, men fordyrer også købet med en femtedel. Faktisk kan man få et sæt af trevejs-gulvmodellen 704 S2 for mindre end prisen på 705 S2 plus standere. De vil alt andet lige give en dybere og kraftigere bas uden at optage mere gulvplads. Men så får man ikke Nautilus-diskanten.

B&W’s nye 700-serie falder – logisk nok – mellem den kostbare 800-serie og den billigere 600-serie. Foto: B&W

 

Lyden af Bowers & Wilkins 705 S2

Med så meget snak om lighederne med den mere end dobbelt så dyre 805 D3 er forventningerne til lillebror 705 S2 spændt faretruende højt. Den indfrier dem heldigvis et godt stykke ad vejen.

Bowers & Wilkins 705 S2 er behageligt selskab, som behandler dine yndlingsnumre godt. At sætte sig ned og lytte til dem er ren genhørsglæde, så lyttetesten, der foregik hen over jule- og nytårsdagene, var en fornøjelig opgave.

Ligesom på storebror 805 D3 er lydbilledet varmt. De er ikke farvede eller bamsede – bare rare. Det giver en fyldig lyd på stemmer. Leonard Cohens gravrøst på “You Want It Darker” lyder præcis så tung og skræmmende, som den skal være.

Scenemester

B&W 705 S2 brillerer specielt, når det gælder om at sætte den akustiske scene og genskabe en tredimensionel oplevelse af rummet omkring musikerne. Det gælder, både når rummet er nærmest endeløst stort, som på “Moonlight on Spring River” med Zhao Cong, og i mere intime omgivelser, som på Hanne Boels udgave af “The Ballad of Lucy Jordan”. Men på den venlige måde. På sidstnævnte slipper man således for at få demonstreret alt for tydeligt, at musikerne står i hver sit rum. B&W 705 S2 lader dig beholde illusionen af ét sammenhængende rum.

Selv om bassen er lille, er der pænt styr på detaljerne i bunden helt ned til grænsen lige under 50 Hz, hvor forskellen på en kompakt standerhøjttaler og en langt større gulvhøjttaler gør sig gældende. Bunden er ikke helt så fast og stram som på System Audio Pandion 5. Med nok effekt til rådighed kan højttalerne spille ganske højt og dybt. Chris Jones’ “No Sanctuary Here” lyder fodrokkende godt.

Vægtløst

Højttaler-enhederne er som nævnt nyudviklede “light-udgaver” af dem fra 805 D3. Og udviklingsarbejdet har ikke været forgæves. Diskanten er let og detaljeret, og detaljer står frit i rummet, hvad vi sandsynligvis kan takke det topmonterede Nautilus-kabinet for.

At høre en gammel testklassiker som Thérèse Juels “Tiden bara går” er en fornøjelse. Percussion-detaljer klinger vægtløst i rummet, og stemmerne står helt tæt. Man føler sig hensat til den gymnastiksal, hvor nummeret i sin tid blev optaget med en enkelt stereomikrofon.

Bowers & Wilkins foreslår at bruge højttalerne sammen med en forstærker på 30 til 120 watt. Med 30 watt til rådighed bliver det stille musik og i mindre rum. B&W 705 S2 er ikke specielt følsom. Og skal der magt over tingene, er en kraftig forstærker nødvendig. Vi brugte det meste af tiden en NAD M32 digitalforstærker på 180 watt pr. kanal, som holdt højttalerne i et jerngreb. En mindre 2 x 70 watt forstærker kunne godt levere spænding nok, men ikke med samme autoritet – og den svedte mærkbart under belastningen.

Konklusion

Bowers & Wilkins 705 S2 er trods alt ikke en 805 D3 i forklædning. Men akustikerne har været på hugst i skuffen med B&W’s patenter. Og det, som “lillebror” præsterer, er så rigeligt prisen værd. Er lytterummet lille, leverer højttaleren et stort lydbillede med masser af detaljer og en stemmegengivelse som få andre i prisklassen. Holder du af akustisk musik, får du en fornem gengivelse af optagerummet. Du skal dog regne med at bruge mindst lige så mange penge på forstærkeren som på højttalerne.

Bedste pris på Bowers & Wilkins 705 S2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Bestykning: 6,5" bas med continuum-membran, 1" kulstof dome-diskant i separat Nautilus-kabinet
Konstruktionsprincip: Basrefleks
Frekvensområde: 50 Hz – 28 kHz (-3 dB)
Følsomhed: 88 dB
Anbefalet forstærkereffekt: 30-120 W
Impedans: 8 ohm (3,7 ohm minimum)
Mål: 20 x 40,7 x 30,1 cm
Vægt: 9,3 kg
Finish: Sort højglans, mat hvid, rosentræ

Pris: 15998,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

annonse
anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

annonse
Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.