annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
annonce

Trådløs musik til alle

Her er de mest fleksible højttalere, der både tiltaler dine ører og din tegnebog.

Musik-streaming bliver mere og mere dominerende. På farten er det selvfølgelig et par behagelige hovedtelefoner, der står for musikken. Til skovturen har man måske skaffet en simpel, batteridrevet rejsehøjttaler. Men hvad gør man derhjemme? Unge, der flytter hjemmefra i dag, anskaffer sig sandsynligvis en trådløs højttaler i stedet for et traditionelt stereoanlæg. Også for familier med hus er en trådløs højttaler et udmærket supplement i sommerhuset, arbejdsrummet eller hyggestuen i kælderen.

I denne test har vi forsøgt at finde en balance mellem størrelse, pris og lydkvalitet. Her er ingen billige, skramlende plastichøjttalere med elendig lyd, men heller ikke store hi-fi-højttalere med urimelige prisskilte.

I mellemprisklassen får man velbyggede højttalere fra etablerede mærker med en lydkvalitet, der er god nok til de allerfleste. De kan spille højt nok til en fest, uden at det begynder at lyde dårligt, og de kan også formidle detaljer, når man vil nyde mere finstemt musik.

Ekstra funktioner at overveje

Et stadig mere aktuelt spørgsmål er, om man skal købe en rendyrket Bluetooth-højttaler eller gå direkte efter en multirumshøjttaler. Alle højttalerne i testen her kan bruges separat via Bluetooth. Det er nemt, og selv gæster kan let koble deres telefon til på den måde.

At vælge en multirumshøjttaler i stedet er mere fremtidssikret, hvis man finder ud af, at man gerne vil kunne spille samme musik i flere rum. Men selv som enkeltstående højttalere giver de nogle fordele. Ved at sende musikken via Wi-Fi i stedet får man længere rækkevidde og kan også få bedre lydkvalitet, for man slipper for den trods alt begrænsede overførselskapacitet i Bluetooth.

En anden ting at overveje er, om man kan nøjes med strømledningen, eller om højttaleren også skal have batteri. De fleste højttalere i denne størrelse og prisklasse er stationære. Men selv om man ikke har tænkt sig at tage højttaleren med i parken, kan det indimellem være rart at kunne flytte den. Uanset om man vil høre en podcast på altanen, mens man drikker kaffe, eller vil have noget afslappende musik, mens man ligger i badekarret. Så er det rart at slippe for forlængerledninger.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Audio Pro Addon T10 Gen2 2.300 kroner
Bose SoundLink Revolve 2.800 kroner
Onkyo NCP-302 2.800 kroner
Pioneer MRX-5 3.300 kroner
Sony SRS-ZR7 2.800 kroner
Urbanears Stammen 2.800 kroner


Pris: kr
Bedste pris på Bluetooth-højttalere
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
AAC – En komprimeringsalgoritme, der giver bedre lydkvalitet end MP3 ved samme datamængde. Findes til både Android- og Apple-enheder. aptX – En algoritme til at overføre lyd med lavere bithastighed, men uden at musikken komprimeres lige så meget. Bør give bedre lydkvalitet, selv om graden af forbedring kan diskuteres. Bluetooth – En standard til bl.a. at overføre lyd trådløst. Bemærk, at en nyere version ikke nødvendigvis betyder bedre lyd, men også bare kan handle om funktionaliteten. Chromecast – Googles standard til at sende lyd til højttaleren via Wi-Fi. DTS Play-Fi – En mærkeuafhængig standard for multirumslyd. Du behøver ikke at smide dine gamle højttalere ud, når du vil satse på musik i hele huset, så længe de understøtter standarden. NFC – Near Field Communication. En metode til overførsel af data over korte afstande. Anvendes i denne sammenhæng til at forbinde mobiltelefon og højttaler med Bluetooth, uden at man skal lave manuelle indstillinger. Spotify Connect – Lader højttaleren hente musikken direkte via Wi-Fi i stedet for at gå via mobilens Bluetooth.
Produkter i testen
Mesteren er tilbage
Imponerende nok er det lykkedes at forbedre det, der i sin tid var årets bedste trådløse højttaler.

Dengang vi testede den oprindelige Addon T10, faldt vi næsten ned af stolen, da vi hørte, hvor godt den lød. Så godt, at vi kårede den til 2013’s bedste trådløse højttaler. Med lanceringen af Audio Pros nye, mere overskuelige sortiment har de også opdateret flagskibet. På ydersiden noterer vi flere og bedre kontroller, mens indersiden har fået opdateret både elektronik, forstærkere og enheder. Lidt risikabelt at pille ved noget, der allerede var godt.

Som sædvanlig er designet renskuret skandinavisk, hvilket gør, at den kan passe ind i en hvilken som helst indretning. Uanset hvilken af farverne på gråskalaen man vælger. Alt fra den flotte lak til det gedigne læderhåndtag emmer af kvalitet, og T10 virker virkelig velbygget. Håndtaget gør den nem at flytte rundt på, men man må tage ledningen med, for der er ikke noget batteri.

På bagsiden finder vi AUX-indgang, USB-port til mobilopladning og en subwoofer-udgang til endnu tungere lyd. På toppen sidder det nye kontrolpanel i metal, der erstatter den tidligere fjernbetjening. En bedre løsning, da remoten havde en tendens til at forsvinde, og man ordner alligevel det meste betjening fra mobilen.

Desværre fungerer Audio Pros app kun med deres Wi-Fi-højttalere. Det ville have været rart med tonekontroller, og at man kunne opdatere softwaren.

Netop tonekontroller var noget, vi efterlyste på den tidligere model; denne gang har den i det mindste fået en baskontrol. Det rækker langt til enten at holde gæsterne på dansegulvet eller naboerne glade.

Ligesom med forgængeren bliver man imponeret over, hvor rent og ubesværet T10 Gen2 spiller. Det gælder, uanset om man spiller rock på fuld hammer eller nyder klassisk musik i læderstolen. Men det er taget til et nyt niveau, hvor vi er overrasket over, at alt det, vi kunne lide, er blevet endnu bedre!

Konklusion

2013’s bedste trådløse højttaler er tilbage i en opgraderet version. På ydersiden er det meste velkendt med et klassisk og elegant look. Betjeningen er forbedret, så man ikke behøver at holde styr på en fjernbetjening. Og Addon T10 Gen2 har fået en baskontrol, så man selv kan vælge, hvor vrede naboer man vil have. Den har nemlig masser af kraft, der kan fylde et helt rum med endnu renere og flottere lyd. Og det tilsyneladende uden anstrengelse. Hatten af for det!

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Rundspillende termokande
En praktisk højttaler til hele hjemmet takket være batteri og vandresistens.

Med SoundLink Revolve+ udfylder Bose et hul i deres sortiment ved at tilbyde en rundstrålende højttaler. Den fås både i en mindre, lettere model og i denne større plusmodel med bedre batterilevetid. Vil man ikke have rundstrålende lyd, kan man overveje SoundLink Color i stedet eller den meget kompakte SoundLink Mini, som er mere rejsevenlig. Som tilbehør man kan købe en lade-dock, så man slipper for at rode med ledninger.

Revolve+ er betydelig mindre end mange af de andre højttalere i testen. Omtrent som en lille termokande, hvilket også er, hvad formen minder om.

Som sædvanlig for Bose er kvalitetsfølelsen i top med pænt, massivt metal og gummieret top og bund. Det bløde bærehåndtag gør det nemt at tage højttaleren med fra rum til rum, også på badeværelset pga. dens vandresistens. Så er det ekstra fikst, at den kan køre på batteri. Den eneste ekstra tilslutningsmulighed er AUX (minijack), hvilket dog er normalt for bærbare højttalere.

De bløde knapper på toppen styrer alt, hvad man har brug for, og kan endda bruges til at aktivere stemmeassistenten i din mobil. Du kan også bruge Revolve+ som højttalertelefon. Boses app gør det let at holde styr på batteriniveauet, opdatere softwaren og parre højttaleren med andre SoundLink-højttalere. Enten som stereopar eller i såkaldt party-mode.

Rundstrålende lyd kan være lidt tricky. Hvis højttaleren står midt i rummet eller for den sags skyld udenfor, er det meget praktisk. Men man kan nemt miste placeringen af instrumenterne i lydbilledet. Det er et spørgsmål om afvejning.

I det store og hele er lydkvaliteten rigtig god, og bassen er overraskende god i betragtning af størrelsen – og endnu bedre, hvis højttaleren placeres op ad en væg. Den går dog ikke tilstrækkelig dybt til at kunne gengive ægte dybbas.

Konklusion

Om Revolve+ er den rigtige for dig eller ej, afhænger af, hvordan du skal bruge den. Har du en åben grundplan, hvor du bevæger dig rundt om højttaleren, så er rundstrålende lyd perfekt. Batteridrift er også et plus, hvis du vil kunne flytte rundt på højttaleren og måske høre musik i badet. Hvis du derimod skal have en højttaler, der står ét sted, f.eks. i en reol, så er de andre stationære højttalere bedre valg. De giver et mere korrekt lydbillede og kan klare dybere bas.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Flot og tjenesteivrig
Spændende nye tekniske løsninger og pænt udseende, men lyden er kun okay.

De fleste tænker nok snarere på hjemmebiograf og saftige forstærkere end småhøjttalere, når man hører navnet Onkyo. Men japanerne har udvidet sortimentet og har for nylig kunnet fremvise nogle af de første helt trådløse hørepropper. Samt Bluetooth-højttaleren X9 med lækker perforeret aluminiumfront og neutral lyd. Med NCP 302 går de en anden vej med kraftigere lyd, understøttelse af multirum og en række streaming-teknologier.

Hvor X9 var metalskinnede og Porsche-inspireret, minder NCP-302 mere om Tivoli Audios radioer. Den har en ramme i imiteret træ, en perforeret metalfront med fordybninger, som antyder, at det er en højttaler, samt en helt flad top.

Især den hvide model er meget elegant og efter vores mening den flotteste højttaler i testen. Kvalitetsfølelsen er fin, og den virker godt bygget. Et par solide gummifødder sørger for, at den står godt fast, selv på en smal køkkenhylde.

Tilslutningen med Bluetooth er ligetil, men med Wi-Fi skal man bruge et lydkabel for at overføre indstillinger. Ikke særlig elegant. App’en til at styre multirumsfunktionen virker også upædagogisk og rodet. At spille musik er dog nemt med de fleste musiktjenester samt understøttelse af direkte afspilning med Chromecast og Spotify Connect. NCP-302 har også DTS Play-Fi, så man kan parre den med andre mærker, der understøtter standarden.

Det første indtryk af lyden er godt, og så længe man ikke lytter koncentreret, kan den gå an. Men hvis man presser den, begynder problemerne at dukke op. På elektronisk musik med ægte dybbas kan den ikke rigtig følge med, og man får for meget resonans. Akustisk musik lyder lidt fladt, og man får ikke indtryk af, at sangeren står i rummet. Den kan også lyde lige lovlig skarpt i diskanten.

Den lyder ganske vist bedre end meget andet, men må se sig slået i denne test.

Konklusion

Onkyo NCP-302 er nok den højttaler i testen, som mange ville styre direkte hen imod i butikken pga. dens attraktive udseende. Den virker også lækker med forsænket volumenhjul og diskrete lys. Derimod er den besværlig at sætte op som multirumshøjttaler. Hvis man kan nøjes med Bluetooth, er det lettere, og så er betjeningen også ligetil. Desværre er lyden ikke så spændende som udseendet, medmindre man kan nøjes med at bruge den til baggrundsmusik.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Funktion over form
Lydkvaliteten er der ikke så meget at udsætte på, men betjeningen har visse mangler.

Pioneer er måske ikke det første mærke, der falder én ind, når man taler om trådløse alt-i-én højttalere. Men det er ikke helt uventet. For syv år siden testede vi en iPod docking-højttaler fra dem og i 2013 de trådløse stereohøjttalere WX-BTS5. Nu er disse to smeltet sammen i MRX-5, den ene af to alt-i-én højttalere i Pioneers multirumssatsning. Hvis man ikke har brug for batteridrift, kan man spare penge ved at købe den ellers identiske MRX-3.

Designet lader til at være mere indrettet på funktionalitet end æstetik. En typisk lyd-gadget, som måske ikke ville vække opmærksomhed i et teenageværelse, men som sandsynligvis ville møde modstand fra partneren, hvis man forsøgte at stille den i stuen. Den har et plastickabinet i hvid eller sort med metalskinnende forside, tydelige knapper og en finmasket højttalerfront. Lamperne bag fronten lyser fremad, men hvad de betyder, står underligt nok på siden af højttaleren.

På bagsiden finder vi en AUX-indgang til eksterne lydkilder samt Ethernet, hvis man ikke vil køre via Wi-Fi. Eller bare giver op, for opsætningen er lige så kompliceret som hos Onkyo, og det er tydeligt, at de bruger samme teknologiplatform. Selv app’en trækkes med de samme betjeningsproblemer. Heldigvis betyder det dog også, at den har det samme rige udbud af trådløse tjenester som Chromecast og Spotify Connect samt DTS Play-Fi til multirum.

Generelt er vi godt tilfredse med lydkvaliteten. De fleste musikstilarter lyder rigtig god på normal lyttevolumen. Der er en dejlig varme i sangstemmer, og der er ikke noget, der dominerer lydmikset.

Skal vi være nærtagende, så er der detaljer, der kunne være bedre. Egentlig dybbas mangler, og hvis man spiller f.eks. Rage Against the Machine på høj volumen, virker det, som om kabinettet ikke er stift nok. Endelig kan diskanten lyde lidt spidst.

Konklusion

Som Bluetooth-højttaler fungerer Pioneer MRX-5 godt, da man slipper for den komplicerede Wi-Fi-opsætning. Understøttelsen af streaming-standarder er god. Den lyder også rigtig godt – for det meste – så længe man ikke skruer alt for meget op. Men vi kan ikke se, hvem der ville vælge en multirumsløsning med højttalere, der kan få en indretningsarkitekt til at græmmes. Vi forstår heller ikke, hvorfor der overhovedet er sat batteri i, når driftstiden er så kort.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Schweizerkniv-højttaler
Sjældent har vi set en højttaler med så mange tilslutningsmuligheder og anvendelsesområder.

De seneste år har Sonys SRS-X-serie vundet vores tests på samlebånd. To af de mindre modeller er endda blevet kåret til årets bedste bærbare højttaler i henholdsvis 2014 og 2015. Nu, hvor serien er stoppet, erstattes de større modeller af ZR7, som er mindre og mere fleksibel, har flere tilslutningsmuligheder og kan fungere som baghøjttaler i en Sony surround-opsætning. Og ikke mindst har en lidt mere overkommelig pris end de tidligere topmodeller.

Af format minder ZR7 om SRS-X88, men størrelsen er mere som på X77. Det er altså en af de mindste højttalere i testen, kun halvt så stor som Onkyo og Pioneer.

Designet er enkelt med kun on/off-knappen synlig. Resten af kontrollerne er touch-knapper, og skjulte lamper lyser de aktive funktioner op. Flot! Den har en mat overflade, der er let at tørre af. Trods sit fikse format har den derimod ikke batteridrift, men er beregnet på at blive stående samme sted.

Der er mange tilslutningsmuligheder ud over de sædvanlige AUX og Bluetooth. Man kan bruge den i en multirumsopsætning med andre, kompatible Sony-højttalere via Wi-Fi. Man kan tilslutte den med HDMI som tv-højttaler. Og man kan bruge den som computerhøjttalere via USB-B eller tilslutte musikafspiller eller USB-stick via USB-A. Desuden har den både indbygget Chromecast og understøttelse af Spotify Connect. Plus app’en Sony Music Centre til at styre det hele.

Det, ZR7 har vundet i størrelse og pris i forhold til tidligere modeller, har den desværre tabt i lydkvalitet. Lyden er nu tydeligt skulpteret med overvægt på fyldig bas og løftet diskant. Men når man skruer op, kan bassen ikke følge med og bliver tilbagetrukket. Hvilket gør, at ZR7 lyder lidt kedeligt som party-højttaler.

For feinschmeckere er problemet snarere, at mellemtoneregisteret forsømmes, og at stemmer lyder lidt fraværende, og man savner nærværsfølelse.

Konklusion

Sony SRS-ZR7 er ikke en højttaler til ét formål, men en højttaler, der fungerer i mange roller. Du kan have den i køkkenet i en multirumsopsætning, som tv-højttaler i kælderen eller som computerhøjttaler på jobbet. En mere fleksibel lille højttaler har vi sjældent set. Hvis man er på udkig efter en højttaler med kraftig bas til fester, eller en korrekt lydende model til at nyde højkvalitets lyd, bør man dog vælge noget andet. Selv om den understøtter højopløst lyd.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Overraskende livsstilshøjttaler
Stammen er noget så usædvanligt som en designhøjttaler med uventet god lyd.

Urbanears er nok mest kendt som et storby-cool hovedtelefonmærke. Deres hovedtelefoner har et renskuret design og fås i mange forskellige moderigtige farver. Overraskende nok er det Urbanears snarere end søsterselskabet Marshall, der kom med de første multirumshøjttalere. Måske er de tænkt til unge par, der flytter ind i deres første lejlighed? Ud over Stammen er der også den større og kraftigere Baggen til en lille tusindlap mere.

Ligesom Urbanears skiller sig ud med designet på deres hovedtelefoner, så ligner deres højttalere ikke noget, vi har set før. De er helt kubeformede og klædt i et groft stof, der minder om polstringen på hovedbøjlen på deres hørebøffer.

Selvfølgelig fås de i farver som sort, grå, blå, grøn, orange og pink. Dermed kan man selv vælge, om de skal tiltrække sig opmærksomhed eller smelte ind i indretningen. De ser mere hverdagsagtige end luksuriøse ud, men byggekvaliteten virker god.

Smart nok er alle tilslutninger skjult på undersiden af kabinettet, hvor også basporten (!) munder ud. Ud over strømledning kan man tilslutte eksterne lydkilder med AUX eller oplade mobilen via USB-porten. Men det er med Wi-Fi, at højttaleren virkelig kommer til sin ret, med både Chromecast, AirPlay og Spotify Connect indbygget. På knapperne på toppen kan man vælge lydkilde, forudindstillede spillelister, eller om man vil spille fra flere højttalere.

Af en mellemstor højttaler at være må vi sige, at Stammen har imponerende lydressourcer. De rækker afgjort til en fest derhjemme og til at forstyrre naboerne. Sidstnævnte vil dog sandsynligvis blive glade for, at bassen ikke går helt så dybt som på storebror Rammen, så det er ikke en udtalt party-højttaler.

I det hele taget lyder den godt med en dejlig nærværsfølelse i akustisk musik. Hvis vi skal klage over noget, så er det, at diskanten kan lyde lidt spids på sprøde lyde som bækkener.

Konklusion

Det er let at affærdige Urbanears som et brand, der satser mere på stil end lydkvalitet. Men det ville være uretfærdigt over for Stammen, deres første højttaler. Den faktisk lyder rigtig godt, hvis man ikke presser den for hårdt eller stiller urimelige hi-fi-krav. Ud over Bluetooth kan man få bedre lydkvalitet via Wi-Fi og endda sætte den op i et multirumssystem. Og så gør det heller ikke noget, at den kan fås til at matche indretningen med sit lækre stof i mange farver.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

  Læs også

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One er et basmonster. På den dårlige måde.

  Tilføj som favorit
  En pandekageflad soundbar med det hele

  En pandekageflad soundbar med det hele

  DALI lancerer trådløs soundbar på high-end messe.Tilføj som favorit
  Dynaudio sætter pris på Confidence

  Dynaudio sætter pris på Confidence

  Et år efter annonceringen er der kommet priser på Confidence-højttalerne.Tilføj som favorit
  Focal fejrer 40 år

  Focal fejrer 40 år

  Fødselsdagsfest med nye højttalere – og bilstereo!Tilføj som favorit
  Tårevækkende smukt fra Sonus faber

  Tårevækkende smukt fra Sonus faber

  Minima Amator er blandt de glemte legender, men nu kommer der en ny version af højttalerne.Tilføj som favorit
  Flere af Magicos billigste

  Flere af Magicos billigste

  A-serien er high-end, så det holder, bare lidt billigere.Tilføj som favorit
  Den bedste er blevet endnu bedre

  Den bedste er blevet endnu bedre

  Naim Mu-so 2 lover os endnu bedre lyd.Tilføj som favorit
  Luk menu

  LYD & BILLEDE
  LÆSERUNDERSØGELSE
  SVAR & VIND

  KYGO HOVEDTELEFONER

  Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
  DELTAG HER
  close-link