annonse
annonse
Test af: Creative Omni

Multirum på dåse

Creative satser småt på multirum med en Wi-Fi-højttaler, der ikke er større end bærbare Bluetooth-modeller.

Lyd & Billede mener

Wi-Fi, Bluetooth og SD-medieafspiller i en bærbar højttaler. Du får i både pose og sæk. Rigtig udmærket mellemtonegengivelse.
Bas? Hvilken bas? Den kan hverken spille særlig højt eller særlig dybt. Dog tilstrækkeligt til køkkenunderholdning.
annonse

Creative var i sin tid enevældig konge af pc-lydkort. I dag er de mest kendt som producent af pc-højttalere og hovedtelefoner til gaming. Et område, hvor konkurrencen er hård.

Creative Omni er en prisrimelig bærbar højttaler i “dåseølsformat”, som passer lige i flaskeholderen på en cykel. Den har dog et trick mere oppe i ærmet, nemlig Wi-Fi. Man kan også samle to Omni-højttalere i et stereopar eller styre musikken på flere individuelt som et multirumssystem.

Bestykningen består af to 1,5 tommers fuldtone-enheder og to rektangulære slave-enheder, hvoraf den ene sidder på bagsiden. Creative oplyser ikke noget om forstærkereffekten, men da Omni oplades via USB-portens 5 volt, skal der særlige tricks til for at opnå andet end encifrede watt-tal.

Foto: Creative

 

Gennemprøvet design

Med sit slanke, cylindriske ydre går Creative Omni direkte efter Boom-serien fra ærkekonkurrenten Logitech. Den ligner desuden til forveksling sin ældre lillebror, Bluetooth-højttaleren Sound Blaster FRee. Faktisk ser det ud til, at kabinetterne er identiske helt ned til knappernes placering. Hvor Omni har Wi-Fi-vælgeren, har FRee dog en “Loud”-knap til at give ekstra skub i lydbilledet. Begge har desuden mulighed for at fungere som jukebox ved hjælp af en indbygget microSD-kortlæser. Der er knapper til at skifte mellem numrene. På toppen finder man volumenknapper, afbryder og mikrofonknap til mobilsamtaler.

En af de få bærbare højttalere, som kan gøre Creative Omni Wi-Fi-kunsten efter, er Libratone Zipp Mini, der oprindelig er næsten dobbelt så dyr og kan bryste sig af en noget kraftigere basgengivelse. Til gengæld spiller Zipp Mini kun i mono. Creative Omni spiller i stereo, når den ligger vandret, men i mono, når den anbringes på højkant.

Uanset reklamernes løfter om et bredt stereobillede er der kun meget lidt forskel på stereo og mono, eftersom man nærmest skal bære Omni på næseryggen som briller for at få den ideelle afstand til stereolytning. Som med andre bærbare højttalere handler det dog mere om at have musikken ved hånden i en kvalitet, der overgår mobilens indbyggede højttalere.

At sætte Creative Omni op til netværket er problemfrit med SB InterConnect-app’en, og når højttaleren er indlemmet i det gode selskab, dukker den op i enhedslisten på Spotify. Man kan også bruge højttaleren med Tidal, Napster og TuneIn internetradio.

Foto: Creative

 

Lyden af Creative Omni

I Creatives eget materiale loves, at “den kraftige lyd og forstærkede basrespons sikrer, at du altid er omgivet af høj, levende og boomende musik.” At boomende lyd skulle være ønskværdigt, er i sig selv diskutabelt, men copywritere til bærbare højttalere må leve i deres helt egen dimension med radikalt anderledes naturlove!

Creative Omni leverer udmærket lyd for noget, der har et rumindhold på en halv liter, men bas gengiver den altså ikke. Ikke engang sammenlignet med andre i samme størrelse og prisleje – som UE Boom 2.

Mellemtonegengivelsen er til gengæld rigtig god. Stemmer lyder ret naturligt og uforvrænget. Selv om jeg mistænker, at Creative nok mere havde elektropop end taleradio og solosang i tankerne, da de lavede Omni. Sammenlignet med UE Boom 2 er lyden lidt spids i toppen, hvilket kan give lyttetræthed. Men Omni ligger stadig i den pæne ende af feltet til prisen.

Konklusion

Hvis du ikke ved, om du helst vil købe en bærbar Bluetooth-højttaler eller en multirumshøjttaler til stuen, fritager Creative Omni dig fra at vælge. Du får lidt af begge dele til en pris, der kun kan kaldes rimelig.

Omni er dog ikke en konkurrent til stationære netværkshøjttalere. Dertil har den for lidt spark i bassen. Set i forhold til andre bærbare højttaler mangler den lidt robusthed og ikke mindst bedre beskyttelse mod vand (den er kun IPX4-stænktæt). Dette til trods er den stadig et spændende udspil fra Creative.

Foto: Creative

Fakta & Rating:
 • Pris: 995,-

  Bestykning: 2 x 1,5", 2 x slavebas
  Indbygget forstærkereffekt: (ikke opgivet)
  Frekvensområde: 80 Hz – 20 kHz (tolerance ikke opgivet)
  Forbindelse: Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.2, AUX-in, microSD-kort
  Batteri: 8 timer (via Bluetooth)
  Bluetooth lyd-codecs: AAC, SBC Wi-Fi- og streaming-codecs: MP3, WMA, WAV, ALAC, AAC+, FLAC, APE, OGG
  microSD Player-codecs: MP3, WMA, WAV, FLAC
  Opladning: USB Micro-B eller 5 V/850 mA
  Vandtæt: IPX4-certificeret
  Software: Sound Blaster InterConnect-app (iOS/Android) Mål og vægt: 71,1 x 200,8 x 68,5 mm / 460 g
  Farver: Sort, hvid

  Læs også:

  En Aura af System Audio

  ”Lille højttaler med ægte SA lyd” – således reklamerer System Audio selv for sine seneste kompakthøjttalere. Og de holder hvad de lover.

  Alle gode ting er tre-vejs

  Ultimate Ears TripleFi 10 har tre højttalerelementer i hver prop, for krystalklar lyd i hele frekvensområdet.

  Årets anbefalede højttalere

  Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og former, fra bitte små reolhøjttalere og hele vejen op til køleskabsstørrelse.

  Kompakthøjttaler – budget

  Blandt de små og billige højttalere, vi har testet i år, er det Dali Lektor 2, som kombinerer flest positive egenskaber.

  Gulvhøjttalere – budget

  Kan du lide din musik højt, barskt og hårdtslående, får du det ikke meget bedre i denne prisklasse end Klipsch RF62 mkII. Den kan også meget mere.

  Gulvhøjttalere – mellemklassen

  Den elegante CM8 fra Bowers & Wilkens er noget af det lækreste, vi har set – og hørt – længe.

  Kompakthøjttalere – topklasse

  Jeg fryder mig over den standhaftige bas, dynamikken og det usædvanlige åbne lydlandskab. Jeg undrer mig over, at højttalerne ikke er større…..

  Dynamik og opløsning

  Sonos har meget populære streamingssystemer med multirumsløning. Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Mere krudt

  En større subwoofer giver mere bastryk og større toner, og den voksne centerhøjttaler giver mere fylde til dialogerne.

  Tættere på Nirvana

  Du får ikke bedre lyd fra anlægget, end det du putter ind i det, og i kategorien signalkilder er Linn Akurate DS definitivt i gourmet-klassen.

  Årets anbefalede forstærkere

  Gode højttalere blomstrer kun med en god forstærker til at drive dem. Vi har sat os for at finde de bedste forstærkere, fra billig til dyr.

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  På forsiden nå

  Kygo A6/500

  Da jeg testede hovedtelefonerne Kygo A9/600 for et par måneder siden, blev jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for at...

  Thor: Ragnarok

  I Marvels mangefacetterede superhelteunivers er det faktisk en af “vores egne”, der er blevet en af de mest populære helte....

  Jabra Elite 65T

  Siden Apple frigav deres AirPods i december 2016, er der sket meget og kommet mange konkurrenter til på markedet for...

  Marseille, 2. sæson

  I 1. sæson blev vi introduceret for det beskidte politiske spil i den multikulturelle by Marseille. Robert Taro (Depardieu) havde...

  Sony VPL-VW760ES

  Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse