annonse
annonse
annonse

DALI Zensor 5 AX

DALI Zensor 5 AX
DALI Zensor 5 AX

Tre-i-ener

Højttaler, forstærker og trådløs DAC i en indretningsvenlig indpakning.

Behageligt og stort lydbillede uden egentlige svage sider. Trådløs lyd, indbygget DAC og forstærker. WAF-venligt design.
Finishen er lidt skrabet, og kabinettet kunne godt være bygget af lidt tungere materialer. Men så havde prisen været en anden.

DALI Zensor 5 AX er noget af det tætteste, man kommer på en WAF-venlig gulvhøjttaler (Wife Acceptance factor): Smal, diskret og af beskeden højde. Og hvad der gives ud af gulvplads til højttaleren, kommer igen i reolen, da der er indbygget forstærker.

Faktisk kan man nøjes med at tilsætte en smartphone, tablet eller computer som trådløs lydkilde, så er man kørende. Selvfølgelig helst en, der understøtter aptX-protokollen for at få lyd i acceptabel kvalitet – uanset at det stadig ikke er cd-kvalitet.

Ud over trådløs forbindelse er der både digital og analog lydindgang via henholdsvis optisk TOSLINK og 3,5 mm minijack. Den optiske indgang understøtter lyd i HD-kvalitet (24 bit/96 kHz). Det bedste, man kan sige om fjernbetjeningen, er at den er gratis, og at man kan skifte kilde og justere volumen. Men en pænere i metal kan købes.

Passiv med forstærker

Zensor 5 AX er en “aktiveret” udgave af Zensor 5, som vi tidligere har testet. Og storebror til den lille Zensor 1 AX. Prisen er forøget med knap en tredjedel i forhold til den passive version.

Foto: DALI

 

Teknisk set er Zensor 5 AX ikke en aktiv højttaler, men en højttaler med indbygget forstærker (2 x 50 watt klasse D). For at være ægte aktiv skulle delefilteret også være aktivt, og der skulle være separate forstærkere til bas og diskant. Der er heller ikke lavet “tryllerier” i form af DSP-korrektion af frekvensgangen. Men man slipper for at anskaffe en forstærker og får ovenikøbet trådløs streaming.

Det smalle kabinet huser et tovejs basreflekssystem med to 5 tommers basser og en 25 mm dome-diskant. Det er en opskrift, der er gennemprøvet. Bas-enhederne har DALI’s specielle træfibermembran.

Al elektronikken er anbragt i den venstre højttaler. Den højre tilsluttes via et højttalerkabel fra den venstre. Så der skal i praksis trækkes lige så mange kabler som ved et konventionelt anlæg. Især hvis der også skal et optisk kabel fra cd-spiller eller tv og et analogt fra DAC’en. Så kan højttalerne til gengæld blive centrum for underholdningen i stuen og erstatte både stereoanlæg og soundbar.

Foto: DALI

 

Zensor 5 AX er fornuftig, enkel og billig som et IKEA-møbel. Og er på samme måde bygget af materialer, der er fuldt ud gode nok – uden at virke overdådige. Den hvide vinyl-finish på siderne (Zensor 5 AX fås også i sort ask og valnød) er i orden, og der er endda også en pyntelig lille aluminiumfod nedenunder. Højttaleren kan forankres til gulvet med spikes, hvilket nok er en god idé, da den kun vejer 11 kg.

Lyden af Zensor 5 AX

Muligheden for at spille trådløst vil nok være et af de største salgsargumenter for Zensor 5 AX, så den første lytning foregik over Bluetooth med musik fra Tidal HiFi, spillet på en mobil med aptX og 32 bit DAC. Og det er et udmærket og meget billigt anlæg, man får på den måde. Lydbilledet er behageligt og nemt at holde af. Bassen er pænt dyb og kraftig, og diskanten klar og tydelig. Fornemmelsen af rum bagved og omkring højttalerne er også nydelig.

Endnu bedre bliver det dog, når man skifter Bluetooth-forbindelsen ud med en kablet forbindelse og en ekstern DAC (HiFime Sabre 9018). Lydbilledet på de samme Tidal-numre bliver både større og mere velopløst, og man kan i endnu højere grad nyde kvaliteterne i højttaleren.

I betragtning af at man får både højttalere og digital forstærker til en pris, der ellers hurtigt kunne blive brugt på bare én af delene, gør de det rigtig godt. Det er især størrelsen på lydbilledet, der overrasker positivt. Scenen strækker sig et godt stykke ud på begge sider af højttalerne, og der er også en god fornemmelse af højde. Det er flot til prisen.

Ingen toneområder bliver dækket dårligt, men diskanten er det, der imponerer mest med mængden af detaljer og opløsning. Heldigvis er der vægt nok i bassen til at balancere tingene. To 5-tommere vælter ikke ligefrem huset, men lydbilledet er langtfra spinkelt. Skal man være kritisk, kunne nuanceringen godt være bedre. Det kniber lidt med at høre forskellen på f.eks. en elbas og en kontrabas. Mellemtoneområdet er også helt i orden, og stemmer lyder naturligt. Men uden den sidste grad af tekstur, som man skal betale det mangedobbelte for.

50 watt pr. kanal er ikke bundløs effekt, men sjovt nok den effekt, som rigtig mange økonomiske trådløse højttalere (f.eks. System Audio saxo 5 active) udstyres med. Og det er faktisk rigeligt til det meste. I et ikke alt for stort lytterum er der kræfter nok til at spille med realistisk lydstyrke (omkring 100 dB) uden tegn på åndenød. Selv et nummer som “Time Be Time” med Jonas Hellborg og Ginger Baker lyder dejlig dynamisk og energifyldt.

Konklusion

DALI Zensor 5 AX er en velkonstrueret højttaler til en pris, der gør adgangsbilletten til trådløs hi-fi billig. Den gør det hele rigtigt – og det meste af det endda ret imponerende. Lydbilledet er stort og charmerende, langt over forventning i forhold til prisskiltet, og den kan sagtens spille en mellemstor stue op uden at få åndenød. At den så ovenikøbet er forholdsvis pæn at se på og falder ind i stuen, er et ekstra plus.

Sammenlignet med den passive udgave er der meget hi-hi at hente for kun en smule mere. Bluetooth-streaming er en behagelighed, men kan du leve med kabeltrækket, løfter det lydkvaliteten betydeligt.

Foto: DALI

 

Bedste pris på DALI Zensor 5 AX
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Bestykning: 2 x 5,25” bas, 25 mm soft-dome diskant
Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs
Frekvensområde: 43 Hz – 26 kHz (+/- 3 dB)
Indbygget forstærker: 2 x 50 klasse D
Indgange: Optisk digital (24 bit/96 kHz TOSLINK), analog (3,5 mm stereo-minijack), Bluetooth 3.0 (aptX)
Mål og vægt: 16,2 x 82,5 x 26,7 cm / 11 kg
Finish: Sort ask, hvid vinyl, valnød
Auto tænd/sluk på optisk og analogindgang, autosluk på Bluetooth, line-udgang til subwoofer, fjernbetjening medfølger
Web: hifiklubben.dk

Pris: 6999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.