annonce
annonce

Test: DALI Zensor 5 AX

Tre-i-ener

Højttaler, forstærker og trådløs DAC i en indretningsvenlig indpakning.

Lyd & Billede mener

Behageligt og stort lydbillede uden egentlige svage sider. Trådløs lyd, indbygget DAC og forstærker. WAF-venligt design.
Finishen er lidt skrabet, og kabinettet kunne godt være bygget af lidt tungere materialer. Men så havde prisen været en anden.

DALI Zensor 5 AX er noget af det tætteste, man kommer på en WAF-venlig gulvhøjttaler (Wife Acceptance factor): Smal, diskret og af beskeden højde. Og hvad der gives ud af gulvplads til højttaleren, kommer igen i reolen, da der er indbygget forstærker.

Faktisk kan man nøjes med at tilsætte en smartphone, tablet eller computer som trådløs lydkilde, så er man kørende. Selvfølgelig helst en, der understøtter aptX-protokollen for at få lyd i acceptabel kvalitet – uanset at det stadig ikke er cd-kvalitet.

Ud over trådløs forbindelse er der både digital og analog lydindgang via henholdsvis optisk TOSLINK og 3,5 mm minijack. Den optiske indgang understøtter lyd i HD-kvalitet (24 bit/96 kHz). Det bedste, man kan sige om fjernbetjeningen, er at den er gratis, og at man kan skifte kilde og justere volumen. Men en pænere i metal kan købes.

Passiv med forstærker

Zensor 5 AX er en “aktiveret” udgave af Zensor 5, som vi tidligere har testet. Og storebror til den lille Zensor 1 AX. Prisen er forøget med knap en tredjedel i forhold til den passive version.

Foto: DALI

 

Teknisk set er Zensor 5 AX ikke en aktiv højttaler, men en højttaler med indbygget forstærker (2 x 50 watt klasse D). For at være ægte aktiv skulle delefilteret også være aktivt, og der skulle være separate forstærkere til bas og diskant. Der er heller ikke lavet “tryllerier” i form af DSP-korrektion af frekvensgangen. Men man slipper for at anskaffe en forstærker og får ovenikøbet trådløs streaming.

Det smalle kabinet huser et tovejs basreflekssystem med to 5 tommers basser og en 25 mm dome-diskant. Det er en opskrift, der er gennemprøvet. Bas-enhederne har DALI’s specielle træfibermembran.

Al elektronikken er anbragt i den venstre højttaler. Den højre tilsluttes via et højttalerkabel fra den venstre. Så der skal i praksis trækkes lige så mange kabler som ved et konventionelt anlæg. Især hvis der også skal et optisk kabel fra cd-spiller eller tv og et analogt fra DAC’en. Så kan højttalerne til gengæld blive centrum for underholdningen i stuen og erstatte både stereoanlæg og soundbar.

Foto: DALI

Bestykning: 2 x 5,25” bas, 25 mm soft-dome diskant
Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs
Frekvensområde: 43 Hz – 26 kHz (+/- 3 dB)
Indbygget forstærker: 2 x 50 klasse D
Indgange: Optisk digital (24 bit/96 kHz TOSLINK), analog (3,5 mm stereo-minijack), Bluetooth 3.0 (aptX)
Mål og vægt: 16,2 x 82,5 x 26,7 cm / 11 kg
Finish: Sort ask, hvid vinyl, valnød
Auto tænd/sluk på optisk og analogindgang, autosluk på Bluetooth, line-udgang til subwoofer, fjernbetjening medfølger
Web: hifiklubben.dk

Pris: 6999,-

Flere tests:

Tangent X6BT Phono

Let samlivspartner

Tangent har lavet en gulvhøjttaler, der kan fungere som et komplet anlæg – og blive bedste ven med dit tv.

DALI Spektor 2

Kompromiskunstværk

JBL Boombox

Small box, big boom

6 trådløse boomboxes

Boomboxen er tilbage!

Aiwa Exos-9

Ude dårligt, hjemme godt

Braven BRV-XXL

Alsidig under panseret

En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

Sony GTK-XB60

Mere blink end dunk

Vooni Boombox

Større er ikke bedre

SVS SB-4000

Amerikansk lowrider