Dynaudio Focus 200XD

Pansernæver i silkehandsker

Med indbyggede forstærkere kan Dynaudios højttalere spille bukserne af det meste.

Plus
Velkonstruerede og vellydende højttalere, der spiller langt sejere, end størrelsen tilsiger. En praktisk løsning for musikelskere med pladsproblemer i kraft af integrerede forstærkere.
Minus
Ingen USB eller optisk digitallyd uden en ekstra boks, som også koster ekstra.

Ingen USB eller optisk digitallyd uden en ekstra boks, som også koster ekstra.

De professionelle har gjort det i årevis. De fleste lydstudier bruger dem, og nu er de i fuld fart på vej ind i tusindvis af hjem. Aktive højttalere med indbygget forstærker har nogle fordele, som man ikke får med separate forstærkere, f.eks. at de i mange tilfælde er langt mere praktiske i brug.

De kan også lyde bedre. Beviset på det kommer i form af et par relativt kompakte højttalere, der har alt, hvad man behøver, indbygget: Dynaudio Focus 200XD.

Disse højttalerne skal ikke sammenlignes med de pc-højttalere, som mange bruger sammen med en laptop og Spotify, eller med en soundbar, som også har forstærker indbygget. Nej, det er high-end højttalere, der er lavet til musikelskere. Hvad enten de sidder bag kontrollerne i et studie eller slapper af hjemme i sofaen.

 

Hvorfor aktive?

Purister vil sikkert rynke på næsen af aktive højttalere, fordi det fratager dem muligheden for opgradering. Men det er lidt pointen med aktive højttalere. Når man laver forstærkere, der er tilpasset specielt til højttalerne, undgår man mange af de problemer, man ellers kan komme ud for med separate forstærkere.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

I aktive højttalere som Focus 200XD er der ingen passive delefiltre, der kan give signaltab. For hvert element i højttalerne har sin egen 150 watt forstærker, der driver netop dette element. Et ideelt match altså, hvis ingeniørerne gør deres arbejde ordentligt. Så slipper man for impedansproblemer, og en digital signalprocessor giver bedre kontrol over fasevinkler, frekvensgang og forvrængning.

Det gør selvfølgelig højttalerne dyrere, men til et par passive højttalere skulle man alligevel købe en forstærker, som nemt kan fordoble de samlede udgifter.

 

focusxd_back
Med skræddersyet forstærkning indeni behøver man kun en lydkilde, så har man et anlæg.

 

 

Dynaudio-højttalerne koster ca. 35.000 kroner parret, og her er forstærkerne med i regnestykket. For 200XD har ikke alene to 150 watt forstærkere i hvert kabinet; med digital forstærkning får man også understøttelse af en ekstern DAC til digitale lydkilder med op til 24 bit/192 kHz højopløst lyd.

Man behøver altså ikke en separat forstærker. Kun en lydkilde. Den kan også være analog, for højttalerne har også analoge indgange. Men de mangler USB- eller optisk digital lydindgang. Hvis man vil tilslutte lydkilder som f.eks. en bærbar computer med USB-udgang, skal man bruge Dynaudios Xeo Hub til 2.000 kroner. Som er en trådløs tilkoblingsboks med flere digitalindgange, der udvider forbindelsesmulighederne til højttalerne.

Der følger faktisk en fjernbetjening med til højttalerne, som også kan styre volumen, indgangsvælger og on/off på Xeo Hub.

DYN_Xeo_hub_side
Man skal have en Xeo Hub til 2.000 kroner for at få flere tilslutningsmuligheder og trådløs lyd med Focus 200 XD.

 

 

Man kan tilkoble en anden trådløs modtager, såsom Apple TV eller Airport Express, og streame højopløst lyd til højttalerne via en Xeo Hub. Eller bruge en Hegel HD25 eller Auralic Vega DAC som digital forforstærker til højttalerne.

I princippet kan 200XD også bruges med en tilsluttet mobiltelefon, men de fortjener bedre lydkilder for at udnytte deres potentiale.

Det er nemlig stort. Højttalerne bruger Dynaudios velkendte højttaler-elementer. Her et 17 cm bas-element med magnesiumpolymer-membran og en 2,5 cm diskant, som drives af hver sin indbyggede 150 watt forstærker.

 

Krystalklart

Fordi Focus 200XD ikke er særlig store, er de nemme at sætte op. En kraftig hylde eller et par solide standere skal der til, men derfra er det lige ud ad landevejen. Bare husk at have stikkontakter i nærheden, da de indbyggede forstærkere har brug for strøm.

Sætter man dem ind til væggen, er det godt at vide, at der er basjustering på bagsiden, så man ikke får forstærket bassen for meget. Der er også en knap til at hæve eller sænke diskanten, alt efter om man vil have livlig eller dæmpet akustik.

Den brugsanvisning, der følger med, er egentlig bare en hurtig guide til tilslutningerne. På Dynaudios website er der meget bedre og mere omfattende instruktioner, som det anbefales at læse.

De første par uger havde jeg 200XD på skrivebordet, før de blev placeret på standere i lytterummet. Lydkilden var først og fremmest en MacBook Air, men jeg koblede også højttalerne til referenceanlægget med McIntoshs fænomenale MA800-forstærker og andre lydkilder.

De spiller, som man kan forvente af Dynaudio-højttalere i denne klasse: Med stor autoritet, neutral klang med en varm, fyldig mellemtone og en udpræget gennemsigtighed med stor detaljerigdom.

Men jeg lagde især mærke til to ting, som jeg ikke har oplevet på de mere overkommelige højttalere i Focus-serien, heller ikke på Xeo-højttalerne. Den dynamiske præcision og kontrol i bassen er meget bedre. Mark Ronsons glade “Uptown Funk” med Bruno Mars lyder ofte lidt grødet i mellemtonen og svampet i bassen. Men her tog højttalerne styringen og kontrollerede bassen med jernhånd. I stedet for grums fik jeg opløsning.

Det samme gentog sig med First Aid Kits “Brother”, hvor vokalharmonierne flød som silke ud af højttalerne, med en udpræget fokus på dybde i lydbilledet. Med så stram og mægtig bas, som disse højttalere kan frembringe, tvivler jeg på, at mange vil savne en endnu kraftigere forstærker.

Det eneste, man kan savne, er seriøs dybbas. Men jeg fik mig en overraskelse på pianisten Evgeny Kissins Chopin-fortolkninger, hvor det lykkedes højttalerne at grave dybt nok i bassen – med fuld kontrol, selvfølgelig – til at få en overbevisende gengivelse af koncertflyglets laveste oktav.

De formår også at forsvinde i det store lydbillede. Efter et stykke tid lægger man ikke mærke til, at højttalerne er der, eller hvor de står. For musikken flyder ubesværet og uden mislyde fra de præcise højttaleres fløjlsbløde favn.

Et smut forbi Mark Knopflers seneste album, Beryl, og Belle & Sebastians Girls in Peacetime Want to Dance forstærkede kun indtrykket af klangneutrale højttalere med benhård kontrol. Selv når jeg spillede højt, for det kan de også sagtens.

Bortset fra manglen på ægte dybbas har jeg kort sagt svært ved at finde noget væsentligt at trække ned for på Focus 200XD.

 

DYN_Focus_XD200_white_01
Højttalerne fås også i hvid eller sort.

 

 

Poleret og balanceret

Nogle vil måske ikke falde for Dynaudio-højttalernes ærlige klang og kontrol, men i stedet foretrække noget mere løssluppent og udadvendt, såsom et par McIntosh XR50. Eller noget, der ser bedre ud i en moderne møbleret stue, såsom Sonus faber Olympica I. Men de kræver en dyr forstærker oveni for at spille op til deres bedste. Det er det, der gør disse højttalere så interessante.

Hvis man vil have den bekvemmelighed, som skræddersyede forstærkere giver højttalernes ydelse, er der ingen vej uden om Dynaudio Focus 200XD. Det er nogle af de bedste aktive højttalere, vi har testet til dato.

Bedste pris på Dynaudio Focus 200XD
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Dynaudio Focus 200XD
  • 2-vejs basrefleks
  • 39 Hz – 24 kHz frekvensområde
  • 150 + 150 W forstærkere
  • Koaksial digital ind/ud
  • 19,8 x 36 x 30,7 cm
Pris: 34999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Duel
Gaming laptops

Ny sherif i byen

De første maskiner med Nvidias hidtil hurtigste PC-grafikprocessor er ankommet. Hvem kommer først over målstregen?

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt

Smart pære for nybegyndere

IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt er nemt at komme i gang med. Men er ikke særlig smart på egen hånd.

Test
Klipsch Cornwall III

Sprælsk 60-årig

De store Klipsch-højttalere spiller overraskende friskt og levende af 60-årige at være.

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke kun en mobilmesse. Lenovo havde pc'er til både sjov og alvor.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.