annonse
annonse

Dynaudio Focus 200XD

Pansernæver i silkehandsker

Med indbyggede forstærkere kan Dynaudios højttalere spille bukserne af det meste.

Lyd & Billede mener

Velkonstruerede og vellydende højttalere, der spiller langt sejere, end størrelsen tilsiger. En praktisk løsning for musikelskere med pladsproblemer i kraft af integrerede forstærkere.
Ingen USB eller optisk digitallyd uden en ekstra boks, som også koster ekstra.

Ingen USB eller optisk digitallyd uden en ekstra boks, som også koster ekstra.

De professionelle har gjort det i årevis. De fleste lydstudier bruger dem, og nu er de i fuld fart på vej ind i tusindvis af hjem. Aktive højttalere med indbygget forstærker har nogle fordele, som man ikke får med separate forstærkere, f.eks. at de i mange tilfælde er langt mere praktiske i brug.

De kan også lyde bedre. Beviset på det kommer i form af et par relativt kompakte højttalere, der har alt, hvad man behøver, indbygget: Dynaudio Focus 200XD.

Disse højttalerne skal ikke sammenlignes med de pc-højttalere, som mange bruger sammen med en laptop og Spotify, eller med en soundbar, som også har forstærker indbygget. Nej, det er high-end højttalere, der er lavet til musikelskere. Hvad enten de sidder bag kontrollerne i et studie eller slapper af hjemme i sofaen.

 

Hvorfor aktive?

Purister vil sikkert rynke på næsen af aktive højttalere, fordi det fratager dem muligheden for opgradering. Men det er lidt pointen med aktive højttalere. Når man laver forstærkere, der er tilpasset specielt til højttalerne, undgår man mange af de problemer, man ellers kan komme ud for med separate forstærkere.

I aktive højttalere som Focus 200XD er der ingen passive delefiltre, der kan give signaltab. For hvert element i højttalerne har sin egen 150 watt forstærker, der driver netop dette element. Et ideelt match altså, hvis ingeniørerne gør deres arbejde ordentligt. Så slipper man for impedansproblemer, og en digital signalprocessor giver bedre kontrol over fasevinkler, frekvensgang og forvrængning.

Det gør selvfølgelig højttalerne dyrere, men til et par passive højttalere skulle man alligevel købe en forstærker, som nemt kan fordoble de samlede udgifter.

 

focusxd_back
Med skræddersyet forstærkning indeni behøver man kun en lydkilde, så har man et anlæg.

 

 

Dynaudio-højttalerne koster ca. 35.000 kroner parret, og her er forstærkerne med i regnestykket. For 200XD har ikke alene to 150 watt forstærkere i hvert kabinet; med digital forstærkning får man også understøttelse af en ekstern DAC til digitale lydkilder med op til 24 bit/192 kHz højopløst lyd.

Man behøver altså ikke en separat forstærker. Kun en lydkilde. Den kan også være analog, for højttalerne har også analoge indgange. Men de mangler USB- eller optisk digital lydindgang. Hvis man vil tilslutte lydkilder som f.eks. en bærbar computer med USB-udgang, skal man bruge Dynaudios Xeo Hub til 2.000 kroner. Som er en trådløs tilkoblingsboks med flere digitalindgange, der udvider forbindelsesmulighederne til højttalerne.

Der følger faktisk en fjernbetjening med til højttalerne, som også kan styre volumen, indgangsvælger og on/off på Xeo Hub.

DYN_Xeo_hub_side
Man skal have en Xeo Hub til 2.000 kroner for at få flere tilslutningsmuligheder og trådløs lyd med Focus 200 XD.

 

 

Man kan tilkoble en anden trådløs modtager, såsom Apple TV eller Airport Express, og streame højopløst lyd til højttalerne via en Xeo Hub. Eller bruge en Hegel HD25 eller Auralic Vega DAC som digital forforstærker til højttalerne.

  • Dynaudio Focus 200XD
  • 2-vejs basrefleks
  • 39 Hz – 24 kHz frekvensområde
  • 150 + 150 W forstærkere
  • Koaksial digital ind/ud
  • 19,8 x 36 x 30,7 cm
Pris: 34999,-