annonse
annonse

Test af: Dynaudio Xeo 3

Ægte hi-fi uden kabel

Xeo 3 er den mindste model i Dynaudios nye trådløse højttalerserie. Men lille er den kun udenpå.

Lyd & Billede mener

Trådløs Opløst og dynamisk Flere zoner
Lidt diffust stereoperspektiv
annonse

Trådløse højttalere er meget praktiske. For det første bliver du de grimme højttalerkabler kvit. For det andet bliver højttalerne straks langt mere placeringsvenlige, eftersom deres afstand til lydkilden ikke længere begrænses af kablerne, og du kan placere dem, hvor du vil – såfremt der er en stikkontakt i nærheden. Forstærkeren bliver du også kvit, eftersom den er indbygget i selve højttaleren. Så hvorfor laver alle ikke trådløse højttalere?

Udfordringer med trådløst
Det er slet ikke nogen nem opgave at få trådløse højttalere til at lyde specielt godt. For i hi-fi-sammenhæng vil enhver lille påvirkning af det elektriske signal, før det når forstærkeren, kunne gøre ganske store udslag på lydkvaliteten, efter at det er forstærket.

Jeg har hørt flere trådløse højttalere, der giver elektriske mislyde fra sig som en billig, trådløs router. Og det er ikke til at komme uden om, at de fleste giver en højere suselyd fra diskanten, end når passive højttalere kobles til en god forstærker.

Får man imidlertid bugt med elektrisk støj i trådløse højttalere, kan man nyde en fleksibel løsning. Ikke bare placeringsmæssigt, for man er desuden prisgivet aktiv drift. Altså med forstærkeren indbygget. Det giver fordele.

Aktiv drift
Alle højttalerkabler dræber dæmpningsfaktoren (altså hurtighed og kontrol). I en god aktiv højttaler er forstærkeren direkte koblet til elementet, så den sag er klaret. Endvidere slipper man for det passive delefilter. I Dynaudio Xeo 3 sidder der en 50 watts forstærker til hvert af elementerne, uden brug af passivt delefilter. Aktiv deling giver bedre dynamik end passiv, da man slipper for alle de modstande, som sidder i det passive filter. Igen en fordel.

En yderligere fordel med aktiv drift er, at forstærkeren perfekt kan tilpasses højttalerelementerne. Man behøver derfor ikke at bruge elementer, som har perfekt impedans, eftersom forstærkeren vil optimeres til at drive netop de elementer alligevel. Det betyder også, at forstærkeren ikke behøver at drive alle belastninger optimalt, så længe den driver de valgte elementer optimalt. Derfor vil du mærke, at aktive højttalere ofte har bedre dynamik end passive.

Udstyr
Systemet sender trådløs lyd over en egen kanal på 2,4 GHz med en påstået rækkevidde på 50 meter eller 100 meter i områder uden obstruktioner imellem. Ganske ekstremt. Senderen har tre indgange: en line-indgang med valgfri mini-jack eller RCA, en optisk digitalindgang (24 bit/44,1-48 kHz) og en USB-indgang til pc og Mac (16 bit/44,1-48 kHz). Ingen støtter højopløst lyd. Dersom du bruger USB-indgangen, behøver du ikke den medfølgende strømforsyning, da senderen får strøm fra USB-kablet. Du kan vælge at sende lyden over en af tre valgfrie kanaler. Det betyder, at tre zoner kan sættes op. Har du f.eks. et par højttalere i køkkenet eller i en kælder, kan de sættes op til en anden sender på en anden kanal, og når der skal være fest, kan alle højttalerene kobles sammen, så alle spiller samme musik.

Konvertering til analogt sker i hver højttaler. Her sker også justering af lydniveauet, og hver højttaler er udstyret med et IR-øje, som fanger signalet fra den medfølgende fjernbetjening. Med en kontakt på bagsiden vælger du, om højttalerne skal gengive højre eller venstre kanal, eller sætter den i mono for at gengive begge. Det kan være smart, hvis du f.eks. vil tilslutte ekstra zoner med bare én højttaler i hver.

Højttalerne i brug
Det er meget let at tilslutte højttalerne: Sæt de rigtige zoner, og vælg venstre og højre kanal. Der er egentlig ikke så meget at sige. Slut dem til stikkontakten, tilslut senderen og spil. Det, jeg ikke kan lide, er fjernbetjeningen. En billig sag, som ligger dårligt i hånden, har træge knapper og skal rettes ganske direkte mod en af højttalerne, før den virker. Da er det dumt, at det heller ikke er muligt at bruge højttalerne uden fjernbetjening. Står højttalerne på fuldt lydniveau efter en fest, er det irriterende, hvis man skal fumle med fjernbetjeningen for at få skruet ned.

Lyden – første indtryk
Det første, jeg bemærker, er at der kommer meget lidt sus fra diskanten, selv ved højt lydniveau, når musikken ikke spiller. Det er fuldstændig modsat min erfaring med trådløse højttalere, så her har Dynaudio gjort noget vældig godt. Der kommer heller ikke nogen støj fra senderen. Meget godt af trådløse højttalere at være.

Lige ud af kassen lyder højttalerne godt, men lidt stift. Det betyder, at sangstemmer og instrumenter kommer meget klart frem, men med begrænset dybde og med lidt tynd gengivelse af basinstrumenterne. Dette stemmer overens med tidligere erfaringer med Dynaudio, f.eks. med de passive X12, som Xeo 3 utvivlsomt er baseret på.

Efter bare et døgn med at spille dem ind med ganske høj musik er meget faldet på plads. Bassen er mere udstrakt, og der er mere opløsning i tonerne generelt. Efter tre døgn er der endnu mere ro i lydbilledet.

Bedst på stativer
Placeringsmæssigt lyder højttalerne klart bedst på stativer, lidt ud fra væggen. Færdigindspillede går de ganske dybt i bassen og har derudover en masse energi i basområdet. Selv har jeg prøvet dem i bogreolen og måtte lukke basporten bagpå, for at det ikke skulle blive for meget. Ellers blev der straks rumlen. Undtagen med popmusik af dagens overkomprimerede standard, hvor bassen er meget tynd på selve optagelsen, og som kan have godt af et ekstra boost. Men lad os holde os til det generelt bedste udgangspunkt, som er på gulvstativer.

Fakta & Rating:
  • 2-vejs basrefleks
  • Trådløs 2,4 GHz
  • 2 x 50 W aktiv
  • 48 Hz – 22 kHz
  • Sort eller hvid pianolak
  Producent:
  Dynaudio
  Pris:
  11.699,-
  Importør:
  Dynaudio

  Læs også:

  Small box, big boom

  Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

  Større er ikke bedre

  Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

  Kanon lyd og udseende

  Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

  Mere blink end dunk

  Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

  Alsidig under panseret

  En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

  Ude dårligt, hjemme godt

  Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

  Boomboxen er tilbage!

  Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder.

  Amerikansk lowrider

  Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

  Ubundet og vellydende

  Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

  Underholdende high-end

  Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

  Kraftfuld flyder

  Barricade XL er en party-højttaler med seriøs bas, der kan flyde, hvis den falder i vandet.

  Musikalsk håndgranat

  Wonderboom sørger for festmusik på stranden, i brusebadet og ved poolen.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.