annonse
annonse
annonse

Kompakthøjttalere

Form og kvalitet

Trods den teknologiske udvikling er der tydelig forskel på de lydlige egenskaber hos højttalere, der ellers ligner hinanden.

Gulvhøjttalere eller standerhøjttalere? Spørgsmålet er svært at komme uden om, da man for 15.000-20.000 kroner også kan få nogle meget kapable gulvhøjttalere.

Noget af det, der taler for standerhøjttalere, er netop, at de er mere kompakte og derfor mindre udsat for uønskede vibrationer eller kabinetresonanser. En mindre højttaler har som regel færre komponenter, hvilket gør det muligt at få enheder og delefilter af bedre kvalitet til samme pris. Små højttalere er som regel også mere placeringsvenlige, selv om de optager omtrent lige så meget gulvplads.

Vi har samlet fem interessante modeller i denne prisklasse til en sammenlignende test. Startfeltet består af både kendte og mere uvante mærker, men alle producenterne har lang erfaring med at lave kvalitetshøjttalere.

Form og detaljer

Testens højttalere har en byggekvalitet og udformning, der skiller sig ud fra den gemene hob. Producenterne har lagt meget arbejde i kabinetterne for at få en så stabil konstruktion som muligt. I stedet for firkantede kasser med retvinklede hjørner får vi f.eks. modeller med afrundede sider, hvor kabinetterne bliver smallere bagtil. Det giver et tiltalende udseende, øger stivheden og mindsker resonanser.

Alle højttalerne i testen er tovejs og har to enheder: Bas/mellemtone og diskant, hvilket er typisk for højttalere i denne størrelse. De forskellige producenter har valgt forskellige materialer til membranerne på højttaler-enhederne, men ud fra dem alene kan man ikke drage konklusioner om lydgengivelsen. Man kan få gode resultater med mange forskellige materialer.

Delefilteret fordeler de forskellige frekvensområder til enhederne. Filterets udførelse og komponentkvalitet har afgørende betydning for, hvordan de forskellige frekvensområder hænger sammen. I de testede højttalere er der generelt anvendt komponenter, der svarer til prisklassen.

Delefilteret er afgørende

Testresultaterne viser, at flertallet af disse højttalerkonstruktioner tilstræber en relativt jævn spredning. Med visse undtagelser.

Audiovector har valgt en smallere spredning af de lave frekvenser. Det er ofte en fordel, især i mindre rum, hvor bassen forstærkes mere. Følsomheden hos Audiovector er imidlertid ganske høj.

PMC har en tydelig pukkel i området omkring 5 kHz. Det er også tilfældet med nogle af producentens andre modeller.

Canton har en pukkel i de øverste oktaver. Det har mindre betydning, da puklen er lille, og musikkens energi er mindre i dette område.

Sammenfatning

Oplevelsen af lydkvalitet påvirkes af mange ting, bl.a. rummets akustik, højttalernes placering, indspilningen og lytterens personlige præferencer. Af lyttetesten kan man imidlertid konkludere, at der er en klar sammenhæng mellem den subjektivt oplevede lydkvalitet og måleresultaterne. De højttalere, der havde en jævn frekvensgang i vores målinger, blev generelt vurderet som de bedste. Alle de testede modeller fik dog godkendte værdier.

Baseret på pointgivning ved lytningen strøg Quad Z-2 og Revel Performa3 M106 til tops. Af disse to må Revel anses for at være den bedste allround-model, da uenigheden om den i testpanelet var meget lille. Synspunkterne var lidt mere varierende for Quads vedkommende pga. forskellige holdninger til Z-2’s tendens til at gøre mellemtonen blødere ved høj volumen.

Canton Reference 9K kom på tredjepladsen og endte først og fremmest efter de ovennævnte pga. sin svulstige bas. Ellers er alle tre ret neutrale. De kan beskrives med adjektiver som behagelige, rolige og beherskede. Selv om højttalerne ikke lyder ens, er forskellene ikke voldsomt store.

Audiovector SR 1 Signature og PMC Twenty5.21 har en mere energisk karakter. Audiovector frem for alt i mellemtoneregisteret, men dens meget livlige bas kan også tåle den forstærkning, som meget små rum giver. En ulempe ved PMC’s pågåenhed er en metallisk klang i diskanten.

<
>
(Foto: Producent)

Quad Z-2

Juni 2017Quad Z-2
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Blød og klar

Quad har udstyret deres Z-2 med en bånddiskant – og et blødt afrundet kabinet.

Ren, uanstrengt lyd og udstrakt stereobillede.
Lidt blød mellemtone.

Quad startede med at lave forstærkere, og elektronikken fylder stadig meget hos producenten. På højttalersiden er Quad først og fremmest kendt for deres legendariske elektrostathøjttalere. Af Z-seriens to kompaktmodeller er Z-2 den største.

Kabinettet er kraftigt afrundet bagtil, og også toppladen er buet. Højttalerens diskant-enhed er af båndtypen, som er større end almindelige diskanter. Det mindsker refleksioner fra gulv og loft.

Frekvensgangen i frifelt er god. Den tydeligste afvigelse er ved 60 graders vinkel med et lille dyk ved delefrekvensen.

Den generelle balance er civiliseret og behagelig, og lydgengivelsen virker uanstrengt. Mellemtonens brede blødhed kan dog få vokalister til at virke lidt distancerede. Diskanten er indimellem lidt pågående, men ikke ubehageligt, og højttaleren bevarer roen også ved højere volumen.

Den letflydende rytmik og den behagelige mellemtone yder et stort bidrag til underholdningsfaktoren. Klangen er ren og behersket selv ved høj volumen. Bassen er tør og livlig, men ved visse frekvenser opstår der en anelse skurren. Højttaleren forener klangkarakter og dynamisk kontrast på en velfungerende måde, som klæder alle slags musik. Passer dog ikke til alt for små rum.

Quad Z-2 er underholdende og velegnet til et bredt spektrum af musik – og en af testpanelets favoritter. Med den får du en mere medrivende præsentation af musikken med god styrke i bassen. Helhedsfølelsen af både balance, lydbillede og anvendelighed er klart det mest inspirerende.

Revel er mere immun over for irriterende indspilninger, og lydgengivelsen er mere kontrolleret. Men den vækker ikke lige så mange følelser som den mere sjælfulde Quad-højttaler.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

175 mm kevlar-bas
90 x 12 mm bånddiskant
84 dB følsomhed / 8 ohm
42,1 x 24,3 x 32,9 cm
Sort, hvid eller rosentræ
Web: hifi-freaks.dk

Bedste pris på Quad Z-2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Revel Performa3 M106

Juni 2017Revel Performa3 M106
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Kontrolleret balance

Revel lyder roligt og behagligt, men samtidig præcist og velkontrolleret.

Velafbalanceret helhed, kontrolleret separation.
Engagementet kunne have været mere smittende.

Amerikanske Revel er en del af Harman-koncernen og har lavet højttalere i over 20 år. I sortimentet indgår først og fremmest dyrebare high-end-produkter, men der er også modeller til mere overkommelige priser. Performa3-seriens M106 er deres dyreste tovejshøjttaler.

I M106 er der taget ekstra hensyn til, at spredningen af lydbølger skal være jævn både vertikalt og horisontalt. For at opnå dette er der anvendt en waveguide foran diskanten samt et stejlt delefilter, som begrænser enhedens arbejdsområde. Frekvensgangen er derfor godt under kontrol. Der er ingen bratte forandringer i spredningen, og den eneste afvigelse er en lille pukkel i den nedre diskant.

De forskellige toneområder er i god balance. Selv om bassen er kraftig, er det overordnede indtryk roligt og behersket. Højttaleren byder på en passende kombination af kontrolleret dynamik og behagelig klang, og passer til mange typer indspilninger.

Den saftige bas bidrager stærkt til engagementet i den ellers så beherskede mellemtone og diskant. Gengivelsen er på alle måder behagelig, men også præcis og kontrolleret. Stereobilledet er præcist og velstruktureret, men højttaleren går ikke specielt dybt i bassen.

Revel Performa3 M106 er alternativet for dem, der elsker alle slags musik. Den skiller sig ud med sit livlige lydbillede, og den behagelige klang passer også til mere udfordrende indspilninger.

Højttaleren spiller smukt, og diskanten har en nydelig klang. I basregisteret er der dog små pukler, der kom frem som betoninger i f.eks. “I’m Your Man” med Michael Bublé.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

165 mm aluminiumbas
25 mm aluminiumdiskant
87 dB følsomhed / 8 ohm
38,1 x 21 x 27,8 cm
Sort eller valnød
Web: bulowsteensen.dk

Bedste pris på Revel Performa3 M106
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Canton Reference 9K

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Mægtig og sammenhængende

Canton er en af de største højttalere i testen og imponerer med massiv bas.

Nuanceret lyd med god balance mellem de forskellige toneregistre.
Bassen har en tendens til at dominere.

I hjemlandet Tyskland er Canton det største mærke – og i hele Europa ligger de på tredjepladsen! Det omfattende sortiment starter med prisgunstige småhøjttalere og strækker sig helt op til Reference-serien, hvor den testede 9K hører til.

Reference 9K er den største i testen, men takket være proportionerne og formgivningen er indtrykket stadig pænt. Kabinettets stabilitet er sikret ved, at Canton har anvendt en 50 mm sandwichkonstruktion. Diskanten har en membran af keramisk aluminium, og basmembranen indeholder også wolfram.

Frekvensgangen og spredningen er generelt meget jævn. I den øverste diskant er der dog en tydelig, men jævn pukkel. Basgengivelsen går længst ned i frekvens af alle højttalerne i testen.

Klangen er rolig og behagelig. Alligevel kan man fint skille små detaljer fra hinanden. Mellemtonen og diskanten er godt balanceret. Bassen har imidlertid en tendens til at blive overdrevet tung. Derfor vil højttalerne have fordel af at stå et godt stykke fra bagvæggen.

Reference 9K er en højttaler med en massiv basgengivelse, der fungerer bedre til akustisk end syntetisk musik, da den både har god dynamisk kontrast, fin balance og en uanstrengt gengivelse.

Canton er er blandt de bedste, når det gælder balance, og der er heller ikke noget at klage over, når hvad angår dynamik. Revel repræsenterer en mere rolig skole, men fordi frekvensgangen også her er jævn, kan den fint bruges til de fleste indspilninger.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

180 mm keramisk bas
25 mm aluminiumdiskant
87 dB følsomhed / 4-8 ohm
40 x 24 x 38 cm
Sort, hvid
Web: lcd.dk

Bedste pris på Canton Reference 9K
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Audiovector SR1 Signature

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Livlig i små rum

Mellemmodellen af SR1 har meget at tilbyde.

Livlig bas og præcist stereobillede.
Lidt tynd basgengivelse.

Danske Audiovectors forhistorie er ikke ualmindelig for high-end-producenter. Chefkonstruktør Ole Klifoth fortæller, at startskuddet var, da det gik op for ham, at ingen produkter på markedet reelt kunne opfylde hans ønsker.

Audiovector har et smalt sortiment, men tilbyder personlig service, også efter købet. Ældre højttalere kan sendes til fabrikken for opdatering, og de fleste modeller kan gøres aktive og streaming-klare.

Audiovectors SR1-modeller produceres i tre forskellige versioner, hvoraf Signature er den mellemste. Lyden fra dome-diskanten ledes via en kanal til kabinettets bagside for at udligne kompression. Kabinetformen er veldesignet, og der er et rigt udvalg af farver. Testeksemplarernes Glossy Pink finish øger prisen med ca. 4.000 kroner.

De mest markante afvigelser i frekvensgangen er en pukkel omkring 1 kHz og et dyk i intervallet 2-4 kHz. Spredningen er relativt jævn. I bassen har Audiovector kalkuleret med, at forstærkning fra bagvæggen i rummet skal give bedre basrespons.

SR1 Signature lyder let, livligt og åbent. Gengivelsen bliver aldrig grov eller ulden. Den har dog en tendens til at forstærke en del af mellemtonen og diskanten, hvilket giver en klangbalance, der passer bedst til mindre rum med højttalerne tæt på bagvæggen. Stereobilledet er meget præcist og tydeligt gengivet.

Det meget præcise og åbne lydbillede præsenterer alle instrumenter med et skarpt fokus. Med den fokuserede gengivelse får solister altid ærespladsen, og det er let at få både små og store detaljer med. Dog vil nogle nok foretrække et blødere og varmere lydbillede.

Ligesom hos PMC er klangen til den lyse side, men den slanke bas gør, at Audiovector SR1 Signature passer bedst til lytning i små rum, placeret tæt på bagvæggen.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

165 mm bas
25 mm diskant
87,5 dB følsomhed / 8 ohm
37 x 19 x 28 cm
Sort, hvid eller træfinér
Web: medlyd.dk

Bedste pris på Audiovector SR1 Signature
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

PMC Twenty5.21

Hårdtslående

PMC kører som sædvanlig med transmissionslinje for at forbedre bassen.

Kontrolleret og livlig gengivelse med god dynamisk kontrast.
Dominerende diskant og lidt metallisk klang.

Britiske PMC begyndte med at lave studie-monitors til statsradiofonien BBC, men produktionen blev hurtigt udvidet til også at omfatte forbrugerprodukter.

Kabinetudførelsen på Twenty5.21 er væsentlig bedre end på deres billigste standermodel. Fra siden har PMC-højttaleren form som et skråt parallelogram, og frontens hældning vinkler enhederne lidt opad, hvilket udjævner tidsforskellen mellem dem. Inde i kabinettet er der en lang kanal af transmissionslinje-typen, som strækker basgengivelsen i frekvens. Bagpladen er af spejlblankt metal.

Frekvensgangen er jævn i mellemtoneregisteret, men de høje frekvenser er tydeligt forstærket. Der er et hørbart fald omkring delefrekvensen, men PMC-højttalerne har benhård kontrol over takten og en slående dynamisk gengivelse.

Bassen er livlig. Diskanten løftes dog for meget frem, hvilket medfører en lidt metallisk klang og hårde sibilanter (s-lyde), selv om højttalerne efter PMC’s anbefalinger ikke var vinklet ind mod lyttepositionen. Som et resultat heraf lød Muse-nummeret “Bliss” lidt for aggressivt. Basregisteret er langt bedre balanceret.

Den hurtige respons og den luftige lyd serverer selv små lydnuancer på et sølvfad. Det øvre register har en frisk energi, men kan blive lidt skingert på visse typer musik. Det præcise fokus giver dem en livlig klang og er især velfungerende på moderat lyttevolumen.

Dårligt producerede og mudrede indspilninger afsløres nådesløst. Men når alt falder på plads, er det let at blive revet med af Twenty5.21, som med deres livlige bas bider sig fast i kroppen og får alle tænkelige mikrodynamiske variationer frem.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

140 mm bas
27 mm diskant
86,5 dB følsomhed / 8 ohm
34 x 16,2 x 28,4 cm
Træfinér i flere farver
Web: tekni-fi.dk

Bedste pris på PMC Twenty5.21
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

ProAc Response DB1

Energisk alternativ

En minihøjttaler, der passer bedst til folk med interesse for high-end.

Livlig lyd, nydelig mellemtone og medrivende bas.
Lidt for energisk og indimellem hård klang.

ProAc er et firma, der på mange måder ligner PMC. De hører hjemme i England og laver produkter til professionel brug, og de koncentrerer sig om de dyrere prisklasser, der foretrækkes af feinschmeckere med interesse for high-end. Mærkets mini-monitors er særlig velrenommerede, og her er Response DB1 den mest kendte.

Response DB1 er en minihøjttaler, som er typisk for ProAc, og det er let at se, at den er en efterfølger til deres klassiske mini-monitors. Det lille, retvinklede kabinet er fremstillet af træfinér. Tykkelsen på væggene varierer, og resonanser er dæmpet med bitumen indvendig.

Vores målinger viser, at spredningen lige foran er glimrende kontrolleret. Spredningen har imidlertid en vis afvigelse ved delefrekvensen, og området omkring 3 Hz viser sig at være let forhøjet.

Musikken er medrivende, rytmisk og stort set uden farvninger. ProAc forstærker ikke indspilningers ujævne kvaliteter, men klangen kan være lidt hård, eftersom den øvre del af registret kan stikke lidt ud. Det fungerer ofte bedre til rock end til klassisk musik.

Den beherskede klang har godt med små detaljer, såsom fingre, der bevæger sig på guitarstrenge, og baggrundsstøj fra gamle optagelser. Selv trompeter har et mere giftigt og mærkbart bid i klangen. Højttaleren har imidlertid ganske meget personlighed og er rig på klangfarver.

Mellemtonen er fremragende gengivet, og den livlige bas gør, at Response DB1 er bedre egnet til let rock- og popmusik end karakteristisk varmblodede klassiske instrumenter. Ved lytning på lav volumen vil nogle nok især sætte pris på, hvor let det er at følge melodien.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

127 mm bas
25 mm diskant
87,5 dB følsomhed / 8 ohm
Træfinér i flere farver
32 x 18,2 x 28 cm
Web: ktradio.dk

Bedste pris på ProAc Response DB1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Gulvhøjttalere eller standerhøjttalere? Spørgsmålet er svært at komme uden om, da man for 15.000-20.000 kroner også kan få nogle meget kapable gulvhøjttalere. Noget af det, der taler for standerhøjttalere, er netop, at de er mere kompakte og derfor mindre udsat for uønskede vibrationer eller kabinetresonanser. En mindre højttaler har som regel færre komponenter, hvilket gør det muligt at få enheder og delefilter af bedre kvalitet til samme pris. Små højttalere er som regel også mere placeringsvenlige, selv om de optager omtrent lige så meget gulvplads. Vi har samlet fem interessante modeller i denne prisklasse til en sammenlignende test. Startfeltet består af både kendte og mere uvante mærker, men alle producenterne har lang erfaring med at lave kvalitetshøjttalere.

Form og detaljer

Testens højttalere har en byggekvalitet og udformning, der skiller sig ud fra den gemene hob. Producenterne har lagt meget arbejde i kabinetterne for at få en så stabil konstruktion som muligt. I stedet for firkantede kasser med retvinklede hjørner får vi f.eks. modeller med afrundede sider, hvor kabinetterne bliver smallere bagtil. Det giver et tiltalende udseende, øger stivheden og mindsker resonanser. Alle højttalerne i testen er tovejs og har to enheder: Bas/mellemtone og diskant, hvilket er typisk for højttalere i denne størrelse. De forskellige producenter har valgt forskellige materialer til membranerne på højttaler-enhederne, men ud fra dem alene kan man ikke drage konklusioner om lydgengivelsen. Man kan få gode resultater med mange forskellige materialer. Delefilteret fordeler de forskellige frekvensområder til enhederne. Filterets udførelse og komponentkvalitet har afgørende betydning for, hvordan de forskellige frekvensområder hænger sammen. I de testede højttalere er der generelt anvendt komponenter, der svarer til prisklassen.

Delefilteret er afgørende

Testresultaterne viser, at flertallet af disse højttalerkonstruktioner tilstræber en relativt jævn spredning. Med visse undtagelser. Audiovector har valgt en smallere spredning af de lave frekvenser. Det er ofte en fordel, især i mindre rum, hvor bassen forstærkes mere. Følsomheden hos Audiovector er imidlertid ganske høj. PMC har en tydelig pukkel i området omkring 5 kHz. Det er også tilfældet med nogle af producentens andre modeller. Canton har en pukkel i de øverste oktaver. Det har mindre betydning, da puklen er lille, og musikkens energi er mindre i dette område.

Sammenfatning

Oplevelsen af lydkvalitet påvirkes af mange ting, bl.a. rummets akustik, højttalernes placering, indspilningen og lytterens personlige præferencer. Af lyttetesten kan man imidlertid konkludere, at der er en klar sammenhæng mellem den subjektivt oplevede lydkvalitet og måleresultaterne. De højttalere, der havde en jævn frekvensgang i vores målinger, blev generelt vurderet som de bedste. Alle de testede modeller fik dog godkendte værdier. Baseret på pointgivning ved lytningen strøg Quad Z-2 og Revel Performa3 M106 til tops. Af disse to må Revel anses for at være den bedste allround-model, da uenigheden om den i testpanelet var meget lille. Synspunkterne var lidt mere varierende for Quads vedkommende pga. forskellige holdninger til Z-2’s tendens til at gøre mellemtonen blødere ved høj volumen. Canton Reference 9K kom på tredjepladsen og endte først og fremmest efter de ovennævnte pga. sin svulstige bas. Ellers er alle tre ret neutrale. De kan beskrives med adjektiver som behagelige, rolige og beherskede. Selv om højttalerne ikke lyder ens, er forskellene ikke voldsomt store. Audiovector SR 1 Signature og PMC Twenty5.21 har en mere energisk karakter. Audiovector frem for alt i mellemtoneregisteret, men dens meget livlige bas kan også tåle den forstærkning, som meget små rum giver. En ulempe ved PMC’s pågåenhed er en metallisk klang i diskanten. [gallery ids="69595" ]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Kompakthøjttalere
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Audiovector SR 1 Signature 18.700 kroner
Canton Reference 9K 19.500 kroner
PMC Twenty5.21 17.895 kroner
Quad Z-2 15.000 kroner
Revel Performa3 M106 15.000 kroner
ProAc Response DB1 18.000 kroner

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.