annonse
annonse

Kompakthøjttalere

Form og kvalitet

Trods den teknologiske udvikling er der tydelig forskel på de lydlige egenskaber hos højttalere, der ellers ligner hinanden.

Gulvhøjttalere eller standerhøjttalere? Spørgsmålet er svært at komme uden om, da man for 15.000-20.000 kroner også kan få nogle meget kapable gulvhøjttalere.

Noget af det, der taler for standerhøjttalere, er netop, at de er mere kompakte og derfor mindre udsat for uønskede vibrationer eller kabinetresonanser. En mindre højttaler har som regel færre komponenter, hvilket gør det muligt at få enheder og delefilter af bedre kvalitet til samme pris. Små højttalere er som regel også mere placeringsvenlige, selv om de optager omtrent lige så meget gulvplads.

Vi har samlet fem interessante modeller i denne prisklasse til en sammenlignende test. Startfeltet består af både kendte og mere uvante mærker, men alle producenterne har lang erfaring med at lave kvalitetshøjttalere.

Form og detaljer

Testens højttalere har en byggekvalitet og udformning, der skiller sig ud fra den gemene hob. Producenterne har lagt meget arbejde i kabinetterne for at få en så stabil konstruktion som muligt. I stedet for firkantede kasser med retvinklede hjørner får vi f.eks. modeller med afrundede sider, hvor kabinetterne bliver smallere bagtil. Det giver et tiltalende udseende, øger stivheden og mindsker resonanser.

Alle højttalerne i testen er tovejs og har to enheder: Bas/mellemtone og diskant, hvilket er typisk for højttalere i denne størrelse. De forskellige producenter har valgt forskellige materialer til membranerne på højttaler-enhederne, men ud fra dem alene kan man ikke drage konklusioner om lydgengivelsen. Man kan få gode resultater med mange forskellige materialer.

Delefilteret fordeler de forskellige frekvensområder til enhederne. Filterets udførelse og komponentkvalitet har afgørende betydning for, hvordan de forskellige frekvensområder hænger sammen. I de testede højttalere er der generelt anvendt komponenter, der svarer til prisklassen.

Delefilteret er afgørende

Testresultaterne viser, at flertallet af disse højttalerkonstruktioner tilstræber en relativt jævn spredning. Med visse undtagelser.

Audiovector har valgt en smallere spredning af de lave frekvenser. Det er ofte en fordel, især i mindre rum, hvor bassen forstærkes mere. Følsomheden hos Audiovector er imidlertid ganske høj.

PMC har en tydelig pukkel i området omkring 5 kHz. Det er også tilfældet med nogle af producentens andre modeller.

Canton har en pukkel i de øverste oktaver. Det har mindre betydning, da puklen er lille, og musikkens energi er mindre i dette område.

Sammenfatning

Oplevelsen af lydkvalitet påvirkes af mange ting, bl.a. rummets akustik, højttalernes placering, indspilningen og lytterens personlige præferencer. Af lyttetesten kan man imidlertid konkludere, at der er en klar sammenhæng mellem den subjektivt oplevede lydkvalitet og måleresultaterne. De højttalere, der havde en jævn frekvensgang i vores målinger, blev generelt vurderet som de bedste. Alle de testede modeller fik dog godkendte værdier.

Baseret på pointgivning ved lytningen strøg Quad Z-2 og Revel Performa3 M106 til tops. Af disse to må Revel anses for at være den bedste allround-model, da uenigheden om den i testpanelet var meget lille. Synspunkterne var lidt mere varierende for Quads vedkommende pga. forskellige holdninger til Z-2’s tendens til at gøre mellemtonen blødere ved høj volumen.

Canton Reference 9K kom på tredjepladsen og endte først og fremmest efter de ovennævnte pga. sin svulstige bas. Ellers er alle tre ret neutrale. De kan beskrives med adjektiver som behagelige, rolige og beherskede. Selv om højttalerne ikke lyder ens, er forskellene ikke voldsomt store.

Audiovector SR 1 Signature og PMC Twenty5.21 har en mere energisk karakter. Audiovector frem for alt i mellemtoneregisteret, men dens meget livlige bas kan også tåle den forstærkning, som meget små rum giver. En ulempe ved PMC’s pågåenhed er en metallisk klang i diskanten.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Audiovector SR 1 Signature 18.700 kroner
Canton Reference 9K 19.500 kroner
PMC Twenty5.21 17.895 kroner
Quad Z-2 15.000 kroner
Revel Performa3 M106 15.000 kroner
ProAc Response DB1 18.000 kroner

Quad Z-2

Kompakthøjttalere
Quad startede med at lave forstærkere, og elektronikken fylder stadig meget hos producenten. På højttalersiden er Quad først og fremmest kendt for deres legendariske elektrostathøjttalere. Af Z-seriens to kompaktmodeller er Z-2 den største. Kabinettet er kraftigt afrundet bagtil, og også ...
Læs hele testen

Revel Performa3 M106

Kompakthøjttalere
Amerikanske Revel er en del af Harman-koncernen og har lavet højttalere i over 20 år. I sortimentet indgår først og fremmest dyrebare high-end-produkter, men der er også modeller til mere overkommelige priser. Performa3-seriens M106 er deres dyreste tovejshøjttaler. I M106 ...
Læs hele testen

Canton Reference 9K

Kompakthøjttalere
I hjemlandet Tyskland er Canton det største mærke – og i hele Europa ligger de på tredjepladsen! Det omfattende sortiment starter med prisgunstige småhøjttalere og strækker sig helt op til Reference-serien, hvor den testede 9K hører til. Reference 9K er ...
Læs hele testen

Audiovector SR1 Signature

Kompakthøjttalere
Danske Audiovectors forhistorie er ikke ualmindelig for high-end-producenter. Chefkonstruktør Ole Klifoth fortæller, at startskuddet var, da det gik op for ham, at ingen produkter på markedet reelt kunne opfylde hans ønsker. Audiovector har et smalt sortiment, men tilbyder personlig service, ...
Læs hele testen

PMC Twenty5.21

Kompakthøjttalere
Britiske PMC begyndte med at lave studie-monitors til statsradiofonien BBC, men produktionen blev hurtigt udvidet til også at omfatte forbrugerprodukter. Kabinetudførelsen på Twenty5.21 er væsentlig bedre end på deres billigste standermodel. Fra siden har PMC-højttaleren form som et skråt parallelogram, ...
Læs hele testen

ProAc Response DB1

Kompakthøjttalere
ProAc er et firma, der på mange måder ligner PMC. De hører hjemme i England og laver produkter til professionel brug, og de koncentrerer sig om de dyrere prisklasser, der foretrækkes af feinschmeckere med interesse for high-end. Mærkets mini-monitors er ...
Læs hele testen
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-