Skotske Linn er en af de klassiske producenter, en af dem, der kom frem i hi-fi’ens guldalder, og som stadig blomstrer. De har i dag omkring 280 medarbejdere, og det er meget, når vi taler kvalitets hi-fi.
Linn er egentlig altid blevet opfattet som en konservativ virksomhed. Det er nok først og fremmest, fordi man så let kommer til at tænke på den klassiske pladespiller LP12, Linns urprodukt, som stadig laves, og som kan opdateres på kryds og tværs. Hvis man skal have den komplette model, der har alt, skal man af med omkring et par hundrede tusind. Men man kan begynde rejsen for lidt over en tiendedel af prisen.
Samtidig er Linn også blevet opfattet som en progressiv virksomhed. Da deres cd-afspiller CD12 kom, var den så radikalt bedre og mere gennemtænkt end alle andre, at man måbede. Det er heller ikke til at få fat i en brugt, og hvis sådan en skulle dukke op, ville den koste en formue.
Desuden var Linn den første virksomhed, der skrottede cd’er – selv om de havde den fantastiske CD12 – og gik helt ind for streaming. Her gik de også deres egne veje med en åben platform, der dengang nærmest var ubrugelig, men i dag føles som en virkelig fornuftig løsning. Det betyder også, at man kan koble Linns streaming sammen med næsten hvad som helst, man måtte have, der kan spille musik på den ene eller den anden måde.
For et par år siden introducerede Linn så deres Exakt-system, der kører helt digitalt med streaming og en type rumkorrektion sammen med aktive højttalere. Systemet findes i flere niveauer. Her ser vi på den mindste version sammen med de spritnye aktive standerhøjttalere Akudorik.
Exakt-systemet
Hele konceptet oser af kreativ tænkning. I Exakt-systemet har Linn valgt at bygge det hele op med en digital lydmodtager og køre signalet digitalt hele vejen ud til højttalerne, i princippet helt ud til højttaler-elementerne. Det betyder, at al signalbehandling sker i højttalerne. Linn kalder det at “placere lydkilden inde i højttaleren”.
Man skal bruge en digital enhed – i vores tilfælde en Akurate Exakt DSM-afspiller – plus et par højttalere med digitalt delefilter, DSM og forstærkning samt konvertering fra digital til analog. Den seneste model fra Linn er Akudorik, som er standerhøjttalere med al elektronik indbygget i selve standeren.
Det er så hele anlægget, som faktisk kan spille stort set alt takket være en bagside spækket med indgangsmuligheder og en brugerflade, der er vanvittigt fleksibel. Men det er ikke alt.
I Exakt-konceptet er der indbygget en slags rumkorrektion baseret på, at man først laver en højttalerplacering efter Linns normale Tune Dem opsætningsprocedure. Det er en proces, som de fleste hi-fi-venner grinede lidt af, da den kom, men siden har de opdaget, at det faktisk er på den måde, man opnår de bedste resultater.
Det var kontroversielt, fordi Linn altid har fastholdt, at man skal lytte til musik både ved opsætningen, og når man vurderer det, man hører. Men på det tidspunkt var det ikke god tone i mange kredse, der hellere ville lytte til pistolskud eller bare måle sig frem.
Under alle omstændigheder er Tune Dem et fremragende værktøj til at få den rigtige højttalerplacering. Siden måler man rummet fysisk op, og hvor højttalerne er placeret, hvorefter man kan justere lyden via computer. Programmet laver en beregning baseret på målingerne, og derefter bruger man sine ører til at finjustere det hele. F.eks. er højttalerne også konstrueret til at stå forholdsvis tæt på bagvæggen.
Hos mig endte de ca. 40 cm fra bagvæggen, og forsøg med placering længere ude i rummet gav negative resultater. Linn vil også have, at man ikke vinkler højttalerne indad, og jeg er enig efter at have prøvet med forskellige vinkler uden positivt resultat.
Det smarte ved det hele er, at programmet så har en beregning af højttalerne, når de er placeret ideelt i rummet. Dermed kan det også optimere lyden, når højttalerne ikke kan placeres optimalt. For lad os se det i øjnene: Det er sådan, flertallet af befolkningen har det. Det er få forundt at have et dedikeret lytterum, hvor man kan gøre, som man vil, hvad højttalerplacering angår.
Dermed er Exakt-systemet en overordentlig kreativ løsning for dem, der gerne vil have god lyd, uden at anlægget nødvendigvis skal være midtpunkt i møbleringen.
Lyder det svært? Det er det ikke, og ved køb af et Exakt-anlæg medfølger komplet opsætning og justering i hjemmet!
Al elektronik er placeret i standeren. Hele den del er gummiophængt og afkoblet fra selve standerbenet. Hele højttaleren hviler på solide spikes.
Akudorik
De nye standerhøjttalere er hovedsagelig baseret på Linns højttalerkoncept med et centralt placeret flervejsmodul. Her er fire højttaler-elementer i form af en 6,5 tommers bas, en 3 tommers dome-mellemtone, en 1 tommes diskant og en ½ tommes superdiskant. Det er en standard, velafprøvet Linn-højttalerkonfiguration. Hvert element får 100 watt forstærkning fra en Chakra-forstærker.
Al elektronik sidder gummiophængt i – og dermed afkoblet fra – Dorik-standeren, hvor de markante køleribber er en del af den visuelle fremtoning. Standeren kan også bruges til at gøre f.eks. Akurate 212 til aktive højttalere.
Mellem afspilleren og højttalerne/forstærkningen går alle signaler via Cat5-kabler, altså helt almindelige netværkskabler. Hele opsætningen af anlægget er i og for sig simpel, men bagefter kommer det listige, altså Exakt-delen, som vi var inde på før.
Tilpasning til systemet
Når man anskaffer et system som dette, handler det ikke om at få noget, der passer til den opsætning, man tidligere har haft for at spille musik. Man tilpasser sin afspilning til systemet. Normalt koster det småpenge i forhold til den investering, man har foretaget i anlægget.
Essensen er, at man downloader et par programmer fra Linns hjemmeside med deres Kinsky som gennemgående brugerflade. Det findes også som app.
Ud over et lille problem med, at jeg har to computere med samme navn, hvilket forvirrede Kinsky-programmet, fungerede alt upåklageligt. Ja, i mit system virkede det bedst med kablet tilslutning, eftersom det trådløse netværk indimellem svigter lidt.
Akurate Exakt har alle tænkelige indgange, inklusive HDMI til alt, hvad der har med tv at gøre, og endda også RIAA. Enheden kan internt omskiftes mellem MM og MC. Det var selvfølgelig for fristende at prøve, så min LP12 blev sluttet til. Signalet gøres så digitalt i Akurate, ligesom det også sker i f.eks. en Devialet-forstærker. Resultatet er faktisk aldeles fremragende, og gengivelsen lyder af analog kvalitetspladespiller.
Der sidder altså en glimrende RIAA i systemet – noget andet, vi ikke havde forventet fra en producent, der startede med en pladespiller.
Undgå ekstra omkostninger
Linn har med dette system bortrationaliseret alt, hvad der hedder påvirkning fra kabler eller strøm; her anvendes kun standardvarianter. Jeg har prøvet med forskellige netværkskabler mellem netværksafspiller og højttalere, men kunne ikke høre nogen forskel.
Desværre har jeg ikke haft mulighed for at prøve f.eks. Supras Cat7. Det ville ellers have været interessant at høre, om det havde givet noget. Derimod kan jeg konstatere, at strømkabler kan gøre en forskel, men meget mindre, end jeg er vant til fra næsten alt andet. Jeg kan også konstatere, at et par apparatfødder under Akurate Exakt kan gøre en vis forskel, men ikke så markant, at det føles strengt nødvendigt.
Det, vi så kan udlede, er at man kan undgå en masse ekstra omkostninger til ekstraudstyr her, omkostninger, der ofte kommer som en overraskelse ved “almindelige” anlæg. Det er noget, man også skal have i tankerne, når man ser på den samlede pris for anlægget.
Harmonisk lyd
Den lette løsning, skrev jeg i overskriften. Og det er det også. Når anlægget er installeret og fintunet, behøver man ikke at tænke på andet end at spille musik. Faktisk holder man op med at bekymre sig; man spiller bare al den musik, man har lyst til. Og det kan blive til en hel del, for anlægget nærmest opfordrer til at høre musik.
Det har f.eks. været en sand fornøjelse at høre WiMP HiFi på systemet via computer. Her får man en lydkvalitet og et udvalg, som der egentlig ikke er noget, der kan konkurrere med lige nu.
Lyden er stor, først og fremmest. Der er en vældig fin jævnhed fra top til bund, en harmonisk karakter, men uden overtydelighed og hverken for hårdt eller for blødt, hverken for mørkt eller for lyst. Det er et stort lydbillede, især i bredden, og hele anlægget virker, som om det først og fremmest er lavet til at skabe harmoni og præsentere musikken på en måde, så man gerne ville blive ved med at lytte. Det er iørefaldende, ganske enkelt, og alle dele af lyden stemmer overens med alle andre dele.
Hvis vi ser på det med strenge high-end briller, er der hverken de virkelig høje toppe eller de dybe dale i gengivelsen, som man får med et mere “almindeligt” anlæg; der er mere fokus på det musikalske forløb. Det er ikke så ofte, man virkelig får gåsehud, men også sjældent, man rynker på næsen og synes, at det lyder dårligt.
Det betyder bestemt ikke, at man aldrig får gåsehud, eller at der ikke er masser af detaljer, masser af tryk i bassen og masser af energi i gengivelsen. Men oplevelsen af det, man hører, handler mere om glæden og følelsen i musikken end om at udbene diskant, mellemtone og bas.
Måske er det lidt svært at forklare, men Linn har en særlig filosofi, som altid har handlet om musikken. Deres idé om at “kunne stampe takten”, og at dét var det vigtigste, lo folk af engang, men i dag taler vi meget mere om musikoplevelsen end om at dissekere gengivelsen i små dele. At man også har satset på, at det skal være nemt at bruge, og ikke mindst at det hele bare skal virke, er en helt anden ting, som også tæller på plussiden.
Klangen er neutral, og instrumentklange og -farver føles rigtige. Baggrunden er ikke helt så sort, som jeg er vant til fra mit eget referenceanlæg, men det er, som om Linn aldrig går til yderligheder, og det hele er mere “tilpas” på alle parametre. Jeg tror, det er medvirkende til, at hele systemet virker så let at leve med, som det gør.
Konklusion
Linn Exakt Akudorik og Akurate Exakt er et supersimpelt system at leve med. Alt er virkelig lækkert, fylder ikke særlig meget og fungerer fremragende, og man har det bare rart, når man lytter. At systemet også kan optimeres til at kompensere for en ikke-optimal højttaleropsætning, vil være et stort plus i de fleste hjem.
Dyrt, ja, men man har ikke brug for mere; man får systemet installeret og kan bare nyde den fine gengivelse med musikken i fokus. Prøvelyt og mærk systemet, men vær forberedt på, at der er stor risiko for, at du vil kunne lide det. Meget, endda.
http://www.linn.co.uk/systems/technology/exakt/what-it-can-do
http://www.linn.co.uk/systems/technology/exakt/optimised-for-you
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer