Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Nordic Audio Gida

Monitorklang uden kabler

Aktive danske højttalere med monitorambitioner har forbindelserne i orden.

Skrevet af / 09/02/2016 - 06:00
Nordic Audio Gida
John Alex Hvidlykke

Trådløs lyd til privat brug har for de fleste været ensbetydende med enten et Sonos-anlæg eller et andet multirumssystem eller med batteridrevne Bluetooth-højttalere. Vi ser dog flere og flere traditionelle stereohøjttalere få indbygget elektronik og trådløs forbindelse.

En af overraskelserne på årets Hi-Fi & Surround-messe i november var danske Nordic Audio, som debuterede med højttalermodellen Gida, en lille aktiv tovejskonstruktion med trådløs overførsel via både Bluetooth og Wi-Fi. De spillede så godt, at vi straks udbad os et sæt til test.

Gida er forholdsvis kompakte tovejshøjttalere uden dog at kunne kaldes små. Kabinettet er i træ med en mat, silkeagtig lakering i sort eller hvid. De to elementer har faktisk god plads på forpladen. Bassen er på 5,5 tommer med kunststofmembran, mens diskanten er af AMT-typen, hvilket man ikke ser så ofte i højttalere til denne pris. AMT- eller Heil-elementer bruges af f.eks. Adam.

Bagpå finder man en spalteformet basrefleksport. Den venstre højttaler har desuden tilslutningspanel til den indbyggede forstærker, som forsyner begge højttalere. Højre højttaler er passiv og forbindes til venstre kanal med et almindeligt højttalerkabel.

Da højttalerne er aktive og trådløse med flere indgange, har de en del funktioner, og der medfølger derfor en fjernbetjening. Som ved lignende højttalere er det en lille, undselig plasticsag med membranknapper. Men den gør sit job og lader dig skifte imellem de fem indgange, skrue op og ned, skifte nummer (på Bluetooth) samt tænde og slukke.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Lydkvalitet

Det er let at blive imponeret over bassen, simpelthen fordi man ikke forventer ret meget fra så små højttalere. Også selv om vi har hørt markante undtagelser fra den regel, f.eks. Buchardt Audio S200. Gida er en anden undtagelse. Basgengivelsen er dyb med god præcision, helt ned til 35 Hz ifølge producenten. Man får ikke ligefrem trykken i mellemgulvet, men det er nemt at høre forskel på instrumenterne i det dybe område.

Diskanten er dog det allerstærkeste kort. Et AMT-element (Air Motion Transformer) sætter luften i svingninger med en harmonikabevægelse i den ultratynde, foldede membran. Det giver en gengivelse, der er både lynhurtig og fjerlet – og meget afslørende.

Beslutningen om at bruge et så avanceret element blev truffet sent i udviklingen og betød, at højttalerne blev noget dyrere end oprindelig planlagt. Men når man hører stemmer gengivet med luft og kan nyde detaljerne i slag på highhat og bækkener, lyder det, som om det er alle pengene værd. Og Gida er stadig ret overkommelige højttalere, især når man betænker, at der både er en stereoforstærker, to trådløse modtagere og en DAC med i prisen.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Både bassen og diskanten imponerer på Nordic Audio Gida, men det, der ligger imellem de to yderender, er der heller ikke noget galt med.

Det er ikke nogen nem opgave for bas-elementet at følge med AMT-diskanten. I de oprindelige EMT-højttalere, hvor denne diskanttype første gang blev brugt, lod man en 12 tommers bas arbejde sammen med diskant-elementet, hvilket var en notorisk umulig opgave. Her er opgaven lykkedes, og vokaler lyder levende og står med god plads omkring sig.

Gida har afgjort monitorkvaliteter, og ud over hjemmestereo kunne de fint passe ind som nærfeltsmonitors i hjemmestudier, for de er både neutrale og afslørende. Men ikke i for store rum. Hvis der skal spilles højt, kommer det lille 5,5 tommers bas-element til kort, og forstærkeren på 30 watt mister pusten. En subwoofer kan være løsningen i større rum.

Skal man sammenligne med andre højttalere, er det nærliggende at se på de passive Buchardt Audio S200 til samme pris og de noget billigere System Audio saxo 5 active. S200 har mere magt i bunden, men til gengæld ikke samme ekstreme diskantopløsning. saxo 5 active har ligesom Gida indbygget forstærker og Bluetooth-modtagelse, men mangler Wi-Fi og må se sig slået i yderenderne af frekvensområdet.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

Det er 100 år siden, at højttaleren, som vi kender den, kom til verden, men der er stadig plads til udvikling.

Selv om konkurrencen er hård, har Nordic Audio Gida meget, der taler for dem. Med generelt god lyd, fremragende diskant og indbygget forstærker får du et par alsidige lydgengivere uanset kilde. Og med udvalget af tilslutningsmuligheder – herunder Bluetooth og Wi-Fi – kan de passe ind i mange slags anlæg. En lovende debut for producenten og en hæderværdigt punktum for deres skaber.

Til minde om konstruktøren

I manualen til Nordic Audio Gida finder man en dedikation til Peter Olsen Schausen, som døde i april 2015 i en alder af kun 49 år.

Nordic Audio bestod oprindelig af to mand, Mikael Tarne og Peter Schausen. De to, der har en lang forhistorie i den danske audioverden, har sammen brugt mere end halvandet år på at udvikle Gida-højttalerne. Det højttalertekniske regnearbejde stod Peter Schausen for, og det var også ham, der på et tidspunkt, hvor konstruktionen var “færdig”, insisterede på at gøre kabinettet større og bruge en AMT-diskant i stedet for den dome-tweeter, som makkerparret var kommet frem til gennem de første syv prototyper. Også selv om det fordyrede de færdige højttalere.

Resultatet blev Gida, som nu er færdige. Og da de to hørte dem første gang, stod det klart, at nu var den der, forklarer Mikael Tarne.

Peter Schausen nåede at færdigudvikle sine højttalere, men ikke at se dem sat i produktion før sin død. Den arv føres nu videre af Mikael Tarne og Peter Schausens datter, Ea Schausen. Når manden bag højttalerne er borte, kunne det skabe usikkerhed omkring fremtiden for firmaet, men Peter Schausen efterlod sig ideer og tegninger nok til flere modeller.

Lyd & Billede mener

Ekstremt velopløst og hurtig diskantgengivelse samt dyb bas. Både Wi-Fi, Bluetooth og direkte tilslutning. Lydtrykket er begrænset. Skal der spilles højt i store rum, er en subwoofer nødvendig.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Lyd & Billede
Scroll to Top