annonse
annonse
annonse

Pioneer S-FS73A 5.1

Vil give lyd i højden

Men når ikke rigtig op og ringe.

Højttalersystemet kan slå pænt fra sig i hjemmebiografen, og man får en vis fornemmelse af højde i lydbilledet.
Atmos-løsningen ikke er optimal og kan slet ikke måle sig med den ægte vare. Desuden mangler der opløsning, stemmeregisteret er indelukket, og højttalerne er afhængige af en receiver med god EQ-korrektion.
annonse

Det er ikke alle, der ved det, men Pioneer står bag nogle virkelig vellydende højttalere. F.eks. high-end højttalerne S-1EX og S-3EX. Eller hvad med de fantastiske – og svinedyre – TAD-R1, som sendte undertegnede til himmels, da jeg testet dem tilbage i 2009.

De nævnte modeller er relevante i denne sammenhæng, da den nye 73A-serie, som vi tester her, er designet af den samme mand, nemlig højttalerguruen Andrew Jones. Forskellen er, at han denne gang har haft et langt mindre budget at arbejde med. Og at højttalerne i tidens tegn har indbyggede Atmos-kanaler i front- og baghøjttalerne, så man skulle få en oplevelse af lyd i højden uden at behøve at installere højttalere i loftet. Det er med andre ord et rendyrket hjemmebiografsystem.

For at give lyd i højden sidder der et koaksialt højttaler-element – hvor diskanten er placeret midt i mellemtonen – på toppen af både front- og baghøjttalerne, og peger skråt opad. Det er det samme element, som sidder på frontpladen, men det spiller altså op i loftet i stedet, hvorfra lyden så skal komme ned til lytteren igen og således give illusionen af højttalere i loftet.

Men der er ingen isolering foran Atmos-elementet til at dæmpe lyden fremad, hvilket betyder, at en del lyd nødvendigvis må lække den vej. Så spørgsmålet er, hvor god effekten er, selv om Andrew Jones selv mener, at koaksialelements retningsbestemmelse er optimal til sådan en løsning.

 

Middelmådig Atmos-effekt

Filmen Mad Max: Fury Road har et imponerende Atmos-lydspor. Især i åbningsscenen, hvor Max’ stemme breder sig ud i hele rummet og omgiver os. Lydeffekter med nyhedsoplæsere og en hviskende pigestemme panoreres rundt omkring, og når de loftsmonterede MartinLogan Motion SLM i redaktionens lytterum står for de atmosfæriske effekter, giver det en imponerende stor boble af lyd.

At Pioneers indbyggede Atmos-kanaler skulle kunne gøre det lige så godt som et par diskret monterede loftshøjttalere, kan man ikke forvente. Men selv om man skruer ned for forventningerne, får man ikke helt følelsen af Atmos.

Jo, man kan mærke, at der sker noget, som man ikke får med standardhøjttalere. Men det lyder mere som en faseforskydning af de lydeffekter, der skal komme oppefra; meget i stil med når man aktiverer lydindstillingen Virtual Height på surround-receiveren. Ikke noget, der er værd at betale en masse ekstra for.

Det er dog værd at bemærke, at den virtuelle højde-effekt bliver bedre, hvis man arbejder lidt med placeringen af højttalerne. Men skal man endelig have Atmos, er det bedre at gøre sig det besvær rent faktisk at montere højttalere i loftet.

Også baghøjttalerne S-BS73A har Atmos-element på toppen af kabinettet. Foto: Pioneer
Også baghøjttalerne S-BS73A har Atmos-element på toppen af kabinettet. Foto: Pioneer

 

Lyden i øvrigt

Hvad angår kvaliteten af den øvrige lydgengivelse, så noterer vi os, at højttalerne godt kan tåle, at man skruer pænt op, og at de har en saftig bas. De lader sig fint styre af Pioneers egen SC-LX88 surround-receiver (test kommer). Men bassen er noget udefineret. Subwooferen kunne godt have været lidt strammere, især på musik.

Pioneer var på forhånd ærlige om, at disse højttalere nok kunne drage fordel af en endnu bedre subwoofer, gerne fra tredjepart, men subwooferen er faktisk ikke det største problem med dette setup.

Højttalerne lider nemlig af en temmelig indestængt mellemtone, som gør, at stemmer ikke bliver klare nok. Det gælder både centerhøjttaleren på film og fronthøjttalerne på musik. Hverken musikken eller filmlyden åbner sig helt, og det lyder også ret gråt i diskanten.

Når receiveren får lov til at korrigere for højttalernes matte og tamme klangkarakter, bliver det straks mere åbent. Det kan indimellem blive lidt overdrevet i toppen, som det ofte sker, når receivere skal korrigere for meget. Men disse højttalere er afhængige af korrektionen for at give et åbent nok lydbillede.

 

Konklusion

Med den nye 73A-serie har Pioneer satset på virtuelle højdekanaler med Atmos Elevation og henvender sig dermed til hjemmebio-entusiaster, der ikke vil montere højttalere fysisk i loftet.

Det fungerer til en vis grad, men ikke nok til, at vi kan se det rimelige i at bruge 11.000 kroner alene på fronthøjttalerne. For det er ikke i nærheden af ægte loftshøjttalere, og den generelle lydkvalitet fra højttalerne er ikke god nok til at give de store oplevelser.

Lyden er ikke åben nok, sangstemmer og dialoger bliver lidt mumlende, og tonerne i basområdet er uldne. Der findes klart bedre og billigere højttalere. F.eks. kan man bygge et surround-system op med Tannoy Revolution XT 8F som fronthøjttalere, der uden subwoofer kører i cirkler om Pioneer-højttalerne.

Det er ikke alle, der ved det, men Pioneer står bag nogle virkelig vellydende højttalere. F.eks. high-end højttalerne S-1EX og S-3EX. Eller hvad med de fantastiske – og svinedyre – TAD-R1, som sendte undertegnede til himmels, da jeg testet dem tilbage i 2009. De nævnte modeller er relevante i denne sammenhæng, da den nye 73A-serie, som vi tester her, er designet af den samme mand, nemlig højttalerguruen Andrew Jones. Forskellen er, at han denne gang har haft et langt mindre budget at arbejde med. Og at højttalerne i tidens tegn har indbyggede Atmos-kanaler i front- og baghøjttalerne, så man skulle få en oplevelse af lyd i højden uden at behøve at installere højttalere i loftet. Det er med andre ord et rendyrket hjemmebiografsystem. For at give lyd i højden sidder der et koaksialt højttaler-element – hvor diskanten er placeret midt i mellemtonen – på toppen af både front- og baghøjttalerne, og peger skråt opad. Det er det samme element, som sidder på frontpladen, men det spiller altså op i loftet i stedet, hvorfra lyden så skal komme ned til lytteren igen og således give illusionen af højttalere i loftet. Men der er ingen isolering foran Atmos-elementet til at dæmpe lyden fremad, hvilket betyder, at en del lyd nødvendigvis må lække den vej. Så spørgsmålet er, hvor god effekten er, selv om Andrew Jones selv mener, at koaksialelements retningsbestemmelse er optimal til sådan en løsning.  

Middelmådig Atmos-effekt

Filmen Mad Max: Fury Road har et imponerende Atmos-lydspor. Især i åbningsscenen, hvor Max’ stemme breder sig ud i hele rummet og omgiver os. Lydeffekter med nyhedsoplæsere og en hviskende pigestemme panoreres rundt omkring, og når de loftsmonterede MartinLogan Motion SLM i redaktionens lytterum står for de atmosfæriske effekter, giver det en imponerende stor boble af lyd. At Pioneers indbyggede Atmos-kanaler skulle kunne gøre det lige så godt som et par diskret monterede loftshøjttalere, kan man ikke forvente. Men selv om man skruer ned for forventningerne, får man ikke helt følelsen af Atmos. Jo, man kan mærke, at der sker noget, som man ikke får med standardhøjttalere. Men det lyder mere som en faseforskydning af de lydeffekter, der skal komme oppefra; meget i stil med når man aktiverer lydindstillingen Virtual Height på surround-receiveren. Ikke noget, der er værd at betale en masse ekstra for. Det er dog værd at bemærke, at den virtuelle højde-effekt bliver bedre, hvis man arbejder lidt med placeringen af højttalerne. Men skal man endelig have Atmos, er det bedre at gøre sig det besvær rent faktisk at montere højttalere i loftet. [caption id="attachment_61926" align="alignnone" width="460"]Også baghøjttalerne S-BS73A har Atmos-element på toppen af kabinettet. Foto: Pioneer Også baghøjttalerne S-BS73A har Atmos-element på toppen af kabinettet. Foto: Pioneer[/caption]  

Lyden i øvrigt

Hvad angår kvaliteten af den øvrige lydgengivelse, så noterer vi os, at højttalerne godt kan tåle, at man skruer pænt op, og at de har en saftig bas. De lader sig fint styre af Pioneers egen SC-LX88 surround-receiver (test kommer). Men bassen er noget udefineret. Subwooferen kunne godt have været lidt strammere, især på musik. Pioneer var på forhånd ærlige om, at disse højttalere nok kunne drage fordel af en endnu bedre subwoofer, gerne fra tredjepart, men subwooferen er faktisk ikke det største problem med dette setup. Højttalerne lider nemlig af en temmelig indestængt mellemtone, som gør, at stemmer ikke bliver klare nok. Det gælder både centerhøjttaleren på film og fronthøjttalerne på musik. Hverken musikken eller filmlyden åbner sig helt, og det lyder også ret gråt i diskanten. Når receiveren får lov til at korrigere for højttalernes matte og tamme klangkarakter, bliver det straks mere åbent. Det kan indimellem blive lidt overdrevet i toppen, som det ofte sker, når receivere skal korrigere for meget. Men disse højttalere er afhængige af korrektionen for at give et åbent nok lydbillede.  

Konklusion

Med den nye 73A-serie har Pioneer satset på virtuelle højdekanaler med Atmos Elevation og henvender sig dermed til hjemmebio-entusiaster, der ikke vil montere højttalere fysisk i loftet. Det fungerer til en vis grad, men ikke nok til, at vi kan se det rimelige i at bruge 11.000 kroner alene på fronthøjttalerne. For det er ikke i nærheden af ægte loftshøjttalere, og den generelle lydkvalitet fra højttalerne er ikke god nok til at give de store oplevelser. Lyden er ikke åben nok, sangstemmer og dialoger bliver lidt mumlende, og tonerne i basområdet er uldne. Der findes klart bedre og billigere højttalere. F.eks. kan man bygge et surround-system op med Tannoy Revolution XT 8F som fronthøjttalere, der uden subwoofer kører i cirkler om Pioneer-højttalerne.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Pioneer S-FS73A 5.1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Pioneer S-FS73A

  • Type: 3-vejs gulvhøjttaler
  • Følsomhed: 86 dB/4 ohm
  • Frekvensområde: 38 Hz – 20 kHz (-20 dB!)
  • Mål: 23,7 x 100,8 x 26,5 cm

Pioneer S-71W

  • Bas-element: 10"
  • Forstærker: 160 W (RMS)

Priser:

 • Front: 2 x Pioneer S-FS73A: 10.999 kroner
 • Center: Pioneer S-C73A: 3.999 kroner
 • Bag: Pioneer S-BS73A: 6.499 kroner
 • Subwoofer: Pioneer S-71W: 6.999 kroner
 • I alt: 28.496 kroner

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

annonse
anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

annonse
Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.