annonse
annonse

Test af: Raidho X-1

Små konger

Hvis du har svært ved at få ordentlig lyd derhjemme, fordi højttalerne er tvunget til at være nærmest latterligt små, så har danske Raidho løsningen.

Lyd & Billede mener

Grænseoverskridende god (og meget) lyd fra så små kabinetter. Et stort lydbillede og umiskendeligt lydmæssigt slægtskab til producentens større højttalere gør X-1 til konger blandt små stativhøjttalere.
Så små højttalere kan selvfølgelig ikke give rigtig dybbas, uanset hvordan man bærer sig ad. Visuelt er det ikke meget, man får for pengene.
annonse

Det er ikke alle, der har mulighed for at stille et par velproportionerede gulvhøjttalere op i stuen. Men derfor vil man jo stadig gerne have god lyd. Og der findes faktisk små højttalere, som vender op og ned på tingene. Så til alle jer, der for husfredens skyld har svært at få god lyd derhjemme, fordi I ikke må have højttalere af en anstændig størrelse i stuen: Læs videre her. Et dansk firma har løsningen på jeres problem!

Raidho er gået fra sejr til sejr med deres dyre, men vanvittig gode højttalere. Vanvittig gode, siger jeg allerede nu, for jeg har tidligere testet to modeller og blev helt omtumlet af lydkvaliteten. Det var modellerne C1.1 og D1, der faktisk har samme kabinet, men elementerne har forskellige membraner og derfor forskellige delefiltre osv. Trimning, med andre ord.

De to nævnte modeller var relativt små højttalere – Raidho laver også nogle MEGET store modeller – men nu har producenten lanceret nogle meget mindre højttalere, den nye basismodel i Raidho-programmet, som har fået navnet X-1.

Raidho-X1-01Overraskende små
Man bliver overrasket allerede fra starten. Højttalerne ser meget klejne ud – kan de virkelig præstere noget? Og hvis man ser på specifikationerne, hvor den nedre frekvens er opgivet til 80 Hz, får man forstærket sin tvivl om, at der nogensinde kan komme noget fornuftigt ud af dem, i hvert fald i basområdet.

Heldigvis havde jeg hørt X-1 ved en kort demonstration, så min interesse var allerede vakt. Jeg er altid forsigtig med at tage ting ind, som jeg ikke tror kan udrette noget positivt; jeg har simpelthen ikke lyst til at arbejde med dårlige produkter. Så når jeg har valgt at gennemføre en test af et produkt, kan du regne med, at det er et, som jeg mener hører til i den gode ende, og som derfor kan være interessant for dem, der er på udkig efter noget her.

Så kan vi være uenige om, hvor godt det er, men da jeg har produkterne et stykke tid og kan teste dem med forskelligt udstyr og i forskellige rum, prøver jeg altid at få det potentiale frem, der er i enheden, og få den til at spille så godt som muligt.

Raidho X-1 er den slags højttalere, jeg gerne vil arbejde med. Faktisk er noget af det interessante, at påstanden om, hvad de kan præstere, når de nu ikke er større, er påfaldende fræk.

Båndet går igen
Bånddiskanten går igen i alle Raidhos højttalere. Det var ideen om bånddiskanten og udviklingen af den, der blev starten på hele virksomheden. Michael Børresen havde en idé – dem har han i øvrigt mange af – og da man havde taget diskanten fra idéstadie til færdigt produkt, begyndte man at bygge hele højttalere.

Efter et stykke tid gik han også i gang med at lave et selvkonstrueret bas/mellemtone-element for at få noget, der kunne komplettere diskanten så godt, som Michael mente det var påkrævet. Når der nu ikke var noget, så måtte man lave det selv, og de elementer, som Michael Børresen har konstrueret, er blandt de heftigste, man kan få. Her er der tænkt på det meste, og både magnetsystem, svingspole, ramme og membran er af ypperste kvalitet og genuint gennemtænkt og optimeret.

I Raidho X-1 har man indsat en 100 mm bas/mellemtone med keramisk membran. På de (endnu) dyrere modeller har man coating med “diamant”, hvilket fordyrer elementerne betragteligt. Ikke at de keramiske elementer er specielt billige heller …

Basporten munder ud fremad, under selve højttaleren. System Audio havde en lignende løsning på deres Aura 1, selv om udførelsen på X-1 er lidt anderledes. Det er smart og pladsbesparende, og højttalerne skulle simpelthen have været større, hvis man ville have en normal, velafvejet port. Desuden kan man undgå den placeringsbegrænsende bagudrettede port.

X-1 har højttalerterminaler – single wire – som kun tager bananstik. Udmærket. Jeg er en varm tilhænger af bananstik, der både er nemme og effektive. Så skal man heller ikke trækkes med mere eller mindre velfungerende skrueterminaler med dårligt passende spader, som man aldrig kan få til at sidde rigtigt. Tro mig, vi testere møder meget elendighed her. Jeg er f.eks. ikke særlig gode venner med de mærkelige møtrikker og den dårlige plads til spaderne, der er på mine egne Wilson-højttalere.

Fakta & Rating:
  • Raidho X-1
  • Basrefleks stativhøjttalere
  • Bånddiskant og 100 mm keramisk bas/mellemtone
  • Frekvensområde 80 Hz – 50 kHz
  • Delefrekvens 3,5 kHz, 2. ordens filter
  • Mål 14,5 x 32 x 23 cm
  • Vægt 8 kg
  Producent:
  Raidho
  Pris:
  36.500,-
  Importør:
  Dantax Radio

  Læs også:

  Small box, big boom

  Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

  Større er ikke bedre

  Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

  Kanon lyd og udseende

  Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

  Mere blink end dunk

  Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

  Alsidig under panseret

  En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

  Ude dårligt, hjemme godt

  Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

  Boomboxen er tilbage!

  Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder.

  Amerikansk lowrider

  Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

  Ubundet og vellydende

  Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

  Underholdende high-end

  Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

  Kraftfuld flyder

  Barricade XL er en party-højttaler med seriøs bas, der kan flyde, hvis den falder i vandet.

  Musikalsk håndgranat

  Wonderboom sørger for festmusik på stranden, i brusebadet og ved poolen.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.