annonse
annonse

Samsung Wireless Audio 360 R5

Stor lyd fra et lille rør

Marts 2016Samsung Wireless Audio 360 R5

Samsung fortsætter linjen af rundstrålende multirumshøjttalere. Og det gør de ret i!

Lyd & Billede mener

Åben, levende lyd, der befinder sig i rummet frem for i højttaleren. Designet er på én gang elegant og upåfaldende.
De fleste multirumshøjttalere i denne prisklasse spiller i stereo. Sonos er foran på point med deres rumkorrektion.

Samsung, som i forvejen er blandt de førende producenter af både smartphones, tablets og tv’er, har for ikke så længe siden kastet sig over endnu et område inden for forbrugerelektronik, nemlig lyd – og især multirumslyd. Og de har ubeskedent erklæret, at de vil fremstille high-end lydudstyr.

For at nå det mål har de i 2015 etableret et udviklingslaboratorium for lydudstyr i Los Angeles, og de har fyldt det med erfarne lydfolk, hentet fra konkurrenterne – herunder Harman, som bl.a. måtte vinke farvel til deres chefingeniør Allan Devantier, der nu leder Samsung Audiolab. Også danske Bang & Olufsen og Brüel og Kjær har måttet se medarbejdere tage springet over Atlanten til Los Angeles og Samsung.

Påstanden om high-end mangler dog endnu at blive bevist, og da Lyd & Billedes udsendte besøgte Los Angeles, modererede Allan Devantier udtalelserne lidt. Det første mål er således at fremstille højttalere, der lyder godt, men til en pris, hvor alle kan være med. Hvorvidt vi senere kan få konstruktioner i den tungere ende at se, ville han hverken be- eller afkræfte.

 

Afløser for R7

Samsung Wireless Audio 360 R5 er en direkte afløser for R7, som vi tidligere har testet. Ligesom forgængeren udgøres bestykningen af et 5 tommers bas/mellemtone-element, der spiller ud gennem en spalte, som går hele vejen rundt om højttalerens bund. En 1 tommes diskant øverst spiller ligeledes i en 360 graders omkreds via en spredeanordning, som dog ikke kan ses bag stoffet, der dækker hele vejen rundt.

Toppen af højttaleren er i sort metal-finish og fungerer som touch-betjeningspanel. Her kan man starte og stoppe afspilning, skrue op og ned, og vælge imellem Wi-Fi, Bluetooth og Samsung TV SoundConnect. Styring og tilslutning sker via Samsung Wireless Audio Multiroom-app’en (iOS og Android).

Samsung nævner intet om hverken frekvensområde eller forstærkereffekt, men opmålt i lytterummet er der et nogenlunde lineært output ned til ca. 55 Hz. Højttaleren trækker 22 watt fra nettet, hvilket formentlig kan oversættes til en klasse D udgangseffekt på knap 20 watt.

Den nye 360 graders multirumshøjttaler er udviklet i Samsungs lydlaboratorium i Los Angeles, som ledes af dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung
Den nye 360 graders multirumshøjttaler er udviklet i Samsungs lydlaboratorium i Los Angeles, som ledes af dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung

 

Nem opsætning

Tilslutningen til trådløst netværk er blandt de mest gennemtænkte, vi har set. Også når netværket ikke i første omgang reagerer, som det burde. I stedet for at kaste håndklædet i ringen og henvise til manuel opsætning guider app’en dig smertefrit igennem processen.

Udvalget af musiktjenester er stort, uden dog at være så ekstremt som hos Sonos. Der er omtrent alt det, der er relevant for de fleste, herunder naturligvis Spotify, Tidal og TuneIn netradio. Afspilning af musikfiler fra husets netværk fungerer også udmærket, hvis man magter at se bort fra, at app’en insisterer på at sortere numrene alfabetisk frem for efter filnavn eller spornummer.

 

Lyden af R5

Vi testede for nogle måneder siden seriens daværende topmodel, R7, og siden også den mindre R6, som begge fik os til at løfte de buskede anmelderøjenbryn. For de små, pudsige designvaser lød godt!

  • Bestykning: 5" bas, 1" rundstrålende diskant
  • Forstærkereffekt: (ikke oplyst)
  • Maks. lydtryk: 96 dB
  • Audio codecs: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA, HD-lyd op til 24 bit/192 kHz
  • Tilslutning: Wi-Fi (2,5 GHz/5 GHz), Bluetooth (A2DP), Samsung TV SoundConnect
  • App: iOS og Android
  • Mål: 16,6 x 31,3 cm
  • Vægt: 2,7 kg
Pris: 3499,-