annonse
annonse

Sonos Play:5

Multirummets hersker

December 2015Sonos Play:5

Sonos har opdateret deres største trådløse højttaler i en sådan grad, at kun navnet er tilbage. Og det er den kun blevet bedre af.

Lyd & Billede mener

Super brugervenlig opsætning, suverænt udvalg af musiktjenester og genial rumkorrektion. Lyden er flot med masser af kraft, imponerende bas og flot stereoperspektiv.
Designet er kedeligt, og lyden er ikke så deltaljeret som hos de bedste konkurrenter. Eller på traditionelle anlæg. Kan ikke afspille højopløst lyd.

Sonos har om ikke opfundet multirumsbegrebet, så i hvert fald gjort det til folkeeje. Og de har i processen solgt så mange trådløse, netforbundne højttalere, at enhver traditionel hi-fi-producent har kunnet se skriften på væggen og har hvæset til udviklingsafdelingen: So ein Ding müssen wir auch haben!

Igennem de sidste par år har vi derfor set et sandt mylder af konkurrerende multirumsprodukter fra både nye og gamle elektronikproducenter. Vi har testet en lang række af dem, og flere har været gode, men ingen har kunnet vælte Sonos af tronen.

 

Opsætning

At sætte et multirumssystem op og få det til at fungere med husets netværk er ofte bøvlet. Sådan er det ikke hos Sonos, hvor opsætningen er så uteknisk og ligetil, at man knap nok opdager det, før det hele er overstået, og alt spiller.

Man kan sammenkoble to højttalere til et stereosæt, og så kommer kvaliteterne virkelig til deres ret. (Foto: Producent)
Man kan sammenkoble to højttalere til et stereosæt, og så kommer kvaliteterne virkelig til deres ret. (Foto: Producent)

 

Genial rumkorrektion

Sammen med den nye Play:5 har Sonos introduceret rumkorrektion under navnet Trueplay. Rumkorrektion har vi kendt længe. Først i kostbare digitale entusiastprodukter fra f.eks. Lyngdorf, siden på stadig billigere surround-receivere. Men det er os bekendt første gang, nogen har indbygget det i et multirumssystem.

Det geniale ved Sonos’ løsning er, at man bruger den indbyggede mikrofon i sin smartphone eller tablet til at lave målingerne. Ulempen er, at systemet foreløbig kun kan bruges med Apple-produkter. I praksis er problemet dog ikke stort. Rumkorrektionens data gemmes i selve højttaleren, så man har kun brug for en iOS-enhed under selve opstillingen. Derefter kan man styre anlægget fra både Android-enheder og iOS-ditto samt pc og Mac.

Sonos er verdensmestre i at lave aftaler med streaming-tjenester og netradiostationer. Man kan vælge imellem bogstavelig talt snesevis af tjenester, og nye tilføjes løbende. Spotify og Tidal er selvskrevne.

Man kan frit blande fra de mange musikkilder i samme afspilningsliste og plukke ét nummer fra Sonos, det næste fra Tidal HiFi, efterfulgt af en wav-fil fra en NAS-harddisk. Det hele afspilles gnidningsløst, og uden at man opdager, hvilken kilde musikken kommer fra. Den eneste begrænsning er opløsningen.

Sonos er efterhånden nogle af de sidste til ikke at understøtte lyd i højopløste formater. At man må nøjes med gammeldags cd-kvalitet, er næppe en kvalitetsmæssig begrænsning i en multirumshøjttaler, men har man efterhånden opbygget en samling af HD-musikfiler, vil der være visse numre, der nægter at spille.

Play:5 er udpræget diskret i sit design, og de fleste vil kunne finde plads til den i boligindretningen. (Foto: Producent)
Play:5 er udpræget diskret i sit design, og de fleste vil kunne finde plads til den i boligindretningen. (Foto: Producent)

 

Nyt fra inderst til yderst

Play:5 har navnet tilfælles med Sonos hidtidige topmodel, men det er så også det. Fra inderst til yderst er alting lavet om, og heldigvis til det bedre. Der er tre nye bas/mellemtone-elementer og tre dome-diskanter, som er vinklet for at opnå et stereobillede, der er noget bredere end det smalle kabinet. Sonos røber intet om størrelsen på dem, men ud fra de fysiske dimensioner på kabinettet ser basserne ud til at være 4-tommere og diskanterne 1 tommes domes.

  • Bestykning: 3 x 4" bas, 3 x 1" dome-diskant
  • Frekvensområde og forstærkereffekt: Ikke opgivet
  • Filformater: MP3 WMA, iTunes Plus, AAC, AAC+, OGG, Audible, ALAC, FLAC, WAV og AIFF, opløsning op til 16 bit/48 kHz
  • Tilslutning: Wi-Fi, Ethernet, SonosNet
  • Streaming: AirPlay, DLNA, Spotify, Tidal, TDC Play, Google Play, Grove, Deezer m.fl.
  • App: iOS, Android, pc, Mac
  • Mål og vægt: 36,4 x 20,3 x 15,4 cm / 6,4 kg
Pris: 4349,-