annonse
annonse
annonse

Test: Sony HT-ZF9

Sony HT-ZF9

Soundbaren der har alt

Sonys nye soundbar er blandt de bedste i sin klasse og kan udvides med trådløse baghøjttalere.

Plus
Lyden er ren og åben, og imponerende dynamisk. Rigtig god til både film og musik, og endnu bedre med trådløse baghøjttalere.
Minus
Atmos-effekten er begrænset, og med højdelyd aktiveret er lyden også tynd. Subwooferen skal placeres tæt på for ikke at falde ud.

Sony HT-ZF9 koster kun det halve af topmodellen ST5000, men kan alligevel prale af at understøtte både Dolby Atmos og DTS:X. Disse formater giver et lydbillede, som fuldstændig omslutter lytteren, også fra oven, så man bliver placeret i et ægte tredimensionelt lydunivers.

Men hvor ST5000 og mange andre Atmos-soundbars har højttalere på toppen, der skal reflektere “himmelkanalerne” via loftet, simulerer ZF9 effekten psykoakustisk via tre fremadvendte højttaler-enheder – hvor den i midten kun leverer centerkanalen for bedst mulig gengivelse af dialoger.

Trådløse baghøjttalere

SF9 kan noget, som storebror ikke kan, nemlig parres med et par trådløse baghøjttalere. De hedder SA-Z9R og har som eneste funktion at gengive bagkanalerne fra indhold med surround-sound. Prisen stiger så med 2.300 kroner, hvilket giver dig et komplet 5.1 surround-anlæg med meget placeringsvenlige baghøjttalere.

Subwooferen er også trådløs og kan placeres frit i rummet. Men ikke for langt væk fra soundbaren, da vi oplevede sporadiske udfald af lyden, når afstanden oversteg tre meter.

(Foto: Sony)

HDMI-indgange

HT-ZF9 har to HDMI-indgange, hvilket er lige i underkanten, hvis du både har tv-boks, Blu-ray-afspiller og spilkonsol, og måske fra tid til anden vil koble en pc til. Så kan du i stedet koble alle HDMI-kilder til tv’et og bruge lydreturkanalen (ARC) i soundbarens HDMI-udgang.

Vær i så fald opmærksom på, at du permanent optager en af tv’ets HDMI-indgange til dette, og da lydreturen kun understøtter komprimeret Dolby Digital, vil du hverken få Atmos eller DTS:X. Hvorfor det ikke er et stort problem på lige netop denne soundbar, vender vi tilbage til.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Trådløs musik

Ud over at opgradere lyden fra tv’et kan ZF9 afspille musik trådløst over hjemmenetværket. Den har indbygget Chromecast, hvilket betyder, at den har indbygget understøttelse af flere musiktjenester. Både Spotify Connect og Tidal understøttes, men det lader ikke til at gælde Googles egen YouTube Music. Måske fordi den registreres som en videotjeneste, og soundbaren kun understøtter rene musiktjenester.

To HDMI-indgange er lige i underkanten. (Foto: Sony)

Opsætning og brugervenlighed

Opsætning af ZF9 er en simpel affære. Den leder dig selv igennem trin for trin, første gang den sættes op, og har en simpel skærmmenu på tv’et, der giver et godt overblik.

Hvis du køber de trådløse baghøjttalere, kan du fortælle soundbaren, om de placeres tættere på eller længere væk end to meter fra lyttepositionen, så tidsforsinkelsen for dem indstilles derefter. Det er for at give et mere sømløst og holografisk lydbillede i surround.

Fjernbetjeningen har direkte knapper til de fleste funktioner, så man slipper for at trykke mange gange på en knap for at få en funktion frem. Skal du høre musik, vil Music-indstillingen give den bedste lyd, mens film kan nydes i Cinema. Standard giver også gode resultater.

Et stort plus er knapper til volumen op og ned for både subwoofer og baghøjttalere, hvilket gør det let at få den bedst mulige lyd.

Med de trådløse baghøjttalere SA-Z9R bliver det endnu sjovere. (Foto: Sony)

Vellydende soundbar

Med musik fra Tidal i cd-kvalitet leverer Sony HT-ZF9 varen. Sangstemmer står klart, meget bedre end på de fleste soundbars i dette prissegment.

Tag f.eks. den fine ballade “Funeral” af Phoebe Bridgers, hvor der klimpres kælent på den akustiske guitar, omringet af et stemningsfuldt orgel og en elektrisk guitar med lang efterklang. Phoebes skrøbelige stemme skildres fint og detaljeret. Soundbaren kan også spille mere end højt nok, når man vil skrue lidt op for elektroniske rytmer eller rock.

Det, du ikke får, er det brede lydbillede, som et par højttalere giver, f.eks. de aktive Triangle Elara LN01A, der også har bedre opløsning i tonerne og endnu mere spændstig dynamik. Men Sony har fordelen af dybere bas takket være subwooferen.

Tv og film er selvfølgelig i en helt anden klasse end med de indbyggede højttalere på et fladt tv. Når det er sagt, så kunne simuleringen af surround-sound godt have været endnu bedre. Sony matcher f.eks. ikke den langt billigere Yamaha YAS-207 på surround-lyd. Det er dog kun, indtil man kobler baghøjttalerne til. Så bliver det straks noget helt andet.

Pludselig omringes vi af ægte surround-sound, hvilket gør Blade Runner 2049 til en helt anden oplevelse. Niander Wallaces (Jared Leto) stemme breder sig rundt om os, mens han står og snakker i den scene tidligt i filmen, hvor han dræber en nyskabt replikant.

Men Atmos-lyden er ikke specielt imponerende. Når Vertical Speaker-funktionen aktiveres, får man til en vis grad indtryk af lyd fra loftet, men man får også en tyndere gengivelse af dialoger, og lyden er så faseforskudt, at det lyder unaturligt. Vi foretrækker at slå funktionen fra og se film med almindelig 5.1-lyd. Så bliver dialogerne mere fyldige og naturlige, og alt lyder bedre. Så går vi hellere lidt ned på lydbilledets størrelse, for godt er det stadig.

Med Sonys soundbar kan man skrue højt op for lyden, og man får en ganske god følelse af ægte hjemmebiograf. Subwooferen følger fint med og rumler godt i bassen uden at blive ukontrolleret. En rigtig god soundbar, ikke mindst når man ser på prisen.

Fjernbetjeningen har direkte knapper til det meste. (Foto: Sony)

Konklusion

Sony HT-ZF9 er en soundbar, som med kun tre højttaler-enheder forsøger at simulere tredimensionel lyd, hvor man også får lyd i højden. Lige netop den del fungerer kun nogenlunde, og vi foretrækker at deaktivere denne simulering.

På alle andre måder er ZF9 derimod en meget habil soundbar. Den lyder godt på både film og musik, med meget velafbalanceret lyd. Den kan også spille kraftigere end mange andre soundbars, så vær ikke bange for at skrue lidt op. Investér i trådløse baghøjttalere, og du får ægte surround-lyd. Det bliver ikke helt ligesom med separate komponenter, men den forenklede installation gør det til et fristende alternativ.

Bedste pris på Sony HT-ZF9
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Matcher skærmstørrelse: 49″ og op
HDMI: 2 x ind, 1 x ud (ARC)
Digital/analog ind: Optisk, USB A / 3,5 mm
Netværk: Wi-Fi, Ethernet
Trådløst: Bluetooth, Chromecast, Spotify Connect
Subwoofer: Trådløs
Web: sony.dk

Pris: 5.999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.