annonse
annonse
annonse

fire subwoofere

Buldrende basmaskiner

Når du vil genskabe jordskælv, eksplosioner eller en trampende Tyrannosaurus Rex i hjemmebiografen, nytter det ikke noget med små, fikse højttalere. Du har brug for en ordentlig subwoofer!

Vi mennesker elsker bas, fordi det stimulerer vores sanser og appellerer til vores mest grundlæggende instinkter. De dybeste basfrekvenser har en helt speciel indvirkning på os. Vidste du f.eks., at bas kan påvirke vores hjerterytme og stimulere produktionen af adrenalin i kroppen?

“Turn up the bass – because nobody screams out for more treble!” var Cerwin-Vegas populære slogan i 90’erne, og det er der meget sandhed i. For selv om luftige overtoner og tydelig mellemtone er vigtige kvaliteter i lydsammenhæng, er det essentielt at ramme rigtigt med bassen. Her skabes rytmen og fundamentet for al musik.

Bas spiller også en nøglerolle i filmlyd for at gengive realistiske begivenheder, som du kan ikke kun kan høre, men også mærke på kroppen. Når et vogntog passerer hen over filmlærredet, eller en rumraket letter, har man brug for noget, der giver en følelse af tyngde og fysisk kraft. Ellers går illusionen tabt.

 

Derfor er bas så utrolig vigtigt

Tænk tilbage på en hvilken som helst lydoplevelse – musik eller film – der var særlig vellykket. Chancerne for, at den indbefattede masser af bas, er rigtig gode. Tænk på en tilsvarende dårlig og uengagerende lydoplevelse, og der er stor sandsynlighed for, at bassen var tam, tynd eller totalt fraværende.

Hvorfor gå på kompromis med noget så vigtigt? Tjah, som så meget andet, der er sjovt her i verden, koster ordentlig bas penge. Og virkelig dyb, præcis og hårdtslående bas kan hurtigt komme til at koste MANGE penge.

Jo lavere frekvenser der skal gengives, jo større og kraftigere skal bashøjttaleren og det kabinet, den monteres i, at være for at kunne give et tilstrækkeligt lydtryk. Desuden kræver det en kraftig forstærker, der kan starte og stoppe membranen på de rigtige tidspunkter. Alt dette koster penge, og samtidig nytter det ikke noget at spare på hverken kvantitet eller kvalitet, hvis du vil have et resultat, der rykker.

 

Bedre bas for pengene

De senere år har vi set en kraftig forbedring på subwoofer-marked: Nye netbaserede aktører har været med til at presse priserne på gode kvalitets-subs ned på et mere komfortabelt niveau. Det er ikke længere nødvendigt at brænde en månedsløn af eller lave en kreditkortgæld, der er lige til Luksusfælden, bare fordi du vil have bedre bas!

På samme tid sidste år testede vi seks kompakte subwoofere i topklassen, hvoraf de fleste gav rigtig god lyd i forhold til deres størrelse. Men hvis du er villig til at ofre lidt mere gulvplads og samtidig kan leve med lidt mindre avanceret design, kan du nu få en fremragende subwoofer fra omkring 5.000 kroner og opefter. Og det er netop den prisklasse, vi har rettet sigtekornet mod i årets første subwoofer-test!

 

Testkriterier

Vi har samlet subwoofere kendte højttalerproducenter som Dali, Klipsch og Elac plus en fra den mere rendyrkede specialist XTZ. Som nævnt stiller vi ikke nogen særlige krav til hverken design eller størrelse denne gang. Her handler det kun om én ting, nemlig at få den bedst mulige ydelse for pengene!

Derfor er vi også bevidst gået efter lidt større subs med fuldvoksne bas-elementer på 12 tommer eller mere og gerne med rigelig kabinetstørrelse. Vi ved af erfaring, at sådanne subwoofere plejer at give bedre resultater end små modeller, der skal arbejde meget hårdere for at opnå det samme resultat.

 

Flere basprincipper

De fire modeller, vi er endt med, anvender flere forskellige driftsprincipper. En enkeltstående bas i et kabinet med port er den klassiske “baskasseopskrift”: Basrefleksporten hjælper bas-elementet til at “ånde” ved lave frekvenser og gør subwooferen mere effektiv, men det kan også gå ud over præcisionen i bassen, hvis det ikke gøres helt rigtigt.

En anden populær løsning er at kombinere et aktivt bas-element med en passiv membran (såkaldt slavebas). Og sidst, men ikke mindst tilbyder producenter som XTZ en hybridløsning, hvor man kan eksperimentere med både åbent og lukket kabinet for at finde frem til den klangbalance, man foretrækker.

Bedste pris på fire subwoofere
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Lyd & Billede Toplister
Her finder du de bedste produkter inden for sin kategori, som vi for nylig har testet. I kronologisk rækkefølge

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

annonse
anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.