annonce
annonce

Multirumssystemer

Musik i alle rum

Slip musikken løs i hele huset!

At musikken har taget skridtet fra fysisk hyldeplads til netskyen, åbner op for mange bekvemme muligheder. Såsom at streame musik trådløst til alle rum i hjemmet – samtidig. Du behøver aldrig at gå glip af en sang eller få afbrudt en nyhedsudsendelse, bare fordi du skal en tur på badeværelset eller smøre dig en mad i køkkenet.

Tidligere, når man ville forlænge lyden fra stueanlægget til andre rum, var man nødt til at trække lange ledninger fra forstærkeren i stuen – langs lister og måske gennem vægge – for så at tilslutte et par højttalere i rummet ved siden af. Nu kan man bare installere små højttalere i alle de rum, man vil, som kommunikerer med hinanden via et fælles trådløst netværk. Kompliceret installation er ikke længere nødvendigt.

Hvordan fungerer multirumshøjttalere?

Fælles for alle multirumshøjttalere er, at de skal “tale” sammen, så man kan styre musikken både fælles og individuelt i systemet. Som regel sker det ved at forbinde dem til hjemmenetværket. I så fald skal du have adgangskoden til netværket ved hånden. Men nogle er nemmere og henter automatisk information fra mobiltelefonen. Har din router en knap til nem tilslutning (WPS), slipper du også for at indtaste password.

Nogle højttalere opretter et internt netværk imellem sig og har ikke brug for routeren. Højttalerne fra Philips anvender f.eks. Bluetooth til at modtage musikken fra mobil eller pc og sender lyden direkte videre til de andre højttalere. Ingen router er nødvendig, hvilket gør det nemmere, hvis man f.eks. vil have sådan et system i et sommerhus uden internet.

Hvor kommer musikken fra?

Når anlægget er sluttet til og klar til brug, er det bare at spille løs. Men hvor kommer musikken fra? Nogle har deres musiksamling lagret lokalt på en harddisk, andre på mobilen. Men i dag er der mange, der bruger streaming-tjenester som Spotify eller Tidal, der giver et langt bedre udvalg. Dem har man gerne liggende på mobilen i forvejen.

Afspilningen kan så styres via telefonen, der enten fungerer som kilde – hvor musikken kommer fra – eller bare som en fjernbetjening, der starter musikken på anlægget, som selv henter musikken fra internettet. Sidstnævnte er at foretrække, da det tærer mindre på telefonens batteri, plus at man slipper for at stoppe musikken, hver gang nogen ringer.

Derfor er brugervenlighed så vigtigt

Brugervenlighed er altid et vigtigt element, men endnu vigtigere på multirumssystemer. Det nytter ikke meget med et anlæg, som kan fylde huset med lyd, hvis det ikke er let at bruge for hele familien. Og da det styres fra telefon eller tablet ved hjælp af en app, er det i høj grad den, der bestemmer brugervenligheden.

Er det nemt at koble produktet til netværket? Kan man let gruppere flere rum sammen og sende musik til dem alle? Styres playlister og streaming-tjenester i samme app, eller man nødt til at skifte frem og tilbage mellem flere? Jo lettere og mere intuitiv app’en er, jo mere sjov og jo mindre hovedpine vil anlægget give.

Læs også: 5 tips – Sådan får du fantastisk multirumslyd!

Hvor godt lyder det?

Vi stiller selvfølgelig også krav om, at anlægget skal lyde godt. I testen er der tale om meget kompakte højttalere til en forholdsvis lav pris, hvilket ikke er det bedste udgangspunkt for lyd i topklassen. Så forvent ikke, at det lyder som et dyrt hi-fi-anlæg, især hvis der kun er én højttaler til at spille op til dans. Men præcis hvor godt kan det blive? Det vil vi gerne finde ud af.

Især de største modeller, som det er naturligt at vælge til at give lyd i stuen, skal opfylde vores kriterier. Det er også dem, vi bedømmer lyden af i denne test. Desuden har vi testet højttalerne sammen med mindre højttalere i samme familie for at tjekke brugervenligheden på hele systemet.

De mindste højttalere viste sig at have skiftende lydkvalitet, men det er måske ikke så vigtigt for de fleste, at den mindste højttaler, som man placerer i soveværelset eller køkkenet, lyder helt fantastisk. Det vigtigste er, at anlægget i stuen lyder så godt som muligt, mens det kommunikerer med de andre højttalere.

Testdeltagerne Vi har taget et udvalg af de mest aktuelle multirumssystemer på markedet og er endt med 12 systemer. Som sædvanlig har vi ikke fået alle med, men det er et repræsentativt udsnit. To højttalermodeller er kaldt ind fra hver producent: En lille og en større.

Sådan testede vi 
Den største højttaler har vi placeret i hovedtestrummet, mens den mindste er blevet sat i et andet rum og sluttet til samme netværk. Lydkvaliteten vi har vurderet ud fra den store, mens den lille først og fremmest er brugt til at teste multirumsfunktionaliteten.

Beskrivelsen af lyden gælder derfor primært den store højttaler, mens vurderingen af brugervenligheden er repræsentativ for hele systemet. Vi har lagt vægt på brugervenlighed, lydkvalitet, og hvor godt højttalerne fungerer som system. Dvs. hvor lette de er at få til at tale sammen.

Vi har downloadet de tilhørende apps til alle systemerne, og vi har tjekket, hvor nemt det er at koble anlægget til netværket, og derefter hvor intuitiv app’en er i brug.

Sker både musikafspilning og styring af systemet i samme app, eller skal man skifte frem og tilbage mellem to forskellige? Er det let at navngive hvert rum i app’en, og virker systemet stabilt? Kan man koble sig på en hvilken som helst højttaler med Bluetooth og streame til hele systemet, eller skal én højttaler være master, mens de andre er slaver?

For at bedømme lydkvaliteten har vi brugt et bredt udvalg af musik. Vi har benyttet både streaming-tjenesterne Spotify og Tidal, hvor sidstnævnte er tilgængelig, og musik direkte fra smartphone.

De fem mest brugte sange:
Bob Dylan: Man in the Long Black Coat
Tommy Tokyo: Alberta
Morphine: Yes
Daft Punk: Lucky
Leif Ove Andsnes: The Beethoven Journey – Koncert for klaver og orkester nr. 5 i Es-dur, opus 73, III: Rondo, allegro

Bedste pris på Multirumssystemer
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-