annonce
annonce

Seks trådløse surround-systemer

Klip kablerne i hjemmebiografen

Test af seks trådløse surround-systemer.

Salget af komplette surround-anlæg er nærmest gået i stå til fordel for de langt mere simple soundbars. Det er selvfølgelig praktisk, men man mister en værdifuld del af lydbilledet – nemlig lyd, der kommer bagfra.

For musikoplevelserne er det multirum, der er det nye sort. Trådløse højttalere placeres i hver sit rum og taler sammen over det trådløse netværk. De kan alle sammen spille den samme eller forskellig musik samtidig, og man har fuldstændig kontrol over det hele fra mobilen eller tablet’en via en app.

 

Sammensmeltning

En sej sideeffekt ved, at anlæggene er blevet trådløse, er at det giver en helt ny fleksibilitet i hjemmebiografen. Man kan nemlig tage to multirumshøjttalere, placere dem bag siddepositionen og bruge dem som baghøjttalere, når man vil fyre op for hjemmebio-oplevelserne. Soundbaren gengiver så venstre, center og højre frontkanal.

Det forudsætter, at soundbaren også har multirumsfunktion og understøtte denne type brug. Og at alle produkterne er af samme mærke og i samme familie.

 

Seks kandidater

Hvor godt kan det blive? Det vil vi gerne finde ud af! Derfor har vi fundet sådanne løsninger fra seks producenter. Sony, Panasonic, LG og Samsung stiller alle op på omtrent lige vilkår, hvor Samsung dog kræver et kompatibelt Samsung-tv.

Så er der Sonos, der stadig betragtes som konge af klassen. Sonos stiller op i samme prisklasse som de andre, hvis man ikke medregner en subwoofer, men vi anbefaler altid en sub til hjemmebio-brug. Vi har derfor testet både med og uden for at finde ud af, hvordan systemet klarer sig mod de andre, når Sonos ikke får dybbas. Man kan jo altid købe subwooferen senere!

Endelig har vi også taget Philips Fidelio B5 med – en soundbar, hvor trådløse baghøjttalere indgår i systemet. De er ovenikøbet batteridrevne og dermed helt trådløse – hvor de andre skal sluttes til hver sin stikkontakt. Philips er ikke et udbyggeligt multirumssystem som sådan, men baghøjttalerne kan faktisk bruges hver for sig i andre rum som trådløse Bluetooth-højttalere.

Mange multirumssystemer kan konfigureres i surround, med soundbar foran og trådløse højttalere bagved. Illustration: Sony
Mange multirumssystemer kan konfigureres i surround, med soundbar foran og trådløse højttalere bagved. Illustration: Sony

Sådan testede vi

Når man skal sætte sådan et multirumssystem op i surround, bør man altid læse brugsanvisningen, da der er lidt forskellige måder at koble dem sammen på.

Anlæggene blev testet i vores testrum med de respektive soundbars placeret på et tv-møbel foran fjernsynet og de trådløse satellithøjttalere symmetrisk på hver side, lidt bag lyttepositionen. Subwooferen stod på venstre side af tv’et.

Til film brugte vi Deadpool på Ultra HD Blu-ray, mens musik i surround var jazzpladen Quiet Winter Night med Hoff Ensemble på Blu-ray. Til musik i stereo brugte vi David Bowies Blackstar og Tori Amos’ Boys For Pelé, begge på cd.

 

Netgear R7800 – også kendt som Nighthawk X4S – har både 2,4 og 5 GHz (ac) og desuden en teoretisk total trådløs båndbredde på hele 2,53 Gbit/s. Pris: 2.225 kroner. (Foto: Producent)
Netgear R7800 – også kendt som Nighthawk X4S – har både 2,4 og 5 GHz (ac) og desuden en teoretisk total trådløs båndbredde på hele 2,53 Gbit/s. Pris: 2.225 kroner. (Foto: Producent)

Husk en god router!

Vi kan ikke understrege dette nok: Sørg for, at routeren er af god kvalitet, når du skal sætte et multirumssystem op, og at den har 5 GHz bånd og ikke kun 2,4 GHz. Det gælder især, når produkterne skal kobles i surround, da der foregår ekstra processering, når produkterne skal synkroniseres.

Hvis det er muligt, så tilslut altid produkterne på 5 GHz, da båndbredden på 2,4 GHz er begrænset og kan give problemer med synkronisering og lyd.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-