annonse
annonse
annonse

test: SVS SB-4000

Amerikansk lowrider

Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

Plus
Den kompakte sub fra SVS serverer dybbas i brutale mængder!
Minus
Bassen er ikke lige så stram og impulsiv som på de bedste i klassen.

“How low can you go?” Amerikanske SVS er på ti år vokset til at blive en af de mest respekterede subwoofer-producenter på kloden. De er også blandt de bedste, hvad angår at producere rigtig dyyyb bas – du ved, den, der kommer helt nede fra kælderen, sætter fundamentet i svingninger og ryster mors fineste porcelæn ned fra køkkenhylderne.

Den nye 4000-serie fra SVS sigter mod at levere endnu mere bas, uden at prisen løber løbsk. I serien finder vi bl.a. SB-4000, som er lille nok til at passe ind i en almindelig stue, men kraftig nok til at levere bas af den nabofjendtlige slags.

Med næsten ingen knapper er bagsiden temmelig spartansk, men SVS har sørget for både RCA og balancerede XLR-ind-/udgange, som gør det let at koble ekstra subwoofere til i kæde, hvis man vil. (Foto: SVS)

SVS SB-4000

Efter at have pakket den 46 kg tunge subwoofer ud og placeret den i et hjørne af testrummet kunne vi konstatere, at SB-4000 er en solid og velbygget sag. Vores testeksemplar kom med pianolak-finish til 2.000 kroner ekstra. Den spejlblanke lak tager sig utvivlsomt godt ud i stuen, men i en mørkelagt hjemmebiograf foretrækker vi den mere matte træfinérudgave.

Det kompakte kabinet er lige stort nok til at rumme en kraftig 13,5 tommers bas. Den speciallavede basmembran har et tykt gummiophæng for at opnå ekstra lang slaglængde samt et kraftigt magnetsystem og et robust chassis til at holde det hele under kontrol. Bas-enheden alene står for godt 20 kilo af den samlede vægt, hvilket siger noget om, hvor kraftig en “motor” vi har med at gøre!

Den forstærker, der driver det hele, er på 1200 watt, men kan levere op til 4000 watt spidseffekt, når det er nødvendigt …

De traditionelle knapper på bagsiden er erstattet af et frontmonteret display og digitale kontroller. (Foto: SVS)

Brugervenlighed og funktioner

4000-serien har også fået topmoderne betjening. Alle funktioner (volumen, fase, parametrisk equalizer osv.) kan styres via den medfølgende fjernbetjening eller – endnu bedre – via SVS-app’en, der gratis kan downloades til iPhone/iPad og Android. App’en byder på mange smarte funktioner, bl.a. muligheden for at gemme flere “presets” til forskellige lyttescenarier.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Den parametrisk equalizer gør det muligt at fintune frekvensgangen og luge de værste peaks fra basresponsen i rummet ud. Det skal dog bemærkes, at der er tale om manuelle kontroller: SVS har ingen “Auto EQ”, som en del andre producenter tilbyder, og du vil derfor skulle justere på egen hånd med måleudstyr.

SVS’ subwoofer kan også betjenes med en app til iOS og Android. (Foto: SVS)

Lydkvalitet

Som basglade læsere har påpeget, glimrede udfordreren fra SVS ved sit fravær i vores seneste subwoofer-test. Glæden var derfor stor, da vi fik SB-4000 ind på gulvtæppet og kunne prøve den af mod testvinderen fra Arendal Sound! Den imponerende 1723 Subwoofer 2 er p.t. vores reference til under 20.000 kroner.

Det står hurtigt klart, at SB-4000 har de rigtige gener. Vi starter med Snoop Doggs “M.A.C.A. (Make America Crip Again)”, og SVS’ sub leverer tung hiphop-bas i fuldt mål. Bassen få stoleryggen til at ryste, og det føles lidt som at cruise ned ad gaden i en sænket amerikanerbil med stor stereo: Bassen er virkelig fed, og de tunge anslag går som trykbølger gennem rummet.

Vi kan spille så højt, at naboklagerne strømmer ind, uden at subwooferen viser tegn på at give op. Både Geir og Audun nikker anerkendende.

Vi går videre til James Blakes “Limit to Your Love”. SVS-sub’en lyder noget nær perfekt på denne type dæmpede, monotone basgange. Den har endnu mere skub end Arendal i de allerdybeste frekvenser, og hele rummet ryster!

Så langt, så godt. Men hvordan står det til med lidt hurtigere, mere impulsive technorytmer? Deadmau5’s “Seeya” har en hurtig, hårdtslående bas, der virkelig sætter basresponsen på prøve, og her kan SVS slet ikke følge med Arendal! 1723 har væsentlig strammere bas med større dynamik i anslagene, uden at det skorter på slagkraft. SVS har også rigeligt med punch, men formår ikke at stoppe og starte igen lige så hurtigt, hvilket hæmmer musikken lidt.

“SVS lyder ikke lige så dynamisk og har ikke nær samme transientrespons som Arendal,” bemærker Geir.

Maria Menas cover af “I Was Made for Loving You” afslører også, at SVS-sub ikke er lige så musikalsk præcis som vores reference. Hvor Arendal gengiver kontrabassen let og legende i samspil med hovedhøjttalerne, har SVS en tungere, mere “subwoofer-agtig” lydkarakter. Den skiller sig tydeligt ud i lydbilledet, selv efter at vi har prøvet os frem med EQ-kontrollerne.

SVS lyder benhårdt, når der er film på programmet. Det eksploderende rumskib i Alien: Covenant slår, så det kan mærkes helt ind i rygmarven, men chokbølgen virker ikke lige så dynamisk og eksplosiv som på Arendal-sub’en med dens dobbelte basser.

Vi kunne selvfølgelig ikke dy os for at stressteste begge subwoofere med dybe frekvens-sweeps. Der er ingen tvivl om, at SVS har mere niveau fra 20 hertz og nedad, men gevinsten er ikke så stor, som vi havde håbet. Opad i frekvens har Arendal Sound nemlig mere tryk. Bassen virker også renere, hurtigere og strammere, med en mere sømløs overgang til vores hovedhøjttalere (Focal Kanta No.2).

SVS og Arendal Sound: SB-4000 må klare sig med én 13,5 tommers bas-enhed, hvor nordmanden kan prale af to 13,8-tommere. SVS kan dog slå sig på brystet med ekstrem slaglængde og en kampstærk forstærker. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

SVS SB-4000 er en potent subwoofer med enorme mængder af dybbas fra et relativt kompakt kabinet. Her får du en saftig og vægtig bas, der kan sætte hele rummet i svingninger!

Efter at have testet en lang række subwoofere i denne størrelses- og prisklasse kan vi slå fast, at SVS kan hævde sig mod de bedste, men den når ikke helt til tops. Amerikaneren må nemlig se sig slået på målstregen af den nyankomne fra Arendal, som har besnærende attack og impulsvilje.

Bedste pris på SVS SB-4000
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Trykkammer
Bas-enhed: 13,5"
Forstærker: 1200 W
Frekvensområde: 19-310 Hz (+/-3 dB)
Mål: 46,5 x 45,3 x 53 cm
Vægt: 46,4 kg
Andet: SVS-app

WebSVS SB-4000

Importør: av-connection.dk

Producent: SVS

Pris13.999,-

Pris: 13999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.