annonse
annonse

Test af: Totem Sky

Diskret åndemaneri

Designstramme Totem leger med ord og stemmer uden at vække visuel opmærksomhed.

Lyd & Billede mener

Generelt ren gengivelse, fremragende mellemtone og overraskende god bas. Let at placere.
Den koster godt nok mange penge! Nogle ville måske foretrække et mindre ydmygt ydre.
annonse

Canadiske Totem Acoustic er ikke særlig kendt på vore breddegrader, men firmaet har faktisk fremstillet højttalere i 30 år, og de tilbyder en lang række modeller i forskellige pris- og vægtklasser. Der er både gulv- og standermodeller samt højttalere til montering på eller i (!) væg og loft.

Vi ser i denne test på Totem Sky, som er en konventionel, kompakt reol- eller standerhøjttaler i den prismæssigt bedre ende af sortimentet.

Med en størrelse lidt mindre end en skotøjsæske er det let at finde plads til Totem Sky. Og den gør ikke meget væsen af sig, hvor den anbringes. Testsættet var i en silkemat hvid finish med afrundede kanter og en udførelse, der bedst kan kaldes diskret.

Med det hvide frontstof monteret glider den ubemærket ind i en moderne hvidt-i-hvidt boligindretning. Et prisværdigt mål med en nærmest perfekt WAF (Wife Acceptance Factor). Til en pris på næsten 20.000 kroner kan jeg dog ikke lade være med at tænke, at de godt måtte se bare lidt mere luksuriøse ud. Men okay – så er der så mange desto flere penge tilovers til de indre værdier.

I den hvide udgave og med det hvide frontstof monteret forsvinder Totem Sky fuldkommen i møblementet. Det er vi ikke vant til fra en højttaler i denne ambitionsklasse.

 

Teknik

Sky er et tovejssystem med en 5 tommers bas og en usædvanlig stor diskant-dome på 33 mm i diameter. Størrelsen til trods hævdes diskanten at kunne gå helt op til 29,5 kHz. Også bas-enheden er lidt ud over det normale med en svingspole på hele 75 mm. Det er på begge enheder den dyre måde at gøre tingene på, men det lover også godt for belastbarhed og kontrol.

Delefilteret er 6 dB pr. oktav. Det kan give rigtig glimrende lyd og deling uden fasedrejning, men det stiller store krav til højttaler-enhederne, som skal kunne arbejde flere oktaver ud over delefrekvensen.

Terminalerne på bagsiden giver mulighed for bi-wiring. Kvaliteten er over middel uden at være hysterisk. Man kan bruge afisolerede ledningsender af rimelig tykkelse, men ikke bananstik. Basporten på bagsiden er meget lille (sikkert for at undgå, at den bliver for lang), men der var ikke hørbar vindstøj.

Kabinettet skal være “dæmpet med borsilikat, der kontrollerer energiudledningen, men holder kabinettet musikalsk i live”. Borsilikat er det kemiske navn for Pyrex-glas, så der er muligvis tale om, at kabinettet er dæmpet med glasuld.

En spirituel rejse

Med et navn som Totem ligger det lige til højrebenet at spille på indianerassociationerne. Og chancen forspildes ikke: “Sky”, “Forest”, “Wind” og “Rainmaker” er nogle af modelnavnene. Og dertil kommer to hele serier kaldet “Element” og “Tribe”. Og stilen fortsætter ud over hele websitet, der emmer af New Age:

Fakta & Rating:
 • Bestykning: 5" bas, 33 mm soft dome-diskant
  Konstruktionsprincip: Basrefleks
  Frekvensområde: 48 Hz – 29 kHz (+/-3 dB)
  Følsomhed: 87 dB
  Anbefalet forstærkereffekt: 30-125 W
  Delefrekvenser: 2500 Hz, 6 dB/oktav
  Mål: 16,2 x 30,5 x 22,9 cm
  Finish: Hvid, sort ask, mahogni

  Producent:
  Pris:
  17.995,-

  Læs også:

  Small box, big boom

  Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

  Større er ikke bedre

  Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

  Kanon lyd og udseende

  Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

  Mere blink end dunk

  Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

  Alsidig under panseret

  En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

  Ude dårligt, hjemme godt

  Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

  Boomboxen er tilbage!

  Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder.

  Amerikansk lowrider

  Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

  Ubundet og vellydende

  Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

  Underholdende high-end

  Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

  Kraftfuld flyder

  Barricade XL er en party-højttaler med seriøs bas, der kan flyde, hvis den falder i vandet.

  Musikalsk håndgranat

  Wonderboom sørger for festmusik på stranden, i brusebadet og ved poolen.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.