annonse
annonse
Maj 2017
XTZ Spirit 11
Maj 2017
XTZ Spirit 11

Test af: XTZ Spirit 11

Den rette ånd

Topmodellen i den betalelige Spirit-serie giver både i pose og sæk. Samt bas i bredfyldt mål.

Lyd & Billede mener

En magtfuld gulvmodel med solid bas og et åbent, fremadvendt lydbillede. Designet er stilrent, og prisen er skarp som en ragekniv.
Uden skumpropperne er bassen kun for fanatikere. Toppen kan være til den skarpe side. Kræver en strømstærk forstærker.
annonse

Selv om det meste hi-fi-udstyr er krøbet i størrelse år for år, er der stadig en del, der synes, at når man har valgt vellyd, må det gerne kunne ses i stuen, og derfor anskaffer sig et sæt velvoksne gulvhøjttalere, som kan få den dybe bas med.

Svenske XTZ har igennem mere end et årti udfordret den gængse opfattelse af, hvad ordentligt producerede højttalere skal koste. Det er der kommet en række udmærkede højttalere i alle størrelser ud af. Og de stilrene, velkonstruerede kasser har flere gange høstet roser i vores tests.

XTZ Spirit 11 er en velvoksen gulvhøjttaler på en meter i højden. Med 19 cm i bredden og 32 cm i dybden er de stadig forholdsvis møbleringsvenlige og optager reelt mindre gulvplads end et sæt kompakte tovejs standerhøjttalere. Højttalerne fås i silkemat sort eller hvid finish, der virker behagelig uden at være eksklusiv.

Der er tale om en tovejskonstruktion med tre enheder: To 6,5 tommers bas/mellemtone-enheder med membraner i pap, der er forstærket med et flettet plastmateriale, som skulle gøre dem ekstra stive. Diskanten er en 1 tommes silke-dome med en waveguide foran, der dels tilpasser spredningen til bas/mellemtonerne, dels giver lidt ekstra forstærkning.

På bagsiden af det slanke kabinet finder man tilslutningsterminalen med et enkelt sæt bananbøsninger. Man kan dæmpe diskantniveauet med 3 dB ved at fjerne en jumper. Bassen kan justeres ved hjælp af en skumgummiprop i basporten bagpå.

Diskanten kan dæmpes 3 dB ved at fjerne en “jumper”. Foto: XTZ

 

 

Overkill

Det meste af tiden blev der spillet på Marantz’ referencesæt SA-10 og PM-10, der med en pris et godt stykke over 100.000 kroner er voldsomt meget dyrere, end hvad de fleste vil drømme om at koble Spirit 11 til. Til gengæld er vi sikre på, at der ikke er detaljer, der bliver overhørt på grund af svage led i kæden.

For at prøve noget ganske andet koblede vi en Nelson Pass Zen 2 klasse A-forstærker til højttalerne. Den er kendt for en behagelig klang, der kun sjældent bliver hård eller ubehagelig, men også for en fantastisk ren mellemtonegengivelse.

Pass/XTZ-kombinationen fungerede overraskende godt. Korstykker var en fornøjelse, og en del af hårdheden i toppen blev dæmpet. Trods følsomheden på 87 dB var den lille 10 watt forstærker faktisk i stand til at drive højttalerne til ret respektable lydtryk.

Bas i rigt mål

Spirit 11 er en basreflekshøjttaler, men man kan ændre den til (næsten) lukket ved at sætte en skumprop i basporten. Den slags plejer at være en nødløsning til brug i besværlige rum med rungende bas. I dette tilfælde er det dog nærmest en nødvendighed. Med proppen i er bassen solid, tung og fuldt tilstrækkelig. Tager man proppen ud, er den kun for basfanatikere. Og bunden mister desuden nuancering og får en tendens til “one note bass”.

Fakta & Rating:
 • Bestykning: 2 x 6,5" bas, 1" diskant

  Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs

  Belastbarhed: 180 W

  Frekvensområde: 34 Hz – 22 kHz (+/- 3 dB)

  Følsomhed: 87 dB

  Impedans: 4-8 ohm

  Mål: 19 x 100 x 32 cm

  Vægt: 21 kg

  Finish: Sort eller hvid satin

  Producent:
  XTZ
  Pris:
  6.295,-

  Læs også:

  Small box, big boom

  Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

  Større er ikke bedre

  Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

  Kanon lyd og udseende

  Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

  Mere blink end dunk

  Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

  Alsidig under panseret

  En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

  Ude dårligt, hjemme godt

  Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

  Boomboxen er tilbage!

  Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder.

  Amerikansk lowrider

  Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

  Ubundet og vellydende

  Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

  Underholdende high-end

  Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

  Kraftfuld flyder

  Barricade XL er en party-højttaler med seriøs bas, der kan flyde, hvis den falder i vandet.

  Musikalsk håndgranat

  Wonderboom sørger for festmusik på stranden, i brusebadet og ved poolen.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.