annonse
annonse

Yamaha NX-N500

Hi-fi i multirum

April 2016Yamaha NX-N500

Yamahas aktive multirums-stereohøjttalere er tro mod deres professionelle aner.

Lyd & Billede mener

Præcis og klar mellemtonegengivelse afslører den tekniske kvalitet af din musik. Masser af tilslutninger i HD-kvalitet og indbygget multirumsfunktionalitet.
Meget afslørende lyd demonstrerer forskellen på gode og dårlige optagelser. Begrænsede kræfter i bassen.

Yamaha – som laver alt fra koncertflygler til motorcykler – har en lang tradition inden for hi-fi og lydudstyr til både private og professionelle. Firmaets hi-fi-forstærkere og surround-processorer er anerkendt for vellyd, og mini-monitoren NS10 betragtes som et uundværligt redskab i et flertal af verdens lydstudier. Hvis du har et sæt NS10 stående i garagen eller på loftet, kan de indbringe op til 1.000 dollars i brugtpris. Ikke dårligt for snart 40 år gamle højttalere, der oprindelig var tænkt til prisbillig hjemmebrug.

Med den forhistorie in mente er det ikke mærkeligt, at Yamaha siden da har designet adskillige efterfølgere til NS10, senest den trådløse multirumshøjttaler NX-N500, som med sin snehvide 5 tommers bas og gitterbeskyttede dome-diskant ligner en moderne, lidt mere kompakt hyldest til klassikeren.

Ligheden går endda så langt som til, at bas-elementet har samme sorte kantophæng og karakteristiske fold i pappet, der hvor center-domen er limet fast. Kabinettet har dog en mere moderne sort finish med afrundede kanter og er af basreflekstypen.

 

Ægte aktive

Mens ligheden i det ydre er slående, er indmaden en helt anden historie. For det første er NX-N500 aktive. Og ægte aktive endda, det vil sige med separate forstærkere til bas og diskant samt elektronisk delefilter. Der sidder aktiv elektronik i begge kabinetter, så begge højttalere skal sluttes til lysnettet. Desuden skal de to højttalere forbindes indbyrdes med et XLR-kabel til analog signaloverførsel samt et Cat5-netkabel til kontrolsignaler. Altså mindst fire kabler. For et sæt trådløse højttalere er det rigtig meget ledning!

Den venstre højttaler har indgange for USB, optisk digital og analog mini-jack. Der er også en indgang for Ethernet samt trådløs tilslutning og selvfølgelig Bluetooth. Man kan med andre ord tilslutte snart sagt hvad som helst, og digitale signaler kan være i en hvilken som helst form og opløsning, fra MP3 til 5,6 MHz DSD-filer. Dog mangler OGG-filer på listen.

Yamaha NS10, der er en fjern stamfader til NX-N500, har været standardudstyr i musikstudier i årtier. (Foto: Producent)
Yamaha NS10, der er en fjern stamfader til NX-N500, har været standardudstyr i musikstudier i årtier. (Foto: Producent)

 

Lyden

Men ét er udseendet, noget andet er ydelsen. Kan NX-N500 leve op til deres forgængere, eller er det bare en design-gimmick? Jeg har ikke haft adgang til at sammenligne direkte med et sæt originale NS10, men de små Yamaha-højttalere besidder bestemt nogle af de monitor-kvaliteter, som NS10 er kendt for. Mellemtonen er endda overordentlig klar og ufarvet, hvilket især gavner sang. Teksturen i Marianne Faithfulls sprukne, knækkede stemme på “The Ballad of Lucy Jordan” kommer frem med en gruopvækkende klarhed.

Stereoperspektivet er fremragende. På Roger Waters’ “Three Wishes” er stemmer og lydeffekter placeret langt uden for højttalerne, og NX-N500 klarer dette bedre end de fleste højttalere, jeg har testet. Også langt dyrere. Rumfornemmelsen er ligeledes rigtig fin, og man får fornemmelsen af et åbent vindue til optagerummet (eller til den illusion af et optagerum, som blev skabt af teknikeren i studiet).

 

God, men ikke overdrevet bas

Basgengivelsen er overraskende god for så små højttalere, hvilket vidner om en velprogrammeret DSP. Heldigvis er Yamaha ikke faldet for fristelsen til at imponere med overdrevet bas. Bunden er tør og fast ned til den nedre grænse på 54 Hz, men så heller ikke dybere. Man kan godt tvinge det lille bas-element til at gå dybere endnu, men så går impulsgengivelsen fløjten – og forvrængningen går i vejret.

  • Bestykning: 5" bas, 1" diskant
  • Forstærkereffekt: 24 W (bas), 20 W (diskant)
  • Frekvensområde: 54 Hz – 40 kHz
  • Maks. lydtryk: 105 dB
  • Audio codecs: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, WAV, WMA, DSD (HD-lyd op til 24 bit/192 kHz, DSD op til 5,6 MHz)
  • Tilslutning: Ethernet, USB, optisk, AUX (stereo mini-jack), Wi-Fi, Bluetooth, Spotify Connect, AirPlay, DLNA
  • App: iOS og Android
  • Mål: 17,0 x 28,5 x 22,2 cm
  • Vægt: 5,9 kg
Pris: 6190,-