Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Fremtiden for hovedtelefoner er trådløs. Det mener Apple tydeligvis, og antallet af hovedtelefoner uden kabler i vores tests bliver ved med at stige.

H5 er den første trådløse in-ear-model fra B&O Play – og for den sags skyld fra hele B&O. Den eneste ledning, er den, der forbinder de to ørepropper og samtidig rummer fjernbetjeningen med batteriet.

Som alt andet fra Struer er H5 et studie i elegant design. Ørepropperne ser næsten umuligt enkle og stilrene ud. Men selv om alt ser ud til at være lavet efter en lineal, passer de faktisk godt i øret.  Kablet er isoleret med en vævet stofstrømpe for at dæmpe mekaniske bilyde, og fjernbetjeningen er tyndere end en blyant.

H5 er den første trådløse in-ear-model fra B&O Play. Den eneste ledning, er den, der forbinder de to ørepropper og samtidig rummer fjernbetjeningen. Foto: B&O Play
H5 er den første trådløse in-ear-model fra B&O Play. Den eneste ledning, er den, der forbinder de to ørepropper og samtidig rummer fjernbetjeningen. Foto: B&O Play

Den medfølgende oplader er lige så elegant som hovedtelefonerne. En lille sort terning med formstøbte huller til de to ørepropper, der klikkes magnetisk på plads. Man kan købe en endnu oplader som ekstraudstyr til at have stående på arbejdet eller i sommerhuset. Noget, som de fleste nok vil gøre, da batteritiden er begrænset til fem timer på en opladning.

H5 mangler en bøjle eller krog til at holde dem fast, når det går hedt til. Foto: B&O Play
H5 mangler en bøjle eller krog til at holde dem fast, når det går hedt til. Foto: B&O Play

B&O Play slår på, at H5 er beregnet til en aktiv livsstil, og understreger, at de er svedtætte, så de kan klare at blive brugt til træning. Det er uden tvivl korrekt, men sammenlignet med dedikerede træningshovedtelefoner mangler H5 en bøjle eller krog til at holde dem fast, når det går hedt til. Den opgave er alene overladt til øreproppen.

Der medfølger hele syv sæt ørepropper, fire i silikonegummi og tre i hukommelsesskum (memory foam). Silokonepropperne giver den mest lufttætte kontakt og dermed den bedste bas, men det lykkedes mig ikke at finde en størrelse, der sad helt stabilt i mine øregange. Det gik bedre med hukommelsesskummet, der føles som at proppe en marshmallow i øret. Men de havde dog stadig besvær med at blive siddende under bevægelse og løb. Batteritiden skulle være rigelig til at gennemføre et marathonløb (dette testede jeg ikke), men skal dog beregne en del ekstra tid til at stoppe op og proppe hovedtelefonerne tilbage i øregangen – efter have samlet dem op fra skovbunden.

 

Lyden
Tilbage på kontoret og mere rolige opgaver kan jeg konstatere, at diskanten i BeoPlay H5 er ikke bare lækker, men rigtig lækker. Der er luft nok til at sende en ballon til vejrs, og små detaljer på hihat og bækkerner klinger sprødt og ægte. Noget, der kan være svært for mange ørepropper.

Da lyden serveres direkte ind i øregangene, giver det ikke mening at tale om bredde og dybde og stereoperspektivet på samme måde som med højttalere. Men gengivelsen er uanstrengt og velopløst, og instrumenterne er lette at adskille fra hinanden – også når det bliver komplekst, og mange instrumenter optræder i samme frekvensområde (som for eksempel i Styx’ ”Boat on the River”.).

Mellemtonen er næsten lige så delikat som toppen. Stemmer lyder naturlige og uforvrængede. Hvad enten det gælder en grådkvalt Sinead O’Connor eller en whiskygennemvædet Tom Waits.

Der, hvor det kniber lidt mere, er bassen. Et par ørepropper har naturnødvendigt mindre slagkraft i bunden end et sæt over-ear-hovedtelefoner, hvor drivermembranen er halvtreds gange større.

Beoplay-app’en gør et ihærdigt arbejde med at rette op på dette, og det lykkes faktisk ganske godt. Men kun indtil ørepropperne vrikker sig bare en lille smule løs. Man kan i øvrigt i app’en tilpasse sin lyd trinløst mellem de fire yderpunkter ”Warm”, ”Excited”, ”Relaxed” og ”Bright”, og dermed tippe klangbalancen i den retning, man foretrækker. Uanset indstilling forbliver lydbilledet stadig relativt slankt.

Selv om det har været nødvendigt at skrumpe elektronikken til miniformat, er der kræfter nok til at spille både højt og rent. Men batterierne rækker desværre ikke til en hel arbejdsdag.

H5 fås også i en pink udgave. Foto: B&O Play
H5 fås også i en pink udgave. Foto: B&O Play

 

Konklusion
B&O Play H5 er noget af det mest elegante, du kan proppe ind i dine ører. Og betjeningen er lige så lækker og stilren. Lyden er også i den absolut bedste ende for in-ear-hovedtelefoner, med især en mellemtone og diskant, det er svært at finde konkurrenter til, så længe vi ikke bevæger os over i den professionelle verden, til samme pris – kabel eller ej. Der vil sikkert blive langet en hel del af dem over disken som trådløs makker til den hovedtelefonstik-løse iPhone 7. Til træning ville det dog være en fordel med en valgfri ørebøjle til at holde propperne på plads. Sidder du stille, som de fleste af os gør, er dette ikke et problem.

Scroll to Top