annonse
annonse
annonse

Focal Elear og Sennheiser HD 800 S

Mesterlyd der varmer ørerne

Du har ikke hørt drømmelyd, før du har hørt disse hovedtelefoner.

Det er let at affærdige high-end hovedtelefoner som dyrt vanvid. Men det er lige så let at glemme, at det er meget almindeligt at betale 20.000 kroner og mere til for et stereoanlæg. Og selv om et par hovedtelefoner aldrig vil give samme stereoperspektiv som et par højttalere, fordi lyden kommer lige ind i ørerne og ikke forfra, så slipper man for rummets negative påvirkning af lyden.

Da rummet påvirker lyden mere end noget andet i enhver lydopsætning, har man pludselig glimrende forudsætninger for at overgå lydkvaliteten fra selv det mest hardcore stereoanlæg.

Bruger du 10.000 kroner på et par hovedtelefoner, så må du hurtigt op i 100.000 kroner for et par højttalere, hvis du vil opnå en tilsvarende lydoplevelse. Plus måske flere tusind kroner og arbejdstimer brugt på installation af akustisk tilbehør. Dæmpemåtter, diffusorer og basfælder er ikke ukendt interiør hos ægte audiofile!

Det bedste af det hele er, at hovedtelefonerne kan tages med overalt!

Åben type
I jagten på fantastisk lyd tester vi to meget dyre hovedtelefonmodeller. Begge er af den åbne type, hvilket betyder, at de lækker musik ud og støj ind. Du risikerer dermed at genere folk i umiddelbar nærhed, samtidig med at musikken drukner i larm, hvis du bruger hovedtelefonerne i støjende omgivelser. Men de har fordelen af bedre dynamik end de lukkede, fordi drivernes membran får frit spillerum uden over- og undertryk.

Ægte high-end-hovedtelefoner er af den grund næsten altid af den åbne type. En rar bonus er, at ørerne ikke bliver svedige, uanset hvor længe man har dem på.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Højttalerproducent mod verdensetter
Sennheiser var verdens første producent af åbne hovedtelefoner, tilbage i 1968. HD 800 S er topmodellen og demonstrerer, hvor langt producenten er kommet med teknologien (hvis man ser bort fra de ekstreme Orpheus til næsten 400.000 kroner). Vi elskede forgængeren HD 800, og S-modellen skulle være endnu bedre. De er også blevet dyrere siden sidst.

Focal er på sin side kendt for deres fantastiske højttalere. Ikke mindst Sopra No3, som vi kårede til Årets Bedste high-end-højttalere. Men selv om hovedtelefoner og højttalere er nært beslægtede, er det ikke nogen selvfølge, at man er lige så god til begge dele. Sennheiser har f.eks. aldrig lavet højttalere. Så vil Focal med deres eksklusive Elear kunne give de endnu dyrere Sennheiser HD 800 S konkurrence?

Sennheiser HD 800 S

Januar 2017Sennheiser HD 800 S
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Forbedret reference

Sennheiser tager deres legendariske HD 800 et skridt videre.

Ultralineær og højopløst lyd følges op af mere og bedre bas end før. Bærekomforten er formidabel.
De kræver meget af forstærkeren, så du kan godt glemme mobilen. Der findes modeller med endnu mere sprudlende dynamik.

Vi faldt næsten ned af stolen af begejstring, da vi testede Sennheiser HD 800. Men det er efterhånden syv år siden, og mange værdige kandidater er kommet på banen siden da. Ikke mindst Pioneer SE-Master1, som meget vel kan være det bedste, der har siddet på undertegnedes kranie.

Derfor er det kun naturligt, at der endelig kommer en arvtager, nemlig HD 800 S. Den samme seje form, men nu i mat sort i stedet for sølv. Og de sidder som støbt rundt om ørerne uden at blive ubehagelige. Dejligt.

En særlig absorberingsteknologi er ny. Den skal eliminere maskering, hvor det menneskelige øre ikke kan høre visse lyde, hvis lavere frekvenser med højere lydniveau afspilles samtidig. Ved at absorbere uønskede resonanser afdækker Sennheisers teknologi selv de fineste nuancer i musikken. Det er i hvert fald påstanden.

Modstanden er hele 300 ohm, så der er brug for en kraftig hovedtelefonforstærker. Driverne måler hele 56 mm for at kunne gengivelse musikken med præcision og dynamik. Både for dig og dem omkring dig. Åbne hovedtelefoner lækker nemlig musik til omgivelserne.

HD 800 S kan drives med et balanceret XLR-kabel, og for første gang medfølger der sådan et. Det kan give bedre lyd fra en kompatibel forstærker, f.eks. Sennheisers egen HD-800 eller den gode og langt billigere Pioneer U-05.

Lydkvalitet
Ingen tvivl om, at HD 800 S forbedrer lyden i forhold til forgængeren. For mit vedkommende opleves først og fremmest bassen og den nedre mellemtone som varmere og mere fyldige, men uden maskere fine detaljer.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Vi får en uhyre luftig og præcis præsentation af klaverets lyse tangenter, mens grundtonerne lunter fint og fyldigt af sted i bunden. Lydbilledet på country-balladen “Vinyl and a Heartache” med Darling West er dejlig luftigt, og strengeinstrumenterne adskilles klart fra hinanden, mens Mari Krekens stemme fremstår silkeblødt. Det her er en god tand bedre end Beyerdynamic T 5 s.

(Foto: Producent)

Sammenlignet med Focal Elear er Sennheiser en tand varmere i mellemtoneområdet. Nedad i basregisteret er fundamentet ikke helt det samme. Især på elektroniske rytmer, hvor bassen synes at gå dybere på Focal. Men Sennheiser opleves som endnu mere velbalancerede, og som lydtekniker jeg ville nok stole endnu mere HD 800 S.

Der er stadig et stykke vej op til Pioneer SE-Master1, som har mere frodig bas og et endnu større lydbillede. Men HD 800 S er ca. 7.000 kroner billigere, og også de er noget af de allerbedste, jeg har hørt!

Sennheiser er ikke lette at drive og har brug for al den hjælp, de kan få. En kraftkarl som Burson Conductor gør jobbet med hele 4 watt pr. kanal, men personligt holder jeg på Sennheisers egen HDVD 800. I testperioden brugte jeg mest Pioneer U-05, der også fungerer fint.

Fakta
 • Type: Åbne, over-ear
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Drivere: 56 mm
 • Impedans og følsomhed: 300 ohm / 102 dB
 • Vægt: 330 g (uden kabel)
Bedste pris på Sennheiser HD 800 S
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Focal Elear

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Lyd der slår gnister

Focal Elear præsenterer et lydbillede med næsten uendelige detaljer, og der er både fart og tryk på!

Dynamikken er strålende, så en lilletromme har masser af snert, mens musikken er mere luftig end en soufflé. Bassen er dyb og lækker.
Der mangler lidt varme, og klangkarakteren hælder imod det kolde. Vælg derfor en forstærker med fyldig lyd.

Hovedtelefoner er nye græsgange for den franske højttalerproducent Focal. Men hovedtelefoner anvender også højttaler-enheder (kaldet drivere), og her har Focal lang erfaring. Nærmere bestemt 35 år, og så er det naturligt, at de også bruger deres egne drivere i de helt nye high-end hovedtelefoner Elear.

Målet har været at nedskalere fuldblods fuldtonehøjttalere til miniformat og putte dem ind i et par hørebøffer, så at sige. For at få en enkelt driver til at gengive hele frekvensregisteret er Focal landet på en M-formet dome-membran i plast, beklædt med superstift titanium. Lav vægt og høj stivhed er som bekendt nødvendige egenskaber for at gengive musik med taktfasthed og lav forvrængning.

Membranen sidder i et særligt ophæng, som giver ekstra elasticitet i hele slaglængden, mens spolen har lav masse, og magneten høj effekt. Alt sammen for at give en uovertruffen lydgengivelse.

Focal Elear har en modstand på 80 ohm mod Sennheisers 300. Kombineret med en noget højere følsomhed gør det, at de kræver mindre strøm fra forstærkeren og dermed fungerer bedre med helt almindelige hovedtelefonudgange. Både Hegel HD12 og den mere end ti gange dyrere Ayre QX-5 fungerer bedre med Elear, så musikken kommer ud med mere dynamik og punch.

 

Lydkvalitet

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Dynamik er et vigtigt stikord for Focal Elear. Hovedtelefonerne præsenterer et superstramt lydbillede. Hør f.eks. lilletrommen på David Bowies “Lazarus”. Den er megasprød, og man kan høre hver en vibration fra seidingen på undersiden af trommen. Elbassen er superstram og desuden luftig.

Det er ikke så ofte, man taler om luftig bas, men her er den så sprød og kontant, at man kan fornemme rummet mellem tonerne. Og trompeten gjalder, som om trompetisten blæser os lige ind i øret for fuld knald!

(Foto: Producent)

Et klassisk flygel lyder let og legende, og de dybe toner kommer frem i fin stil. Det her er virkelig godt! Elear minder meget om Focals højttalere, f.eks. de eminente Sopra No3, som vi kårede til Årets Bedste high-end-højttalere. Så ja, hvis man mestrer højttalerkunsten, kan det tydeligvis overføres til hovedtelefoner.

Ikke alle typer musik gengives på lige medrivende vis. Hiphop og elektronisk dansemusik lyder lige lovlig pågående og kan indimellem opleves som lidt tyndt. Og det selv om de dybeste synth-bastoner faktisk er mere fyldige end på Sennheiser HD 800 S.

Det er i den øvre del af basregisteret, at Focal Elear mangler lidt varme, og Dr. Dre er klart at foretrække med HD 800 S. Men så er der lige det med prisen. Elear koster trods alt nogle tusind kroner mindre, og så står det klart, at de også er et glimrende køb!

Husk, at Elear foretrækker en forstærker, der hælder mod det fyldige, f.eks. Burson Conductor eller Naim DAC-V1.

Fakta
 • Type: Åbne, over-ear
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Drivere: 40 mm
 • Impedans og følsomhed: 80 ohm / 104 dB
 • Vægt: 490 g (uden kabel)
Bedste pris på Focal Elear
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Det er let at affærdige high-end hovedtelefoner som dyrt vanvid. Men det er lige så let at glemme, at det er meget almindeligt at betale 20.000 kroner og mere til for et stereoanlæg. Og selv om et par hovedtelefoner aldrig vil give samme stereoperspektiv som et par højttalere, fordi lyden kommer lige ind i ørerne og ikke forfra, så slipper man for rummets negative påvirkning af lyden. Da rummet påvirker lyden mere end noget andet i enhver lydopsætning, har man pludselig glimrende forudsætninger for at overgå lydkvaliteten fra selv det mest hardcore stereoanlæg. Bruger du 10.000 kroner på et par hovedtelefoner, så må du hurtigt op i 100.000 kroner for et par højttalere, hvis du vil opnå en tilsvarende lydoplevelse. Plus måske flere tusind kroner og arbejdstimer brugt på installation af akustisk tilbehør. Dæmpemåtter, diffusorer og basfælder er ikke ukendt interiør hos ægte audiofile! Det bedste af det hele er, at hovedtelefonerne kan tages med overalt! Åben type I jagten på fantastisk lyd tester vi to meget dyre hovedtelefonmodeller. Begge er af den åbne type, hvilket betyder, at de lækker musik ud og støj ind. Du risikerer dermed at genere folk i umiddelbar nærhed, samtidig med at musikken drukner i larm, hvis du bruger hovedtelefonerne i støjende omgivelser. Men de har fordelen af bedre dynamik end de lukkede, fordi drivernes membran får frit spillerum uden over- og undertryk. Ægte high-end-hovedtelefoner er af den grund næsten altid af den åbne type. En rar bonus er, at ørerne ikke bliver svedige, uanset hvor længe man har dem på. Højttalerproducent mod verdensetter Sennheiser var verdens første producent af åbne hovedtelefoner, tilbage i 1968. HD 800 S er topmodellen og demonstrerer, hvor langt producenten er kommet med teknologien (hvis man ser bort fra de ekstreme Orpheus til næsten 400.000 kroner). Vi elskede forgængeren HD 800, og S-modellen skulle være endnu bedre. De er også blevet dyrere siden sidst. Focal er på sin side kendt for deres fantastiske højttalere. Ikke mindst Sopra No3, som vi kårede til Årets Bedste high-end-højttalere. Men selv om hovedtelefoner og højttalere er nært beslægtede, er det ikke nogen selvfølge, at man er lige så god til begge dele. Sennheiser har f.eks. aldrig lavet højttalere. Så vil Focal med deres eksklusive Elear kunne give de endnu dyrere Sennheiser HD 800 S konkurrence?
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Focal Elear og Sennheiser HD 800 S
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.