annonse
annonse
annonse

Test: Sennheiser IE 800 S

Sennheiser IE 800 S
Sennheiser IE 800 S

Fantastiske på næsten alle måder

Når man køber et par hørepropper til 7.500 kroner, vil man have perfektion. Sennheiser IE 800 S er ikke langt fra, men vi savner noget væsentligt.

Fantastisk lyd med glimrende opløsning og et stort lydbillede. Sangstemmer står frem med masser af luft.
Har brug for en forstærker for at vågne af sin dvale, men selv da kunne vi ønske os mere dynamik. Det bliver lidt anæmisk.

Hvad enten det er hørepropper eller hovedtelefoner, man skal købe, og næsten uanset prisklasse, står der som regel mindst ét produkt fra Sennheiser på listen over potentielle kandidater. Ikke så underligt, for den tyske producent stod bag verdens første åbne hovedtelefoner, HD 414 fra 1968. Siden har de ikke set sig tilbage og har altid været i verdenstoppen.

Sennheiser er ikke kendt for at lave dyre produkter for sjov, så når de kommer på banen med et par hørepropper til syv et halvt tusind kroner, er der grund til at forvente noget særligt.

De eksklusive Sennheiser IE 800 S leveres med et lige så eksklusivt læder-etui. (Foto: Sennheiser)

Hvorfor?

Hvis du undrer dig over, hvorfor i alverden man har nogle så dyre hørepropper i sortimentet, så er du nok ikke alene.

At der hverken er samtalemikrofon eller fjernbetjening på kablet, kan forsvares, for det her er rene musikhørepropper, hvor lydkvaliteten er det allervigtigste. Derimod er det let at tro, at dynamikken i et par drivere på 7 mm må være temmelig begrænset i forhold til i et par på 4-5 cm, som der plads til i et par fuldvoksne hovedtelefoner. Af samme grund ligger det meste salg i denne prisklasse på store hovedtelefoner.

Universalpropper

Det behøver imidlertid ikke at være rigtigt, for jeg har hørt flere fantastiske hørepropper. Så er der også det faktum, at hørepropper kan være i lommen og dermed er mere anvendelige i mange situationer.

Det, jeg hænger mig i, er at IE 800 S er en universalmodel, hvor man må finde de øredutter i pakken, der passer ens ører bedst, og klare sig med det. I modsætning til specialstøbte hørepropper, der passer perfekt til øregangen. Og når jeg nu ved, hvilken slags løft perfekt tilpassede propper kan give lydkvaliteten, så er det næsten fristende at affeje disse uden overhovedet at have prøvet dem.

Men igen er der det med anvendeligheden. I løbet af en dag tager man propperne ud og ind ret mange gange, og specialstøbte hørepropper er et mareridt i den henseende. Man må vride dem rundt for at få dem ind og ud, hvilket er ubehageligt, på grænsen til smertefuldt. I de fleste situationer er det langt mere praktisk med universalpropper. Men skal det være en hindring for at søge den bedst mulige lydoplevelse? Selvfølgelig ikke.

Konstruktion

Husene på IE 800 S er små, men indeni sker der noget helt specielt. De har dobbelte kamre, som er designet til at absorbere den maskerende effekt, der opstår, når kraftigere baslyde overskygger svagere, højfrekvente toner. Dette fænomen er reelt, men Sennheisers absorberingssystem skal fjerne de maskerende resonanser for at få detaljer og nuancer i musikken bedre frem.

Forgængeren IE 800 havde ikke udskifteligt kabel, men det har disse. Ud over at kablet med 3,5 mm stik kan kobles fra, så følger der to ekstra kabler med i æsken. De har henholdsvis 2,5 og 4,4 mm stik og er begge balancerede for at kunne give renere lyd fra kompatible afspillere.

Ledningen på IE 800 S er udskiftelig, og balancerede kabler medfølger i pakken. (Foto: Sennheiser)

Dyr lyd

Første gang jeg brugte IE 800 S, var på en weekendtur, der inkluderede en flyrejse. Et par af ørepuderne i Comply memory-skum passede fint i ørerne og fungerede også godt i den ret støjende flykabine. Min iPhone X måtte næsten spille på fuld tryk, før det blev passende højt. Med klassisk musik måtte jeg skrue helt op, uden at det var nok. Men jeg kunne mærke et enormt potentiale i lyden.

Det lød åbent og luftigt med fantastisk glans i bækkener, og hvor sangstemmer kunne brillere midt i et stort lydbillede. Klaveret på Alice Sara Otts Nightfall slås stort op med en flot klangbund. Her er det let at drømme sig væk. Den ellers så komiske country-sanger Aaron Lee Tasjan kræver dine ører på den melankolske ballade “On Your Side”, hvor han synger: “Some might live to make a better day tomorrow, and some just live until they die.”

Sennheisers hørepropper gengiver musikken, som kun dyre hørepropper kan. Og jeg glæder mig til at få koblet dem til en kraftigere forstærker.

Forstærker

Ind på scenen kommer den flotte bærbare hovedtelefonforstærker RHA Dacamp L1. Men det er her, jeg tager mig selv i at blive lidt skuffet.

Jo, lyden bliver endnu større med flere detaljer i mellemtoneområdet. Og man kan spille meget højere end med mobilen. Men alligevel …

Jeg sætter David Bowies “Lazarus” på, og det lyder fint. Men det er ikke “fint”, der burde kendetegne dette nummer. Det er et tragisk, melankolsk kunstværk, der også skal lyde aggressivt. Hvorfor gør det ikke det? Der mangler dynamik. IE 800 S vender ganske vist på en femøre med udsvingene i musikken. Men når trommerne slår hårdt, kommer det ikke godt nok ud.

Det samme sker med Nine Inch Nails’ hårde industrial metal-nummer “Just Like You Imagined”. Det bliver for pænt. Alt er på plads, bortset fra gnisten. Der er en antydning af den, men når man skruer op til et højere niveau, lyder det komprimeret.

Konkurrenter

Hvis man halverer budgettet til Audiofly AF180, får man hørbart bedre dynamik. Det samme gælder ACS Evolve Studio Universal. Dybbassen er mere fremtrædende på Sennheiser, men ikke nok til, at de er i en anden liga end disse, efter min mening.

AKG N5005 ligger i samme prisklasse som Sennheiser IE 800 S, og også de har mere dynamik og engagement.

Jeg kan se, at nogen på nettet har kritiseret Sennheiser IE 800 S for, at ledningen lave gnidelyde. Det syntes jeg ikke var noget problem med Comply-puderne, mens silikonedutter gav mere af det. Men jeg synes ikke, at det er værre på IE 800 S end på andre kablede hørepropper.

Konklusion

Sennheiser IE 800 S er et par rigtig gode hørepropper, og hvis de havde kostet 3.000-4.000 kroner, havde vi klart anbefalet dem. Men de koster det dobbelte. Og selv om de til dels lyder fabelagtigt, når vi taler opløsning, og desuden har fin og fyldig bas, så mangler der noget dynamik. Ikke kun på musik fra mobilen, men også med en ekstern forstærker. Det er ikke noget stort problem, men der findes hørepropper med meget mere liv. Og så er det lige lovlig dyrt.

Virkelig gode, altså, men ikke fejlfri. Konkurrenter er der nemlig mange af, selv til den halve pris.

Hvad enten det er hørepropper eller hovedtelefoner, man skal købe, og næsten uanset prisklasse, står der som regel mindst ét produkt fra Sennheiser på listen over potentielle kandidater. Ikke så underligt, for den tyske producent stod bag verdens første åbne hovedtelefoner, HD 414 fra 1968. Siden har de ikke set sig tilbage og har altid været i verdenstoppen. Sennheiser er ikke kendt for at lave dyre produkter for sjov, så når de kommer på banen med et par hørepropper til syv et halvt tusind kroner, er der grund til at forvente noget særligt. [caption id="attachment_84350" align="alignnone" width="850"] De eksklusive Sennheiser IE 800 S leveres med et lige så eksklusivt læder-etui. (Foto: Sennheiser)[/caption]

Hvorfor?

Hvis du undrer dig over, hvorfor i alverden man har nogle så dyre hørepropper i sortimentet, så er du nok ikke alene. At der hverken er samtalemikrofon eller fjernbetjening på kablet, kan forsvares, for det her er rene musikhørepropper, hvor lydkvaliteten er det allervigtigste. Derimod er det let at tro, at dynamikken i et par drivere på 7 mm må være temmelig begrænset i forhold til i et par på 4-5 cm, som der plads til i et par fuldvoksne hovedtelefoner. Af samme grund ligger det meste salg i denne prisklasse på store hovedtelefoner.

Universalpropper

Det behøver imidlertid ikke at være rigtigt, for jeg har hørt flere fantastiske hørepropper. Så er der også det faktum, at hørepropper kan være i lommen og dermed er mere anvendelige i mange situationer. Det, jeg hænger mig i, er at IE 800 S er en universalmodel, hvor man må finde de øredutter i pakken, der passer ens ører bedst, og klare sig med det. I modsætning til specialstøbte hørepropper, der passer perfekt til øregangen. Og når jeg nu ved, hvilken slags løft perfekt tilpassede propper kan give lydkvaliteten, så er det næsten fristende at affeje disse uden overhovedet at have prøvet dem. Men igen er der det med anvendeligheden. I løbet af en dag tager man propperne ud og ind ret mange gange, og specialstøbte hørepropper er et mareridt i den henseende. Man må vride dem rundt for at få dem ind og ud, hvilket er ubehageligt, på grænsen til smertefuldt. I de fleste situationer er det langt mere praktisk med universalpropper. Men skal det være en hindring for at søge den bedst mulige lydoplevelse? Selvfølgelig ikke.

Konstruktion

Husene på IE 800 S er små, men indeni sker der noget helt specielt. De har dobbelte kamre, som er designet til at absorbere den maskerende effekt, der opstår, når kraftigere baslyde overskygger svagere, højfrekvente toner. Dette fænomen er reelt, men Sennheisers absorberingssystem skal fjerne de maskerende resonanser for at få detaljer og nuancer i musikken bedre frem. Forgængeren IE 800 havde ikke udskifteligt kabel, men det har disse. Ud over at kablet med 3,5 mm stik kan kobles fra, så følger der to ekstra kabler med i æsken. De har henholdsvis 2,5 og 4,4 mm stik og er begge balancerede for at kunne give renere lyd fra kompatible afspillere. [caption id="attachment_84351" align="alignnone" width="850"] Ledningen på IE 800 S er udskiftelig, og balancerede kabler medfølger i pakken. (Foto: Sennheiser)[/caption]

Dyr lyd

Første gang jeg brugte IE 800 S, var på en weekendtur, der inkluderede en flyrejse. Et par af ørepuderne i Comply memory-skum passede fint i ørerne og fungerede også godt i den ret støjende flykabine. Min iPhone X måtte næsten spille på fuld tryk, før det blev passende højt. Med klassisk musik måtte jeg skrue helt op, uden at det var nok. Men jeg kunne mærke et enormt potentiale i lyden. Det lød åbent og luftigt med fantastisk glans i bækkener, og hvor sangstemmer kunne brillere midt i et stort lydbillede. Klaveret på Alice Sara Otts Nightfall slås stort op med en flot klangbund. Her er det let at drømme sig væk. Den ellers så komiske country-sanger Aaron Lee Tasjan kræver dine ører på den melankolske ballade “On Your Side”, hvor han synger: “Some might live to make a better day tomorrow, and some just live until they die.” Sennheisers hørepropper gengiver musikken, som kun dyre hørepropper kan. Og jeg glæder mig til at få koblet dem til en kraftigere forstærker.

Forstærker

Ind på scenen kommer den flotte bærbare hovedtelefonforstærker RHA Dacamp L1. Men det er her, jeg tager mig selv i at blive lidt skuffet. Jo, lyden bliver endnu større med flere detaljer i mellemtoneområdet. Og man kan spille meget højere end med mobilen. Men alligevel … Jeg sætter David Bowies “Lazarus” på, og det lyder fint. Men det er ikke “fint”, der burde kendetegne dette nummer. Det er et tragisk, melankolsk kunstværk, der også skal lyde aggressivt. Hvorfor gør det ikke det? Der mangler dynamik. IE 800 S vender ganske vist på en femøre med udsvingene i musikken. Men når trommerne slår hårdt, kommer det ikke godt nok ud. Det samme sker med Nine Inch Nails’ hårde industrial metal-nummer “Just Like You Imagined”. Det bliver for pænt. Alt er på plads, bortset fra gnisten. Der er en antydning af den, men når man skruer op til et højere niveau, lyder det komprimeret.

Konkurrenter

Hvis man halverer budgettet til Audiofly AF180, får man hørbart bedre dynamik. Det samme gælder ACS Evolve Studio Universal. Dybbassen er mere fremtrædende på Sennheiser, men ikke nok til, at de er i en anden liga end disse, efter min mening. AKG N5005 ligger i samme prisklasse som Sennheiser IE 800 S, og også de har mere dynamik og engagement. Jeg kan se, at nogen på nettet har kritiseret Sennheiser IE 800 S for, at ledningen lave gnidelyde. Det syntes jeg ikke var noget problem med Comply-puderne, mens silikonedutter gav mere af det. Men jeg synes ikke, at det er værre på IE 800 S end på andre kablede hørepropper.

Konklusion

Sennheiser IE 800 S er et par rigtig gode hørepropper, og hvis de havde kostet 3.000-4.000 kroner, havde vi klart anbefalet dem. Men de koster det dobbelte. Og selv om de til dels lyder fabelagtigt, når vi taler opløsning, og desuden har fin og fyldig bas, så mangler der noget dynamik. Ikke kun på musik fra mobilen, men også med en ekstern forstærker. Det er ikke noget stort problem, men der findes hørepropper med meget mere liv. Og så er det lige lovlig dyrt. Virkelig gode, altså, men ikke fejlfri. Konkurrenter er der nemlig mange af, selv til den halve pris.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Sennheiser IE 800 S
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Princip: Dynamisk
 • Drivere: 7 mm Extra Wide Band
 • Frekvensområde: 8 Hz – 41 kHz (-3 dB)
 • Impedans: 16 ohm
 • Følsomhed: 125 dB (1 kHz/1 V RMS)
 • Støjreduktion: -26 dB (passiv)
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Web: sennheiser.com
Pris: 7.490,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Forbedret reference

Sennheiser tager deres legendariske HD 800 et skridt videre.

Ultralineær og højopløst lyd følges op af mere og bedre bas end før. Bærekomforten er formidabel.
De kræver meget af forstærkeren, så du kan godt glemme mobilen. Der findes modeller med endnu mere sprudlende dynamik.

Vi faldt næsten ned af stolen af begejstring, da vi testede Sennheiser HD 800. Men det er efterhånden syv år siden, og mange værdige kandidater er kommet på banen siden da. Ikke mindst Pioneer SE-Master1, som meget vel kan være det bedste, der har siddet på undertegnedes kranie.

Derfor er det kun naturligt, at der endelig kommer en arvtager, nemlig HD 800 S. Den samme seje form, men nu i mat sort i stedet for sølv. Og de sidder som støbt rundt om ørerne uden at blive ubehagelige. Dejligt.

En særlig absorberingsteknologi er ny. Den skal eliminere maskering, hvor det menneskelige øre ikke kan høre visse lyde, hvis lavere frekvenser med højere lydniveau afspilles samtidig. Ved at absorbere uønskede resonanser afdækker Sennheisers teknologi selv de fineste nuancer i musikken. Det er i hvert fald påstanden.

Modstanden er hele 300 ohm, så der er brug for en kraftig hovedtelefonforstærker. Driverne måler hele 56 mm for at kunne gengivelse musikken med præcision og dynamik. Både for dig og dem omkring dig. Åbne hovedtelefoner lækker nemlig musik til omgivelserne.

HD 800 S kan drives med et balanceret XLR-kabel, og for første gang medfølger der sådan et. Det kan give bedre lyd fra en kompatibel forstærker, f.eks. Sennheisers egen HD-800 eller den gode og langt billigere Pioneer U-05.

Lydkvalitet
Ingen tvivl om, at HD 800 S forbedrer lyden i forhold til forgængeren. For mit vedkommende opleves først og fremmest bassen og den nedre mellemtone som varmere og mere fyldige, men uden maskere fine detaljer.

Vi får en uhyre luftig og præcis præsentation af klaverets lyse tangenter, mens grundtonerne lunter fint og fyldigt af sted i bunden. Lydbilledet på country-balladen “Vinyl and a Heartache” med Darling West er dejlig luftigt, og strengeinstrumenterne adskilles klart fra hinanden, mens Mari Krekens stemme fremstår silkeblødt. Det her er en god tand bedre end Beyerdynamic T 5 s.

(Foto: Producent)

Sammenlignet med Focal Elear er Sennheiser en tand varmere i mellemtoneområdet. Nedad i basregisteret er fundamentet ikke helt det samme. Især på elektroniske rytmer, hvor bassen synes at gå dybere på Focal. Men Sennheiser opleves som endnu mere velbalancerede, og som lydtekniker jeg ville nok stole endnu mere HD 800 S.

Der er stadig et stykke vej op til Pioneer SE-Master1, som har mere frodig bas og et endnu større lydbillede. Men HD 800 S er ca. 7.000 kroner billigere, og også de er noget af de allerbedste, jeg har hørt!

Sennheiser er ikke lette at drive og har brug for al den hjælp, de kan få. En kraftkarl som Burson Conductor gør jobbet med hele 4 watt pr. kanal, men personligt holder jeg på Sennheisers egen HDVD 800. I testperioden brugte jeg mest Pioneer U-05, der også fungerer fint.

Vi faldt næsten ned af stolen af begejstring, da vi testede Sennheiser HD 800. Men det er efterhånden syv år siden, og mange værdige kandidater er kommet på banen siden da. Ikke mindst Pioneer SE-Master1, som meget vel kan være det bedste, der har siddet på undertegnedes kranie. Derfor er det kun naturligt, at der endelig kommer en arvtager, nemlig HD 800 S. Den samme seje form, men nu i mat sort i stedet for sølv. Og de sidder som støbt rundt om ørerne uden at blive ubehagelige. Dejligt. En særlig absorberingsteknologi er ny. Den skal eliminere maskering, hvor det menneskelige øre ikke kan høre visse lyde, hvis lavere frekvenser med højere lydniveau afspilles samtidig. Ved at absorbere uønskede resonanser afdækker Sennheisers teknologi selv de fineste nuancer i musikken. Det er i hvert fald påstanden. Modstanden er hele 300 ohm, så der er brug for en kraftig hovedtelefonforstærker. Driverne måler hele 56 mm for at kunne gengivelse musikken med præcision og dynamik. Både for dig og dem omkring dig. Åbne hovedtelefoner lækker nemlig musik til omgivelserne. HD 800 S kan drives med et balanceret XLR-kabel, og for første gang medfølger der sådan et. Det kan give bedre lyd fra en kompatibel forstærker, f.eks. Sennheisers egen HD-800 eller den gode og langt billigere Pioneer U-05. Lydkvalitet Ingen tvivl om, at HD 800 S forbedrer lyden i forhold til forgængeren. For mit vedkommende opleves først og fremmest bassen og den nedre mellemtone som varmere og mere fyldige, men uden maskere fine detaljer. Vi får en uhyre luftig og præcis præsentation af klaverets lyse tangenter, mens grundtonerne lunter fint og fyldigt af sted i bunden. Lydbilledet på country-balladen “Vinyl and a Heartache” med Darling West er dejlig luftigt, og strengeinstrumenterne adskilles klart fra hinanden, mens Mari Krekens stemme fremstår silkeblødt. Det her er en god tand bedre end Beyerdynamic T 5 s. [caption id="attachment_67983" align="alignnone" width="460"] (Foto: Producent)[/caption] Sammenlignet med Focal Elear er Sennheiser en tand varmere i mellemtoneområdet. Nedad i basregisteret er fundamentet ikke helt det samme. Især på elektroniske rytmer, hvor bassen synes at gå dybere på Focal. Men Sennheiser opleves som endnu mere velbalancerede, og som lydtekniker jeg ville nok stole endnu mere HD 800 S. Der er stadig et stykke vej op til Pioneer SE-Master1, som har mere frodig bas og et endnu større lydbillede. Men HD 800 S er ca. 7.000 kroner billigere, og også de er noget af de allerbedste, jeg har hørt! Sennheiser er ikke lette at drive og har brug for al den hjælp, de kan få. En kraftkarl som Burson Conductor gør jobbet med hele 4 watt pr. kanal, men personligt holder jeg på Sennheisers egen HDVD 800. I testperioden brugte jeg mest Pioneer U-05, der også fungerer fint.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Sennheiser HD 800 S
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Type: Åbne, over-ear
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Drivere: 56 mm
 • Impedans og følsomhed: 300 ohm / 102 dB
 • Vægt: 330 g (uden kabel)
Pris: 12510,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-