Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Focal Utopia

God, bedre, dyrest

Ligesom Formel 1 udvider grænserne for, hvad man kan med biler, har Focal med Utopia taget hovedtelefoner et skridt videre.

Skrevet af / 16/02/2017 - 14:48
Focal Utopia
Geir Gråbein Nordby

På hi-fi-messen i Horten i oktober måtte jeg til min store overraskelse konstatere, at den bedste lydoplevelse kom fra et par hovedtelefoner. Nærmere bestemt Focal Utopia, det suverænt dyreste par, jeg har haft om hovedet. Den måde, de blotlagde Jeff Buckleys sjæl på, på hans cover-version af James Sheltons “Lilac Wine”, har jeg aldrig hørt magen til.

Jeg vidste med det samme, at jeg blev nødt til at teste disse hovedtelefoner grundigt, koblet til velkendt elektronik og med mit eget sangudvalg.

Konstruktion
Når højttalerproducenten Focal vil demonstrere deres ekspertise i personlig lyd, bliver der ikke sparet på noget. Utopia er præcisionshåndværk fra ende til anden.

Andre åbne hovedtelefoner udligner trykket i ørekopperne ved hjælp af ventiler. Lyden kan så indstilles, som producenten vil, ved at ændre form og størrelse på ventilerne. Focal mener derimod, at sådanne ventiler giver for meget forvrængning, og har lavet Utopia helt åbne i stedet.

Ulempen er, at man er låst lydmæssigt. Den eneste måde at få den ønskede lyd på er, at driveren og strukturen omkring den giver en perfekt frekvensgang som udgangspunkt. Og den eneste måde at finjustere lyden på er i selve konstruktionen af komponenter som magnet, svingspole, membranophæng og dome. Enhver justering bliver ekstremt dyr.

Focal har i øvrigt bestræbt sig på at gøre den bevægelige del af hovedtelefonerne den letteste på markedet for at kunne gengive renere overtoner end andre hovedtelefoner.

Suspensionen omkring membranen er den tyndeste, der nogensinde er lavet til en driver, kun 80 mikrometer. Eller omtrent lige så tyk som otte hudceller! Hvorfor? For at sikre den absolut hurtigste respons, drivere kan få. Membranmaterialet er heller ikke metervare, men intet mindre end beryllium. Et supereksklusivt materiale, der er svært at arbejde med, for hvis det revner og afgiver støv, risikerer den, der indånder det, at bøde med livet.

Fordelene er derimod indlysende: Det er dobbelt så let som aluminium, seks gange så stærkt som rustfrit stål, og det reagerer hurtigere på transienter og med meget lavere forvrængning end aluminium, titanium og alt det andet, der anvendes. Flere måneder er gået med at få den ekstremt lave masse og den ekstra lange slaglængde til at opføre sig lineært nok til at gengive musikken med ekstrem præcision.

Komfort og brugervenlighed
Ørekopperne er monteret i en ramme af kulfiber – bare én af mange detaljer, der får Utopia til at se yderst eksklusive ud. Ørepuderne og foret rundt om hovedbøjlen er af lammeskind, og hovedtelefoner sidder perfekt omkring ørerne. De er mindre end de gigantiske Sony MDR-Z1R, men vægten er alligevel hele 490 gram. Man kan også mærke tyngden, men den yderst behagelige pasform mere end kompenserer for den.

Utopia er ikke beregnet til brug med bærbart udstyr. De kræver en ordentlig hovedtelefonforstærker, og af samme grund er kablet 4 meter langt med et stort 6,3 mm jack-stik i enden.

Utopisk lyd
Det siger sig selv, at den bedste lyd på en hi-fi messe er god. Mere end god. Lyden af Utopia er noget af det bedste, jeg har hørt. Drevet af forforstærkeren og netværksafspilleren Naim NAC-N 272 er det, som om Jeff Buckley er levende igen. Det er svært at beskrive. Overtoneområdet er på ingen måde adskilt fra grundtonerne, så det virker forkert at tale om diskantgengivelse. Det er bare en naturlig forlængelse af det hele. Luft, som aldrig bliver pågående og skarp.

Den strofe, hvor Buckley synger: “I drink much more than I ought to drink,” kan ofte lyde skarpt og krast, når han giver los. Det gør det ikke her. Bare kraftigt, bastant og yderst følelsesladet.

(Foto: Producent)

Naims forforstærker lyder varmere end Hegel HD12, som jeg ellers ofte bruger, og det var tydeligt her. Igen, Utopia er ikke krasse. Men de kan lyde sterilt, hvis det øvrige udstyr ikke matcher den grad af opløsning, der ligger i dem. HD12 er god, men ikke god nok her.

Pioneer U-05 – en dedikeret hovedtelefonforstærker med mere kraft i udgangen end Hegel – kan også lyde lidt analytisk, men den får mere dynamik ud af musikken gennem Utopia. Og især klassisk musik folder sig ud, som om man befinder sig i en fantasiverden. Det Norske Solistkors “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” fra Shakespeare-konceptalbummet Telling What is Told lyder så rent, dynamisk og musikalsk, at der ikke er nogen vej uden om gåsehud.

Hvad elektronisk musik angår, understreger Utopia, hvor blandet lydkvalitet der findes derude. Sæt noget Kygo eller Deadmau5 på, og det lyder fladt og livløst. Sæt derimod Puscifers “Life of Brian (Omniflux Mix)” på, og det er ret heftigt, hvad der sker.

(Foto: Producent)

Hvis du primært hører elektronisk og hiphop, findes der mere underholdende ting. Hvis du vil brænde penge af, er Sony MDR-Z1R et oplagt alternativ. Du kan også slippe billigere, f.eks. med Bowers & Wilkins P9 Signature. Men du mister noget stort undervejs. For jeg har aldrig hørt magen til musikformidler som Focal Utopia. Det er for pokker ikke hovedtelefonernes skyld, at musikken lyder af l*rt!

Den perfekte forstærker
Hvis du ligesom mig kan sætte pris på kvalitetsmusik i stort set alle genrer, så er der nogle fede måder at blive underholdt på. En af dem er at kombinere de bedste og mest musikalske hovedtelefoner, jeg har hørt – nemlig Focal Utopia – med hovedtelefonforstærkeren McIntosh MHA150.

(Foto: Producent)

For det første er det en kanongod hovedtelefonforstærker. For det andet er McIntosh måske den high-end producent, der elsker tonekontrol højest, og de har udstyret forstærkeren med bas-boost op til +12,5 dB. Så får du den fleksibilitet, du har brug for til at gøre flade, livløse indspilninger mere spændende. Og Focal Utopia går ikke af vejen for at underholde, hvis lyden som udgangspunkt er medrivende.

Konklusion
Focals bedste og dyreste hovedtelefoner hedder Utopia. De både lyder og koster derefter. Hver en komponent, hver en skrue er nøje gennemtænkt, og her har ingeniørerne taget den lange vej for at opnå den allerbedste lyd. Resultatet er kort og godt de bedste hovedtelefoner, jeg har hørt, og de fortjener en fremragende forstærker, så de kan yde deres bedste.

Afhængigt af forstærkeren kan den samlede pris nærme sig 100.000 kroner. Det er nok alligevel den billigste måde at opnå så god lyd på. Hvis du vil have tilsvarende lyd fra et par højttalere, skal du ud i f.eks. Focal Scala Utopia, som vil koste dig ca. 230.000 kroner – uden forstærker og kabler. Hovedtelefonerne er ikke helt så meget utopi.

Lyd & Billede mener

De bedste hovedtelefoner, vi har hørt. Lyder så opløst, vægtløst og sammenhængende, at det er svært at sætte ord på. Man kan ikke flytte grænserne for, hvad der er muligt, uden at sætte en vanvittig høj prisseddel på. En seriøs forstærker er nødvendig.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Propper med fjernsyn

Scroll to Top