annonse
annonse
annonse

test: Master & Dynamic MW60

På grænsen til galskab

Trådløse hovedtelefoner til små 5.000 kroner lyder måske som det glade vanvid. Men så får du noget af det bedste trådløse lyd på markedet.

Særdeles eksklusive hovedtelefoner med den mest opløste lyd, vi nogensinde har hørt via Bluetooth.
Føles klamme efter et stykke tid, og Bluetooth vil aldrig lyde lige så godt som med kabel. Dermed er prisen meget høj.

Bluetooth har længe været ildeset blandt lydinteresserede. Den trådløse teknologi har traditionelt komprimeret lyddata fra cd-kvalitet ned til noget, der ligner en blodig og forslået MP3-fil. Med det resultat, at et klaver lyder som en billig synth og stemmer, som om de kommer inde fra en sardindåse.

Men tingene er blevet bedre. Først og fremmest har man efterhånden øget båndbredden på lyden, hvilket betyder, at flere af detaljerne i musikken kommer med. Mange produkter undgår desuden det dårlige standard-Bluetooth-lydformat SBC. Nu bruges andre formater som aptX og AAC i større udstrækning.

Båndbredden er stadig begrænset (maks. 352 kbit/s), men lyddata komprimeres mere effektivt, hvilket giver bedre lyd i den anden ende af signalkæden. Svarende til lydkvaliteten på almindelige streaming-tjenester. Og som vi har erfaret, har også Spotify gavn af godt udstyr.

Kompromisløs model

Derfor har Master & Dynamic sat sig for at trylle så god lyd, man overhovedet kan, ud af Bluetooth-formatet. Det har de gjort med MW60, som koster 4.700 kroner! Der er ikke sparet på noget i jagten på den bedste trådløse lyd. Det betyder, at de nævnte aptX- og AAC-formater understøttes for bedst mulig lydoverførsel.

(Foto: Master & Dynamic)

Beryllium

Man har også valgt materialer og komponenter fra øverste hylde. Ikke mindst har driverne (højttaler-enhederne) fået 45 mm domes i beryllium. Beryllium er meget lettere og stivere end aluminium og derfor bedre egnet som membranmateriale. Men det er også tusind gange dyrere (!), hvilket er grunden til, at det sjældent bruges. Nå ja, og så at det er supergiftigt for dem, der arbejder med det.

Af en eller anden grund står det ingen steder, at MW60 indeholder beryllium, men da vi så, at de mindre MW50 havde det, mens der bare står “neodym” for MW60’s vedkommende, måtte vi sende spørgsmålet videre til Master & Dynamic. Og de bekræftede, at der også er beryllium i MW60, mens neodym er materialet i magneten.

Ydersiden af hovedbøjlen og ørekopperne er betrukket med koskind, mens indersiden af hovedbøjlen og ørepuderne er med blødere lammeskind. Puderne er fastgjort med magneter og kan let tages af, hvis de skal skiftes ud. Skelettet er i metal, og rustfrit stål er brugt, hvor man regner med høj belastning. F.eks. i de hængsler, der gør hovedtelefonerne foldbare.

Antennen på indersiden er af aluminium, hvilket skal sikre optimal rækkevidde og signalstabilitet.

Brugervenlighed og komfort

På højre ørekop sidder kontrolknapperne, der styrer musik og samtaler samt volumen. På den venstre sidder on/off-knappen, som også aktiverer Bluetooth-tilslutning. Der er ingen hokuspokus i at forbinde dem til mobilen, og knapperne fungerer fint, selv om det kan være en nedtur, hvis man er vant til at swipe langs en touch-flade for at udføre de samme funktioner.

Bluetooth-rækkevidden er superb. I vores redaktionslokaler kunne jeg runde flere hjørner på en tur 30 meter væk fra telefonen, før lyden faldt ud. Det er dobbelt så langt som med Bose QuietComfort 35 II.

Vægten er gennemsnitlig, godt 100 gram tungere end de nævnte Bose, og ikke noget, man tænker over, selv efter længere tids brug. Komforten er ganske god. De ovale øreknopper lægger sig fint rundt om ørerne, og ingenting klemmer nogen steder. Men ørerne bliver klamme efter noget tid. Læderpuderne ånder dårligt, så man må tage nogle pauser indimellem.

Bortset fra det er der ikke meget at sige om komforten. Men det hænder, at man må arbejde lidt for at få puderne helt ind til kraniet, så de ikke lækker bas.

(Foto: Master & Dynamic)

Fremragende lyd

Lydmæssigt er Master & Dynamic MW60 i en klasse for sig. Mezzosopranen Cecilia Bartoli har en nydelig klang i stemmen med velartikulerede konsonanter uden at blive skarp, og cembaloet klinger fint i baggrunden. Det er første gang, jeg har hørt trådløse hovedtelefoner gengive opera så godt. Luften og skarpheden i violiner er upåklagelig.

Populærmusik nyder også godt af den velartikulerede lyd. Vokalisten får lov til at være hovedperson, hvor visse andre hovedtelefonproducenter lader sig friste til at skrue ned for mellemtonen for at gøre diskanten mere luftig. Ikke her. Master & Dynamic klarer mesterstykket og balancerer det hele på fremragende vis. Bassen er også både fyldig og dynamisk. Bas-instrumenter kommer frem med imponerende stor krop, mens et væld af klangstrukturer står ud.

Med andre ord duer Master & Dynamic MW60 lige så godt til Lady Gaga og Avicii som til Haydn og Mozart. Smid gerne lidt Chet Baker oveni til aftenhyggen. Klassisk musik med et lavt gennemsnitligt lydniveau lider dog under det lidt begrænsede maksimumniveau på hovedtelefonerne; her er løsningen at bruge kabel og en ordentlig musikafspiller.

MW60 jorder alt, hvad jeg tidligere har hørt af trådløse hovedtelefoner. De har ganske vist ikke aktiv støjreduktion som Bose QuietComfort 35 II og Sony WH-1000XM2, og er dermed ikke lige så praktiske på flyrejser. Men lydkvaliteten er i en anden liga.

(Foto: Master & Dynamic)

Endnu bedre lyd?

Hvis du vil have endnu bedre lyd, må du investere i en højkvalitets hovedtelefonforstærker og sætte kablet på. Selv om jeg ikke kan se for mig, at det er noget, flertallet vil gøre. Beryllium-drivere til trods er der stadig et godt stykke op til Beyerdynamic DT 1770 Pro og andre high-end hovedtelefoner i den henseende, så grunden til at købe MW60 er for at få den bedst mulige Bluetooth-oplevelse. Punktum.

Konklusion

Master & Dynamic MW60 er et par ekstreme trådløse hovedtelefoner. For den høje pris får du eksklusive materialer og en lydkvalitet, der slår alt andet, vi har hørt fra trådløse hørebøffer. Hele toneregisteret lyder gennemført godt på al musik, og klassisk lyder bedre end på nogen andre trådløse hovedtelefoner, jeg har hørt.

Man har valgt at lade klangbalancen hælde lidt mod det varme. Man kunne have fået endnu mere dynamik ud af trommerne, men samtidig er MW60 mere tilgivende over for lidt skarpe musikoptagelser, og det er mere behageligt at lytte til i længere tid. De kan dog blive lidt klamme – tag i så fald nogle pauser indimellem.

<
>
(Foto: Master & Dynamic)
Bedste pris på Master & Dynamic MW60
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Over-ear, lukkede
Drivere: 45 mm beryllium
Tilslutning: Bluetooth 4.1, kabel
Lydformater: aptX, AAC, SBC
Kontroller og mikrofon: Ja
Batteritid: 16 timer
Farver: Sort, brun, marineblå, olivengrøn, camouflage
Web: rlvnt.se
Vægt: 345 g

Pris: 4695,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.