De havde aldrig lavet pladespillere før. Men anmeldelserne efter lanceringen af MT5 og MT10 var overstrømmende. Nu har de så lavet hovedtelefoner …
McIntosh er bedst kendt for deres store forstærkere med det karakteristiske turkise lys på bogstaver og effektmetre. De har legendestatus over hele verden og rammer sjældent forbi målgruppen, når de en sjælden gang imellem lancerer nye produkter.
Derfor var det med visse forventninger, vi modtog McIntoshs første hovedtelefoner til test.
MHP1000 har hverken VU-meter eller belysning. Bortset fra det store logo på de lukkede ørekopper er der ikke meget, der vidner om, at det er hovedtelefoner fra McIntosh. Det eneste hint er den aftagelige turkise ledning. Eller ledninger, for der medfølger to styk: Et 1 m kabel med 3,5 mm mini-jack stik til bærbare afspillere såsom smartphones og et 3 m kabel med 6,3 mm jack-stik til stereoanlægget.
Hovedtelefonerne er store, ørepuderne lægger sig godt rundt om ørerne, og de er behagelige at have på i længere tid. Når de ikke bruges, kan de hænge på det medfølgende aluminiumstativ, som er grunden til, at emballagen er så voluminøs. For de er godt pakket ind i en ydre æske med en helt sort æske indeni, hvor stativet og hovedtelefonerne optager det meste af pladsen. En skuffe i bunden skjuler ledningerne og den medfølgende bæretaske.
I de lukkede øreklokker sidder der 40 mm store membraner. De er fremstillet efter sandwichmetoden med tre lag af forskellige materialer for at skabe en membran med lav forvrængning, lineær frekvensgang og høj tolerance. Teknikken er hentet hos Beyerdynamic og anvender deres Tesla neodymium-magnet med en styrke på en hel tesla – eller 10.000 gauss – som er et mål for magnetstyrke.
Vores erfaringer med Beyerdynamics hovedtelefoner med Tesla-teknologi er udelt positive. Men spørgsmålet er, om McIntosh kan forsvare en pris på næsten 20.000 kroner for et par hørebøffer. Er de bedre end f.eks. Oppo PM-1, Sennheiser HD 800 eller Audeze LCD-X, der alle sammen er meget billigere?
Kraftige og balancerede
De lyder godt, forbandet godt. Ingen tvivl om det. I de uger, hvor jeg havde MHP1000 til test, brugte jeg en iPhone 6, også med en Fostex DAC med hovedtelefonforstærker og McIntoshs egen MHA100. En fænomenalt vellydende hovedtelefonforstærker med 2 x 50 watt effekt samt DAC med digitalindgange.
Bare så det er sagt: Hvis man vil bruge MHP1000 sammen med mobilen, skal man have en separat hovedtelefonforstærker. Ellers kommer man ikke i nærheden af at udnytte hovedtelefonernes potentiale. Jeg vil dog tro, at de fleste, der overvejer så dyre hovedtelefoner, under alle omstændigheder er indstillet på at bruge dem derhjemme. F.eks. med den nævnte MHA100.
De har en systemmodstand på 200 ohm og en moderat følsomhed på 97 dB, så de kræver lidt. På en MHA100 må man indstille belastningsimpedansen til 150-600 ohm for at få balance i lydbilledet. Alt herunder giver for lidt effekt og tynd bas.
Med MHP1000 lagde jeg mærke til, at jeg ofte brugte McIntosh-forstærkerens HXD (Headphone Crossfeed Director), der aktiveres ved at trykke på volumenkontrollen. Denne funktion forsøger at genskabe følelsen af at lytte til højttalere i et fysisk rum, og det fungerede rigtig godt med disse hovedtelefoner.
De kan beskrives som åbne, balancerede og behagelige. Efter en uges tilspilning var små artefakter høvlet væk, og lyden blottet for mislyde. Klaverklangen på live jazzoptagelser er f.eks. både varm og klar på samme tid. Uden at noget lyder uldent eller tilbagetrukket.
MHP1000 præsenterer ikke musikken bag et slør, for man kan tydeligt høre små detaljer og nuancer. De er ikke lige så silkeglatte i mellemtonen som OPPO PM-1, men der er mere information i de nedre og de øvre frekvenser her. Hvis du kan lide at mærke bassen vibrere i ørerne, får du valuta for pengene. Uden at det bliver for meget af det gode.
Mens bassen er stram uden at være tilbagetrukket, er diskanten opløst og luftig med rigtig god definition – uden at blive påtrængende. Hvis man kender lyden af en McIntosh-forstærker, vil man kunne nikke genkendende til lyden fra MHP1000.
Dynamik, ja. Mange hovedtelefoner har problemer med den dynamiske kontrast, når man spiller lavt, og komprimerer dynamikken, når man spiller højt. Men selv om MHP1000 sætter pris på noget effekt, er de meget konsistente, og dynamikken har fremragende kontrast, uanset om man spiller lavt eller højt.
En dyr fornøjelse
Der er i det hele taget ikke meget at udsætte på lyden fra MHP1000. Men set i sammenhæng med prisen er det alligevel svært at give McIntosh-hovedtelefonerne topkarakter. De lyder allerbedst, når de spiller på en ordentlig forstærker, og der er mange alternativer, der koster mindre, uden at lydkvaliteten er dårligere.
Argumentet for netop MHP1000 må være, at man vil have et par hovedtelefoner, der spiller optimalt på hovedtelefonforstærkeren MHA100 – eller at de skal passe til McIntosh-anlægget, når de hænges på det medfølgende stativ.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer