annonse
annonse

Pioneer SE-Master1

Måske verdens bedste hovedtelefoner

September 2015Pioneer SE-Master1

Så vanedannende, at du aldrig vil tage dem af.

Lyd & Billede mener

Opløsningen er enorm, musikken lyder Troværdigt med stort T, og bassen er større og mere fyldig end på nogen andre åbne hovedtelefoner, vi har hørt. Og de sidder som en drøm. Kan det være verdens bedste?
Prisen er til at falde i svime over, og det bliver endnu dyrere med en hovedtelefonforstærker. Glem alt om at bruge dem med bærbare enheder!

At bruge 20.000 kroner på et par hovedtelefoner kan virke som det rene vanvid. Især når man til under en tiendedel af prisen kan finde guldkorn som Sony MDR-1A og Audio-Technica ATH-M50X, der begge giver fremragende musikoplevelser og desuden fungerer glimrende med bærbare musikafspillere. Såsom en mobiltelefon.

Men Pioneer SE-Master1 handler ikke om at nyde musik fra mobilen. Tværtimod handler det om at servere det aller-ypperste inden for lydkvalitet i lænestolen. Fra de dybeste til de lyseste toner, og alt andet end det musikalske nirvana er uacceptabelt.

De skal også være det ultimative værktøj for studieteknikere, der er afhængige af lydgengivelse i den absolutte topklasse for at være sikre på, at de rammer den lyd, som de og musikerne ønsker. Af samme grund har hovedtelefonerne været en tur forbi de kritiske ører på lydteknikerne i Air Studios i London og har fået deres godkendelse.

Men ikke før de er blevet omhyggeligt skruet sammen i hånden af en håndværker på Pioneers japanske fabrik, med komponenter valgt fra allerøverste hylde. At én mand laver alle hovedtelefonerne, betyder at det kun et nogle få par om dagen, der forlader fabrikken, indtil i alt 1.000 par er produceret på verdensplan. Hvert par har fået et serienummer indgraveret (vores er nr. 127).

 

Konstruktion

Lyden serveres i hvert øre af et 50 mm højttaler-element, hvor membranen er keramikbeklædt for at holde den stiv nok til ikke at bryde op i forvrængning. Det er ikke mindst vigtigt for de høje frekvenser, for at få en krystalklar gengivelse af stemmer og instrumenter i et rent og luftigt lydbillede.

Kraftige magneter skal give optimal transientrespons, så hovedtelefonerne kan vende på en femøre, hvad enten det er pizzicato på en violin eller hamren på kraftige pauker, der skal gengives.

Pioneer_Master1(3)
Pioneer SE-Master1 oser af kvalitet hele vejen.

Hovedtelefonerne oser langt væk af kvalitet. Selve rammen og hovedbøjlen er lavet i en moderne variant af aluminiumlegeringen kaldet duraluminium. Det indebærer at blande en lille dosis kobber, mangan og magnesium i for at øge styrken. Der er også brugt rent aluminium enkelte steder samt blødt kunstlæder på ørepuderne, som i øvrigt sidder allerhelvedes behageligt på ørerne. Selv om kunstlæderet er tæt, forhindrer den ventilerede konstruktion ørerne i at blive svedige.

 

Balanceret og ubalanceret

Hovedtelefonerne – der vejer næsten et halvt kilo og dermed ikke just opfordrer til headbanging – kommer som udgangspunkt med et ubalanceret kabel med 6,5 mm jack-stik. Men selve konstruktionen er balanceret, så man kan købe et balanceret kabel som ekstraudstyr. Det vil koste et par tusind kroner, men er i skrivende stund ikke tilgængeligt, så testen er baseret på ubalanceret tilslutning.

Læs også: Test af Oppo HA-1 hovedtelefonforstærker

Som hovedtelefonforstærker er valget faldet på Pioneers egen U-05, der har digital indmad bygget op omkring to ottekanals DAC-chips af typen ES9016 SABRE32. De er koblet parallelt for at forsyne kun to kanaler, hvilket har den fordel, at støjgulvet reduceres til et forsvindende lavt niveau.

Forstærkeren har både balancerede og ubalancerede hovedtelefonudgange og understøtter lydfiler helt op til 32 bit/384 kHz PCM og DSD128 med 5,6 MHz sampling-frekvens.

 

Drømmelyd

Vores lytte-session begynder med “Streets” af Torgeir Waldemar – en nedtonet indie-sang, der stilmæssigt minder om Neil Youngs mere rolige perler. En dobbelt påført akustisk guitar, der rasler løst i båndene, klirrer herligt i henholdsvis venstre og højre øre med en meget troværdig gengivelse af klangen fra resonanskassen. Elbassen ligger i midten – dybere og mere fyldig, end jeg nogensinde kan huske at have hørt sådan en med åbne hovedtelefoner.

Pioneer_U-05_hodetelefonforst
Pioneer U-05 er en glimrende hovedtelefonforstærker med både balancerede og ubalancerede udgange, og har en indbygget DAC, der understøtter lydfiler op til 384 kHz.

Lydbilledet er stort med forsigtige trommer, der ligger og lurer i baggrunden i stedet for at dominere, og en slideguitar, der lyder, som om den bor dybt inde i mit hoved, og en rumklang, der breder sig stort ud og fylder lydbilledet.

Jeg fortsætter i det lidt melankolske hjørne med Siri Nilsens “Jeg lover” fra hendes seneste album, Skyggebokser. Siris stemme er knivskarpt fokuseret, uden at detaljerne på nogen måde er pågående. Det hele opleves tværtimod som meget blødt og gennemsigtigt. Elbassen på denne indspilning kan med noget udstyr virke lidt overdrevet og grumset, men da SE Master1 også formår at gengive luften mellem tonerne på formidabel vis, står den meget klarere, end jeg er vant til.

  • Type: Åbne
  • Elementer: 50 mm
  • Følsomhed: 94 dB
  • Impedans: 45 ohm
  • Vægt: 460 g (uden ledning)
Pris: 20000,-