annonse
annonse
annonse

test: Sennheiser HD 660 S

Marts 2018
Sennheiser HD 660 S
Marts 2018
Sennheiser HD 660 S

Raffineret referenceklang

Sennheiser har fornyet deres bedst sælgende entusiastmodel og gjort den endnu bedre.

Plus
Silkeblød og raffineret lyd rig på detaljer og med smukt fokus, bl.a. på vokaler. Klangmæssigt helt klart i referenceklassen på dette prisniveau.
Minus
Dybbas mangler, de trives ikke på høj volumen, og et kort kabel til mobilbrug savnes.

Sæt et par Sennheiser HD 650 på hovedet af nogen og læg mærke til, hvordan deres ansigtsudtryk forandrer sig. De lyder nemlig så pokkers godt, at øjnene vil lyse op, og ansigtet åbne sig i et stort smil – måske med et lille “wow!”.

Det er derfor ikke underligt, at det har taget Sennheiser 12 år at lave et par bedre hovedtelefoner i 600-serien. Som debuterede for 21 år siden med HD 600, der satte en ny standard for lydkvalitet i entusiastklassen.

Siden da er stort set alle hovedtelefoner blevet målt og vejet i forhold til disse to, især 650, der i dag betragtes som nogle af de fineste åbne hovedtelefoner til under 5.000 kroner.

Derfor har man lov til at have høje forventninger, når Sennheiser drister sig til at lancere en efterfølger. De er tilsyneladende gået forsigtigt frem, for designet er næsten uændret. Det er de samme ovale ørekopper med perforerede metalgitre, dog med et logo på nu, og konstruktionen er næsten identisk. Udenpå.

De nye HD 660 S har nogle store sko at udfylde, så ingeniørerne hos Sennheiser har ikke valgt nogen radikale ændringer. I stedet har de set på driverne, ophænget, dæmpningen og de spoler, der driver den tynde membran.

Impedansen er halveret til 150 ohm, og frekvensområdet er udvidet i forhold til 650 og går nu fra 10 Hz til 41 kHz, ligesom ørepuderne, der omslutter øret, er dybere med større åbning.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Referenceklasse

Den udgående model er elsket af både audiofile og studieteknikere for sin åbne og ærlige lyd. Sennheiser har været forsigtige med at ændre på, hvordan 660 S lyder, men det siger sig selv, at nye drivere, ny tuning af dæmpningen, aluminiumspoler og lavere impedans må få følger for, hvordan øret opfatter lyden.

Sennheiser siger ikke meget om de tekniske ændringer, så det er svært at vide, præcis hvor forbedringerne er hentet. Men de fremhæver bedre impulsrespons og bedre opløsning som følge af ændringerne.

Sennheiser-logoet adskiller HD 660 S fra forgængeren HD 650. (Foto: Sennheiser)

Balanceret stik

HD 660 S leveres bl.a. med et aftageligt kabel med 4,4 mm Pentaconn-stik, som er tilpasset Sennheisers egne hovedtelefonforstærkere med balanceret Pentaconn-udgang.

Der findes foreløbig kun få hovedtelefonforstærkere med Pentaconn-udgang, så jeg testede hovedtelefonerne med en McIntosh C2600 rørforstærker samt en iPhone 8 med og uden en Fostex hovedtelefonforstærker.

HD 660 S leveres nemlig med en 3,5 mm minijack-adapter, så man kan bruge dem netop sammen med mobilen eller en bærbar musikafspiller.

Ny reference

De første Sennheiser, jeg hørte, var HD414 med de karakteristiske gule skumpuder. Siden dengang har flere modeller klemt mine ører. HD580, 600 og 650 er blandt dem, det samme er 700- og 800-serien, elektrostaterne, der er gået ud af produktionen, og en lang række andre udgaver, som jeg for længst har glemt.

HD 650 har i mine ører været de bedste til almen hi-fi-brug. De har lidt af 800-seriens ekstreme åbenhed, bare med et lidt blødere fokus og langt bedre basgengivelse end 700.

De nye HD 660 S løfter det et par trin med bedre fokus, strammere bas og endnu mere gennemsigtighed. De er måske mindre tilgivende, endnu mere ærlige og mere afslørende end 650. Personligt foretrækker jeg den forbedrede åbenhed i HD 660 S, selv om jeg stadig godt kan lide klangen af et par HD 650.

Den nye udgave åbner lydbilledet lidt mere op på Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ Fairytales og slipper mere af klaverlyden igennem, efter min mening. På klassisk musik er strygere bedre fokuseret, uden at det nogensinde bliver skarpt eller spidst.

Med Tidal Masters-filer fra min MacBook, sluttet direkte til en T+A DAC8 DSD digitalkonverter, åbner lydbilledet sig yderligere. Bassen bliver bedre defineret, omend den ikke er lige så dyb og dynamisk som på Beyerdynamic DT 1770 Pro. Men den henter flere klange frem end f.eks. Philips Fidelio X2HR, dog ikke i samme grad som et par Stax ER-L700.

Sennheiser HD 660 S leveres med aftagelige kabler, også balancerede. (Foto: Sennheiser)

Et par minusser

Den silkebløde klang og den generøse åbenhed kommer især akustisk musik til gode. De er ikke så velegnede til metal og electronica, og skruer man op for lydstyrken, dukker en svag, grovkornet forvrængning op.

Sennheiser har kvajet sig lidt med kabelvalget. Ud over ledningen med Pentaconn-stik medfølger der et langt kabel med 6,3 mm stik og en 3,5 mm adapter. Men adapteren burde have været erstattet af et kortere kabel med 3,5 mm jack-stik, da ingen vil trækkes med flere meter ledning, når de bruger HD 660 S sammen med en smartphone.

Konklusion

Sennheiser HD 660 S er en værdig arvtager til de legendariske HD 650. I mine ører er de en forbedring, for lydbilledet er mere åbent og fokuseret. Bassen er også bedre defineret, og de slipper flere detaljer igennem.

Det er måske ikke de mest hårdtslående hovedtelefoner på markedet, men afgjort blandt de mest raffinerede og lyttevenlige åbne hovedtelefoner. Lidt bedre dybbas er egentlig det eneste, jeg savner.

Sæt et par Sennheiser HD 650 på hovedet af nogen og læg mærke til, hvordan deres ansigtsudtryk forandrer sig. De lyder nemlig så pokkers godt, at øjnene vil lyse op, og ansigtet åbne sig i et stort smil - måske med et lille “wow!”. Det er derfor ikke underligt, at det har taget Sennheiser 12 år at lave et par bedre hovedtelefoner i 600-serien. Som debuterede for 21 år siden med HD 600, der satte en ny standard for lydkvalitet i entusiastklassen. Siden da er stort set alle hovedtelefoner blevet målt og vejet i forhold til disse to, især 650, der i dag betragtes som nogle af de fineste åbne hovedtelefoner til under 5.000 kroner. Derfor har man lov til at have høje forventninger, når Sennheiser drister sig til at lancere en efterfølger. De er tilsyneladende gået forsigtigt frem, for designet er næsten uændret. Det er de samme ovale ørekopper med perforerede metalgitre, dog med et logo på nu, og konstruktionen er næsten identisk. Udenpå. De nye HD 660 S har nogle store sko at udfylde, så ingeniørerne hos Sennheiser har ikke valgt nogen radikale ændringer. I stedet har de set på driverne, ophænget, dæmpningen og de spoler, der driver den tynde membran. Impedansen er halveret til 150 ohm, og frekvensområdet er udvidet i forhold til 650 og går nu fra 10 Hz til 41 kHz, ligesom ørepuderne, der omslutter øret, er dybere med større åbning.

Referenceklasse

Den udgående model er elsket af både audiofile og studieteknikere for sin åbne og ærlige lyd. Sennheiser har været forsigtige med at ændre på, hvordan 660 S lyder, men det siger sig selv, at nye drivere, ny tuning af dæmpningen, aluminiumspoler og lavere impedans må få følger for, hvordan øret opfatter lyden. Sennheiser siger ikke meget om de tekniske ændringer, så det er svært at vide, præcis hvor forbedringerne er hentet. Men de fremhæver bedre impulsrespons og bedre opløsning som følge af ændringerne. [caption id="attachment_76424" align="alignnone" width="640"] Sennheiser-logoet adskiller HD 660 S fra forgængeren HD 650. (Foto: Sennheiser)[/caption]

Balanceret stik

HD 660 S leveres bl.a. med et aftageligt kabel med 4,4 mm Pentaconn-stik, som er tilpasset Sennheisers egne hovedtelefonforstærkere med balanceret Pentaconn-udgang. Der findes foreløbig kun få hovedtelefonforstærkere med Pentaconn-udgang, så jeg testede hovedtelefonerne med en McIntosh C2600 rørforstærker samt en iPhone 8 med og uden en Fostex hovedtelefonforstærker. HD 660 S leveres nemlig med en 3,5 mm minijack-adapter, så man kan bruge dem netop sammen med mobilen eller en bærbar musikafspiller.

Ny reference

De første Sennheiser, jeg hørte, var HD414 med de karakteristiske gule skumpuder. Siden dengang har flere modeller klemt mine ører. HD580, 600 og 650 er blandt dem, det samme er 700- og 800-serien, elektrostaterne, der er gået ud af produktionen, og en lang række andre udgaver, som jeg for længst har glemt. HD 650 har i mine ører været de bedste til almen hi-fi-brug. De har lidt af 800-seriens ekstreme åbenhed, bare med et lidt blødere fokus og langt bedre basgengivelse end 700. De nye HD 660 S løfter det et par trin med bedre fokus, strammere bas og endnu mere gennemsigtighed. De er måske mindre tilgivende, endnu mere ærlige og mere afslørende end 650. Personligt foretrækker jeg den forbedrede åbenhed i HD 660 S, selv om jeg stadig godt kan lide klangen af et par HD 650. Den nye udgave åbner lydbilledet lidt mere op på Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ Fairytales og slipper mere af klaverlyden igennem, efter min mening. På klassisk musik er strygere bedre fokuseret, uden at det nogensinde bliver skarpt eller spidst. Med Tidal Masters-filer fra min MacBook, sluttet direkte til en T+A DAC8 DSD digitalkonverter, åbner lydbilledet sig yderligere. Bassen bliver bedre defineret, omend den ikke er lige så dyb og dynamisk som på Beyerdynamic DT 1770 Pro. Men den henter flere klange frem end f.eks. Philips Fidelio X2HR, dog ikke i samme grad som et par Stax ER-L700. [caption id="attachment_76425" align="alignnone" width="640"] Sennheiser HD 660 S leveres med aftagelige kabler, også balancerede. (Foto: Sennheiser)[/caption]

Et par minusser

Den silkebløde klang og den generøse åbenhed kommer især akustisk musik til gode. De er ikke så velegnede til metal og electronica, og skruer man op for lydstyrken, dukker en svag, grovkornet forvrængning op. Sennheiser har kvajet sig lidt med kabelvalget. Ud over ledningen med Pentaconn-stik medfølger der et langt kabel med 6,3 mm stik og en 3,5 mm adapter. Men adapteren burde have været erstattet af et kortere kabel med 3,5 mm jack-stik, da ingen vil trækkes med flere meter ledning, når de bruger HD 660 S sammen med en smartphone.

Konklusion

Sennheiser HD 660 S er en værdig arvtager til de legendariske HD 650. I mine ører er de en forbedring, for lydbilledet er mere åbent og fokuseret. Bassen er også bedre defineret, og de slipper flere detaljer igennem. Det er måske ikke de mest hårdtslående hovedtelefoner på markedet, men afgjort blandt de mest raffinerede og lyttevenlige åbne hovedtelefoner. Lidt bedre dybbas er egentlig det eneste, jeg savner.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Sennheiser HD 660 S
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Åbne, over-ear
Følsomhed: 104 dB
Modstand: 150 ohm
Drivere: 4,5 cm dynamiske
Frekvensområde: 10 Hz - 41 kHz (-10 dB)
Vægt: 260 g (plus kabel)
Andet: 6,3 mm jack-stik, 4,4 mm balanceret Pentaconn
Web: dk.sennheiser.com

Pris: 3750,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.