annonse
annonse

Sony MDR-Z1R

Den ekstreme middelvej

Februar 2017Sony MDR-Z1R

Det her er de dyreste lukkede hovedtelefoner, vi har haft æren af at teste. Og klart de bedste. MDR-1ZR er herlig galskab på første klasse.

Lyd & Billede mener

Superopløste og benhårde på én gang. Spiller med ekstrem dynamik og heftig bas, og altid helt rene toner.
Der smøres lidt ekstra på i bunden af basregisteret, hvilket lydteknikere må vænne sig til, før de mikser musik med dem.

Ingen andre er som Sony. Man ser navnet på alt fra foto- og videokameraer over tv’er til små trådløse højttalere og smartphones. Så kunne man let tro, at det er en producent for de store masser og ikke for feinschmeckere. Men i så fald tager man grundigt fejl.

For selv om Sony ligesom andre teknologigiganter i mange tilfælde forsøger at opnå en bestemt ydelse inden for et begrænset budget, har den japanske producent også nogle gale videnskabsmænd, der tilsyneladende sidder på en uendelig stor pose penge og udvikler absurde produkter til mennesker, der kun vil have det allerbedste. F.eks. et svinedyrt SD-kort lavet udelukkende til lyd. Eller den bærbare musikafspiller NW-WM1Z til vanvittige 25.000 kroner!

Sådan et produkt er MDR-1ZR også. For hvem i al verden vil hoste op med 17.000 kroner for at sætte et par hovedtelefoner på hovedet? I sandhedens navn findes der andre eksempler på så dyre hovedtelefoner. Tag f.eks. de glimrende Pioneer SE-Master1 eller Focal Utopia til henholdsvis 15.000 og 30.000 kroner.

Men de er af den åbne type, ikke spor bærbare og afhængige af en stor, fed hovedtelefonforstærker. Et temmelig kompliceret hi-fi-anlæg på hovedet, altså. Sonys hovedtelefoner er derimod lukkede og holder dermed støjen ude og musikken inde, og de lader sig (til nød) drive af en mobiltelefon og giver derfor større frihed til at tage dem med rundt. Hvis du altså tør.

Konstruktion
Selve rammen på hovedtelefonerne er lavet af slidstærk titanium. Hovedbøjlen er i legeringen beta-titanium, som til dels er elastisk og vil vende tilbage til sin oprindelige form, selv efter at være blevet bøjet. Der er med andre ord lagt op til, at man kan hærge disse hovedtelefoner.

(Foto: Producent)

De store ørepuder er lavet af fåreskind og ligger silkeblødt om ørerne. Højttaler-enhederne har kraftige neodymmagneter og måler hele 70 mm – 75 procent større diameter og mere end tre gange så stor membranoverflade som almindelig 40 mm – for at gengive musikken med mere uanstrengt og dynamisk lyd. Enhederne sidder i et resonansfattigt kammer med et akustisk filter, som skal absorbere uønsket turbulens fra membranerne.

Både et 3 meter standardkabel og et 1,2 meter balanceret kabel medfølger i den solide trææske, hovedtelefonerne kommer i.

Komfort og brugervenlighed
Pasformen på MDR-Z1R er noget af det bedste, jeg har haft på hovedet. Hvor andre hovedtelefoner kan klemme lidt, er det helt fantastisk at have disse rundt om ørerne. Både fårelæderet og den generøse størrelse på ørekopperne bidrager hertil. Det er ren luksus på alle niveauer, og man kan sidde og høre musik i timevis.

(Foto: Producent)

De indkapsler ørerne mere effektivt end f.eks. Bowers & Wilkins P9 Signature, hvilket gør, at de lækker mindre støj, men også at man kan blive klam om ørerne over tid. Jeg må dog sige, at det ikke var noget stort problem for mit vedkommende.

Lydkvalitet
Hvordan lyder et par lukkede hovedtelefoner til 17.000 kroner så? Ja, hvor skal jeg begynde? For det første er der en vanvittig størrelse på lydbilledet. Et kirkekor lyder meget fyldigt med en stor klang fra både koret og kirkens akustik. Stemmerne adskilles virkelig godt fra hinanden, og der er en klangbund her, som – når man sammenligner med de åbne Sennheiser HD 800S og Focal Elear – minder om forskellen mellem nogle store gulvhøjttalere og en standermodel.

  • Type: Lukkede, over-ear
  • Foldbare: Nej
  • Kontrol/mikrofon: Nej
  • Drivere: 70 mm
  • Impedans og følsomhed: 64 ohm / 100 dB
  • Vægt: 385 g
Pris: 17000,-