annonse
annonse
annonse

Test: Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3

Tavse som graven

Flyt dig, Bose. Sony WH-1000XM3 er verdens bedste støjreducerende hovedtelefoner!

Den bedste støjreduktion, der findes, kombineret med førsteklasses lyd og fornem komfort.
Helt tætte hovedtelefoner kan føles lidt klamme over tid.

Hvis du kun skal have ét par hovedtelefoner, bør de både være trådløse og have aktiv støjreduktion.

Bose QuietComfort 35 er de bedst sælgende på markedet. Men de bedste hovedtelefoner, vi kender i denne kategori, hedder faktisk Sony WH-1000XM2. Bedre lyd end Bose og noget bedre støjdæmpning. Ikke mindst fordi den automatisk tilpasses til lufttrykket og brugerens ører.

WH-1000XM2 har dog en skavank, idet de slukker automatisk efter fem minutter uden musik. Hvis du kun vil have støjreduktion, men ikke musik, er det et problem. Bose-ejere kan styre dette i app’en, mens Sony-brugere må løse det ved at tilslutte lydkabel. Og hvem gider det?

Lydmæssigt virker XM2 lidt afdæmpede i diskantområdet, og de kunne have været hurtigere og mere letbenede, når vi taler dynamik og transientrespons.

Sorte med bronzedetaljer. (Foto: Sony)

Arvtageren

Men nu kommer arvtageren, WH-1000XM3. Og her taler vi om flere forbedringer.

For det første er de med deres 255 gram næsten ti procent lettere. Desuden følger hovedbøjlen hovedet tættere, hvor forgængeren stikker lidt mere ud på siderne og ser mere klodset ud.

Ørepuderne har lidt større omkreds og giver bedre plads til ørerne. Et blødere materiale giver også øget komfort, på niveau med Bose QC35. Hvor Sony XM2 havde forbedret en svaghed ved sin forgænger, idet brugerens fodtrin forplantede sig ind i hovedet, er dette helt væk på XM3. Det skyldes meget mindre friktion i ørekoppernes ophæng – det føles næsten, som om de har fået kuglelejer!

Forbedret indmad

Ligesom forgængerne understøtter WH-1000XM3 ukomprimeret lyd over Bluetooth via Sonys LDAC-codec (kræver kompatibel Android-mobil). Men her hører lighederne også op.

Mens andre hovedtelefoner har digital forstærkning, har Sony valgt analog til XM3. Normalt er analoge forstærkere for store, tunge og batteriædende til at kunne konkurrere, men Sony har formået at skrumpe den uden at miste effekt. Sammen med en ny lydprocessor og 32 bit DAC skal det give bedre baskontrol og opløsning.

Vi vil også nævne dobbelt mikrofon til mobilsamtaler for bedre lyd her. Og ligesom forgængeren kan XM3 styres med stemmen, enten via Google Assistant eller Apple Siri.

Guld-looket er skrottet og erstattet af sølv med messingdetaljer. (Foto: Sony)

Ny støjreduktion

Sony har arbejdet hårdt på at gøre støjreduktionen endnu mere effektiv. Især hvad angår mere højfrekvent baggrundsstøj. Hvis du sidder på en café med klirrende metal og bestik fra bordene omkring dig, så reduceres det mere effektivt på XM3 end på forgængeren. Og nu kan du bestemme i app’en, at støjreduktionen altid skal være tændt, eller at hovedtelefonerne slukkes automatisk efter et vist stykke tid.

Batterilevetiden er på 30 timer ligesom sidst, og takket være hurtigopladning med USB-C tager det kun ti minutter at få fem timers brug!

Tavse som graven

Støjreducerende hovedtelefoner reducerer støj udefra ved at sende et modfasesignal ind i ørerne. Nogle af dem gør det på en fremragende vis. Men støjen erstattes i større eller mindre grad af en svag susen, der kan forringe lydoplevelsen.

Både Bose QC35 og Sony WH-1000XM2 har en hørbar susen med støjreduktionen aktiveret. Den er derimod kraftigt reduceret på WH-1000XM3 – ja, faktisk skal du koncentrere dig ret meget for at høre noget som helst. Afgjort det bedste, vi har set på dette område!

Forgængeren undertrykker støj rigtig godt i basområdet (buldren i flykabiner osv.), men ikke lige så godt i mellemtoneområdet. XM3 er endnu bedre, hvilket især er hørbart i et åbent kontorlandskab. Jeg kan høre musik endnu svagere, uden at miljøet omkring mig lækker ind.

XM2 var gode sammenlignet med vores andre referencer, men svaghederne er åbenbare i forhold til XM3. Magen til effektiv støjreduktion har jeg aldrig hørt før! Og hvis du vil høre, når nogen taler til dig, skal du bare lægge hånden på højre ørekop, så dæmpes musikken, og omgivelserne lukkes ind.

Hovedtelefonerne kan ud fra dine bevægelser gætte, om du sidder, går eller løber, og justerer støjreduktionen tilsvarende. Hvis du løber, lukkes maksimal omgivelseslyd ind, så du kan høre trafikken omkring dig. Du kan også vælge kun at høre frekvensregisteret for stemmer, mens andet blokeres.

WH-1000XM3 kan foldes sammen ligesom forgængerne. (Foto: Sony)

Den bedste lyd

Men hvad med lyden? Hvor forgængeren lyder rigtig godt, men har en lidt tilsløret bas og dæmpet diskantgengivelse, er XM3 væsentlig bedre. Bassen er langt mere markeret. Hør f.eks. Janelle Monáes “I Like That” med dens heftige RnB-bas, der går dybt og har strammere anslag end på forgængeren. Lydsignaturen er ikke så forskellig, idet diskanten stadig er lidt behersket.

Bose har en mere distinkt hi-hat, men langtfra samme renhed som XM3. Denne dynamik og ro i lydbilledet kan Bose kun drømme om. Hvis du derimod foretrækker mere detaljerede hovedtelefoner fra B&O eller Bowers & Wilkins, kan lyden af 1000XM3 måske ikke overbevise dig, men undertegnede foretrækker dem.

Også til klassisk. Hør bare Alice Sara Otts dejlige klaver på Nightfall. Den superstille og frekvensjævne støjreduktion gør, at man kan lytte ved meget lav volumen og stadig få hele oplevelsen med. Anslagene er markeret, samtidig med at klangbunden fra flyglet har et godt fundament i bassen.

Her hører man også tydeligt forskel på LDAC med en kompatibel Android-telefon (jeg brugte Motorola G6 Plus) og f.eks. iPhone, der kun har komprimeret AAC. Der er mere luft med LDAC.

I en perfekt verden kunne jeg måske have ønsket mig endnu mere liv. Til sammenligning har de specialiserede nuraphone endnu mere punch og attack i mellemtonen og justérbar bas ud i det ekstreme. Men de er ikke lige så finmaskede i toppen, og trods både passiv og aktiv støjreduktion dæmper de ikke lige så godt som Sony.

WH-1000XM3 (tv.) sidder tættere og mere strømlinet mod hovedet end WH-1000XM2 (th.). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

I våbenkapløbet mod Bose, hvor Sony allerede tog føringen med WH-1000XM2, lægger de så meget afstand med XM3-udgaven, at der ikke længere er nogen konkurrence.

Komforten er superb, og støjreduktionen er tavs som graven med en frekvenslinearitet, som vi ikke har hørt magen til.

Lyden er også endnu bedre end før, med bedre dynamik og baskontrol. Læg hertil ekstremt hurtig opladning (fem timer på ti minutter), og Sony WH-1000XM3 er simpelthen verdens bedste støjreducerende hovedtelefoner lige nu.

Sony WH-1000XM3 på testbænken. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Støjreduktion – målinger

Jeg prøvede at lave nogle målinger med “pink noise” og fik opgivet hele 8 dB mere effektiv støjdæmpning end med forgængeren, som igen er lidt bedre end Bose QC35. Det faktiske støjniveau, jeg målte, er mindre relevant (22,2 dB for XM3 mod 13,5 dB for XM2), da tallene i virkeligheden nok er højere på grund af lækage fra hovedtelefonerne der, hvor mikrofonkablet går ind, samt resonanser i det træstativ, jeg brugte til lejligheden, som giver støjforurening. Men den indbyrdes forskel er interessant.

Desuden viser målingerne, at WH-1000XM3 har en langt mere jævn frekvensrespons på støjreduktionen. Hele frekvensregisteret undertrykkes ensartet, hvor XM2 slipper mere igennem mellem 100 og 1000 Hz.

 

Bedste pris på Sony WH-1000XM3
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Over-ear, lukkede, trådløse

Drivere: 40 mm

Tilslutninger: 3,5 mm, Bluetooth 4.1 med aptX/LDAC

Aktiv støjreduktion: Ja

Foldbare: Ja

Kontroller og mikrofon: Ja

Batteritid: 30 timer (trådløst med støjreduktion)

Vægt: 275 g

Farve: Sort eller beige

Web: sony.dk

Pris: 2.800,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.