annonse
annonse
annonse

Steelseries Arctis 5

Februar 2017Steelseries Arctis 5
Februar 2017Steelseries Arctis 5

Kan konkurrere med de bedste

Steelseries giver sin egen flagskibsmodel blandt gaming-hovedsæt nådesløs kamp til stregen.

Virkelig god lyd, fornem surroundeffekt og god komfort til en pris, der er svær at slå.
Ikke trådløs. Ikke mulighed for optisk tilslutning.

Danske Steelseries har en høj stjerne hos spilfolket for deres tilbehør i form af blandt andet mus, tastaturer og ikke mindst hovedtelefoner – som den Siberia 840, vi testede i januarnummeret.

Men det er en dyr fornøjelse at sætte topmodellen på hovedet. Steelseries har nu lanceret en ny serie af hovedtelefoner, der angiveligt skulle kunne måle sig kvalitetsmæssigt med deres egne topmodeller, men til en langt lavere pris. Det er opnået gennem et lettere materialevalg og ved at skære i antallet af features og funktioner.

Arctis 5 er seriens midterste model, der kan købes for under en tredjedel af prisen på Siberia 840. Der findes også en mindre model, Arctis 3, hvor man blandt andet må give afkald på lyseffekter og eget lydkort. Eller man kan gå skridtet opad til Arctis 7, og få samme funktioner som i 5’eren, sammen med trådløs forbindelse.

Foto: Steelseries
Foto: Steelseries

 

Steelseries Arctis 5 er en forholdsvis let hovedtelefon i et design, som Steelseries selv betegner som ”voksent”. Voksent eller ej (statistisk set er gennemsnitsspilleren i midten af 30’erne), så er udseendet i hvert fald mere stilrent end gaming-hovedsæt normalt. Den brede plastichovedbøjle går nærmest i et med de flade, ovale ørekopper, og den vigtige mikrofon kan skydes ind venstre ørekop, når den ikke bruges. I den tilstand kan Arctis 5 snildt gå for at være en ”civil” DJ-hovedtelefon. I hvert fald hvis bruger den analoge lydindgang, hvor RGB-belysningen, der omkranser ørekopperne, ikke fungerer. Hvor hovedbåndet i de fleste hovedtelefoner er fast, og bøjlen kan justeres, er det omvendt her: Bøjlen er fastmonteret, og hovedbåndet er elastisk. Ligesom elastikremmen på et sæt skibriller. Remmen ligner også noget, der ville passe naturligt på en slalom-piste.

 

Accessory-program
Hvis udseendet i rent hvid eller kulsort bliver for ferskt, har Steelseries et helt ”accessory-program” til at tilføje en personlig stil. Man kan købe hovedbånd i en række farver og mønstre, og ørepuderne kan udskiftes. De medfølgende er i åndbart ”joggingstof”, men man kan købe ørepuder i velour eller skind.

Det vigtigste i en hovedtelefon er naturligvis elektronikken, i dette tilfælde driverne (højttalerenhederne), der ifølge Steelseries er de samme som bruges i den meget dyrere Siberia 840. Og det kan være med til at forklare den særdeles vellykkedes lyd i Arctis 5.

Man kan bruge Arctis 5 med alle spilplatforme (pc, Mac, PlayStation, Xbox, mobil og VR), men kun på pc får man glæde af alle funktionerne. Spiller man via mobil, Xbox eller fra et VR-system må man nøjes med tokanalers analoglyd via 3,5 mm hovedtelefonstikket.

Tilsluttet en pc sker forbindelsen via USB og det medfølgende adapterkabel, der også er forsynet med en drejeknap til at mikse mellem spillyd og chatsamtale med dine holdmedlemmer. Det er en enklere udgave af miksningen, som man finder på det dyrere, trådløse Siberia 840-hovedsæt, hvor også lyd fra en optisk digitalkilde (spilkonsol) kan mikses ind, og hvor blandingsforholdet kan gøres frekvensafhængigt. Enkel eller ej, så er miksningsmuligheden stadig mere avanceret, end hvad man ser på andre gaming-hovedsæt, og det gør det nemt at følge med i både snak og spil uden at skulle rode med besværlige indstillinger i flere programmer på samme tid.

Fornem surround
Som andre gaming-hovedsæt kan Arctis 5 tilpasses til spillene ved hjælp af den medfølgende software. Hos Steelseries hedder den Engine 3. Programmet er det samme for alle firmaets hovedsæt, men funktioner varierer fra model til model. I dette tilfælde kan man tilpasse frekvensgangen med en fembånds-equalizer, justere kompressionen af lyden, programmere det farvede lys og – ikke mindst – vælge surroundlyd.

Selv om der står 7.1-kanalers surround på pakken, er der ikke tale om ægte, fysisk syvkanallyd plus subwoofer, men om virtuel surround, hvor lyden ved hjælp af digitalt trylleri med fase og forsinkelse panoreres hele vejen rundt om lytteren. Det er selvfølgelig brugbart, når du ser film på computeren, men i lige så høj grad til spil. Når det fungerer, gør surroundlyden det muligt at høre, når fjender nærmer sig i landskabet – og fra hvilken retning. Der er imidlertid stor forskel på kvaliteten af 7.1-illusionen i forskellige gaming-hovedsæt. Og her er det vores erfaring, at DTS Headphones: X virker langt bedst. Desværre må den være dyr at licensere, for de færreste bruger den. Heller ikke Steelseries på firmaets dyrere hovedtelefoner. Men den er med på Arctis 5, hvilket er noget af et scoop til prisen.

 

Lyden
Efter at have prøvet de langt dyrere topmodeller fra de store producenter, herunder Steelseries egen Siberia 840, havde jeg forberedt mig på en noget mindre oplevelse i spillene denne gang. Men nej, Arctis 5 er virkelig baseret på samme drivere som i de dyre modeller, bare anbragt i en simplere indpakning. Og resultatet er ikke mindre overbevisende! Fra dyb bas til den højeste diskant er lyden klar og uforvrænget. Og takket være surroundlyden fra DTS er oplevelsen af at være til stedet i spillets univers endnu bedre og mere engagerende. Det er muligt at lokalisere modstandere præcist omkring dig, så hvis du alligevel må bide i græsset, skyldes det ikke mangel på muligheder, men slet og ret dine egne evner som finskytte.

Handler det alene om lyden, kan det trods høj kvalitet godt lade sig gøre at finde bedre til samme penge. Sony MDR-100AAP, som har en mere velopløst diskant, er siden vi testede den, faldet til samme pris som Arctis 5. Pioneer SE-MJ722T er også et godt bud med sin fornemme bas. Men da der er tale om hi-fi-hovedtelefoner, mangler de alle de spilfunktioner, som får dig levende ud af kampen.

 

Konklusion
Arctis 5 koster kun en tredjedel af topmodellen, Siberia 840, men det er lykkedes at vælge kompromiserne på en måde, så de ikke mærkes ved normal brug. Den har alle de funktioner, som seriøse spillere har brug for, og lyden er (næsten) god nok til at berettige prisen alene. Flødeskummet på toppen af lagkagen er DTS:X Surroundlyd, der gør det muligt at opdage dine modstandere i tide, når de kommer listende bagfra.

Foto: Steelseries
RGB-lyset kan selvfølgelig programmeres. Foto: Steelseries
Bedste pris på Steelseries Arctis 5
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Over-ear, lukket
Drivere: 40 mm
Frekvensområde: 20 – 22.000 Hz
Følsomhed: 98 dB
Impedans: 32 ohm
Antal kanaler: 7.1 (DTS Headphone: X)
Tilslutning: USB-adpter (medfølger)
Lys: RGB
Vægt: 281 gram

Pris: 899,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.