annonse
annonse
Test af: 3 spilkonsoller

Konsolkrigen er over os!

Er du mest til Sony, Nintendo eller Microsoft? Måske er valget allerede truffet for dig.

annonse

2017 har været et fantastisk år for gamerne. Hele to nye spilkonsoller kom på markedet, og tæller vi PS4 Pro med, som principielt udkom i november 2016, har der været udskiftning over hele linjen. Men har der nu også det?

Nej, for i princippet er to af maskinerne ikke decideret nye, men i stedet opgraderede udgaver af allerede eksisterende konsoller sendt på markedet for at udfylde ventetiden og hullet, indtil de rigtige nye maskiner frigives. Lad os kalde det kunstigt åndedræt.

Her taler vi naturligvis om den næste PlayStation og Xbox. Hvornår de kommer, er uvist, men meget tyder på, at det vil blive inden for en overskuelig årrække.

Tiden, hvor konsoller havde en levetid på op mod ti år eller mere, er for længst forbi, og selv om producenterne stadig er bundet af et løfte om at understøtte spil udgivet til de gamle maskiner, presser nye teknologiske landvindinger på og øger behovet for kraftigere hardware. Det betyder nye maskiner, som stadig er bundet til den ældre og svagere hardware, da de skal kunne afspille de samme spil.

(Foto: Producent)

Forbindelsen til bagkataloget

Men netop løftet om bagudkompatibilitet bliver et problem, når vi snakker opgraderede udgaver af eksisterende konsoller. Hele ideen med en konsol er, at hardwaren er statisk, og at udviklerne derfor altid ved, præcis hvad de har med at gøre. Det gør det lettere at optimere og forbedre ydelsen på de enkelte spil.

Når konsolmagerne sender en kraftigere maskine på gaden, piller de ved denne grundtanke, deler deres kunder op i et A- og et B-hold samt lægger et stort pres på spiludviklerne, der nu både skal lave spil til den gamle og den nye konsol.

Software-opdateringer

Måden, udviklerne indtil videre har løst dette problem på, er ved at tilbyde højere opløsning samt småforbedringer på bl.a. frameraten. Disse forbedringer aktiveres via software-opdateringer, som oftest fylder ganske mange gigabyte og derfor lægger et stort pres på internetforbindelsen og den interne lagerplads.

Til gengæld bliver det muligt på PlayStation og Xbox at afvikle spil i fuldfed 4K og i få tilfælde sågar med en framerate på 60 billeder i sekundet (fps). Det er ret lækkert og noget, der hidtil har været forbeholdt pc-gamere.

(Foto: Producent)

Nyt udstyr

Dette stiller naturligvis særligt krav til dit tv, hvor Full HD (1080p) ikke længere er nok. I stedet må du ud og investere i et 4K-tv med HDR. Husk også at opgradere din receiver, hvis du bruger en sådan som switch. Det er med andre ord en dyr fornøjelse at være med på moden.

Har du ikke et 4K-tv, kan der dog heldigvis stadig være en vis fornuft i de opgraderede maskiner. Spiludviklerne kan nemlig også vælge at udnytte den ekstra hukommelse og regnekraft til at forbedre oplevelsen i Full HD og eksempelvis give dig en højere framerate og hermed mere stabil oplevelse. Igen kræver det en software-opdatering.

VR og 3D

En anden måde, man kan forlænge spilkonsollernes levetid på, er ved at introducere ting som VR og 3D. Kun Sony hænger stadig ved med deres PSVR-headset, og alle har de stort set droppet 3D igen. Det samme gør sig gældende med styring med kroppen. Microsoft havde deres Kinect-kamera, mens Sony havde PS Move. Ingen af delene har været en større succes og er i dag noget, der mest forbigås i stilhed.

Hvad med Nintendo?

Og så har vi Nintendo, der som sædvanlig stikker lidt ud fra feltet og løber deres helt egen vej. Nintendo Switch kan ikke vise spil i 4K og er generelt slet ikke i nærheden af at være så kraftig som konkurrenterne fra Sony og Microsoft. Men det behøver ikke at betyde noget. Formlen på deres succes er den samme. De har et stort bagkatalog af elskede karakterer, og hardwaren kommer i anden række.

Det betyder dog ikke, at Switch ikke har et par esser oppe i ærmet, og det er fedt at se, at japanerne stadig kan tænke nyt og anderledes, mens Sony og Microsoft tænker i pixels og teraflops.

(Foto: Producent)

TEST AF: Nintendo Switch

Nintendo dropper igen pixelræset og satser i stedet på innovation og anderledes styring med deres særlige touch-skærm på 6,2 tommer. Det ligner en tablet, men er en spilkonsol, som bådeLæs hele testen...

TEST AF: Sony PlayStation 4 Pro

Det primære salgsargument for PS4 Pro er muligheden for at afvikle spil i 4K samt understøttelsen af HDR. Det er dog ikke alle spil, der kan køre i ægte 4K,Læs hele testen...

TEST AF: Xbox One X

Med lanceringen af Xbox One X har Microsoft sendt verdens kraftigste spilkonsol på gaden. Du er med andre ord garanteret den vildeste spilgrafik på en konsol til dato – hvisLæs hele testen...

Fakta & Rating:
  • Sony PlayStation 4 Pro 2.888 kr.
  • Nintendo Switch 2.499 kr.
  • Microsoft Xbox One X 3.999 kr.

Læs også:

Dit digitale bibliotek

Hvordan skal man lagre sine digitale mediefiler for let at kunne afspille dem på computer, tablet og i hjemmebiografen? Netværksharddisken er svaret.

Fleksibel og enkel

Linkstation gør hvad den skal, men skiller sig ikke ud, hverken positivt eller negativt.

Billig, men støjende

En billig netværksdisk som håndterer det mest nødvendige, men som har nogle mangler.

Hurtig og let tilgængelig

Let installation og nem log-in fra nettet og smartphone til en god pris.

Avanceret, men begrænset

Et hav af funktioner, men moderat ydelse og mærkelige begrænsninger trækker indtrykket ned.

Hurtig og spækket med funktioner (specielt anbefalet)

Når man har installeret ReadyNAS er den både brugervenlig og rig på finesser.

Pæn og hurtig (bedst i test)

Trods alle funktionerne er den let at bruge og har udmærket ydelse.

Hurtig og billig (bedste køb)

Som en billig løsning til sikkerhedskopiering og medielagring er My Book aldeles udmærket.

Battle: Wii vs. Move vs. Kinect

Det tog sin tid, men Microsoft og Sony er endelig kommet ud af starthullerne, og har meldt deres ankomst i arenaen. Kampen om den bevægelsesfølsomme styreform kan endelig begynde, og det er på tide at finde ud af, om Sony, Microsoft eller Nintendo har trukket det længste strå i kampen om gamernes gunst.

I denne testen finner du:

Nintendo Switch
Nintendo Switch er ikke som andre spilkonsoller. Den er helt sin egen!
Sony PlayStation 4 Pro
PS4 Pro ved ikke helt, hvilket ben den skal stå på.
Xbox One X
Microsoft tager førertrøjen på og spiller med musklerne.

På forsiden nå

Kygo A6/500

Da jeg testede hovedtelefonerne Kygo A9/600 for et par måneder siden, blev jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for at...

Thor: Ragnarok

I Marvels mangefacetterede superhelteunivers er det faktisk en af “vores egne”, der er blevet en af de mest populære helte....

Jabra Elite 65T

Siden Apple frigav deres AirPods i december 2016, er der sket meget og kommet mange konkurrenter til på markedet for...

Marseille, 2. sæson

I 1. sæson blev vi introduceret for det beskidte politiske spil i den multikulturelle by Marseille. Robert Taro (Depardieu) havde...

Sony VPL-VW760ES

Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

6 trådløse fitnesspropper

Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

Focal Kanta No.2

Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...
annonse
annonse
annonse
annonse