annonse
annonse

Test af: Leica M

Kvalitet i verdensklasse

Kærligheden er grænseløs, men jeg ved, at det aldrig kan blive os. Herregud, hvor vil jeg savne M.

Lyd & Billede mener

Upåklagelig billedkvalitet Som støbt i hånden Bundsolid kvalitet Mulighed for elektronisk søger
Placeringen af SD-kortet Høj pris
annonse

De fleste husker deres første bil. Deres først kys. Nogle sågar deres første kamera. Alle har et billede i hovedet af det, selv om det er længe siden. Billederne fra det første kamera eksisterer måske stadig. Hvis ikke, så såede det måske det frø, som gjorde, at man aldrig er stoppet med at fotografere. Hvad enten man er lykkelig amatør eller hårdtarbejdende professionel.

Mit første Leica var et IIIg fra slutningen af 50’erne. Et befriende enkelt målsøgerkamera med optisk søger, en 5 cm blænde f/3.5 og ingen lysmåler. Det var separat ekstraudstyr. Kameraet var fantastisk solidt bygget, og kvalitetsfølelsen overgik alt, hvad japanerne lavede på den tid. Men vi gled fra hinanden, og mens jeg gik over til mellemformatet, fik mit IIIg et nyt hjem hos en Leica-samler, der så en potentielt stigende værdi i et IIIg.

Han fik ret
I dag kan ældre Leica-kameraer skifte ejer for flere penge, end kameraet kostede fra nyt. Om det også vil ske med Leica M, er usikkert. Men det, der er sikkert, er at med M har Leica lavet deres bedste kamera nogensinde. Og måske det bedste i verden. Det handler ikke bare om status, men varig kvalitet og ikke mindst den affektion, man som fotograf kan føle, når værktøjet er så perfektioneret, at det bliver en forlængelse af sindet.

Klassisk målsøger
Som alle M-modeller siden M3 fra 1954 har kameraet en stor optisk målsøger – M for Messsucher. Skønt det er mere præcist at kalde det en rammesøger, fordi den for første gang markerer brændvidde og billedvinkel med en ramme, som fylder hele søgeren. Uanset objektiv. Kameraet, som bare kaldes M – ikke M10, som ville have været naturligt efter forgængeren M9 – har fået en helt ny 24 megapixel CMOS-billedsensor i småbilled/full-format på 24 x 36 mm.

Leica-M-black_back

Den er udviklet sammen med CMOSIS i Frankrig og bruger en mere konveks type mikrolinse over alle sensorerne, som skulle give bedre lysfølsomhed, også i yderkanten af billedcirklen på vidvinkelobjektiver.

Kameraet kan også optage video i fuld 1080p-opløsning, med 25 eller 24 billeder i sekundet. Og har fået en egen optageknap. En ny, højopløst skærm med 920.000 billedpunkter, beskyttet af ridsefrit Gorilla Glas, og en tilbehørsport bag blitzskoen adskiller tydeligt kameraet fra M9.

Tilbehørsporten kan bruges til en tilsluttet stereomikrofon eller en Leica (og Olympus) LCD-søger, som er ekstraudstyr. LCD-søgeren er praktisk af mange grunde, bl.a. fordi den i lighed med at bruge skærmen som søger – Live View – har fokusassistance, Focus Peaking. Som er hvide eller røde markeringer af konturerne, når motivet er i fokus.

En funktion, der er mere nyttig, end man skulle tro. For M er stadig et rendyrket manuel-fokus kamera.

Rendyrket
Fokuseringen foregår på den gammeldags måde med mekanisk overførsel fra objektivet. Den laver et forskudt splitbillede i centrum af søgeren, som man bruger, når man fokuserer skarpt. En metode, der kræver tilvænning. Særlig hvis man er vokset op med autofokus.

Det lyder måske som en anakronisme med manuel fokus i vore dage. Men det forsinker ikke fotoprocessen så meget, som man måske skulle tro. Med lidt øvelse kan man selv fokusere forbavsende hurtigt – og ikke mindst selv bestemme, hvor fokusplanet skal ligge.

M-R70-180-handgrip-EVF

Blandt ekstraudstyret til M findes der en Leica R-til-M objektivadapter. Med den kan man bruge Leica R-optik på kameraet og se 100 procent billedudsnit med fokusassistance på den elektroniske søger og skærmen. Et nyt håndgreb med integreret GPS-modul findes også til kameraet, som trods alle lighederne med forgængeren er et langt bedre og mere rendyrket værktøj.

Fakta & Rating:
  • Type: Systemkamera med 24 MP full-frame billedsensor
  • Optik: -
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 920K billedpunkter
  • Højdepunkter: Optisk rammesøger, vejrtætnet, 1080p 25 fps video, fokusassistance, port til elektronisk søger
  Pris: 48900

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.