Den japanske producent har hevet flere gode tv-modeller op af hatten i år, og på papiret er 55X8505B måske det mest spændende af dem alle. En billigere version af topmodellen X9005 uden sidemonterede højttalere lyder unægtelig som opskriften på en succes. Men spørgsmålet er, om Sony i forsøget på at trimme prisen også har strippet det for andre ting, der betyder noget.
Designmæssigt er 55X8505 en flad affære uden det kileformede Wedge-design, som vi kender fra topmodellen. Manglen på sidemonterede højttalere bidrager til en væsentlig slankere formfaktor – faktisk er 65 tommers versionen af X8505 lidt tyndere end 55 tommers versionen af X9005!
Brugervenlighed og funktioner
Hvor LG kan prale af en lækker og intuitiv brugerflade, må vi nøjes med et lidt mere simpelt system hos Sony. Startmenuen er organiseret med forskellige forsider baseret på, hvilken indholdskategori man vil se, og der bliver nødvendigvis lidt flere knaptryk for at komme derhen, hvor man vil. Men i det store og hele er Sony-skærmen let og behagelig i brug.
Skype-kamera medfølger, og 55X8505B understøtter de vigtigste apps, inklusive Netflix i 4K-version. Den såkaldte One Flick Remote har ikke pegefunktion, men lader dig vælge ved at føre tommelfingeren hen over en trykfølsom plade.
Billedkvalitet
X8505 har et lidt mere simpelt billedpanel end det, der sidder i den dyrere X9005-model. På papiret er de næsten ens, med undtagelse af 3D (aktive briller til X9005, passive briller til X8505) og manglen på X-tended Dynamic Range billedprocessering.
X8505 har derimod såkaldt Triluminos Color – en teknik, der udvider farvenuancerne. Vores erfaring med den er lidt blandet: I standard billedtilstand tilfører Sony-skærmen nogle lilla og turkise nuancer, der egentlig ikke skal være der. Det medfører, at billedet kan få et lidt blåligt skær. På det anden side har Triluminos fordelen af friske, nuancerede farver uden for meget farveblødning eller oversatureret rød, som ofte er resultatet, når producenterne gå amok med farvekontrollen.
I lighed med andre Sony-modeller har X8505 også en velfungerende Football-indstilling, der fungerer godt til sport og spil med jævne, flydende bevægelser. Vi foretrækker dog – som sædvanlig – den mere neutrale Cinema-indstilling til det meste billedindhold.
Når vi sammenligner direkte med LG 55UB950V, har Sony et lidt fladere sortniveau, som til gengæld er mere jævnt fordelt uden den generende effekt af lokal lysstyring. Selv om LG-skærmen har lidt mere kontrast i afgrænsede områder, foretrækker vi generelt Sonys billedæstetik.
X8505 mod referencen
Efter at Sony KD-65X9005B vandt vores seneste test af 4K-skærme, var forventningerne til 55X8505B selvfølgelig høje. Ønskedrømmen var at få samme billedkvalitet i en mere overkommelig indpakning. I praksis blev det ikke helt sådan: Man kan se, at X8505 mangler nogle af X9005’s kvaliteter, og kontrast og sortniveau er ikke helt på niveau med topmodellen. X8505 har et lidt lysere sortniveau med mere ujævn lysfordeling.
Når det er sagt, så kan vi dog genkende mange af de gode egenskaber fra X9005. 55X8505B gør f.eks. et fremragende stykke arbejde med at opskalere såvel HD video-optagelser som Blu-ray – med synligt mindre støj og bedre klarhed end LG 55UB950V. Hvor andre 4K-skærme synes at fremhæve detaljerne unødigt, kommer selv den mindste detalje ubesværet frem på X8505. Faktisk sad vi med et lidt fåret smil om munden over, hvor skarpt Walter White og hans kumpan Jesses kriminelle eskapader blev gengivet.
Én ting er sikkert: Har man først vænnet sig til at se sine yndlingsprogrammer i 4K-kvalitet, er det lidt skuffende at gå tilbage til almindelig HD, og hvis du er erklæret serie-junkie, bør du helt sikkert overveje et 4K-tv.
Lydkvalitet
Sony har gjort et stort nummer ud af deres Wedge-design med ekstra kabinetvolumen og avancerede lydsystemer. Med 55X8505B må man klare sig uden noget af dette: Højttalersystemet er af den mest simple slags med 2 x 20 watt og to fuldtone-højttalere.
Lyden er da også forholdsvis spag uden særlig meget fylde til stemmer, musik og lydeffekter. Lydgengivelsen har en tendens til at brydes op og blive hård og spids, når man skruer op for volumen. Der er godt nok mulighed for at udvide basfrekvenserne med en trådløs subwoofer (SWF-BR100), men efter vores mening bør Sony-skærmen snarere kombineres med et komplet separat lydsystem af god kvalitet.
Konklusion
I lyset af erfaringerne med W805 og X9005 havde vi meget høje forventninger til X8505. Ikke alle blev indfriet: Selv om Sony KD-55X8505B scorer højt på kontrast og sortniveau, er den generelle billedkvalitet ikke lige så suveræn som på storebror.
Når det gælder opskalering af HD-indhold og visning af ægte 4K-materiale, er X8505 dog i sit es i forhold til konkurrenterne. Her er det et niveau over modstanderen fra LG og kommer tæt på vores favorit i mellemklassen, Samsung 55HU7505, men ikke nok til at skubbe Samsung af tronen.
Også i denne test:
LG 55UB950V
Ujævn præstation
LG fokuserer stærkt på OLED-tv’er i øjeblikket, men har også lanceret en række LCD-skærme med 4K-opløsning, deriblandt topmodellen 55UB950V.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer