Sydkoreanske LG har været meget i vælten den sidste tid, bl.a. takket være deres banebrydende OLED-teknologi. Men trods nye landvindinger på billedfronten har LG ikke helt opgivet traditionel LCD. Den aldrende, men robuste teknik er stadig billigere at producere i store mængder og skærmstørrelser. Og størrelsen er vigtig, når det gælder om at udnytte 4K-opløsningen til fulde. Heldigvis ser det ud til, at prisen på store 4K-skærme vil falde yderligere i år.
Det nye 65UF850V er et godt eksempel: En tilsvarende skærm ville koste omkring 50.000 kroner, dengang tv’er med Ultra HD-opløsning først kom på markedet for to-tre år siden. 65UF850V er efterfølgeren til UB850V, en af sidste års bestsellere på 4K-fronten. LG har finpudset konceptet og tilbyder i år et veludstyret, opdateret 65 tommers tv til en konkurrencedygtig pris.
Brugervenlighed og funktioner
LG introducerede deres nye smart-tv system, WebOS, i 2014. En helt ny brugerflade, som var bedre tilpasset moderne brugervaner. De mest brugte indholdskilder, såsom Netflix, YouTube og almindeligt tv, ligger let tilgængelige på menulinjen. Kombinationen af lækkert menusystem og pegefjernbetjening til at navigere med betød, at brugervenligheden fik et kraftigt løft.
Årets version er af udseende meget lig den foregående. Det er først og fremmest på processorsiden, at LG har gjort tiltag for at trimme hastigheden. Og det kan mærkes, så snart vi tager fjernsynet i brug: Menuvalg, skift mellem videokilder, start af apps som Netflix og YouTube osv. går mærkbart hurtigere end på sidste års modeller.
LG 65UF850V er også godt opdateret på indholdsfronten. Med understøttelse af både HDMI 2.0 og de vigtige videoformater HEVC og Google VP9 er LG-skærmen godt forberedt til 4K-indhold fra en række forskellige platforme, inklusive Netflix, YouTube og det nye UHD Blu-ray-format, når det ser dagens lys.
Billedkvalitet
65UF850V har et billedpanel af typen IPS (In-Plane Switching) med LED-kantbelysning. IPS er kendt for at give bredere betragtningsvinkel end traditionelle VA-paneler. De kantmonterede lysdioder er opdelt i grupper, som kan styres lokalt i forhold til indholdet på skærmen.
Tv’et varter op med et skarpt og detaljeret billede. Vi startede med 4K-version af Netflix-serien Better Call Saul og blev straks imponeret over, hvor skarpt og naturtro billedet ser ud. Sammenlignet med et Full HD-tv virker det, som om nogen er gået amok med en vaskeklud på tv-skærmen! Lysstyrken er også god nok til, at man kan se tv under stort set alle lysforhold i rummet.
LG-skærmen er slank og elegant, og har en spalte forneden, som reflekterer lyden fra højttalerne frem mod lytteren.
Det er ikke kun rent 4K-materiale, der imponerer. LG-skærmen gør også et godt stykke arbejde med at opskalere almindelig Full HD 1080p (Blu-ray) såvel som 1080i (tv-indhold) til 4K uden at generere irriterende støj. Vi anbefaler dog at styre uden om lavopløst SD-indhold på en så stor skærm.
LG-skærmen kommer med gode forprogrammerede billedindstillinger, såsom Standard, Film og Ekspert. Sidstnævnte er en ISF-baseret professionel indstilling, som muliggør avanceret kalibrering. Det betyder i praksis, at man kan vælge den billedindstilling, der passer bedst til lysforholdene i rummet og det indhold, man vil se (film, tv-serier, sport osv.) – eller finjustere sig frem til helt neutrale farver.
LG’s skærm har en fremragende farvegengivelse med masser af nuancer. Vælger man Film- eller Ekspert-indstillingen, får man desuden meget neutrale farver. En anden ting, der skiller sig ud, er den gode betragtningsvinkel: Man kan sidde langt ude til siden for skærmen, uden at farverne skifter karakter.
65UF850V har dog ikke den bedste kontrast, vi har set. Kort fortalt oplever vi, at billederne bliver lidt falmede og mangler dybde i mørke scener. Sort bliver ikke ordentlig sort på LG-skærmen. Desuden kan vi se, at den har problemer med ujævn lysfordeling: Man kan ane tydelige lyspletter fra kantbelysningen i mørke scener. En ret almindeligt problem på LED LCD-skærme, men temmelig udtalt i dette tilfælde.
Tv’et er udstyret med en form for “local dimming”, hvor lysstyrken kan varieres, inddelt i tre segmenter på skærmoverfladen. Men dette baggrundslys hænger indimellem efter og påvirker den generelle oplevelse af kontrast og dybde i billedet. Vi håber og forventer dog, at den måde, baggrundsbelysningen arbejder på, kan forbedres med en snarlig firmware-opgradering.
Brugervenligt: LG’s operativsystem WebOS er tilpasset til moderne brugeres vaner. Kilder som Netflix, YouTube og almindeligt tv ligger let tilgængelige på menulinjen.
Lydkvalitet
Lydmæssigt kan 65UF850V beskrives som klart godkendt. Lydsiden er udviklet i samarbejde med Harman Kardon, og højttalerne giver god klarhed og taleforståelse samt en brugbar basgengivelse. En separat soundbar eller et ditto lydsystem er dog klart at anbefale.
Konklusion
LG 65UF850V er uden tvivl et interessant tv for dem, der leder efter en veludstyret storskærm til en fornuftig pris. Brugervenlighed og udstyrsniveau er i absolut topklasse, og denne 4K-skærm er forberedt til det allernyeste inden for videoformater. Billedkvaliteten er også god, omend ikke helt i top: Der er nogle mangler i kontrast og lysfordeling, som afholder os fra at finde topkarakteren frem.
65UF850V kan fint fungere som allround-skærm i de fleste sammenhænge, men er ikke det bedste til film og tv-serier.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer