annonse
annonse

Test af: Lima Ultra

Lima snubler på målstregen

Ideen bag Lima er utrolig god, men eksekveringen halter.

Lyd & Billede mener

Det er nemt at komme i gang og overføre filer til den eksterne harddisk. Du sparer de månedlige gebyrer til Apple, Dropbox osv.
Der er kun adgang til harddisken via Limas egne apps. Du mister data, hvis harddisken bryder sammen. Harddisk skal købes separat.
annonse

Hvorfor betale penge hver måned for lagring i skyen hos Google, Apple, Microsoft eller Dropbox, hvis du kan gemme og tage backup af dine data sikkert derhjemme?

Har du stået med denne tanke før, så har du sikker også overvejet en NAS (Network Attached Storage), som er den gængse måde at løse dét problem på. Sæt en kasse med indbygget computer og harddiske direkte til dit netværk, og lad familien tilgå den fra alle deres enheder. Det lyder simpelt, men det er det desværre ikke altid.

Fælles for de fleste af disse NAS’er er, at de kan være bøvlede at komme i gang med samt kræver lidt større kendskab til teknikken bag. Som personlig bruger af NAS igennem de sidste ti år ved jeg, hvad jeg taler om, og har desværre fået mange grå hår i forsøget på at få den lille kasse til at spille perfekt. Af samme årsag blev jeg mere end nysgerrig, da jeg først hørte om Lima og deres bud på lagring i skyen derhjemme. Ja, det lyder selvmodsigende, men det er det nu ikke.

Lillebitte NAS

Ligesom en traditionel NAS består Lima af en lille kasse, der skal kobles til dit netværk. Modsat en almindelig NAS er den dog i ordets bogstaveligste forstand lille og minder derfor mere i størrelse om en Raspberry Pi minicomputer. Her er ingen plads til interne harddiske, hvorfor du heller ikke behøver at spekulere for meget over ting som RAID og RPM.

Det er som sådan både godt og skidt, særligt hvis du ser Lima som en ren erstatning for en NAS, da netop den manglende RAID-funktion gør dine data langt mere sårbare overfor harddiskfejl og hermed datanedbrud. Nuvel, man kan ikke få det hele. I stedet fokuserer Lima på enkelheden i at gemme og tilgå dine filer, uanset hvor du befinder dig.

Til dem, der har hørt om Lima før, kan vi sige, at der her er tale om anden udgave, også kaldet Lima Ultra, som skulle være op til 16 gange hurtigere at overføre til og læse fra, hvilket er en ret essentiel del af en netværksharddisk. Dine mobile enheder smelter sammen, og du har dine data tilgængelige fra alle enheder. Smart, men også ambitiøst.

Ren plug-and-play

Fra du tager Lima ud af æsken, er det tydeligt, at opsætningen hurtigt er overstået. Sæt netværkskablet i enden af den lille hvide kasse og herfra til routeren, herefter et strømkabel og til sidst en USB-harddisk i den anden ende. Lima hævder, at det tager ti minutters tid at komme i gang, men vores oplevelse var, at det gik hurtigere. Installér nu app’en på din pc eller Mac, opret en konto, og app’en finder Lima på dit netværk og registrerer samtidig, hvor meget plads der er til rådighed på den eksterne harddisk.

Vil du også have adgang til Lima på din telefon, installerer du blot app’en til iOS eller Android, og nu er der også forbindelse herfra.

Læs også:

Stadig den kraftigste

Asus beviser med G703, at de stadig fortjener førertrøjen.

Larmer som en jetjager

Alienware skruer op for opløsningen – og blæserne.

Udstyrsstykke i kæmpeformat

Der er ikke undladt noget i MSi’s titaniske gaming-maskine. Det kan mærkes på bærbarheden.

Svendestykke fra HP

HP’s Omen-serie er blevet en ligeværdig konkurrent til de etablerede gaming-mærker.

Kraftkarl i slank indpakning

Skinnet bedrager i Acers gamerlaptop, som har langt flere muskler end først antaget.

Toppen af poppen

Hvilken gaming-computer ville du vælge, hvis du vandt i lotto? Vi har testet fem brutale laptops, hvor der ikke er sparet på noget.

Udstyrsstykke med sportstuning

Du kan få HyperX’ tastatur, lige som du vil have det.

Gentleman-dræberen

Afdæmpet design og lækker teknik med ergonomisk komfort.

Hot rod-keyboard

Ultrakompakt tastatur med turneringsmål er kynisk som et oversavet haglgevær.

Taster til sofaspillere

Hvis trådløs forbindelse er spørgsmålet for dig, er Logitechs gaming-tastatur svaret.

Bedre håndelag i spillene

Få fingerspidsfornemmelse for din gaming. Vi har lagt hånd på fire mekaniske tastaturer til spil.

Lås op med mobilen

Hvorfor vride eller rode med nøgler, når man kan fjernstyre?

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.