annonse
annonse
Test af: Microsoft Surface Book

Solid hybrid fra Microsoft

Microsofts første bud på en laptop vil lidt for meget, men kommer alligevel flot i mål.

Lyd & Billede mener

Surface Book er en ufattelig lækker maskine med masser af kræfter og lang batterilevetid.
Prisen er alt for høj, og det kan diskuteres, om Microsoft ikke burde have droppet tablet-funktionen.
annonse

Har du 15.000-20.000 kroner, der brænder i lommen, og er du på udkig efter den ultimative 2-i-1 laptop, så har Microsoft måske, hvad du leder efter. Surface Book er en hybridmaskine, dvs. både tablet og laptop i ét, og har tidligere været forbeholdt det amerikanske marked. Nu kommer maskinerne dog endelig til Skandinavien efter deres oprindelige lancering tilbage i oktober 2015. Det naturlige spørgsmål er så: Har den været værd at vente på?

En lækker hybrid

Lad det være sagt med det samme: Surface Book er en laptop for sig og kan derfor ikke direkte sammenlignes med hverken Apples MacBook Pro eller andre 2-i-1 maskiner, selv om det er nærliggende pga. det meget stilrene og lidt industrielle design.

Den nærmeste slægtning er i stedet Microsofts egen Surface Pro 4, med hvem Surface Book har mange ligheder. Begge er lavet i solid sølvfarvet magnesium og har store touch-skærme. Men her hører lighederne stort set også op.

Surface Book er en hybrid-pc, en 2-i-1-maskine, der både kan bruges som laptop og som tablet. Microsoft første, vel at mærke. Dertil er software-producenten gået hele vejen og har skabt en maskine, der både er solid og lækker, har lang batterilevetid og er lynende hurtig på samme tid. Den slags er dyrt, og Surface Book koster da også spidsen af en jetjager.

(Foto: Microsoft)

En smuk skærm

Særligt den store 13,5 tommers skærm på Surface Book er værd at fremhæve. Det er trods alt også her, det meste af mekanikken sidder. Den er godt 21 procent større end på Surface Pro 4 og har en opløsning på 3000 x 2000 pixel. Grundet dens fremragende sortniveau og farvedybde kunne man godt tro, at der var tale om en OLED-skærm. Betragtningsvinklen er god, men afslører også, at der er lidt rigeligt genskin i glasset.

Som de øvrige Surface-produkter har Surface Book et skærmforhold på 3:2 i stedet for 16:10 eller 16:9, som vi ser på andre tablets. Alt efter hvad man vil bruge maskinen til, kan det både være en fordel og en ulempe. Til film og spil vil man nok foretrække en bredere skærm, mens billed- og tekstbehandling gør sig bedre i 3:2-formatet.

Der er selvfølgelig kameraer på både front og bagside. Det bagerste er ikke meget værd, mens kvaliteten på det forreste er overraskende god. Det bruges desuden til Microsofts egen ansigtsgenkendelses-software, Hello, som man hurtigt bliver afhængig af.

Det dér hængsel

Skærmen – som Microsoft kalder Clipboard – er fæstnet til tastaturet via et specialdesignet hængsel kaldet Dynamic Fulcrum Hinge. Som en metallisk rygsøjle holder det skærmen på plads med sine indbyggede magneter og har desuden et lille trick oppe i ærmet. Ved et tryk på en knap på tastaturet løsnes skærmen nemlig fra hængslet og kan nu afmonteres.

(Foto: Microsoft)

Det tager et par sekunder, hvilket godt kan virke irriterende i starten. Der er dog mening med galskaben. Har du investeret i en maskine med dedikeret GPU, som sidder under tastaturet, skal den frakobles, før du afmonterer skærmen. Maskinen skal derfor lige have tid og lov til at gemme dit arbejde, inden du skiller den ad.

Desværre fungerer denne funktion ikke helt perfekt, og vi oplevede et par gange, at skærmen satte sig urokkeligt fast. Det var vældig irriterende. En nulstilling af det mekaniske hængsel igennem bios var nødvendig for at skille de to ad igen.

Desuden tilføjer hængslet en del tykkelse til maskinen. Grundet sin konstruktion slutter det ikke helt tæt, hvilket betyder en sprække på godt en cm, når maskinen er klappet sammen. Vi havde foretrukket, at maskinen lukkede helt tæt, så skærmen dermed var bedre beskyttet mod snavs og skidt.

Halvsløj tablet

Til trods for at Microsoft sælger Surface Book som en 2-i-1 maskine, er det tydeligt, at det er som laptop, at maskinen er mest anvendelig. Tastaturet indeholder ud over det dedikerede grafikkort også et stort batteri, hvilket Clipboardet i den grad savner, når skærmen kobles fra. Du skal ikke regne meget mere end tre timers brug, før du igen skal finde en stikkontakt. Det er i den lave ende for en tablet.

Dertil føles skærmen simpelthen alt for stor at sidde med i skødet, og kanterne er en anelse for skarpe til, at det føles naturligt. En anden ting, der irriterede en smule, var placeringen af power- og volumenknapperne samt hovedtelefonudgangen. Fordi tastatur og skærm kan skilles ad, giver det god mening, at disse findes på netop skærmen. Når skærmen er koblet til tastaturet, virker det dog som en unaturlig og upraktisk placering.

(Foto: Microsoft)

Maskinens to USB-porte og indgang til SD-kort er til gengæld placeret i tastaturdelen, så dem må du altså undvære, hvis du medbringer skærmen alene. Begge dele har heldigvis en port til det magnetiske ladekabel og kan lades op uafhængigt af hinanden.

Til skærmen hører også Microsofts nye Surface Pen. Den er utrolig god at skrive med og kan hægtes på siden via indbyggede magneter. Den sidder rigtig godt fast

Fremragende laptop

Som almindelig laptop klarer Surface Book sig heldigvis en del bedre. Vores testeksemplar var udstyret med Intels Skylake i5-6300U processor, 8 gigabyte ram og indbygget Nvidia GPU. Som det kan ses på vores testresultater, giver det en ganske fin ydelse, som dog er afhængig af den indbyggede processor.

Har du en maskine med indbygget GPU fra Nvidia, som vores testeksemplar var udstyret med, øges regnekraften betragteligt, men forvent ikke, at maskinen egner sig til moderne 3D-spil. Det er først og fremmest en arbejdshest, og den vil derfor egne sig godt til video- og billedredigering.

Hvor batteriet havde det lidt svært i tablet-mode, ser det heldigvis meget bedre ud, når tastaturet er sat til. Moderat brug og en fornuftig lysstyrke giver omkring 13 timer. Den her maskine kan du roligt tage med dig på farten uden frygt for at løbe tør for strøm lige med det samme.

(Foto: Microsoft)

Konklusion

Microsoft Surface Book er en ufattelig lækker maskine, som for mange kunne være et godt alternativ til Apples MacBook Pro eller Dells XPS 13. Dertil må vi sige, at ja, den har været ventetiden værd.

Desværre er prisen i den meget høje ende. Årsagen hertil skal findes i den aftagelige skærm. Du bør derfor gøre op med dig selv, om det overhovedet er en funktion, du har brug for eller vil komme til at bruge. Er svaret nej, så er Surface Book ikke en maskine for dig.

Vi så gerne, at Microsoft tog den erfaring med sig, som de har fået fra denne første model, og fremadrettet lancerer en maskine uden aftagelig skærm og med en noget lavere pris. Den skal nok blive en succes.

Fakta & Rating:
 • Windows 10 Pro 64-bit Edition

  2,4 GHz Intel Core i5-6300U dual-core

  8 GB ram / 256 GB SSD

  802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0

  13,5" touch-skærm, 3000 x 2000, 267 ppi (10 punkts multitouch)

  Nvidia GPU, Intel HD Graphics 520

  2 x USB 3.0, SD, SDHC og SDXC Memory Cards

  Mål og vægt: 312,3 x 232,1 x 13-22,8 mm / 1.516 g

  Surface Pen

  Pris: 16.499 kroner

  Web: microsoft.com

  Benchmarks

  Geekbench 4

  CPU Benchmark: 3.432 (single-core), 6629 (multi-core)

  Compute Benchmark: 26.587

  Cinebench R15

  OpenGL: 58,15 fps

  CPU: 220 cb

  Basemark 3.0: 172,21 (Edge)

  PCMark 8 Home Conventional 3.0: 2.282

  3DMark (Fire Strike): 1.913

  Læs også:

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  Fuldtræffer fra Samsung

  Galaxy S II er mobilen som rammer plet på alle punkter. Tynd, hurtig og lækker.

  Dit digitale bibliotek

  Hvordan skal man lagre sine digitale mediefiler for let at kunne afspille dem på computer, tablet og i hjemmebiografen? Netværksharddisken er svaret.

  Fleksibel og enkel

  Linkstation gør hvad den skal, men skiller sig ikke ud, hverken positivt eller negativt.

  Billig, men støjende

  En billig netværksdisk som håndterer det mest nødvendige, men som har nogle mangler.

  Hurtig og let tilgængelig

  Let installation og nem log-in fra nettet og smartphone til en god pris.

  Avanceret, men begrænset

  Et hav af funktioner, men moderat ydelse og mærkelige begrænsninger trækker indtrykket ned.

  Hurtig og spækket med funktioner (specielt anbefalet)

  Når man har installeret ReadyNAS er den både brugervenlig og rig på finesser.

  Pæn og hurtig (bedst i test)

  Trods alle funktionerne er den let at bruge og har udmærket ydelse.

  Hurtig og billig (bedste køb)

  Som en billig løsning til sikkerhedskopiering og medielagring er My Book aldeles udmærket.

  Det endelige opgør

  En smartphone uden apps er ingen smartphone. Apples App Store var den første af sin slags, men bliver nu bidt i haserne af især én konkurrent. Der er selvfølgelig tale om Android Market, og nu er spørgsmålet, om App Store stadig kører forrest i feltet i den gule trikot, eller om Android Market allerede har overhalet indenom. Vi har testet.

  Battle: Wii vs. Move vs. Kinect

  Det tog sin tid, men Microsoft og Sony er endelig kommet ud af starthullerne, og har meldt deres ankomst i arenaen. Kampen om den bevægelsesfølsomme styreform kan endelig begynde, og det er på tide at finde ud af, om Sony, Microsoft eller Nintendo har trukket det længste strå i kampen om gamernes gunst.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse