annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
Asus ZenFone 5Z ZS620KL
annonce

Lidt mere af det gode

Topmodellen i årets ZenFone-serie er på de fleste punkter identisk med lillebror. Bare langt hurtigere.

Plus lbadvantages
En turboladet udgave af ZenFone 5. Lynhurtig processor og endnu hurtigere grafik. Prisen er helt rigtig.
Minus lbdisadvantages
Ikke helt så luksuriøst udstyret som sidste års topmodel, men prisen er til gengæld langt lavere.

Det er et års tid siden, Asus annoncerede deres entré på det globale smartphone-marked. Nu er de klar med anden generation, kaldet ZenFone 5. Vi testede standardmodellen i forsommeren, men nu har vi omsider fået fat i topmodellen, ZenFone 5Z.

Af ydre ligner Z-modellen sin lillebror på en prik. Faktisk skal man ind under det metalblå eller sølvfarvede skjold for at finde forskellen på de to. De er nemlig bygget over samme chassis, og de har også præcis samme kamera. Oplåsningsknappen med indbygget fingeraftrykslæser er anbragt på bagsiden i stil med LG.

Der, hvor forskellen sætter ind, er primært på processoren. I stedet for mellemklasse-CPU’en Snapdragon 636 er ZenFone 5Z udstyret med Snapdragon 845. Der er også mulighed for mere ram (op til 8 gigabyte i stedet for maks. 6) og lagerplads (op til 256 gigabyte). Den model, som vi fik til test, var dog kun udstyret med 6 gigabyte ram og 64 gigabyte lager. Endelig skal en ekstra mikrofon give mulighed for bedre automatisk støjreduktion.

Skærmen er en IPS-skærm på 6,2 tommer med en opløsning på 2246 x 1080 punkter. Ganske som på ZenFone 5. Det er en neddrosling af ambitionsniveauet i forhold til ZenFone 4 Pro, der havde en AMOLED-skærm. Til gengæld er opløsningen lidt højere for at modsvare den større billedflade. Som årets mode foreskriver, er frontkamera og højttaler anbragt i en lille udskæring (“hak”) i skærmen, der dermed dækker ni tiendedele af hele fronten.

Intelligent katteøje

Kunstig intelligens (AI) er et af årets modeord på mobiltelefoner. For mens man ikke kan hente noget ved at hælde endnu flere megapixels på kameraet, er der stadig plads til forbedringer i valget af motiv og indstillinger. Asus er også hoppet på AI-vognen, og ZenFone 5Z skulle være i stand til at vurdere motivet foran linsen og tilpasse sig efter det. Blandt de 16 “scener”, som AI’en kender, er mennesker, mad, hunde, katte og solnedgange. Hvilket burde dække hovedparten af de snapshots, som vi selv går og bilder os ind er originale.

AI’en findes også i den billigere ZenFone 5, men her er der ekstra processorkraft til rådighed. Med Learn-funktionen forbedrer telefonen løbende sin behandling af billeder, så den passer til dine yndlingsmotiver. AI-motoren bruges også til ansigtsgenkendelsen, der låser telefonen automatisk op, og til at styre opladningsmønsteret, så telefonen oplades langsomt og skånsomt, når det sker om natten, men hurtigt, når tiden er knap.

Hvad angår kamera-hardware, er Asus trådt et skridt tilbage i forhold til den avancerede, men også vildt dyre 4 Pro. Hvor forgængeren kunne bryste sig af et blændetal på f/1.7, laserfokus og fireaksers optisk billedstabilisering, må 5Z “nøjes” med blænde f/1.8, ligesom billedstabilisering og laserfokus er strøget. Det betyder ikke, at kamerasektionen dermed er skrabet. Den er bare ikke overdådig – og dermed kostbar.

Asus har ligesom LG valgt at bruge den ekstra optik på en vidvinkel til gruppebilleder og scenerier. AI-motivvælgeren fungerer rigtig godt. Der er også en portrætindstilling, der giver en pæn sløret baggrund ved hjælp af begge kameraer. I Pro-indstillingen kan man selv styre ISO, hvidbalance, eksponeringskompensation, lukkertid og fokuspunkter.

Sensoren i hovedkameraet er en Sony IMX363, der regnes blandt de bedste lige nu. Og Asus har tydeligvis arbejdet hårdt på algoritmerne til at forbedre billedkvaliteten. Automatikken gør et godt stykke arbejde med farvegengivelse, hvidbalance og eksponering. Selv med en lysstærk baggrund lykkedes det den at eksponere et mørkt motiv godt. I svagt lys er resultatet overraskende godt med skarpe detaljer og kun begrænset støj.

Af ydre ligner Z-modellen sin lillebror på en prik. Faktisk skal man ind under det metalblå eller sølvfarvede skjold for at finde forskellen på de to. Foto: Asus

 

Benchmarks

Asus ZenFone 5Z er udstyret med den hidtil kraftigste Snapdragon-processor, 845. Og ydelsen er forventeligt i top. I Geekbenchs processortest scorer 5Z 9.057 i multi-core og 2.476 i single-core. Det er blandt det højeste, vi har målt. Det samme gælder for PCMark Work 2.0, der simulerer almindelige opgaver på mobilen. Her er resultatet 8.112, hvilket er i vores top 5.

Endnu bedre går det imidlertid, når det gælder 3D-grafik. Futuremark Sling Shot Extreme og AnTuTu 6 ender på henholdsvis 4.653 og 268.661. Det er intet mindre end imponerende.

Der sættes til gengæld ingen rekorder i batteritesten. Seks timer og 18 minutter i PCMark er under middel. Men det er i sidste ende ikke overraskende, når batteriet er det samme som i de mindre modeller, men processoren langt kraftigere.

Med Asus ZenFone 5Z har Asus taget det, der var godt i den billigere ZenFone 5, og givet det ekstra skrue. Foto: Asus

 

En tunet udgave

Asus ZenFone 5Z er en topmodel med et andet og mere jordnært sæt ambitioner end forgængeren. Hvor ingeniørerne bag ZenFone 4 Pro sandsynligvis er blevet bedt om at skabe den bedst mulige kameramobil – koste hvad det koste ville – har opgaven her nok været at bygge en tunet udgave af ZenFone 5 med masser af kræfter, men til en konkurrencedygtig pris.

Den opgave er lykkedes. ZenFone 5Z er blandt de hurtigste Android-telefoner på markedet lige nu, men koster langt mindre end de store konkurrenters modeller. Skal jeg pege på direkte konkurrenter, er det OnePlus 6 og HTC U12+, der begge er dyrere uden at være hurtigere.

Konklusion

Asus er blandt de sidst ankomne til mobilfesten, så man kan frygte, at alle de gode pladser for længst er taget. Derfor skal der noget ekstra til for at komme i betragtning. Med ZenFone 5Z burde muligheden være god. Prismæssigt ligger den i den bedre ende af mellemklassen, men ydelsen hører hjemme i topklassen, og arsenalet af kameraer er også fint.

Med Asus ZenFone 5Z har Asus taget det, der var godt i den billigere ZenFone 5, og givet det ekstra skrue – men stort set uden at hæve prisen.

Skærm: 6,2″ IPS, 2246 x 1080, 550 nit

CPU: 2,8 GHz Qualcomm Snapdragon 845 octa-core

Hukommelse: 6 GB ram / 64 GB lager (+ microSD op til 2 TB)

Styresystem: Android 8.0

Kamera: 12 Mp f/1.8 + 12 Mp f/2.2 120º vidvinkel / 8 Mp f/2.2 22 mm

Tilslutninger: USB-C, hovedtelefon (3,5 mm stereo-minijack)

Trådløst: X12 LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac

Lyd: HD 24 bit/192 kHz, DTS Headphone:X 7.1 virtuel surround, aptX/A2DP

Batteri: 3300 mAh

Farver: Blåmetallic, sølv

Mål og vægt: 75,6 x 154 x 7,6 mm / 155 g

asus.dk


Pris: 3.990 kr
Produktside
Bedste pris på Asus ZenFone 5Z ZS620KL
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Geekbench 4: 2.476 (single-core), 9.057 (multi-core) AnTuTu 6: 268.661 PCMark Work 2.0: 8.112 Futuremark Sling Shot Extreme: 4.653 Futuremark Ice Storm Unlimited: 64.678 PCMark batteritest: 6:18 timer

  Læs også

  Huawei: 17 af vores mobiler får ny Android-version

  Huawei: 17 af vores mobiler får ny Android-version

  [OPDATERET 21/6, 22:36] I en pludselig kovending meddeler Huawei, at et større antal af firmaets smartphone-modeller vil blive opdateret til Android Q i løbet af efteråret.Tilføj som favorit
  Samsung Galaxy Fold er endelig klar!

  Samsung Galaxy Fold er endelig klar!

  Samsung har løst “de fleste problemer” med den foldbare skærm.Tilføj som favorit
  Huawei udskyder foldbar 5G-mobil

  Huawei udskyder foldbar 5G-mobil

  Huawei Mate X bliver udsat til efter sommerferien. Desuden er det muligt, at den foldbare mobil kommer med Huaweis eget Hongmeng-operativsystem i stedet for Android.Tilføj som favorit
  Huawei i app-stormvejr

  Huawei i app-stormvejr

  Facebook vil ikke længere tillade kineserne at præ-installere firmaets apps på Huawei-mobiler. Samtidig kigger Huawei efter alternativer til Google Play. Tilføj som favorit
  Sony Xperia 1

  Sony Xperia 1

  Sony Xperia 1 er en ny begyndelse for Sony, der især har lagt vægt på skærm og kamera. Men kan de slå de store konkurrenter? Få svaret her.

  Tilføj som favorit
  Asus ZenFone 6 ZS630KL

  Asus ZenFone 6 ZS630KL

  Asus har lavet årets mest usædvanlige kamera, der giver dig 48 megapixel selfies.

  Tilføj som favorit
  Luk menu