annonce
annonce
annonce
TEST:

CAT S60

December 2016CAT S60
annonce

Smartphone for superhelte

Uødelæggelig og udstyret med supersanser. CAT S60 ligner telefonen for maskerede hævnere.
Plus lbadvantages
Første telefon i verden med infrarødt kamera. Og den er i øvrigt en solid og hurtig toughphone. Vandtæt til 5 meter. CAT’s bedste til dato.
Minus lbdisadvantages
Telefonen er – nødvendigvis – klodset. Og så er toughphones ikke billige. 3D-ydelsen står ikke mål med resten.

Det er ved at være et år, siden vi testede den seneste robuste smartphone med CAT-navnet på. S60 er den nye topmodel, der ud over den obligatoriske opgradering på hastighed, regnekraft og kameraopløsning indeholder en reel nyskabelse. Den er den første nogen sinde med indbygget infrarødt kamera.

IR-kameraet betyder, at telefonen kan ”se” i mørke, men er især interessant for de, der har brug for at lave termiske fotos, som afslører varmeudslip. Det kan være arkitekter, håndværkere – og ikke mindst gadgetfreaks.

 

Robusthed
CAT S60 er på papiret en af de absolut mest robuste telefoner, du kan købe for øjeblikket. Dels opfylder den MIL SPEC 810G, hvilket blandt andet betyder, at den kan tåle at blive tabt 1,8 meter på betongulv. Den er desuden i den højeste tæthedsklasse, IP68. Den er opgivet til at kunne være neddykket til fem meters vanddybde i op til en time.

CAT S60 er – for en toughphone – ret kompakt og elegant. Hvilket vil sige, at den ikke er på størrelse med en mursten, og emballeret i gult gummi. Faktisk er S60 ikke meget større end to almindelige smartphones, der er stablet oven på hinanden. På forsiden finder man, ud over skærmen på 4,7”og selfie-kemeraet, tre navigationsknapper, samt to knapper, begge mærket ”2m” og ”5m”, der tilpasser tætningen til vanddybder på henholdsvis to og fem meter. En solid aluminiumsramme hele vejen rundt sikrer stabilitet. Alle stik er gemt bag gummitætnede dæksler. Bagsiden af sort plast. SIM-kort (2 stk) og SD-kort indsættes bag en vandtæt klap.

Ud over det normale 13 Mp kamera indeholder bagsiden også et infrarødt kamera. Foto: CAT
Ud over det normale 13 Mp kamera indeholder bagsiden også et infrarødt kamera. Foto: CAT

 

Moderne hardware
I forhold til sidste års topmodel, S50, er de fleste tekniske data mere end fordoblet. Det gælder på processorsiden, hvor en udgave med otte kerner har afløst den gamle quad-core. Bagkameraet er nu på 13 megapixels, og selfies tages 5 Mp. RAM’en er vokset til 3 GB, og de udpræget usle 8 GB lagerplads på S50 er heldigvis øget til 32 GB, med mulighed for op til 128 GB udvidelse med SD-kort. Vi er altså oppe i en klasse, hvor man ikke længere behøver at vælge mellem robusthed og hastighed. S60 har begge dele.

Skærmopløsningen på 720 x 1.280 punkter er helt normal for en 4,7” smartphone, selv om den er set større. Til gengæld kan den bruges både med våde fingre og med handsker på.

 

Supersanser
En toughphone er tilsyneladende nødt til at have en særlig funktion, der berettiger den høje pris. VI har set FM-radioer, laserstråler og sågar walkie-talkie-funktion. FM-radio er der også, men S60’s ubetingede partytrick er det infrarøde kamera. Når IR-kameraet er slået til, kan man se selv små varmeforskelle i motivet klart. Man får ikke rent infrarødt billede, da telefonen bruger det normale kamera til at markere konturerne motivet – hvis der er lys nok til at få et konventionelt billede. Hvis man er bygningsingeniør (eller bare vil se, hvorfor varmeregningen løber løbsk), kan kameraet gøre S60 til et must-have-gadget. Opløsningen fra IR-kameraet er dog begrænset til VGA (640 x 480 pixels), og internt arbejder kameraet blot med 80 x 60 pixels.

madfoto-godt-lys_web madfoto-daarligt-lys_web ir-foto-godt-lys ir-foto-moerke
<
>
Infrarødt madfoto. Man ser tydeligt temperatuforskellen på den isafkølede tallerken, den kolde sushi og den varme flamme. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Benchmarks
Med en octacore-processor og 3 GB RAM kan S60 køre alle de apps, du måtte have lyst til. Nogen gaming-mobil er den dog heller ikke.

I Geekbench scorer den 711 i single-core og 2237 i multicore. Det sidste tal er lidt overraskende i betragtning af det høje antal kerner. I praksis er S60 halvt så hurtig som de bedste konventionelle smartphones i dag.

Når det gælder 3D-ydelsen, kommer CAT’en til kort. På IceStorm testen fra Futuremark (10.145) og Antutu 6 (45.648) ligger resultatet langt fra de nyeste smartphones, og også mellemprismobilerne er hurtigere.

I PC Marks batteritest klarer CAT S60 6 timer og et kvarter. Det er udmærket, men en til to timer kortere end topmodellerne fra de store mobilproducenter.

 

Konklusion:
S60 er den mest vellykkede toughphone fra CAT til dato. Den kan alt det, og den har alle de kræfter, som man kan forvente af en moderne smartphone. Og så er den samtidig drønsolid. Vi har testet flere robuste smartphones, der var næsten lige så gode som deres civile slægtninge. Men denne her er den ægte vare. Det varmefølsomme kamera sætter prikken over i’et – selv om det for langt de fleste nok vil være et legetøj. Skulle jeg ønske mere, ville det være en større og mere højtopløst skærm med plads til det hele. Men med størrelsen på 4,7 tommer er CAT S60 faktisk noget så sjældent som en lommevenlig toughphone.

Bliv abonnent for at læse videre.
Allerede abonnent Log ind

Klassificering: IP68 MIL SPEC 810G

CPU: Octacore Qualcomm Snapdragon MSM8953-3

Hukommelse: 3 GB / 32 GB lager, microSD op til 128 GB

Skærm: 4,7” – 1.280 x 720 pixels, Gorilla Glass 4

Styresystem: Android 6

Kamera: 13 Mp / 5 Mp / Infrarødt kamera

Trådløst: 4G/LTE, 3G, BT 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n, NFC

Batteri: 3.800 mAh

Mål: 74 x 148 x 13 mm (BxHxD)

Vægt: 223 g.


Pris: 4700 kr
Bedste pris på CAT S60
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Læs også

  Huaweis nye operativsystem hedder HarmonyOS

  Huaweis nye operativsystem hedder HarmonyOS

  Det nye OS bliver en open-source platform, der kan køre på alle slags enheder.Tilføj som favorit
  Ny AR-funktion gør det nemmere at finde vej med Google Maps

  Ny AR-funktion gør det nemmere at finde vej med Google Maps

  Med en ny Google Maps-funktion kaldet ‘Live View’ bliver det nu nemmere at finde rundt i en lang række byer i hele verden, når du bevæger dig til fods.Tilføj som favorit
  Ny Samsung Galaxy Note 10 kommer i to slanke versioner

  Ny Samsung Galaxy Note 10 kommer i to slanke versioner

  Samsung har netop lanceret Galaxy Note 10 og Galaxy Note 10+. Førstnævnte er mindre end en Samsung Galaxy S10, og begge modeller er slankere og hurtigere end nogensinde.Tilføj som favorit
  Samsung går i flæsket på iPad Pro

  Samsung går i flæsket på iPad Pro

  Samsung Galaxy Tab S6 med S Pen er klar til at udfordre Apples dominans på markedet for tablets.Tilføj som favorit
  Visse amerikanske firmaer må nu alligevel sælge teknologi til Huawei

  Visse amerikanske firmaer må nu alligevel sælge teknologi til Huawei

  Nu ved vi, hvad Trump mente, da han for et par uger siden lovede at lempe blokaden mod den kinesiske elektronikgigant.Tilføj som favorit
  Motorola One Vision

  Motorola One Vision

  Trods enkelte udfordringer leverer Motorola One Vision mere, end man rimeligvis kan forvente til prisen. Her er der virkelig tale om mellemklasse med superkræfter.

  Tilføj som favorit
  Vi har prøvet iPadOS

  Vi har prøvet iPadOS

  Apples nye variant af iOS 13 til iPad gør den mere lig en laptop.Tilføj som favorit
  Trump: Nu må amerikanske firmaer (måske) alligevel sælge teknologi til Huawei

  Trump: Nu må amerikanske firmaer (måske) alligevel sælge teknologi til Huawei

  Den amerikanske præsident, og dermed formentlig de amerikanske myndigheder, har ændret holdning til blokaden af Huawei. Det nye standpunkt gør livet lidt lettere for den kinesiske mobilgigant.Tilføj som favorit
  annonce
  Luk menu