annonse
annonse
December 2016
CAT S60
December 2016
CAT S60
Test af: CAT S60

Smartphone for superhelte

Uødelæggelig og udstyret med supersanser. CAT S60 ligner telefonen for maskerede hævnere.

Lyd & Billede mener

Første telefon i verden med infrarødt kamera. Og den er i øvrigt en solid og hurtig toughphone. Vandtæt til 5 meter. CAT’s bedste til dato.
Telefonen er – nødvendigvis – klodset. Og så er toughphones ikke billige. 3D-ydelsen står ikke mål med resten.
annonse

Det er ved at være et år, siden vi testede den seneste robuste smartphone med CAT-navnet på. S60 er den nye topmodel, der ud over den obligatoriske opgradering på hastighed, regnekraft og kameraopløsning indeholder en reel nyskabelse. Den er den første nogen sinde med indbygget infrarødt kamera.

IR-kameraet betyder, at telefonen kan ”se” i mørke, men er især interessant for de, der har brug for at lave termiske fotos, som afslører varmeudslip. Det kan være arkitekter, håndværkere – og ikke mindst gadgetfreaks.

 

Robusthed
CAT S60 er på papiret en af de absolut mest robuste telefoner, du kan købe for øjeblikket. Dels opfylder den MIL SPEC 810G, hvilket blandt andet betyder, at den kan tåle at blive tabt 1,8 meter på betongulv. Den er desuden i den højeste tæthedsklasse, IP68. Den er opgivet til at kunne være neddykket til fem meters vanddybde i op til en time.

CAT S60 er – for en toughphone – ret kompakt og elegant. Hvilket vil sige, at den ikke er på størrelse med en mursten, og emballeret i gult gummi. Faktisk er S60 ikke meget større end to almindelige smartphones, der er stablet oven på hinanden. På forsiden finder man, ud over skærmen på 4,7”og selfie-kemeraet, tre navigationsknapper, samt to knapper, begge mærket ”2m” og ”5m”, der tilpasser tætningen til vanddybder på henholdsvis to og fem meter. En solid aluminiumsramme hele vejen rundt sikrer stabilitet. Alle stik er gemt bag gummitætnede dæksler. Bagsiden af sort plast. SIM-kort (2 stk) og SD-kort indsættes bag en vandtæt klap.

Ud over det normale 13 Mp kamera indeholder bagsiden også et infrarødt kamera. Foto: CAT

Ud over det normale 13 Mp kamera indeholder bagsiden også et infrarødt kamera. Foto: CAT

 

Moderne hardware
I forhold til sidste års topmodel, S50, er de fleste tekniske data mere end fordoblet. Det gælder på processorsiden, hvor en udgave med otte kerner har afløst den gamle quad-core. Bagkameraet er nu på 13 megapixels, og selfies tages 5 Mp. RAM’en er vokset til 3 GB, og de udpræget usle 8 GB lagerplads på S50 er heldigvis øget til 32 GB, med mulighed for op til 128 GB udvidelse med SD-kort. Vi er altså oppe i en klasse, hvor man ikke længere behøver at vælge mellem robusthed og hastighed. S60 har begge dele.

Skærmopløsningen på 720 x 1.280 punkter er helt normal for en 4,7” smartphone, selv om den er set større. Til gengæld kan den bruges både med våde fingre og med handsker på.

 

Supersanser
En toughphone er tilsyneladende nødt til at have en særlig funktion, der berettiger den høje pris. VI har set FM-radioer, laserstråler og sågar walkie-talkie-funktion. FM-radio er der også, men S60’s ubetingede partytrick er det infrarøde kamera. Når IR-kameraet er slået til, kan man se selv små varmeforskelle i motivet klart. Man får ikke rent infrarødt billede, da telefonen bruger det normale kamera til at markere konturerne motivet – hvis der er lys nok til at få et konventionelt billede. Hvis man er bygningsingeniør (eller bare vil se, hvorfor varmeregningen løber løbsk), kan kameraet gøre S60 til et must-have-gadget. Opløsningen fra IR-kameraet er dog begrænset til VGA (640 x 480 pixels), og internt arbejder kameraet blot med 80 x 60 pixels.

Benchmarks
Med en octacore-processor og 3 GB RAM kan S60 køre alle de apps, du måtte have lyst til. Nogen gaming-mobil er den dog heller ikke.

I Geekbench scorer den 711 i single-core og 2237 i multicore. Det sidste tal er lidt overraskende i betragtning af det høje antal kerner. I praksis er S60 halvt så hurtig som de bedste konventionelle smartphones i dag.

Når det gælder 3D-ydelsen, kommer CAT’en til kort. På IceStorm testen fra Futuremark (10.145) og Antutu 6 (45.648) ligger resultatet langt fra de nyeste smartphones, og også mellemprismobilerne er hurtigere.

I PC Marks batteritest klarer CAT S60 6 timer og et kvarter. Det er udmærket, men en til to timer kortere end topmodellerne fra de store mobilproducenter.

 

Konklusion:
S60 er den mest vellykkede toughphone fra CAT til dato. Den kan alt det, og den har alle de kræfter, som man kan forvente af en moderne smartphone. Og så er den samtidig drønsolid. Vi har testet flere robuste smartphones, der var næsten lige så gode som deres civile slægtninge. Men denne her er den ægte vare. Det varmefølsomme kamera sætter prikken over i’et – selv om det for langt de fleste nok vil være et legetøj. Skulle jeg ønske mere, ville det være en større og mere højtopløst skærm med plads til det hele. Men med størrelsen på 4,7 tommer er CAT S60 faktisk noget så sjældent som en lommevenlig toughphone.

Fakta & Rating:
 • Pris: 4.700,-

  Klassificering: IP68 MIL SPEC 810G

  CPU: Octacore Qualcomm Snapdragon MSM8953-3

  Hukommelse: 3 GB / 32 GB lager, microSD op til 128 GB

  Skærm: 4,7” – 1.280 x 720 pixels, Gorilla Glass 4

  Styresystem: Android 6

  Kamera: 13 Mp / 5 Mp / Infrarødt kamera

  Trådløst: 4G/LTE, 3G, BT 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n, NFC

  Batteri: 3.800 mAh

  Mål: 74 x 148 x 13 mm (BxHxD)

  Vægt: 223 g.

  Læs også:

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  Fuldtræffer fra Samsung

  Galaxy S II er mobilen som rammer plet på alle punkter. Tynd, hurtig og lækker.

  Nokia N8

  Selv om Nokia N8 er en smartphone, så har den også nogle egenskaber, der gør den egnet som lommekamera.

  En mindre kopi

  Tabletterne er kommet på skrump, og flere producenter sender i dag mindre modeller på gaden. En af dem er Samsung, der nu har lanceret en mindre version af deres populære Galaxy Tab 10.1.

  Sommerens smarteste mobiler

  Alle vil have smartphones. Her finder du de bedste af de otte nyeste smartphones.

  Blandt de bedste

  Sony Ericssons Xperia Arc er blandt de allerbedste smartphones på markedet lige nu.

  Meget for pengene (bedste køb)

  Sony Ericsson Neo giver meget af ydelsen fra Arc til en noget billigere pris.

  Mobilen til spil

  Har du tidligere set fjernbetjeningen til Sonys Playstation eller en PSP, føler du dig umiddelbart hjemme.

  Ikke helt i mål

  Nokia E7 har en del helt basale problemer. Den hænger og er langsom. Så hjælper det ikke meget, at resten er rimelig godt.

  Stor datakraft

  LG Optimus 2X viser, at smartphones i stadig højere grad må regnes som små computere.

  Ikke begejstret

  HTC tager ingen chancer med efterfølgeren til storsælgeren Desire. Det burde de have gjort.

  Ikke så utrolig

  HTC kommer med et modigt design, men mislykkes med at leve op til det utrolige navn.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse