annonse
annonse
annonse

Samsung Galaxy Note 4

01 2015Galaxy Note 4
01 2015Galaxy Note 4

Ingen over, ingen ved siden af

Samsung Galaxy Note 4 er seneste skud på stammen af phablets fra firmaet, der opfandt kategorien.

Skærmen er fremragende og byder på en sand eksplosion af skarpe farver og høj opløsning. S-Pen og dens mange funktioner gør Note 4 helt unik, og kvalitetsoplevelsen er overraskende god. Det samme gælder kameraet og lyden, som vi heller ikke har oplevet bedre fra Samsung.
TouchWiz-brugerfladen trækker tænder ud på ydelsen, og operativsystemet byder ikke på globale lydindstillinger.

Samsung Galaxy Note 4Da Samsung sendte den første Galaxy Note på markedet i 2011, mente mange, at koreanerne måtte have tabt sutten. Men mange, mange millioner solgte enheder senere kan Samsung grine af kritikerne hele vejen ned til banken. Nu er kæmpe mobilskærme nærmest en forudsætning for succes, og med Galaxy Note fik Samsung også skabt en helt ny smartphone-kategori – den såkaldte phablet (sammensat af de to engelske ord “phone” og “tablet”).

Samsung Galaxy Note 4 er koreanernes nyeste produkt i phablet-kategorien, og vores test viser, at firmaet har haft held til at gøre et fantastisk produkt endnu bedre.

Udseende og konstruktion
Det første, vi lægger mærke til, er at rammen omkring mobilen er udført i aluminium – præcis som Samsung Galaxy Alpha. Bagsiden er af plastic, men materialet er behandlet på en måde, så det ligner og føles som læder. Det gør faktisk Galaxy Note 4 en del mere skridsikker end iPhone 6 Plus, og på intet tidspunkt har vi været nervøse for at tabe vores Galaxy Note 4.

Både kameralinse, pulsmåler og højttaler er placeret på bagsiden, ligesom hovedtelefon-udgangen buler ud på en måde, der gør, at telefonen ikke kan ligge plant på en almindelig overflade.

Alt i alt er Galaxy Note 4 robust og praktisk, og kvalitetsoplevelsen er overraskende meget bedre, end vi har været vant til fra Samsung. Og selv om Galaxy Note 4 rent faktisk vejer 4 gram mere og har en større skærm end iPhone 6 Plus, så føles den lettere og er nemmere at håndtere.

Samsung-Galaxy-Note-4-blossom-pink-image-3

Skærm
Det er en smagssag, om man foretrækker den lidt mere naturtro farvegengivelse, som IPS-skærmen på iPhone 6 Plus byder på, eller om man mere er til de Disney-agtige sukkerfarver på Galaxy Notes S-AMOLED skærm, men helt sikkert er det, at skærmen på Galaxy Note 4 er exceptionelt flot.

På sine 5,7 tommer byder skærmen på en vanvittig høj opløsning på 2560 x 1440 pixel, hvilket giver en pixeltæthed på rundt regnet 515 ppi. Det betyder, at alting står knivskarpt på skærmen, og præcis som på iPad Air 2 sidder indholdet så tæt på glasoverfladen, at man skulle tro, det var printet på.

Samsung-Galaxy-Note-4-9

Kamera
Som udgangspunkt sidder der næsten samme kamera i Galaxy Note 4 som i Samsungs aktuelle flagskibsmodel, Galaxy S5. Det indebærer, at hovedkameraet er på 16 megapixel, mens optikken dog kommer med en blænde på f/2.0, hvilket på papiret gør kameraet en smule bedre i mørke omgivelser. Præcis som iPhone 6 Plus har hovedkameraet på Galaxy Note 4 også optisk billedstabilisering, så alle forudsætninger for at tage gode billeder er til stede.

Kamera-softwaren er en kende avanceret, hvis man ikke er en ørn udi fotografiets mere komplicerede aspekter, men heldigvis fungerer peg-og-skyd delen ganske glimrende, og selv om billederne tages prompte, er der styr på autofokus, så resultatet bliver absolut tilfredsstillende.

Lyd
Den indbyggede højttaler lyder meget forkølet, men slutter man et ordentligt sæt hovedtelefoner til Galaxy Note 4, så yder telefonen virkelig god lyd med masser af saft og kraft. Lydbilledet er klart som den lyse morgen, og alle frekvensområder i spektret får lov til at skinne igennem.

Det er dog stadig en ulempe, at muligheden for at finjustere lyden er afhængig af indstillingerne i den enkelte app, men manglen på en “global” EQ er snarere et generelt Android-problem end noget, Samsung kan klandres for.

I brug
Pennen – af Samsung kaldet S-Pen – er det, der gør Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Denne telefon er andet og mere end bare en phablet. Som navnet “Note” mere end antyder, er mobilen en slags interaktiv notesblok, som tilbyder den professionelle bruger en lang række forretningsrelevante funktioner, der ikke findes magen til på nogen anden smartphone.

En af grundfunktionerne er Action Memo, som giver brugeren mulighed for at tage notater, der ikke blot kan bestå af det skrevne ord, men også kan indeholde lyd, billeder, video og grafik. Dette understøttes af funktionen Smart Select, som med S-Pen kan indsamle tekst og billeder fra diverse websider og andre kilder og derefter anvende indholdet i mails eller noter.

Også telefonens kamera og mikrofon kan anvendes til at tage noter. Lydoptagelse kan gøre brug af hele otte mikrofoner til at optage en samtale – f.eks. et møde med mange deltagere – og man kan så, hvis ellers de sidder korrekt placeret i forhold til mikrofonerne, isolere optagelserne af de individuelle mødedeltagere.

Kameraet har også en notefunktion, som kan opfange det tekstindhold, man fotograferer, så man derefter kan redigere i teksten. Smart!

Multitasking er ligeledes en central funktion, som bl.a. lader brugeren minimere apps til svævende vinduer blot ved at bevæge fingeren ind mod midten af skærmen fra et af de øverste hjørner. Hvis ideen med svævende vinduer virker lidt upraktisk – SÅ stor er skærmen trods alt heller ikke – kan man også arbejde med to apps ad gangen med Split View.

GalaxyNote4_multitask
Split View

Præcis som Samsung Galaxy S5 kommer Galaxy Note 4 med både fingeraftrykslæser og pulsmåler. Mobilen har 32 gigabyte indbygget lager, og derudover kan der tilføjes op til 128 gigabyte via microSD-kort.

Ydelse
Med et testresultat i Geekbench 3 på henholdsvis 1.038 point (single-core) og 3.027 point (multi-core) er Galaxy Note 4, hvad det samlede resultat angår, en smule bedre end iPhone 6 Plus, men på trods af den lynhurtige processor og hele 3 gigabyte ram oplever vi små pauser, når man multitasker eller starter apps.

GalaxyNote4_Geekbench

Og kigger man på, hvordan telefonen gør brug af arbejdshukommelsen, finder man hurtigt ud af, hvorfor Galaxy Note 4 ikke er helt så lynende hurtig, som de imponerende specifikationer ellers tilsiger. Samsungs brugerflade, TouchWiz inklusive diverse tjenester, bruger nemlig halvdelen af den tilgængelige ram og bliver dermed en slags flaskehals, der sløver andre store apps, man måtte have kørende.

Konklusion
Samsung Galaxy Note 4 er uden sammenligning den bedste phablet på markedet til professionelle brugere. En bedre mobilskærm skal man lede længe efter, og kombinationen af aluminium, glas og plastic gør telefonen nem at håndtere, samtidig med at kvalitetsfølelsen er i top.

Den medfølgende S-Pen med tilknyttede funktioner gør Galaxy Note 4 helt unik på mobilmarkedet. Vores eneste reelle anke er, at telefonen lider en smule under Samsungs TouchWiz-brugerflade, som sløver ydelsen i forhold til det forventede.

Alt i alt er Samsung Galaxy Note 4 dog et produkt i den absolutte topklasse og formentlig den bedste smartphone fra den koreanske elektronikgigant nogensinde.

Samsung Galaxy Note 4Da Samsung sendte den første Galaxy Note på markedet i 2011, mente mange, at koreanerne måtte have tabt sutten. Men mange, mange millioner solgte enheder senere kan Samsung grine af kritikerne hele vejen ned til banken. Nu er kæmpe mobilskærme nærmest en forudsætning for succes, og med Galaxy Note fik Samsung også skabt en helt ny smartphone-kategori – den såkaldte phablet (sammensat af de to engelske ord “phone” og “tablet”). Samsung Galaxy Note 4 er koreanernes nyeste produkt i phablet-kategorien, og vores test viser, at firmaet har haft held til at gøre et fantastisk produkt endnu bedre. Udseende og konstruktion Det første, vi lægger mærke til, er at rammen omkring mobilen er udført i aluminium – præcis som Samsung Galaxy Alpha. Bagsiden er af plastic, men materialet er behandlet på en måde, så det ligner og føles som læder. Det gør faktisk Galaxy Note 4 en del mere skridsikker end iPhone 6 Plus, og på intet tidspunkt har vi været nervøse for at tabe vores Galaxy Note 4. Både kameralinse, pulsmåler og højttaler er placeret på bagsiden, ligesom hovedtelefon-udgangen buler ud på en måde, der gør, at telefonen ikke kan ligge plant på en almindelig overflade. Alt i alt er Galaxy Note 4 robust og praktisk, og kvalitetsoplevelsen er overraskende meget bedre, end vi har været vant til fra Samsung. Og selv om Galaxy Note 4 rent faktisk vejer 4 gram mere og har en større skærm end iPhone 6 Plus, så føles den lettere og er nemmere at håndtere. Samsung-Galaxy-Note-4-blossom-pink-image-3 Skærm Det er en smagssag, om man foretrækker den lidt mere naturtro farvegengivelse, som IPS-skærmen på iPhone 6 Plus byder på, eller om man mere er til de Disney-agtige sukkerfarver på Galaxy Notes S-AMOLED skærm, men helt sikkert er det, at skærmen på Galaxy Note 4 er exceptionelt flot. På sine 5,7 tommer byder skærmen på en vanvittig høj opløsning på 2560 x 1440 pixel, hvilket giver en pixeltæthed på rundt regnet 515 ppi. Det betyder, at alting står knivskarpt på skærmen, og præcis som på iPad Air 2 sidder indholdet så tæt på glasoverfladen, at man skulle tro, det var printet på. Samsung-Galaxy-Note-4-9 Kamera Som udgangspunkt sidder der næsten samme kamera i Galaxy Note 4 som i Samsungs aktuelle flagskibsmodel, Galaxy S5. Det indebærer, at hovedkameraet er på 16 megapixel, mens optikken dog kommer med en blænde på f/2.0, hvilket på papiret gør kameraet en smule bedre i mørke omgivelser. Præcis som iPhone 6 Plus har hovedkameraet på Galaxy Note 4 også optisk billedstabilisering, så alle forudsætninger for at tage gode billeder er til stede. Kamera-softwaren er en kende avanceret, hvis man ikke er en ørn udi fotografiets mere komplicerede aspekter, men heldigvis fungerer peg-og-skyd delen ganske glimrende, og selv om billederne tages prompte, er der styr på autofokus, så resultatet bliver absolut tilfredsstillende. Lyd Den indbyggede højttaler lyder meget forkølet, men slutter man et ordentligt sæt hovedtelefoner til Galaxy Note 4, så yder telefonen virkelig god lyd med masser af saft og kraft. Lydbilledet er klart som den lyse morgen, og alle frekvensområder i spektret får lov til at skinne igennem. Det er dog stadig en ulempe, at muligheden for at finjustere lyden er afhængig af indstillingerne i den enkelte app, men manglen på en “global” EQ er snarere et generelt Android-problem end noget, Samsung kan klandres for. I brug Pennen – af Samsung kaldet S-Pen – er det, der gør Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Denne telefon er andet og mere end bare en phablet. Som navnet “Note” mere end antyder, er mobilen en slags interaktiv notesblok, som tilbyder den professionelle bruger en lang række forretningsrelevante funktioner, der ikke findes magen til på nogen anden smartphone. En af grundfunktionerne er Action Memo, som giver brugeren mulighed for at tage notater, der ikke blot kan bestå af det skrevne ord, men også kan indeholde lyd, billeder, video og grafik. Dette understøttes af funktionen Smart Select, som med S-Pen kan indsamle tekst og billeder fra diverse websider og andre kilder og derefter anvende indholdet i mails eller noter. Også telefonens kamera og mikrofon kan anvendes til at tage noter. Lydoptagelse kan gøre brug af hele otte mikrofoner til at optage en samtale – f.eks. et møde med mange deltagere – og man kan så, hvis ellers de sidder korrekt placeret i forhold til mikrofonerne, isolere optagelserne af de individuelle mødedeltagere. Kameraet har også en notefunktion, som kan opfange det tekstindhold, man fotograferer, så man derefter kan redigere i teksten. Smart! Multitasking er ligeledes en central funktion, som bl.a. lader brugeren minimere apps til svævende vinduer blot ved at bevæge fingeren ind mod midten af skærmen fra et af de øverste hjørner. Hvis ideen med svævende vinduer virker lidt upraktisk – SÅ stor er skærmen trods alt heller ikke – kan man også arbejde med to apps ad gangen med Split View. [caption id="attachment_49151" align="alignnone" width="460"]GalaxyNote4_multitask Split View[/caption] Præcis som Samsung Galaxy S5 kommer Galaxy Note 4 med både fingeraftrykslæser og pulsmåler. Mobilen har 32 gigabyte indbygget lager, og derudover kan der tilføjes op til 128 gigabyte via microSD-kort. Ydelse Med et testresultat i Geekbench 3 på henholdsvis 1.038 point (single-core) og 3.027 point (multi-core) er Galaxy Note 4, hvad det samlede resultat angår, en smule bedre end iPhone 6 Plus, men på trods af den lynhurtige processor og hele 3 gigabyte ram oplever vi små pauser, når man multitasker eller starter apps. GalaxyNote4_Geekbench Og kigger man på, hvordan telefonen gør brug af arbejdshukommelsen, finder man hurtigt ud af, hvorfor Galaxy Note 4 ikke er helt så lynende hurtig, som de imponerende specifikationer ellers tilsiger. Samsungs brugerflade, TouchWiz inklusive diverse tjenester, bruger nemlig halvdelen af den tilgængelige ram og bliver dermed en slags flaskehals, der sløver andre store apps, man måtte have kørende. Konklusion Samsung Galaxy Note 4 er uden sammenligning den bedste phablet på markedet til professionelle brugere. En bedre mobilskærm skal man lede længe efter, og kombinationen af aluminium, glas og plastic gør telefonen nem at håndtere, samtidig med at kvalitetsfølelsen er i top. Den medfølgende S-Pen med tilknyttede funktioner gør Galaxy Note 4 helt unik på mobilmarkedet. Vores eneste reelle anke er, at telefonen lider en smule under Samsungs TouchWiz-brugerflade, som sløver ydelsen i forhold til det forventede. Alt i alt er Samsung Galaxy Note 4 dog et produkt i den absolutte topklasse og formentlig den bedste smartphone fra den koreanske elektronikgigant nogensinde.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Samsung Galaxy Note 4
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Operativsystem: Android 4.4.4 KitKat
  • Skærm: 5,7" S-AMOLED, 1440 x 2560, 515 ppi
  • Processor: 2,7 GHz Snapdragon 805 quad-core
  • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 128 GB)
  • Kamera: 16 MP f/2.0 (bag) + 3,7 MP (front)
  • Trådløst: 4G LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS
  • Mål: 153,5 x 78,6 x 8,5 mm
  • Vægt: 176 g
  • Batteri: 3220 mAh
Pris: 5999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.