annonce
annonce

Microsoft Lumia 950 og 950 XL

Ingen luksus fra Lumia

God hardware med et kedeligt udseende og software, der ikke helt opfylder løfterne.

Fantastisk kamera. God ydelse og skærm. Unikke ideer med øjengenkendelse og Continuum.
Kedeligt design og plasticagtig bagside. Kvalitetsfølelsen matcher ikke prisen. Mindre app-udvalg end konkurrenterne.

Lige siden Microsoft fortalte om deres vision med Windows 10, der skal fungere på alle enheder, har vi set frem til at teste mobilversionen. Efter at Microsoft tog over fra Nokia, har de bl.a. udsendt den vellykkede budgetmodel Lumia 640, men den kørte Windows Phone 8.1.

Lanceringen skulle ske med den første premiummodel, og vi har ventet utålmodigt. Men nu er Lumia 950 endelig kommet, endda i to størrelser.

 

Udseende og konstruktion

Nokias mobiltelefoner var kendt for spændende design og fremragende byggekvalitet, selv på de billigere modeller. Desværre ser det ikke ud til, at Microsoft har hyret forgængerens designteam, for Lumia 950 ser nærmest anonym ud. Bagsidens kedelige plast virker, som om det kommer fra en halvt så dyr telefon, og hvis man dækker logoet på forsiden med en finger, vil ingen kunne gætte, hvilket mærke det er.

Plus for USB-C-stikket på undersiden, men knapperne på XL-versionen sidder for tæt på hinanden.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Skærm

Begge modeller har samme høje opløsning, hvilket betyder, at 950 har større pixeltæthed, selv om det er svært at se med det blotte øje. Opløsningen er mere end høj nok til at gøre lille tekst skarp og letlæselig.

Rart nok har man valgt en AMOLED-skærm, hvilket betyder god farvegengivelse og dyb sort. Derimod er lysstyrken ikke den bedste, især ikke på den mindre model. Det kan gøre den svær at læse i dagslys, især med det blanke glas, der giver refleksioner.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Kamera

Heldigvis har man fortsat Nokias tradition med fremragende kameraer og en dedikeret udløserknap. Kamera-app’en virker også dejlig velkendt.

De, der foretrækker manuel tilstand, vil især sætte pris på, hvor intuitivt det er at lave indstillinger. Og at skifte mellem manuel og auto er kun et knaptryk væk. Hvis man vil gøre noget særligt med kameraet, kan man downloade en række specialfunktioner, f.eks. panorama.

Den høje opløsning i hovedkameraet giver skarpe billeder med mange detaljer. Farvegengivelsen er naturlig, og den automatiske hvidbalance gør et godt stykke arbejde. Ekstra imponerende er det i svagt lys, hvor man får korrekt hvidbalance, flotte farver og kun et minimum af billedstøj.

Der er tilsyneladende arbejdet hårdt med billedprocesseringen, så detaljerne bevares, og selv blitzen er usædvanligt god. Kort sagt verdensklasse!

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Lyd

Højttaleren er mærkeligt nok placeret ved siden af kameraet. Hvis man har telefonen liggende på bordet og vil kunne se skærmen, bliver lyden derfor meget dæmpet. Ellers lyder den helt okay, så længe man ikke prøver at skrue højt op, hvor det hurtigt bliver anstrengt.

Med hovedtelefoner lyder det selvfølgelig endnu bedre. Men Microsoft har ikke anstrengt sig for at løfte lydkvaliteten til et højere niveau, som HTC og Sony har i deres mere eksklusive smartphones.

 

I brug

Hvis man tidligere har prøvet Windows Phone, vil man føle sig hjemme med brugerfladen i Windows Mobile 10. Og bruger man Windows 10 på computeren, så er lighederne med startskærmen og app-listen slående. Det er logisk opbygget, og efter en grafisk overhaling virker det mindre barnligt end før.

Men hvor rart det end er at have med at gøre, kommer man ikke uden om, at konkurrenterne har langt flere apps til deres respektive operativsystemer.

I stedet for en fingeraftrykslæser har Microsoft valgt at satse på øjengenkendelse, kaldet Windows Hello. Man behøver altså kun at se på mobilen for at låse den op. Genkendelsen virker bedre end forventet, men langtfra perfekt. Især hvis man – som undertegnede – bærer briller. Og det er altså irriterende at skulle holde telefonen op til ansigtet, hver gang man hurtigt vil tjekke noget på mobilen!

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Ydelse

Forskellen mellem den almindelige udgave og XL-modellen er ikke kun skærmstørrelsen. De har også forskellige processorer. Faktisk er ydelsen den største forskel på dem, hvor XL-modellen præsterer 44 procent bedre i benchmark-testen Basemark OS II. Og når det gælder grafik, er XL hele 68 procent hurtigere ifølge Basemark X.

Den større model har også et større batteri, men det giver kun marginalt bedre taletid. Begge holder dog mere end en dag ved almindelig brug.

 

Konklusion

Windows 10 Mobile er et trin op i forhold til det gamle Windows Phone. Øjengenkendelse og muligheden for næsten at bruge mobilen som computer(se boks) er fristende funktioner. Havde de så bare fungeret fuldt ud, ville den have været en blockbuster.

Selve telefonerne har al den rigtige teknologi med skarp og farverig skærm, god ydelse og fantastisk kamera. Men designet er kedeligt, og prisen virker for høj. Derfor er de mest interessante for Lumia-fans.

 

Lumia 950 Lumia 950 XL
Skærm 5,2″, 2560 x 1440, 564 ppi 5,7″, 2560 x 1440, 518 ppi
Processor 1,8 GHz Snapdragon 808 hexa-core 2,0 GHz Snapdragon 810 octa-core
Mål og vægt 145 x 73 x 8,2 mm / 150 g 152 x 78 x 8,1 mm / 165 g
Batteri 3000 mAh, 18 timers tale 3340 mAh, 19 timers tale
Basemark OS II 1.008 1.455 (+ 44 %)
Basemark X 21.740 31.998 (+ 68 %)

 

Display Dock

Det lækreste ved Windows Mobile 10 er uden tvivl Continuum. Ideen er, at man skal kunne efterlade computeren på arbejdet og bruge telefonen som computer derhjemme.

Gennem den såkaldte Display Dock kobler man sin Lumia til skærm, tastatur og mus, og får dermed en pc-lignende oplevelse. I hvert fald så længe man kan klare sig med de universelle apps, der findes, for telefonen kan selvfølgelig ikke køre computerens rigtige Windows-programmer.

Lige siden Microsoft fortalte om deres vision med Windows 10, der skal fungere på alle enheder, har vi set frem til at teste mobilversionen. Efter at Microsoft tog over fra Nokia, har de bl.a. udsendt den vellykkede budgetmodel Lumia 640, men den kørte Windows Phone 8.1. Lanceringen skulle ske med den første premiummodel, og vi har ventet utålmodigt. Men nu er Lumia 950 endelig kommet, endda i to størrelser.  

Udseende og konstruktion

Nokias mobiltelefoner var kendt for spændende design og fremragende byggekvalitet, selv på de billigere modeller. Desværre ser det ikke ud til, at Microsoft har hyret forgængerens designteam, for Lumia 950 ser nærmest anonym ud. Bagsidens kedelige plast virker, som om det kommer fra en halvt så dyr telefon, og hvis man dækker logoet på forsiden med en finger, vil ingen kunne gætte, hvilket mærke det er. Plus for USB-C-stikket på undersiden, men knapperne på XL-versionen sidder for tæt på hinanden. [caption id="attachment_61589" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption]

Skærm

Begge modeller har samme høje opløsning, hvilket betyder, at 950 har større pixeltæthed, selv om det er svært at se med det blotte øje. Opløsningen er mere end høj nok til at gøre lille tekst skarp og letlæselig. Rart nok har man valgt en AMOLED-skærm, hvilket betyder god farvegengivelse og dyb sort. Derimod er lysstyrken ikke den bedste, især ikke på den mindre model. Det kan gøre den svær at læse i dagslys, især med det blanke glas, der giver refleksioner. [caption id="attachment_61588" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption]

Kamera

Heldigvis har man fortsat Nokias tradition med fremragende kameraer og en dedikeret udløserknap. Kamera-app’en virker også dejlig velkendt. De, der foretrækker manuel tilstand, vil især sætte pris på, hvor intuitivt det er at lave indstillinger. Og at skifte mellem manuel og auto er kun et knaptryk væk. Hvis man vil gøre noget særligt med kameraet, kan man downloade en række specialfunktioner, f.eks. panorama. Den høje opløsning i hovedkameraet giver skarpe billeder med mange detaljer. Farvegengivelsen er naturlig, og den automatiske hvidbalance gør et godt stykke arbejde. Ekstra imponerende er det i svagt lys, hvor man får korrekt hvidbalance, flotte farver og kun et minimum af billedstøj. Der er tilsyneladende arbejdet hårdt med billedprocesseringen, så detaljerne bevares, og selv blitzen er usædvanligt god. Kort sagt verdensklasse! [caption id="attachment_61590" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption]

Lyd

Højttaleren er mærkeligt nok placeret ved siden af kameraet. Hvis man har telefonen liggende på bordet og vil kunne se skærmen, bliver lyden derfor meget dæmpet. Ellers lyder den helt okay, så længe man ikke prøver at skrue højt op, hvor det hurtigt bliver anstrengt. Med hovedtelefoner lyder det selvfølgelig endnu bedre. Men Microsoft har ikke anstrengt sig for at løfte lydkvaliteten til et højere niveau, som HTC og Sony har i deres mere eksklusive smartphones.  

I brug

Hvis man tidligere har prøvet Windows Phone, vil man føle sig hjemme med brugerfladen i Windows Mobile 10. Og bruger man Windows 10 på computeren, så er lighederne med startskærmen og app-listen slående. Det er logisk opbygget, og efter en grafisk overhaling virker det mindre barnligt end før. Men hvor rart det end er at have med at gøre, kommer man ikke uden om, at konkurrenterne har langt flere apps til deres respektive operativsystemer. I stedet for en fingeraftrykslæser har Microsoft valgt at satse på øjengenkendelse, kaldet Windows Hello. Man behøver altså kun at se på mobilen for at låse den op. Genkendelsen virker bedre end forventet, men langtfra perfekt. Især hvis man – som undertegnede – bærer briller. Og det er altså irriterende at skulle holde telefonen op til ansigtet, hver gang man hurtigt vil tjekke noget på mobilen! [caption id="attachment_61591" align="alignnone" width="460"](Foto: Producent) (Foto: Producent)[/caption]

Ydelse

Forskellen mellem den almindelige udgave og XL-modellen er ikke kun skærmstørrelsen. De har også forskellige processorer. Faktisk er ydelsen den største forskel på dem, hvor XL-modellen præsterer 44 procent bedre i benchmark-testen Basemark OS II. Og når det gælder grafik, er XL hele 68 procent hurtigere ifølge Basemark X. Den større model har også et større batteri, men det giver kun marginalt bedre taletid. Begge holder dog mere end en dag ved almindelig brug.  

Konklusion

Windows 10 Mobile er et trin op i forhold til det gamle Windows Phone. Øjengenkendelse og muligheden for næsten at bruge mobilen som computer(se boks) er fristende funktioner. Havde de så bare fungeret fuldt ud, ville den have været en blockbuster. Selve telefonerne har al den rigtige teknologi med skarp og farverig skærm, god ydelse og fantastisk kamera. Men designet er kedeligt, og prisen virker for høj. Derfor er de mest interessante for Lumia-fans.  
Lumia 950 Lumia 950 XL
Skærm 5,2", 2560 x 1440, 564 ppi 5,7", 2560 x 1440, 518 ppi
Processor 1,8 GHz Snapdragon 808 hexa-core 2,0 GHz Snapdragon 810 octa-core
Mål og vægt 145 x 73 x 8,2 mm / 150 g 152 x 78 x 8,1 mm / 165 g
Batteri 3000 mAh, 18 timers tale 3340 mAh, 19 timers tale
Basemark OS II 1.008 1.455 (+ 44 %)
Basemark X 21.740 31.998 (+ 68 %)
 

Display Dock

Det lækreste ved Windows Mobile 10 er uden tvivl Continuum. Ideen er, at man skal kunne efterlade computeren på arbejdet og bruge telefonen som computer derhjemme.

Gennem den såkaldte Display Dock kobler man sin Lumia til skærm, tastatur og mus, og får dermed en pc-lignende oplevelse. I hvert fald så længe man kan klare sig med de universelle apps, der findes, for telefonen kan selvfølgelig ikke køre computerens rigtige Windows-programmer.

Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 39 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Microsoft Lumia 950 og 950 XL
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Microsoft Lumia 950

 • Operativsystem: Windows 10 Mobile
 • Skærm: 5,2" AMOLED, 2560 x 1440, 564 ppi
 • Processor: 1,8 GHz Snapdragon 808 hexa-core
 • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 200 GB)
 • Kameraer: 20 MP + 5 MP
 • Trådløst: 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, NFC
 • Mål og vægt: 145 x 73 x 8,2 mm / 150 g
 • Batteri: 3000 mAh, 18 timers tale, 288 timers standby
 • Pris: 5.000 kroner

Microsoft Lumia 950 XL

 • Operativsystem: Windows 10 Mobile
 • Skærm: 5,7" AMOLED, 2560 x 1440, 518 ppi
 • Processor: 2,0 GHz Snapdragon 810 octa-core
 • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 200 GB)
 • Kameraer: 20 MP + 5 MP
 • Trådløst: 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, NFC
 • Mål og vægt: 152 x 78 x 8,1 mm / 165 g
 • Batteri: 3340 mAh, 19 timers tale, 288 timers standby
 • Pris: 5.500 kroner

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-