annonse
annonse
annonse

Test: Samsung Galaxy A8 (2018)

Januar 2018Samsung Galaxy A8 (2018)
Januar 2018Samsung Galaxy A8 (2018)

Genkomst for mellemklassen

Samsungs mere prisgunstige model virker luksuriøs og gør det meste godt, men koster også derefter.

Plus
Rigtig god OLED-skærm. Fin lydkvalitet. Stiligt og solidt design. Fremragende batterilevetid.
Minus
Moderat ydelse. Gammel Android-version præinstalleret. Ret dyr ved lanceringen.

De tidligere A-modeller, som er mellemklassen under Galaxy S, har navne, hvor tallet står for størrelsesklassen. Nu ser Samsung ud til at have skiftet strategi og bruger simpelthen tallet til at angive, hvilken generation telefonen tilhører. Ligesom vi har set Galaxy Note 8, Galaxy S8 og Galaxy S8+, får vi nu en Galaxy A8. Plusmodellen A8+ lanceres dog ikke i Europa.

Sammenlignet med den nærmeste forgænger, Galaxy A5, er både design og indmad forbedret betydeligt.

Udseende og konstruktion

Hvor forgængeren så mere klumpet ud, ligner Galaxy A8 i højere grad S-serien. Den har det samme aflange udseende med smalle kanter rundt om skærmen og fingeraftrykslæser på bagsiden. Faktisk bedre placeret end på Galaxy S. Skærmen er ganske vist ikke lækkert afrundet som på S, men giver stadig et godt indtryk.

Kvalitetsfølelsen er glimrende, og telefonen er vridsikker samt støv- og vandtæt ifølge IP68. Derimod er den relativt tungt.

Aflang skærm og smalle kanter gør, at A8 ligner Galaxy S8 meget. (Foto: Samsung)

 

Skærm

Ligesom S-modellen har den fået det aflange 18,5:9 billedformat og samme fremragende Infinity OLED-panel. Forskellen er, at opløsningen er lidt mere behersket, og lysstyrken lidt dårligere, men stadig fuldt acceptable. Selvfølgelig er både sortniveau og kontrast ulastelige, men A8 understøtter ikke HDR-video.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Farvegengivelsen er glimrende, og man kan selv vælge farveprofil i henhold til sRGB (Basic), Adobe RGB (Photo), DCI-P3 (Cinema) eller livlig (Adaptive).

Kameraer

Det mest iøjnefaldende ved A8 er dens to selfie-kameraer. De gør det muligt at skifte mellem detaljerede nærbilleder og vidvinkelformat, hvis man vil have vennerne med på billedet. De kan også bruges til at give billeder uskarp baggrund. Effekten er ikke så kraftig som på visse konkurrenter, men har heller ikke de problemer, som nogle af dem trækkes med.

Hovedkameraet er mere traditionelt. Det mangler optisk billedstabilisering, men har fået en mere lysstærk optik. Det er en typisk peg-og-skyd-kamera, hvor der ikke er manuelle indstillingsmuligheder, heller ikke i Pro-tilstand, og HDR (kun til fotos) er gemt i en undermenu. Automatikken gør det som regel godt og producerer billeder med god hvidbalance og detaljer i skyggerne.

Så længe man holder kameraet stille, får man skarpe billeder, men processeringen er undertiden lidt for aggressiv. I svagt lys formår det at bevare farvegengivelsen og giver lyse billeder, omend med mærkbar billedstøj.

Lyd

Højttalerens placering på siden er lidt ukonventionel, men har den fordel, at man ikke kommer til at dække den med en finger. A8 kan spille relativt højt, og lydkvaliteten er noget af det bedre, vi har hørt.

Samsung har bevaret hovedtelefonudgangen, og de medfølgende hørepropper er bedre end gennemsnittet. Hvis man sætter et par ordentlige hovedtelefoner til, får man ren og fin lyd med god forstærkning. Der er også en equalizer, så man selv kan justere lydprofilen.

I brug

Fingeraftrykslæseren reagerer hurtigt og præcist, og den nye placering betyder, at man slipper for at sætte fingre på kameralinsen. Ansigtsgenkendelsen fungerer halvgodt i lyse omgivelser, men slet ikke i svagt lys. Langt under Apples Face ID.

Samsungs assistent Bixby er langt fra Google Now; stemmeassistenten taler stadig ikke de skandinaviske sprog, og fotogenkendelsen rammer alt for ofte ved siden af. I det mindste slipper vi for den irriterende Bixby-knap på siden, men Bixby blander sig stadig for meget i, hvad man laver.

Et plus er, at også denne mellemmodel understøtter den kontantløse betalingsfunktion Samsung Pay.

Endelig sidder fingeraftrykslæseren det rigtige sted. (Foto: Samsung)

 

Ydelse

Mellemklasseprocessoren Exynos 7885 har en interessant løsning med to højtydende kerner og seks strømsvage. Det antyder, at den er god til at gøre mange ting samtidig, men mere begrænset ved krævende opgaver.

Og ganske rigtigt præsterer Galaxy A8 20-30 procent dårligere end S8 og endnu dårligere end konkurrenter i samme prisklasse. Især grafikken ligger langt efter sammenlignelige smartphones. Det er dog ikke noget, man mærker så meget til i det daglige.

Batterilevetiden er derimod fremragende, og med godt 11 timer sætter den ny rekord i PCMarks batteritest.

Konklusion

Galaxy A8 er et trin op for Samsungs mellemklasse, som gør den mere sammenlignelig med topmodellen Galaxy S8.

Den har fået en skærm, der næsten dækker fronten og har næsten lige så god billedkvalitet. Designet er flot, telefonen er vandtæt, og betjeningen er let, bl.a. takket være en bedre placeret fingeraftrykslæser. Kameraet er meget bedre, og selv lyden er bedre, end vi er vant til. Ydelsen er derimod ikke på niveau med konkurrenterne – i modsætning til batterilevetiden, der er fremragende.

Vi må bare håbe, at A8 falder lige så hurtigt i pris som forgængeren, for lanceringsprisen er for høj i forhold til konkurrenterne i mellemklassen.

De tidligere A-modeller, som er mellemklassen under Galaxy S, har navne, hvor tallet står for størrelsesklassen. Nu ser Samsung ud til at have skiftet strategi og bruger simpelthen tallet til at angive, hvilken generation telefonen tilhører. Ligesom vi har set Galaxy Note 8, Galaxy S8 og Galaxy S8+, får vi nu en Galaxy A8. Plusmodellen A8+ lanceres dog ikke i Europa. Sammenlignet med den nærmeste forgænger, Galaxy A5, er både design og indmad forbedret betydeligt.

Udseende og konstruktion

Hvor forgængeren så mere klumpet ud, ligner Galaxy A8 i højere grad S-serien. Den har det samme aflange udseende med smalle kanter rundt om skærmen og fingeraftrykslæser på bagsiden. Faktisk bedre placeret end på Galaxy S. Skærmen er ganske vist ikke lækkert afrundet som på S, men giver stadig et godt indtryk. Kvalitetsfølelsen er glimrende, og telefonen er vridsikker samt støv- og vandtæt ifølge IP68. Derimod er den relativt tungt. [caption id="attachment_72435" align="alignnone" width="930"] Aflang skærm og smalle kanter gør, at A8 ligner Galaxy S8 meget. (Foto: Samsung)[/caption]  

Skærm

Ligesom S-modellen har den fået det aflange 18,5:9 billedformat og samme fremragende Infinity OLED-panel. Forskellen er, at opløsningen er lidt mere behersket, og lysstyrken lidt dårligere, men stadig fuldt acceptable. Selvfølgelig er både sortniveau og kontrast ulastelige, men A8 understøtter ikke HDR-video. Farvegengivelsen er glimrende, og man kan selv vælge farveprofil i henhold til sRGB (Basic), Adobe RGB (Photo), DCI-P3 (Cinema) eller livlig (Adaptive).

Kameraer

Det mest iøjnefaldende ved A8 er dens to selfie-kameraer. De gør det muligt at skifte mellem detaljerede nærbilleder og vidvinkelformat, hvis man vil have vennerne med på billedet. De kan også bruges til at give billeder uskarp baggrund. Effekten er ikke så kraftig som på visse konkurrenter, men har heller ikke de problemer, som nogle af dem trækkes med. Hovedkameraet er mere traditionelt. Det mangler optisk billedstabilisering, men har fået en mere lysstærk optik. Det er en typisk peg-og-skyd-kamera, hvor der ikke er manuelle indstillingsmuligheder, heller ikke i Pro-tilstand, og HDR (kun til fotos) er gemt i en undermenu. Automatikken gør det som regel godt og producerer billeder med god hvidbalance og detaljer i skyggerne. Så længe man holder kameraet stille, får man skarpe billeder, men processeringen er undertiden lidt for aggressiv. I svagt lys formår det at bevare farvegengivelsen og giver lyse billeder, omend med mærkbar billedstøj.

Lyd

Højttalerens placering på siden er lidt ukonventionel, men har den fordel, at man ikke kommer til at dække den med en finger. A8 kan spille relativt højt, og lydkvaliteten er noget af det bedre, vi har hørt. Samsung har bevaret hovedtelefonudgangen, og de medfølgende hørepropper er bedre end gennemsnittet. Hvis man sætter et par ordentlige hovedtelefoner til, får man ren og fin lyd med god forstærkning. Der er også en equalizer, så man selv kan justere lydprofilen.

I brug

Fingeraftrykslæseren reagerer hurtigt og præcist, og den nye placering betyder, at man slipper for at sætte fingre på kameralinsen. Ansigtsgenkendelsen fungerer halvgodt i lyse omgivelser, men slet ikke i svagt lys. Langt under Apples Face ID. Samsungs assistent Bixby er langt fra Google Now; stemmeassistenten taler stadig ikke de skandinaviske sprog, og fotogenkendelsen rammer alt for ofte ved siden af. I det mindste slipper vi for den irriterende Bixby-knap på siden, men Bixby blander sig stadig for meget i, hvad man laver. Et plus er, at også denne mellemmodel understøtter den kontantløse betalingsfunktion Samsung Pay. [caption id="attachment_72436" align="alignnone" width="930"] Endelig sidder fingeraftrykslæseren det rigtige sted. (Foto: Samsung)[/caption]  

Ydelse

Mellemklasseprocessoren Exynos 7885 har en interessant løsning med to højtydende kerner og seks strømsvage. Det antyder, at den er god til at gøre mange ting samtidig, men mere begrænset ved krævende opgaver. Og ganske rigtigt præsterer Galaxy A8 20-30 procent dårligere end S8 og endnu dårligere end konkurrenter i samme prisklasse. Især grafikken ligger langt efter sammenlignelige smartphones. Det er dog ikke noget, man mærker så meget til i det daglige. Batterilevetiden er derimod fremragende, og med godt 11 timer sætter den ny rekord i PCMarks batteritest.

Konklusion

Galaxy A8 er et trin op for Samsungs mellemklasse, som gør den mere sammenlignelig med topmodellen Galaxy S8. Den har fået en skærm, der næsten dækker fronten og har næsten lige så god billedkvalitet. Designet er flot, telefonen er vandtæt, og betjeningen er let, bl.a. takket være en bedre placeret fingeraftrykslæser. Kameraet er meget bedre, og selv lyden er bedre, end vi er vant til. Ydelsen er derimod ikke på niveau med konkurrenterne – i modsætning til batterilevetiden, der er fremragende. Vi må bare håbe, at A8 falder lige så hurtigt i pris som forgængeren, for lanceringsprisen er for høj i forhold til konkurrenterne i mellemklassen.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Samsung Galaxy A8 (2018)
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Operativsystem: Android 7.1.1
Skærm: 5,6″ S-AMOLED, 2220 x 1080, 441 ppi
Processor: 2,2/1,6 GHz Exynos 7885 octa-core
Hukommelse: 4 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 256 GB)
Kameraer: 16 MP f/1.7 / 16 MP f/1.9 + 8 MP f/1.9
Trådløst: 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, NFC
Mål og vægt: 149 x 71 x 8,4 mm / 172 g
Batteri: 3000 mAh – 19 timers samtale, 14 timers web
Web: samsung.dk

Benchmarks
Geekbench 4: 1.528 (single-core), 4.368 (multi-core)
AnTuTu 6: 84.735
PCMark Work 2.0: 5.165
3DMark Sling Shot: 733
PCMark Battery: 11:11 timer

Pris: 3900,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.