annonse
annonse
annonse

Sony Xperia Z5 Premium vs. iPhone 6s Plus

Phablet-duel: Xperia mod iPhone

Hvilken mobiltelefon med ekstra stor skærm skal man købe? Vi udreder forskellene.

iPhone 6S Plus: Praktisk økosystem med andre Apple-produkter. 3D Touch forenkler betjeningen. Hurtig, godt kamera og god batterilevetid. Sony Xperia Z5 Premium: Utrolig skærm med fremtidsmuligheder. Rigtig god ydelse og som regel god batterilevetid. Fremragende kamera, især i svagt lys.
iPhone 6S Plus: Meget hukommelse koster dyrt. NFC virker kun med Apple Pay. Sony Xperia Z5 Premium: Sluger strøm i 4K-tilstand. Kantet design og meget synlige fingeraftryk.
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Hvis man skal kunne arbejde på farten, er skærmen på en almindelig mobil for lille, og en tablet kan være bøvlet at slæbe rundt på. Så er en phablet den perfekte størrelse, da den både kan være i jakkelommen og har en skærm i en brugbar størrelse. Vi har set på de bedste modeller med henholdsvis Android og iOS og gør rede for, hvilke fordele og ulemper de hver især har.

 

Udseende og design

Z5 Premiums design er det samme som på de mindre modeller. Den har ligeledes bagside af glas, men i modsætning til de andre er den blank. Især hvis man vælger Krom-modellen, bliver den hurtigt smurt ind i fingeraftryk, hvilket decideret ødelægger det lækre udseende.

At den er kantet, er faktisk et større problem i denne størrelse, idet den føles skarp i hånden. Til gengæld er det et enormt plus, at den er den eneste almindelige mobiltelefon, der er støv- og vandtæt.

Også iPhone 6s Plus har samme design som den mindre model, der igen har samme design som den tidligere. Den kan dog også fås i en ny gyldenrosa farve. Selv om den er lidt større end Xperia, ligger den bedre i hånden takket være de afrundede kanter.

Selv om 6s Plus ikke er så velbeskyttet som Z5 Premium, skulle den efter sigende have vandtætte forseglinger indeni, men det er ikke officielt. Sammenlignet med forgængeren har den fået mere solidt glas og en stærkere type aluminium.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Skærm

Xperia Z5 Premiums paradenummer er den vanvittig højopløste 4K-skærm. Det skal dog bemærkes, at den normalt kører i almindelig HD-opløsning for at spare strøm, og 4K aktiveres kun, når man spiller video og viser fotos. Ved normal brug er det en gimmick, men vi kan sagtens se en fremtid for det, hvis den skal bruges som skærm til Virtual Reality.

Takket være Sonys billedforbedringsteknologi får man fremragende billedkvalitet fra IPS-skærmen, især med hensyn til farvegengivelse.

Apples tidligere glansnummer med Retina-skærmene er nu et område, hvor de halter bagefter konkurrenterne. Især i forhold til Z5 Premiums dobbelt så høje punkttæthed. Når det er sagt, så rækker opløsningen dog fint til almindelig brug, og den ser både skarp og detaljeret ud.

Men selv om den har god kontrast og farvegengivelse, er der ikke noget, der skiller sig ud i forhold til konkurrenterne, f.eks. Samsungs nye OLED-skærme.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Kamera

Ligesom sine små brødre har Z5 Premium fået nyt kamera. Med en rekordstor 23 megapixel billedsensor kunne man frygte, at det ville forringe billedkvaliteten. Men Sonys ingeniører ved, hvad de laver. Normalt tages billederne i 8 megapixel, og takket være den nye sensor og optikken får man fremragende skarphed og lynhurtig autofokus.

Desuden tager den de bedste billeder i svagt lys – uden al den billedstøj, som det plejer at medføre. Det er svært at slå.

Men Apple har heller ikke ligget på den lade side her. 6s-serien har også fået nye kameraer, nu med 12 megapixel i det almindelige og 5 megapixel i selfie-kameraet. Plus-modellen har desuden optisk billedstabilisering til både stillbilleder og video.

Det gør det til det bedste iPhone-kamera hidtil, og vi sætter især pris på automatikken, der gør, at man sjældent får et mislykket foto. Både i normalt og svagt lys tager den rigtig gode billeder, men ikke på niveau med Z5 Premium.

 

Lyd

Vi kan godt lide, at Xperia Z5 Premium har fremadvendte stereohøjttalere, hvilket giver dejligt direkte lyd. Selv om kvaliteten ikke er den bedste. Men nu er der seriøs lydteknologi indeni med understøttelse af Hi-Res Audio. Det betyder, at man kan få virkelig god lyd i hovedtelefonerne, hvis de også er certificeret til højopløst lyd.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Højttaleren på iPhone sidder som bekendt på undersiden, hvilket er fint nok, hvis den ligger på et bord, men kan være et problem, hvis man holder den i hænderne. Lyden er fuldt ud godkendt med hovedtelefoner, men er ikke på niveau med hverken Xperia Z5 eller HTC One. Til gengæld kan man få lyden ud digitalt via Lightning-stikket, hvilket giver mulighed for rigtig god kvalitet.

 

I brug

Desværre har Z5 endnu ikke fået Android 6.0, også kaldet Marshmallow, men Sonys tilpasning af brugerfladen er pæn og praktisk. Derimod havde vi gerne set, at Sonys mange apps var valgfri at downloade.

Installationsguiden er fremragende og hjælper dig med at komme i gang samt overføre indhold fra din gamle telefon, hvad enten det er en Android eller en iOS. Fingeraftrykslæserens placering er ikke ideel, men den reagerer tilstrækkelig hurtigt og virker i første forsøg det meste af tiden.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Fingeraftrykslæseren på iPhone sidder derimod helt rigtigt og er nærmest blevet for hurtig. Den nye 3D Touch-funktion betyder, at skærmen kan mærke, hvor hårdt man trykker, hvilket giver nye muligheder. Man kan f.eks. få “højreklikmenuer” i apps med de mest almindelige funktioner eller forhåndsvisning af indholdet i dokumenter.

iOS 9 er et skridt fremad, og vi kan især godt lide den måde, telefonen samarbejder med iPad og Mac på, så det virker som et sammenhængende system.

 

Ydelse

Hvad angår den rå ydelse, er iPhone hurtigere end Xperia med 37 procent bedre tal i Basemark OS II, 87 procent bedre i Geekbench for én processorkerne, og 24 procent hurtigere som netlæser ifølge Browsermark. Derimod er der dødt løb, når man bruger flere processorkerner, og hvad angår grafikpræstationen.

Uanset hvilken model man vælger, er det her noget af det hurtigste, man kan købe, og mere end rigeligt til de fleste brugsområder.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

Begge telefoner er blandt de bedste smartphones lige nu. Sony Xperia Z5 Premium har lidt bedre kamera og skærm, men ligger mere ubekvemt i hånden. iPhone 6s Plus er mere behagelig i brug og har intelligente funktioner som 3D Touch, men skærmen er ikke længere så imponerende.

Med hensyn til brugervenlighed, så handler det om, hvorvidt man foretrækker de avancerede funktioner i Android eller bekvemmeligheden og anvendeligheden i iOS. I sidste ende er det altså smag og behag, der afgør, hvad man skal vælge.

Læs også testen af Samsungs phablet Galaxy S6 edge+

Bedste pris på Sony Xperia Z5 Premium vs. iPhone 6s Plus
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Apple iPhone 6s Plus

 • Operativsystem: iOS 9
 • Skærm: 5,5" IPS, 1080 x 1920, 401 ppi
 • Processor: 1,8 GHz Apple A9 dual-core
 • Hukommelse: 2 GB ram / 16-128 GB lager
 • Kameraer: 12 MP + 5 MP
 • Trådløst: 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2
 • Mål og vægt: 158 x 78 x 7,3 mm / 192 g
 • Batteri: 2750 mAh – 24 timers samtale, 384 timers standby
 • Pris: 6.700-8.500 kroner
 • Web: apple.dk

 

Sony Xperia Z5 Premium

 • Operativsystem: Android 5.1.1
 • Skærm: 5,5" IPS, 2160 x 3840, 806 ppi
 • Processor: 1,5 + 2,0 GHz Snapdragon 801 octa-core
 • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 200 GB)
 • Kameraer: 23 MP + 5 MP
 • Trådløst: 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, NFC
 • Mål og vægt: 154 x 76 x 7,8 mm / 181 g
 • Batteri: 3430 mAh – 2 dages batteritid
 • Pris: 6.500 kroner
 • Web: sonymobile.com

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.