annonce
annonce

Apple iPad mini 4

Ikke den store overraskelse

iPad mini 4 tager sig godt betalt for sidste års teknologi.

Apples ikoniske design, men lettere og slankere end nogensinde takket være fuldt lamineret skærm, der også betyder bedre billedkvalitet.
Processorteknologien var ny for over et år siden, og det burde prisen have afspejlet.

Den første iPad mini kom med Apples A5-processor, 512 megabyte ram og 7,9 tommers skærm med 1024 x 768 pixel opløsning. Den var 7 mm tyk og vejede 310 gram.

iPad mini 2 og iPad mini 3 var på nær én detalje fuldstændig identiske med hinanden. Begge kom med A7-processor med 1 gigabyte ram suppleret med Apples M7 motion co-processor. Skærmen var stadig på 7,9 tommer, men kom nu med 2048 x 1536 pixel opløsning. Begge modeller var stadig kun 7 mm tykke, men vægten var steget til 340 gram. Eneste reelle forskel på iPad mini 2 og iPad mini 3 var, at sidstnævnte kom med Apples fingeraftrykslæser, Touch ID.

Og så til 4’eren. Den har samme skærmstørrelse og opløsning som iPad mini 2 og 3, og fås ligesom disse med enten 16, 64 eller 128 gigabyte lager. Touch ID har den også. Men processoren er blevet opgraderet til A8 + M8 – som der også sidder i iPhone 6 og iPhone 6 Plus – mens hukommelsen nu er på 2 gigabyte ram.

Største optiske forandring er, at iPad mini 4 blot er 6 mm tyk, hvilket skyldes, at den nye iPad mini præcis ligesom iPad Air 2 kommer med fuldt lamineret skærm, hvilket indebærer, at man har kunnet fjerne det tynde luftlag, der tidligere var mellem det trykfølsomme lag og selve LCD-skærmen.

Disse to lag er nu smeltet sammen, hvilket har stor betydning for billedkvaliteten, da det nu virker, som om billedet er klistret helt tæt til undersiden af skærmen. Det betyder også, at skærmbilledet er mindre følsomt over for refleksioner, og betragtningsvinklen er blevet bedre.

Lydkvaliteten er som generelt på Apples iPads ganske glimrende med masser af volumen og sprødhed på tværs af spektret. Designet? Også som det plejer med et let og slankt unibody-kabinet fremstillet af aluminium og holdt i afrundede former, som gør tablet’en nem at håndtere og betjene.

Én ting, vi ikke forstår, er hvorfor Apple ikke er gået hele vejen i forhold til at opgradere processoren i den nyeste iPad mini. iPad Air 2 har allerede et år på bagen, men kom med A8X-processor, som er markant hurtigere end den almindelige A8’er, men sidstnævnte er ikke desto mindre, hvad iPad mini 4 må nøjes med. Derfor er ydelsen også derefter.

Bevares, iPad mini 4 er bestemt ingen sinke, men Geekbench 3-resultater som 1.687 point (single-core) og 3.111 point (multi-core) skaber ingen benovelse. Især ikke til prisen, hvor Apple til gengæld ikke har holdt sig tilbage.

 

Konklusion

iPad mini 4 er produktet af en langsom, organisk udvikling fra den første mini-tablet fra Apple. Den nyeste model er slankere og lettere end nogensinde, mens design og byggekvalitet holder det sædvanlige høje niveau.

Billedkvaliteten er bedre end nogensinde takket være den fuldt laminerede skærm, og eneste alvorlige kritikpunkt er egentlig, at Apple har valgt sidste års processorteknologi til dette års topmodel. Det gør iPad mini 4 til et mindre godt køb, end man kunne have ønsket sig.

Den første iPad mini kom med Apples A5-processor, 512 megabyte ram og 7,9 tommers skærm med 1024 x 768 pixel opløsning. Den var 7 mm tyk og vejede 310 gram. iPad mini 2 og iPad mini 3 var på nær én detalje fuldstændig identiske med hinanden. Begge kom med A7-processor med 1 gigabyte ram suppleret med Apples M7 motion co-processor. Skærmen var stadig på 7,9 tommer, men kom nu med 2048 x 1536 pixel opløsning. Begge modeller var stadig kun 7 mm tykke, men vægten var steget til 340 gram. Eneste reelle forskel på iPad mini 2 og iPad mini 3 var, at sidstnævnte kom med Apples fingeraftrykslæser, Touch ID. Og så til 4’eren. Den har samme skærmstørrelse og opløsning som iPad mini 2 og 3, og fås ligesom disse med enten 16, 64 eller 128 gigabyte lager. Touch ID har den også. Men processoren er blevet opgraderet til A8 + M8 – som der også sidder i iPhone 6 og iPhone 6 Plus – mens hukommelsen nu er på 2 gigabyte ram. Største optiske forandring er, at iPad mini 4 blot er 6 mm tyk, hvilket skyldes, at den nye iPad mini præcis ligesom iPad Air 2 kommer med fuldt lamineret skærm, hvilket indebærer, at man har kunnet fjerne det tynde luftlag, der tidligere var mellem det trykfølsomme lag og selve LCD-skærmen. Disse to lag er nu smeltet sammen, hvilket har stor betydning for billedkvaliteten, da det nu virker, som om billedet er klistret helt tæt til undersiden af skærmen. Det betyder også, at skærmbilledet er mindre følsomt over for refleksioner, og betragtningsvinklen er blevet bedre. Lydkvaliteten er som generelt på Apples iPads ganske glimrende med masser af volumen og sprødhed på tværs af spektret. Designet? Også som det plejer med et let og slankt unibody-kabinet fremstillet af aluminium og holdt i afrundede former, som gør tablet’en nem at håndtere og betjene. Én ting, vi ikke forstår, er hvorfor Apple ikke er gået hele vejen i forhold til at opgradere processoren i den nyeste iPad mini. iPad Air 2 har allerede et år på bagen, men kom med A8X-processor, som er markant hurtigere end den almindelige A8’er, men sidstnævnte er ikke desto mindre, hvad iPad mini 4 må nøjes med. Derfor er ydelsen også derefter. Bevares, iPad mini 4 er bestemt ingen sinke, men Geekbench 3-resultater som 1.687 point (single-core) og 3.111 point (multi-core) skaber ingen benovelse. Især ikke til prisen, hvor Apple til gengæld ikke har holdt sig tilbage.  

Konklusion

iPad mini 4 er produktet af en langsom, organisk udvikling fra den første mini-tablet fra Apple. Den nyeste model er slankere og lettere end nogensinde, mens design og byggekvalitet holder det sædvanlige høje niveau. Billedkvaliteten er bedre end nogensinde takket være den fuldt laminerede skærm, og eneste alvorlige kritikpunkt er egentlig, at Apple har valgt sidste års processorteknologi til dette års topmodel. Det gør iPad mini 4 til et mindre godt køb, end man kunne have ønsket sig.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 39 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Apple iPad mini 4
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Operativsystem: iOS 9.1
  • Skærm: 7,9" LCD IPS, 2048 x 1536, 326 ppi
  • Processor: 1,5 GHz Apple A8 64 bit + M8 motion co-processor
  • Hukommelse: 2 GB ram / 128 GB lager
  • Kamera: 8 MP (bag), 1,2 MP (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS
  • Mål: 203,2 x 134,8 x 6,1 mm
  • Vægt: 304 g
  • Batteri: Op til 10 timer
Pris: 5599,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-