annonse
annonse
annonse

Apple iPad mini 4

Ikke den store overraskelse

iPad mini 4 tager sig godt betalt for sidste års teknologi.

Apples ikoniske design, men lettere og slankere end nogensinde takket være fuldt lamineret skærm, der også betyder bedre billedkvalitet.
Processorteknologien var ny for over et år siden, og det burde prisen have afspejlet.
annonse

Den første iPad mini kom med Apples A5-processor, 512 megabyte ram og 7,9 tommers skærm med 1024 x 768 pixel opløsning. Den var 7 mm tyk og vejede 310 gram.

iPad mini 2 og iPad mini 3 var på nær én detalje fuldstændig identiske med hinanden. Begge kom med A7-processor med 1 gigabyte ram suppleret med Apples M7 motion co-processor. Skærmen var stadig på 7,9 tommer, men kom nu med 2048 x 1536 pixel opløsning. Begge modeller var stadig kun 7 mm tykke, men vægten var steget til 340 gram. Eneste reelle forskel på iPad mini 2 og iPad mini 3 var, at sidstnævnte kom med Apples fingeraftrykslæser, Touch ID.

Og så til 4’eren. Den har samme skærmstørrelse og opløsning som iPad mini 2 og 3, og fås ligesom disse med enten 16, 64 eller 128 gigabyte lager. Touch ID har den også. Men processoren er blevet opgraderet til A8 + M8 – som der også sidder i iPhone 6 og iPhone 6 Plus – mens hukommelsen nu er på 2 gigabyte ram.

Største optiske forandring er, at iPad mini 4 blot er 6 mm tyk, hvilket skyldes, at den nye iPad mini præcis ligesom iPad Air 2 kommer med fuldt lamineret skærm, hvilket indebærer, at man har kunnet fjerne det tynde luftlag, der tidligere var mellem det trykfølsomme lag og selve LCD-skærmen.

Disse to lag er nu smeltet sammen, hvilket har stor betydning for billedkvaliteten, da det nu virker, som om billedet er klistret helt tæt til undersiden af skærmen. Det betyder også, at skærmbilledet er mindre følsomt over for refleksioner, og betragtningsvinklen er blevet bedre.

Lydkvaliteten er som generelt på Apples iPads ganske glimrende med masser af volumen og sprødhed på tværs af spektret. Designet? Også som det plejer med et let og slankt unibody-kabinet fremstillet af aluminium og holdt i afrundede former, som gør tablet’en nem at håndtere og betjene.

Én ting, vi ikke forstår, er hvorfor Apple ikke er gået hele vejen i forhold til at opgradere processoren i den nyeste iPad mini. iPad Air 2 har allerede et år på bagen, men kom med A8X-processor, som er markant hurtigere end den almindelige A8’er, men sidstnævnte er ikke desto mindre, hvad iPad mini 4 må nøjes med. Derfor er ydelsen også derefter.

Bevares, iPad mini 4 er bestemt ingen sinke, men Geekbench 3-resultater som 1.687 point (single-core) og 3.111 point (multi-core) skaber ingen benovelse. Især ikke til prisen, hvor Apple til gengæld ikke har holdt sig tilbage.

 

Konklusion

iPad mini 4 er produktet af en langsom, organisk udvikling fra den første mini-tablet fra Apple. Den nyeste model er slankere og lettere end nogensinde, mens design og byggekvalitet holder det sædvanlige høje niveau.

Billedkvaliteten er bedre end nogensinde takket være den fuldt laminerede skærm, og eneste alvorlige kritikpunkt er egentlig, at Apple har valgt sidste års processorteknologi til dette års topmodel. Det gør iPad mini 4 til et mindre godt køb, end man kunne have ønsket sig.

Den første iPad mini kom med Apples A5-processor, 512 megabyte ram og 7,9 tommers skærm med 1024 x 768 pixel opløsning. Den var 7 mm tyk og vejede 310 gram. iPad mini 2 og iPad mini 3 var på nær én detalje fuldstændig identiske med hinanden. Begge kom med A7-processor med 1 gigabyte ram suppleret med Apples M7 motion co-processor. Skærmen var stadig på 7,9 tommer, men kom nu med 2048 x 1536 pixel opløsning. Begge modeller var stadig kun 7 mm tykke, men vægten var steget til 340 gram. Eneste reelle forskel på iPad mini 2 og iPad mini 3 var, at sidstnævnte kom med Apples fingeraftrykslæser, Touch ID. Og så til 4’eren. Den har samme skærmstørrelse og opløsning som iPad mini 2 og 3, og fås ligesom disse med enten 16, 64 eller 128 gigabyte lager. Touch ID har den også. Men processoren er blevet opgraderet til A8 + M8 – som der også sidder i iPhone 6 og iPhone 6 Plus – mens hukommelsen nu er på 2 gigabyte ram. Største optiske forandring er, at iPad mini 4 blot er 6 mm tyk, hvilket skyldes, at den nye iPad mini præcis ligesom iPad Air 2 kommer med fuldt lamineret skærm, hvilket indebærer, at man har kunnet fjerne det tynde luftlag, der tidligere var mellem det trykfølsomme lag og selve LCD-skærmen. Disse to lag er nu smeltet sammen, hvilket har stor betydning for billedkvaliteten, da det nu virker, som om billedet er klistret helt tæt til undersiden af skærmen. Det betyder også, at skærmbilledet er mindre følsomt over for refleksioner, og betragtningsvinklen er blevet bedre. Lydkvaliteten er som generelt på Apples iPads ganske glimrende med masser af volumen og sprødhed på tværs af spektret. Designet? Også som det plejer med et let og slankt unibody-kabinet fremstillet af aluminium og holdt i afrundede former, som gør tablet’en nem at håndtere og betjene. Én ting, vi ikke forstår, er hvorfor Apple ikke er gået hele vejen i forhold til at opgradere processoren i den nyeste iPad mini. iPad Air 2 har allerede et år på bagen, men kom med A8X-processor, som er markant hurtigere end den almindelige A8’er, men sidstnævnte er ikke desto mindre, hvad iPad mini 4 må nøjes med. Derfor er ydelsen også derefter. Bevares, iPad mini 4 er bestemt ingen sinke, men Geekbench 3-resultater som 1.687 point (single-core) og 3.111 point (multi-core) skaber ingen benovelse. Især ikke til prisen, hvor Apple til gengæld ikke har holdt sig tilbage.  

Konklusion

iPad mini 4 er produktet af en langsom, organisk udvikling fra den første mini-tablet fra Apple. Den nyeste model er slankere og lettere end nogensinde, mens design og byggekvalitet holder det sædvanlige høje niveau. Billedkvaliteten er bedre end nogensinde takket være den fuldt laminerede skærm, og eneste alvorlige kritikpunkt er egentlig, at Apple har valgt sidste års processorteknologi til dette års topmodel. Det gør iPad mini 4 til et mindre godt køb, end man kunne have ønsket sig.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Apple iPad mini 4
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Operativsystem: iOS 9.1
  • Skærm: 7,9" LCD IPS, 2048 x 1536, 326 ppi
  • Processor: 1,5 GHz Apple A8 64 bit + M8 motion co-processor
  • Hukommelse: 2 GB ram / 128 GB lager
  • Kamera: 8 MP (bag), 1,2 MP (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS
  • Mål: 203,2 x 134,8 x 6,1 mm
  • Vægt: 304 g
  • Batteri: Op til 10 timer
Pris: 5599,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

annonse
anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

annonse
Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.