annonse
annonse

Pioneer SC-LX87

Når lydkvalitet er vigtigst

Udsøgt lyd til film og musik.

Lyd & Billede mener

Pioneer SC-LX87 har en exceptionelt klar gengivelse af filmlyd. Desuden er den kraftfuld og dynamisk. Rumkorrektionen fungerer fremragende, og receiveren er både funktionel og brugervenlig.
Højttalernes klangkarakter skal vælges før autokalibrering. Hvis du har valgt en, der ikke passer dig, skal hele operationen gøres om.

Det er let at tro, at effekt er det vigtigste i hjemmebiografen. At opnå samme lydtryk som i biografen, så man bogstavelig talt kan mærke jorden ryste under sig, når det brager løs på skærmen. Men så er du kun halvvejs i mål, og desuden er du begyndt i den forkerte ende.

Timing
Den første regel i enhver hjemmebiograf er, at timingen – fasen – skal være rigtig mellem alle højttalerne. I simple vendinger betyder det, at lyden fra hver højttaler rammer øret på samme tid. Det er det, der skaber sammenhæng i lydbilledet, og som laver den store, luftige boble af lyd omkring os, når vi sidder i sofaen med popcorn og øl – undskyld, sodavand.

Pioneer SC-LX87 har avanceret autokalibrering, som tager højde for det meste. Ud over afstand til hver højttaler kan den også justere faseresponsen indbyrdes for hver lydkanal.

Opløsning
Når fasen er på plads, skal der være et minimum af opløsning i lyden. Hvis lyden er hård og grumset, får man slet ikke lyst til at skrue op, og så hjælper det ikke med alverdens kræfter.

Ofte er det opløsningen, man kan kende en dyr receiver fra en billig på. Især på dialoger og sangstemmer kan det let høres, om lyden er opløst eller har for meget forvrængning. Men selvfølgelig kan man også høre det på andre ting, såsom musikinstrumenter og forskellige effekter på lydsporet.

Pioneer_SC-LX87_bakside
Hele otte HDMI-indgange har receiveren, og både ind- og udgange til alle kanaler. De to subwoofer-udgange giver samme signal ud og kan derfor ikke betragtes som to separate kanaler.

Effekt
Opløsning kan stadig gå hånd i hånd med råstyrke, for jo højere opløsning, jo lavere opleves lydniveauet. Man får derfor lyst til at skrue højere op for lyden, og det kræver både kræfter og kontrol. Så jeg siger ikke, at det ikke er vigtigt med effekt, kun at det andet også skal være på plads. Og kombinationen af timing, opløsning og effekt er ikke billig.

Udstyr
Det er blevet normen, at hjemmebio-receivere skal kunne alt. Dvs. både lyd- og videoprocessering med 4K-opskalering og alle mulige forskellige formater og indstillingsmuligheder. Selvfølgelig også musik-streaming. Pioneer SC-LX87 har det hele. Inklusive Spotify Connect, så man kan afspille Spotify direkte fra mobiltelefon eller tablet.

Fjernbetjenings-app
Den seneste version af Pioneers fjernbetjenings-app hedder iControlAV2013. Med den kan man let styre det meste, både opsætning og lydindstillinger samt musik-streaming. Indgangene kan desuden navngives.

Pioneer_SC-LX87_fjernkontroll
Som med de fleste andre surround-receivere er fjernbetjeningen temmelig usexet.

Man får især et godt overblik med iPad-app’en, der giver plads til mere info ad gangen. Så vidt vi ved, findes der ingen dedikeret tablet-version til Android, så her må man nøjes med mobilversionen.

THX
SC-LX87 er THX Ultra2 Plus certificeret, hvilket ikke nødvendigvis betyder den bedste lydkvalitet, bare at receiveren er rimelig god og har effekt nok til at fylde et rum på 85 kubikmeter med biograflyd, altså omkring 35 kvadratmeter med standard 240 cm loftshøjde.

THX-certificering giver også adgang til en række THX surround-lydindstillinger. Selv foretrækker jeg som regel at køre lyden mest upåvirket fra kilden. Stereo, hvis det er stereo, og 5.1 surround sound, hvis det er dét.

Opsætning
Receiveren kan tilkobles op til 9.1 kanaler, dvs. et normalt 7.1 setup med et ekstra sæt baghøjttalere plus et par højdehøjttalere i front, som også udvider lydbilledet i højden.

I vores faste 7.1 hjemmebiograf er baghøjttalerne monteret på siden af os, mens de bagerste surround-højttalere er bagved os. Ved at fortælle receiveren, at baghøjttalerne er på siden af os, vil den ved 5.1 lydspor fordele surround-kanalerne over både baghøjttalerne og de bagerste baghøjttalere og dermed trække lydbilledet længere bagud. Smart.

Til lejligheden har jeg også placeret et par højdehøjttalere oven over lærredet i front for at teste, hvordan det fungerer. Her med indstillingen Pro Logic IIz Height.

Autokalibrering
Receiveren laver grundig autokalibrering. Selv om den kun måler fra ét punkt i rummet, måler den mange parametre. Afstand, volumen, delefrekvens, indbyrdes fase og stående lydbølger bliver alt sammen taget i betragtning.

Pioneer_SC-LX87_mikrofon
Målemikrofonen bruges til automatisk kalibrering af receiveren i forhold til højttalerne og det rum, de står i.

  • HDMI: 8 ind (MHL i front), 2 ud
  • 3D og 4K-opskalering
  • 9 x 130 W (8 ohm, 1 kanal, 0,04 % THD)
  • 850 W samlet udgangseffekt (9 kanaler samtidig)
  • MCACC højttalerkalibrering
  • Netværk: Ethernet (Wi-Fi er ekstraudstyr)
  • AirPlay og Spotify Connect
  • DLNA (Bluetooth er ekstraudstyr)
  • Fjernbetjenings-app til iOS og Android
Pris: 18999,-