annonse
annonse
Test af: Nikon D600

Entusiastens drømmekamera

Du sparer penge, men sidder alligevel tilbage med en billedkvalitet, som vil få dig til at måbe. Velkommen til Nikon D600.

Lyd & Billede mener

Høj opløsning og detaljeskarphed Rigtig god billeddynamik Fortræffelig ergonomi Solid kvalitet
Ikke alle funktioner er lige programmérbare Træg AF i live view modus
annonse

Med 36 megapixel spredt ud over en stor full-frame billedsensor har Nikon sat standarden for opløsning i spejlreflekskameraer. Nikon D800 udfordrer selv mellemformatkameraer med deres høje opløsning. D800 koster ikke bare i form af penge over 20.000 kroner alene for kamerahuset, men også i form af størrelse og vægt. Knap et kilo er meget for et kamerahus i disse dage, hvor downsizing og kompakte systemkameraer vokser i popularitet.

Derfor er Nikon D600 til 17.000 kroner et kærkomment tilskud på markedet. Man kan se på det som et D800 light, hvor man sparer over 4.000 kroner og alligevel får meget af samme funktionalitet og ikke mindst en lige så barsk full-frame (24 x 36 mm) billedsensor. Godt nok med 24,3 megapixel, men det rækker fuldt ud for de fleste af os.

Fysisk havner D600 midt mellem D7000 og D800. Og sammen med Sony Alpha 99 og Canon EOS 6D tilhører D600 et nyt segment, full-frame kameraer med ekstrem opløsning. De fylder gabet mellem de avancerede spejlrefleksmodeller – EOS 60D, D7000 og Alpha 77 – og de største og dyreste full-frame spejlreflekskameraer.

Nej, der er ikke trykfølsom skærm på Nikon D600, men det behøver du heller ikke.

I pose og sæk
Kameraet har mere til fælles med D800 end D7000. For det første har D600, ligesom D800, en full-frame CMOS-billedsensor lige så stor som filmfladen på 135-film, 24 x 36 mm. Det er større end i APS-C formatet, som D7000 med 16,2 megapixel benytter, og desuden er det muligt at vælge DX-format i D600, som giver 10,5 megapixel opløsning med beskæring af billedformatet. Det betyder, at man kan bruge Nikons DX-optik – f.eks. en 18-105 mm DX fra D7000 – på D600 og stadig have rigtig god opløsning.

Sammenlignet med D800 er lukkeren i D600 testet til at tåle 150.000 mod 200.000 eksponeringer før service, og korteste lukkertid er 1/4.000 sekund mod 1/8.000 på D800. Lysmåleren med scenegenkendelse bruger 2.016 RGB målepunkter i D600 mod 91.000 målepunkter i D800, og autofokussen her benytter 39 punkts AF-sensorer mod 51 punkts sensorer (men kombinerer fase- og kontrastfokus i D600). Ni af dem er såkaldte krydssensorer (horisontale og vertikale) med en følsomhed ned til -1 eksponeringstrin. I D800 er der 15 krydssensorer og følsomhed ned til -2 eksponeringstrin.

I D600 er der to SD-kortpladser, mens D800 har en CF- og en SD-plads, men så er D600 hurtigere, da det skal håndtere mindre billedfiler. En skudhastighed på 5,5 billeder i sekundet er mærkbart bedre end D800’s 4 fps. Det kan også bruge Nikons trådløse Wi-Fi adapter til overførsel af billeder.

Trådløs Wi-Fi adapter er ekstraudstyr, for Wi-Fi er ikke indbygget i D600.

I brug
Men lad os glemme D800 og koncentrere os om D600. Kameraet er lige så gennemført på de fleste områder som alle Nikons dyre spejlreflekskameraer. Med gummiforsegling mod fugt og støv, et solidt hus i magnesium og polykarbonat, og ikke mindst med knapper og hjul næsten perfekt placeret. Måske med undtagelse af ISO-følsomhed, som er lagt til venstre for skærmen, og som det ikke er muligt at omprogrammere til andre knapper. Pudsigt nok. For ellers er der næsten ingen grænser for, hvordan fotografen kan sætte kameraet og funktionerne op og tilpasse det til eget brug.

For dem, der spekulerer på det, så er kameraet meget hurtigt i de fleste situationer. Skudhastigheden rækker til det meste, undtagen de hurtigste sportsgrene. Og fokushastigheden følger godt med, også fokussporingen, i godt lys. Den relativt lave vægt og størrelse gør det langt mere håndterbart end D4, og kan man leve uden batteritiden, vertikalgrebet (selv om der findes et til D600) og skudhastigheden fra D4, så får man rigtig meget kamera for pengene med D600. Den altid afgørende billedkvalitet er helt i top, selv om opløsningen ikke er på D800-niveau. But who cares…

Meget mere overskueligt bliver det ikke.

Billedkvalitet
Hvis man ikke behøver at stille spørgsmålet: Hvor mange pixel har jeg brug for, er D600 tæt på det komplette kamera. Og for at sige det med en let omskrivning af Rolls-Royces svar på spørgsmålet om, hvor mange hestekræfter en model havde: D600 har tilstrækkeligt. Antallet af pixels er egentlig kun af akademisk interesse, fordi opløsningen fint holder til udskrifter i plakatstørrelse. Og det så rigeligt.

Kameraet har, som sædvanlig for spejlreflekskameraer i klassen for viderekomne, en række justeringsmuligheder og giver fotografen fuld kontrol over billedjusteringer. Så man kan variere og tilpasse farver, kontrast, dynamik, skarphed og meget mere, akkurat som det passer én. Hvis man skal.

For skarphed og detaljegengivelse er det sidste, D600 mangler. I praksis er der ikke store forskel på detaljegengivelsen med D800 og D600, men der er stor forskel på D7000’s 16 megapixel og D600’s 24. I D600 er fintegningen af konturer og detaljer synligt bedre, både på print og på skærm. Skarpheden og opløsningen holder sig desuden jævn op til ISO 6400, hvor indtræden af kornstøj påvirker opløsningen. Men bare marginalt. Fra ISO 12.800 falder både opløsning og farvemætning, og derfra og opefter er der synlig markeret farvestøj i billedfilerne.

Alligevel er støjomfanget bedre ved de samme ISO-værdier her end på D800 og D7000 og – lidt – bedre end på D4, med bedre opløsning som en bonus. Farvegengivelse og billeddynamik er der intet at udsætte på. De er også i topklasse og absolut på højde med det bedste, vi har testet: Nikon D4, Canon EOS 1D X og Fujifilm X-Pro 1.

For dem, der er optaget af videokvalitet, kan jeg fortælle, at D600 heller ikke skuffer her. Formfaktoren gør trods alt ikke kameraet til det ideelle videokamera, men filmkvaliteten i fuld HD er meget ren, med rigtig god dynamik og kun marginal flimmer under panorering.

D600 kan bruge alle Nikon-objektiver, omtrent fra tidernes morgen og frem.

Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Nikon D600 er et af de bedste køb, man kan gøre, hvis man er ude efter højest mulig billedkvalitet i et spejlreflekskamera til under 20.000 kroner. Indtil vi får testet Sony Alpha 99 og Canon EOS 6D, er det D600, der tager teten på kombinationen billedkvalitet, funktionsniveau og pris blandt full-frame spejlreflekskameraer. Nikon D600 er et kamera, som spiller på hold med fotografen, er gennemført dejligt at bruge og leverer en billedkvalitet, som ingen kan klage over. Et kamera, alle seriøse fotografer nøje bør overveje, og et fremragende udgangspunkt for strengt taget alle typer fotografering.

Med stereomikrofon bliver D600 et kompetent videokamera.

Fakta & Rating:
 • Pris: 17.495,-
  • Type: Professionelt spejlrefleks med HD-video
  • Billedsensor/opløsning: CMOS full-frame/24,3 MP effektivt
  • Lagring: 2 x SDXC-kort
  • Skærm: 3,2" LCD, 921K billedpunkter

  Læs også:

  Årets anbefalede kameraer

  Man behøver ikke at være professionel fotograf med ubegrænset budget for at få fine billeder.

  Tynd topklasse

  Vil man have et lille kamera uden unødvendige finesser, som tager gode billeder, er det Ixus det gælder.

  Til eventyr og vand

  Panasonic fortsætter med at dominere blandt de vandtætte kameraer og byder i år på endnu flere finesser til en lavere pris. Det er bare at takke og tage imod.

  Et skridt foran

  Som alternativ til et spejlreflekskamera er der få kompakte, som kommer så nært som dette.

  Passer til de fleste

  Dette er måske det mest anvendelige kompakte systemkamera, der passer til de fleste.

  Allround-vinderen

  Med faldende priser kan man lave stadig bedre kamerakøb. Dette er et af de bedste eksempler på det.

  Gennemført og elegant

  Forgængeren var længe blandt vores favoritter. Efterfølgeren NX200 er et endnu bedre kamera. Godt egnet til ivrige amatørfotografer.

  Prisgunstig men funktionsfattig

  Overraskende flotte billeder fra en billig printer, som egentlig ikke er beregnet til billeder.

  Fleksibel budgetprinter

  Til dokumenter er det en praktisk lille printer, men billeder tager for lang tid og bliver dårlige.

  Finesserig billedflop

  Lækre funktioner og mange trådløse udskriftsmuligheder.

  Hat trick for Epson (bedst i test)

  For tredje år i træk tager PX7-serien sejren hjem i vores test til trods for barsk konkurrence.

  Opkoblet fotoprinter

  Al ære til let håndtering og mange finesser, men billedkvaliteten er ikke lige så imponerende.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse