annonse
annonse
Test af: NuForce DDA-100

DAC med kræfter

Den nye lille integrerede forstærker fra NuForce overbeviser med eminent lyd til en meget lav pris.

Lyd & Billede mener

Lyder fantastisk for pengene Lækker som få
Gerne lidt mere effekt
annonse

Visse firmaer er man altid nysgerrig efter at høre om, når de finder på noget nyt. NuForce er et sådant firma, der producerer “digitale produkter”, hvis vi kan kalde det sådan, hypermoderne i både teknologi og tankesæt. Og så gør det heller ikke noget, at de normalt har yderst fornuftige prissedler på deres apparater.

Hvad vi har her, er en lille boks med fire digitale indgange (UBS, SP/DIF og to TOSLINK), 2 x 50 watt RMS forstærkning i 8 ohm, en lille bitte fjernbetjening til volumen og indgangsvalg, lækker betjening og et rasende elegant display – alt sammen for under 4.000 kroner. At den desuden lyder enestående godt, kommer vi tilbage til. DDA-100 hedder dyret.

PowerDAC
DDA-100 er en direkte digital integreret forstærker. Med det menes, at den holder signalet i det digitale domæne hele vejen frem til udgangsforstærkeren, som er af PWM-typen (Pulse Width Modulation). Man kan holde en lav forvrængning og et lavt støjniveau gennem hele det digitale område, hvilket er grunden til, at man får en både klar og dynamisk gengivelse.

DDA-100 benytter sig ikke af en D/A-konverter på samme måde som “normale” integrerede forstærkere. I stedet moduleres PWM forstærkertrinnet direkte af det interne re-clockede indkomne signal, og D/A (digital til analog) konvertering udføres nøjagtig før højttalerterminalerne. På den måde kan man blive en hel del konverteringsrelaterede problemer kvit. Det betyder også, at det, vi har at gøre med, er en såkaldt PowerDAC.

Lille, enkel og – lækker
Det er en lille boks på godt og vel et kilo, 5 cm høj, næsten 22 cm bred og omkring 25 cm dyb – hjul og højttalerterminaler inkluderet. Hjulet har to funktioner, dels den sædvanlige volumenindstilling, dels at et let tryk på det resulterer i, at det flytter indgangen et trin. Enklere kan det ikke blive. Al synlig information – det vil sige det røde punkt, som fortæller, at forstærkeren er på standby, og den information, man kan se om valgt indgang og volumenstyrke, selv det i små røde punkter – sidder ligesom gennemboret i aluminiumsfrontpladen. Det er specielt lækkert og ikke mindst elegant, og vi takker desuden for, at apparatet er helt fri for blå lysdioder.

Bagsiden er også enkel og overskuelig med fire indgange, en digital udgang (TOSLINK), højttalerterminaler og strømindgang. Alt er i udmærket kvalitet for prisklasen. Hele apparatet giver for øvrigt et rigtig godt indtryk – alt virker gennemtænkt og veludført. Og der er absolut intet, der oser af “billigt” eller “her har vi sparet”.

Store forventninger indfries
Mine erfaringer med forstærkere og D/A-konvertering fra NuForce har været rigtig gode. Jeg har testet både deres dyreste monoforstærker og deres billigste Icon-forstærker, foruden deres DAC/forforstærkere. De har gennemgående præsteret på et niveau flere trin over deres respektive prissedler. Derfor var mine forventninger til DDA-100 temmelig høje, allerede før jeg havde tilsluttet den.

Udseendet og følelsen bekræftede mine forventninger, men hvordan var det så med lyden? Jeg begyndte med at tilslutte den i sommerhuset som erstatning for en anden klasse D-baseret forstærker i samme prisklasse. Mine lidt gammeldags SA “reolhøjttalere” lød næsten, som om de havde fået elektrochok – det var en lydmetamorfose, som døve næsten kunne have hørt. Og nemmere kan det næsten ikke være: Computeren direkte ind i forstærkeren via USB, og så er det bare at spille.

De gamle højttalere blev levende og spillede med klarhed, pondus, detaljerigdom og en soundstage, som jeg faktisk ikke troede, de var i stand til. Der kan man se: Der findes af og til mere potentiale i ting og sager, end man anede, når man har haft de samme ting tilsluttet over længere tid. Og alligevel var den forstærker sammen med SA et virkeligt fremskridt sammenlignet med det B&O-anlæg, som de engang erstattede.

Klarhed og dynamik var der. Med DDA-100 koblet til et par Q Acoustics højttalere til nogenlunde samme pris sad en af mine gæster (tidligere tester) og mumlede: Hvad skal man egentlig med meget mere? Den gengivelse med både kød og blod, dynamik og stort lydbillede, han fik serveret, var skræmmende overbevisende med tanke på prisen. Et par gode højttalerkabler, og du har et anlæg, som garanterer, at du kommer til at spille masser af musik. Og er det egentlig ikke det, der er meningen?

PowerDAC to the people
Forstærkeren beherskede fint de forskellige højttalere, jeg tilsluttede, og kunne spille “højt nok”, selv med ganske tungtdrevne højttalere. Man kommer ganske langt med 2 x 50 watt, bare disse watt er ordentlig udført. Men mere vil have mere, og et par watt til havde måske ikke skadet. Hvis jeg kobler forstærkeren til mine Wilson “vi-afslører-alt” Sophia 3, kan man i og for sig også høre, at der selvfølgelig er grænser, selv for hvad NuForce DDA-100 kan præstere. Men de grænser ligger væsentligt over, hvad man egentlig har ret til at forvente til 4.000 kroner.

NuForce DDA-100 er et moderne, lækkert og frem for alt vellydende apparat, der burde være obligatorisk prøvelytning for både førstegangskøbere, dem som vil nedgradere, og dem som vil have et bedre anlæg. Eller hvem som helst, faktisk. Lyt og hør, at man også kan få virkelig god lyd til en overkommelig pris.

PowerDAC to the people.

Fakta & Rating:
 • Pris: 3.895,-
  • PowerDAC
  • 2 x 50 W, 8 ohm
  • Fire digitale indgange: USB (44.1, 48 og 96 kHz)
  • 2 x TOSLINK
  • SP/DIF
  • Sample rates: 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 kHz (16-24 bit)
  • Frekvensområde: 20 til 20 kHz +/- 0,1 dB

  Læs også:

  En Aura af System Audio

  ”Lille højttaler med ægte SA lyd” – således reklamerer System Audio selv for sine seneste kompakthøjttalere. Og de holder hvad de lover.

  Alle gode ting er tre-vejs

  Ultimate Ears TripleFi 10 har tre højttalerelementer i hver prop, for krystalklar lyd i hele frekvensområdet.

  Årets anbefalede højttalere

  Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og former, fra bitte små reolhøjttalere og hele vejen op til køleskabsstørrelse.

  Kompakthøjttaler – budget

  Blandt de små og billige højttalere, vi har testet i år, er det Dali Lektor 2, som kombinerer flest positive egenskaber.

  Gulvhøjttalere – budget

  Kan du lide din musik højt, barskt og hårdtslående, får du det ikke meget bedre i denne prisklasse end Klipsch RF62 mkII. Den kan også meget mere.

  Gulvhøjttalere – mellemklassen

  Den elegante CM8 fra Bowers & Wilkens er noget af det lækreste, vi har set – og hørt – længe.

  Kompakthøjttalere – topklasse

  Jeg fryder mig over den standhaftige bas, dynamikken og det usædvanlige åbne lydlandskab. Jeg undrer mig over, at højttalerne ikke er større…..

  Dynamik og opløsning

  Sonos har meget populære streamingssystemer med multirumsløning. Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Mere krudt

  En større subwoofer giver mere bastryk og større toner, og den voksne centerhøjttaler giver mere fylde til dialogerne.

  Tættere på Nirvana

  Du får ikke bedre lyd fra anlægget, end det du putter ind i det, og i kategorien signalkilder er Linn Akurate DS definitivt i gourmet-klassen.

  Årets anbefalede forstærkere

  Gode højttalere blomstrer kun med en god forstærker til at drive dem. Vi har sat os for at finde de bedste forstærkere, fra billig til dyr.

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  På forsiden nå

  Kygo A6/500

  Da jeg testede hovedtelefonerne Kygo A9/600 for et par måneder siden, blev jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for at...

  Thor: Ragnarok

  I Marvels mangefacetterede superhelteunivers er det faktisk en af “vores egne”, der er blevet en af de mest populære helte....

  Jabra Elite 65T

  Siden Apple frigav deres AirPods i december 2016, er der sket meget og kommet mange konkurrenter til på markedet for...

  Marseille, 2. sæson

  I 1. sæson blev vi introduceret for det beskidte politiske spil i den multikulturelle by Marseille. Robert Taro (Depardieu) havde...

  Sony VPL-VW760ES

  Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse